Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 28-05-2007, 22:43   #21
Ko_Mo
Użytkownik forum

Ko_Mo's Avatar

Data dołączenia: 28 05 2007
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Świat: Furora
Poziom: 85
Skille: 90/88
Poziom mag.: 7
Domyślny

Trochę przesada, opanujcie się, każdy może mieć swoją ksywę, jaka tylko nie przyjdzie na myśl ale niestety tak już jest że ktoś na taka bądź podobną wpadł wcześniej i stał/stała się sławna bądź znana. Na powszechnie znanego rapera Tede mówi się zdrobniale Tedunio w znanym programie na VIVA Polska "Bezele" więc widzę tu sensowne wytłumaczenie. Poza tym że Tedunio dostał name locka sprowadza się do tego że ma hlvl który jest wiadomo bardziej zanany niż lov levelowe postacie. Wiec panowie Tutorzy, Senior Tutorzy a nawet sami szefowie w niebieskich pelerynkach dostrzegają szybciej łamanie zasad Tibi. Wiec jeżeli Ci się nie podoba twój nick i płaczesz na forum że chcesz name lock mając 20 lvl to
szczerze, zrobil bym nowa postać ; )
Ko_Mo jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 28-05-2007, 23:05   #22
Lynx
Zbanowany

Data dołączenia: 12 09 2006
Lokacja: Zabrze

Stan: Początkujący
Imię: Leo Eloon
Gildia: Equimanthorn
Świat: Nebula
Lynx ma numer GG 2022284
Domyślny

kolega dostał name locka za nick "Twoja Stara" a w commencie :
Comment:Translating from Polish his name means "Yours Mother". It insults religious beliefs.

=D

Ostatnio edytowany przez Lynx - 28-05-2007 o 23:08.
Lynx jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-05-2007, 12:27   #23
Kajulec
Użytkownik Forum

Kajulec's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004

Imię: Raititute
Gildia: Satanica
Świat: Astera
Kajulec ma numer GG 2445317
Domyślny

Pierdzielicie farmazony.
Namelocki dostaja nawet osoby, ktore maja w nicku np. "Ronaldo". Okej, moze jest to czyjes imie, ale w ZNACZNYM STOPNIU kojarzy sie to wszystkim z pilkarzem. I dlatego osoba ta dostala namelocka. Tak samo jak nick nie moze zawierac zdania (np. "Ide na poziomki") i tak dalej. Wszystko jest w Tibijskim regulaminie.
Dodatkowo rozwieje watpliwosci co do plecow u tutorow. Tutor jest tylko od tego, zeby nick zareportowac. Namelocki sa przyznawane przez osoby na troche wyzszym szczeblu kariery Tibijskiej. Nie znajdziecie wielu tutorow, ktorzy zareportuja wasz calkowicie poprawny nick, tylko dlatego, ze was lubia. Reportowanie poprawnych nickow jako bad name'y jest nagradzane czyms w rodzaju upomnienia, a jako tutor nie chcialbym dostac takiego reporta. Dlatego do reportow ida tylko nicki, co do ktorych mam pewnosc, ze lamia regulamin Tibii.

retired/retarded
Kajulec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-05-2007, 01:31   #24
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2004
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Aversin ma numer GG 2615286
Domyślny

Widzę, że trzeba rozwiać nieco wątpliwości i przedstawić kilka faktów.

Gdy zgłosisz złą nazwę używając ctrl+r, szybko zostaniesz odesłany do tutora. Dzieje się tak dlatego, że GM nie zajmuje się sprawami związanymi ze zmianą nicków. Wszystkie nazwy są zgłaszane przez tutorów i trafiają do Customer Supportu, gdzie są weryfikowane i blokowane jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Nicki zawierające nazwy miejsc. Taki nick zostanie zablokowany jedynie gdy zawiera nazwę miejscowości, która jest powszechnie znana na świecie. Kiedyś zdarzały się wypadki blokowania nicków zawierających w nazwie "Piła", jednak od tamtego czasu regulamin stał się nieco bardziej łagodny i precyzyjny, dzięki czemu Piła jest teraz całkowicie dozwolonym członem występującym w nazwach.

Podobnie ma się sprawa nicków sławnych postaci. Nazwa taka zostanie zablokowana jedynie gdy postać ta będzie powszechnie znana na całym świecie. Również jak w przypadku nazw miejscowości, kiedyś reguły były mniej precyzyjne i blokowane były nicki takie jak Tedunio czy Vienio. Teraz reguły te zostały sprecyzowane i takie nicki są dozwolone i raczej próby załatwienia namelocka skończą się porażką. Również chciałbym wyjaśnić, że nick np. "Kwaśniewski" albo "Bush" są zupełnie legalne. Samo nazwisko jakiejś gwiazdy czy znanej osobistości nie wystarczy aby kogoś posądzić o podszywanie się pod konkretną znaną osobistość. Wiadomo, że na świecie może mieszkać 2000 innych Bushów i Kwaśniewskich, dlatego tutaj nie następuje żadne naruszenie regulaminu. Jednak gdyby ktoś do tego dodał imię, np.: "Aleksander Kwaśniewski", to mamy wyraźne i jednoznaczne wskazanie na sławną i znaną na świecie osobę i skończy się to dla nas namelockiem.

Wiele nicków negatywnie przechodzi weryfikację (osoby dostają namelocki), chociaż nie powinno. Gdy już tego namelocka dostaniemy, to musimy wybrać nową nazwę. Nazwa ta jest weryfikowana przez CS i gdy przejdzie to pomyślnie, możesz dalej grać. Tutaj też są pomyłki i wiele nicków jest błędzie akceptowanych. Nie możemy oczekiwać od ludzi, którzy nie posługują się na codzień językiem polskim, że będą w stanie wyłapać wszelkie błędy oraz naruszenia regulaminu w nazwach stworzonych w tym właśnie języku. Nie można używać polskich znaków co utrudnia ich weryfikację gdy ktoś nie zna dokładnej pisowni danego wyrazu. Dodatkowo gracze kombinują z nazwami i tworzą wyrazy, które nie zostaną znalezione ani w google, ani w słowniku, np.: "gownojadusieniek". Nick taki może zostać uznany przez CS jako legalny chociaż dla większości Polaków na pierwszy rzut oka będzie on wulgarny. Dlatego potrzebni są polscy tutorzy i CS musi polegać na ich wiarygodności i zaufaniu jakim zostają obdarzeni. Sprawia to, że jakieś formy nadużywania tego zaufania i naginania zasad się zdarzają, jednak mam nadzieję iż szybko zostaną wykryte a tutor ukarany.
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful.
But we have lost the way.
Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator"
Aversin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2007, 23:43   #25
chabol
Użytkownik forum

Data dołączenia: 10 08 2005
Lokacja: Hmm i tak nie wiecie gdzie to

Profesja: Knight
Świat: Valoria
Poziom: 52
Skille: 81/81
Poziom mag.: 6
Domyślny

Ja dostałem namelocka za nick Edward Spirytus. Moim skromniutkim zdankiem na wyrost nieco bo to może robić za imię i nazwisko chociażby... Komentarz dotsałem, że spiritus (pisownia oryginalna tego słowa) to po polsku alkohol...
zastosowali regułę, że nie opisuje osoby... paranoja ale trudno.

Ma ktoś pomysł dlaczego nie wchodzi nick Edward's Ghost? To ma chyba jakiś związek z apostrofem ale nie wiem jaki, ludzie normalnie miewają nicki z apostrofem. Z góry dzięki za pomoc

@ Down
W sumie racja.
Powie mi ktoś co nie tak jest z nickiem Edward's Ghost?

Ostatnio edytowany przez chabol - 07-06-2007 o 01:08.
chabol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2007, 22:21   #26
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Domyślny

Alkohol jest to używka. W nazwach zabronione są wszelkie słowa kojarzące się z nałogiem. Alkohol, papierosy, narkotyki .. to wszystko odpada.
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful.
stary 13-06-2007, 17:47   #27
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Domyślny

Tak to już jest, że przed updatem wiele osób robi tutora a potem szukają zajęcia aby tylko nie wylecieć za nieaktywność. Widziałem już wiele przykładów dowolnej interpretacji nicków i doszukiwania się dziury w całym.
Co do Piły, te dwa przypadki są zupełnie inne. Co innego miasto, które jest znane w jednym kraju, natomiast w świecie prawie nikt o nim nie słyszał. Co innego wyraz, który w innym języku ma znaczenie i w jakiś sposób łamie regulamin.
Jakby nie patrzeć, powód namelocka ma jakiś sens i kłótnia raczej nic tutaj nie zmieni. Tłumaczenie, że jesteś Polakiem, również nie pomoże. Niewiedza nie jest usprawiedliwieniem. Ja bym zmienił nick zamiast się z nimi użerać.
stary 13-06-2007, 21:20   #28
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kshaq Pokaż post
Kurde mi małpy też namelocka nie chcą dać, a w końcu Krzak po angielsku to Bush czyli polityk xD Podpada pod regulamin, ale to niby "za mało". A Tedunio za co namelocka dostał? Za to, że znał tutorów, a nick mu się nie podobał.
Cytuj:
Powiedz mi co ma Tede do Teduni'a. Jakoś nie widzę większego związku z tymi nickami.
Cytuj:
A mi Kshaq kojarzy się z prezydentem stanów zjednoczonych, Bysiu z sokiem Pysio a nick Dwima z katalogiem ubrań quelle.
(nicki wybrałem pod wpływem impulsu) xD
I co? Namelocka nikt z nas nie dostanie... Dlaczego? Brak pleców... Zrozumcie, że w tibii bez pleców nic nie zdziałacie... A mógłbym podać jeszcze kilka rzeczy na mój nick...
Omg ale oporowa jałówa...

1: moglbys sobie miec imie Mister Bush a i tak nie dostaniesz namelocka
2:Tutor zostaje wydalony ze służby natychmiastowo gdy wyda sie ze zalatwial lewe namelocki, watpie zeby ktos sie narazal bo jakiemus 20 lvle newbowi sie nick znudzil
3:Niewykluczone ze ten temat zrobiles pod wplywem artykułu na hunted.pl... Jest tam wyraznie napisane ze kiedy zasady nie byly wyraznie sprecyzowane, however zostalo to juz unormowane
stary 04-09-2007, 17:16   #29
Patroleks
Użytkownik forum

Data dołączenia: 29 06 2007

Domyślny

A jak mam nick patrol dziki palladyn to dostane namelocka?
Patroleks jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-09-2007, 18:27   #30
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Domyślny

nie <10znaków>
stary 04-09-2007, 19:28   #31
Patroleks
Użytkownik forum

Data dołączenia: 29 06 2007

Domyślny Co z tego

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
nie <10znaków>
I co z tego? oco w tym chodzi : ?
Patroleks jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-09-2007, 00:47   #32
Nocha
Użytkownik forum

Data dołączenia: 24 08 2007
Lokacja: Lublin

Świat: Morgana
Poziom: 65
Skille: 86/86
Żarówka

jedno pytanko..

czy namelock liczy sie jako normalny ban? nie moge nigdzie tego znalezc moze ktos wie?

z gory dzieki
Nocha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-09-2007, 01:22   #33
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nocha Pokaż post
jedno pytanko..

czy namelock liczy sie jako normalny ban? nie moge nigdzie tego znalezc moze ktos wie?

z gory dzieki
Nie.

Cytuj:
.Namelock

Namelock jest specyficznym rodzajem bana. Dostajemy go za imię łamiące Tibia Rules. Trwa on tak długo, aż wybierzemy nowe imię dla postaci (trzeba również poczekać kilka godzin aż zostanie zaakceptowane). Namelocka otrzymuje się tylko na jedną postać. Można ich mieć dowolnie dużo, konto nigdy nie zostanie usunięte.
Powyzszy tekst pochodzi z tego tematu.

Ostatnio edytowany przez Slythia - 15-09-2007 o 01:23.
Slythia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-09-2007, 09:47   #34
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Domyślny

To nie jest tak. Gdy twoje imię będzie obraźliwe, to oprócz namelocka dostaniesz bana. Co więcej, jeżeli sie nie mylę, pozostanie przez jakiś czas wpis w criminal record.
stary 15-09-2007, 13:37   #35
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aversin Pokaż post
To nie jest tak. Gdy twoje imię będzie obraźliwe, to oprócz namelocka dostaniesz bana. Co więcej, jeżeli sie nie mylę, pozostanie przez jakiś czas wpis w criminal record.
Fakt.. Lecz to bardzo rzadko sie zdaża. Jeszcze nigdy sie nie spotkałam z takim przypadkiem. Najczesciej namelock nic nie powoduje, procz koniecznosci zmiany imienia. Chyba.. Nie chce nikogo wprowadzac w blad...
stary 17-09-2007, 00:22   #36
Nocha
Użytkownik forum

Data dołączenia: 24 08 2007
Lokacja: Lublin

Świat: Morgana
Poziom: 65
Skille: 86/86
Domyślny

ok czyli bez przypalu
Nocha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2007, 20:33   #37
Shadow_from_Katowitz
Użytkownik forum

Data dołączenia: 10 08 2007
Lokacja: nick...

Gildia: Lucid Dreams
Świat: Harmonia
Poziom: 59
Skille: 79/52
Poziom mag.: 15
Shadow_from_Katowitz ma numer GG 6732873
Domyślny

witam! ja mam takie pytanie... postac brata ma nick Jacek wysocki ... niby zrobil ja dla jaj, no ale postac ma juz 50 lvl... no i brat chcial dostac name locka bo ten nick juz go przestal bawic... Kagonesti (tutor) poslal namelocka ale okazalo sie ze CipSoft juz odrzucil podanie o name locka... moj brat zadnego nie wysylal... podejzewamy ze to jakis c*** poslal reporta i uzasadnil "bo mi sie nie podoba" i go odrzucili... czy teraz moj brat z tym nickiem ma juz przesrane do konca zycia ? czy moze jest jakis sposob zeby jeszcze raz CipSoft rozwazyl ta prosbe ? Bo to w koncu mistrz Aikido i jeszcze jest taki aktor... wiec to jest jakby podszywanie sie.. przeciez nie mozna dawac nickow ktore pod realnych slawnych ludzi podchodza... moze jakis list blagalny do CipSoftu moj brat ma poslac ? (bardzo mu na tym zalezy, mozna powiedziec ze jest wrecz zdesperowany ;d ) bardzo prosze o odpowiedz... najlepiej jakichs doswiadczonych graczy badz tutorow... pozdrawiam
Shadow_from_Katowitz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-09-2007, 11:00   #38
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Domyślny

Pozwole sobie zacytowac pewien tekst:

Cytuj:
If you find yourself asking whether or not a person is well-known enough, you should ask yourself questions such as: What kind of audience would know that person? How many hits are there on Google? What do other tutors think?
.
Ja osobiscie nie dalabym namelocka. Nie znam tej osoby, wiec przeszlabym obok... Na pewno jest mozliwe ponowe rozpatrzenie (mialam raz taki przypadek, mi odrzucili namelocka, co wiecej, dostalam bad namelock - zly komentarz, a komus innemu zaakceptowali). Wiec - wszystko zalezy od komentarza. I jak to uzasadnisz... CS czasem odrzuca imiona, ktrore powinny byc zmienione, i na odwrot.
stary 20-09-2007, 16:38   #39
Shadow_from_Katowitz
Użytkownik forum

Data dołączenia: 10 08 2007
Lokacja: nick...

Gildia: Lucid Dreams
Świat: Harmonia
Poziom: 59
Skille: 79/52
Poziom mag.: 15
Shadow_from_Katowitz ma numer GG 6732873
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Pozwole sobie zacytowac pewien tekst:

.
Ja osobiscie nie dalabym namelocka. Nie znam tej osoby, wiec przeszlabym obok... Na pewno jest mozliwe ponowe rozpatrzenie (mialam raz taki przypadek, mi odrzucili namelocka, co wiecej, dostalam bad namelock - zly komentarz, a komus innemu zaakceptowali). Wiec - wszystko zalezy od komentarza. I jak to uzasadnisz... CS czasem odrzuca imiona, ktrore powinny byc zmienione, i na odwrot.

hmmm... wiec zawsze jakies szanse sa... to co ma moj brat zrobic ? napisac reposrta jeszcze raz czy cos specjalnego czea zrobic o ponowne rozpatrzenie ?
Shadow_from_Katowitz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-09-2007, 16:42   #40
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shadow_from_Katowitz Pokaż post
witam! ja mam takie pytanie... postac brata ma nick Jacek wysocki ... niby zrobil ja dla jaj, no ale postac ma juz 50 lvl... no i brat chcial dostac name locka bo ten nick juz go przestal bawic...
mogl myslec jak zakladal chara

Cytuj:
Kagonesti (tutor) poslal namelocka ale okazalo sie ze CipSoft juz odrzucil podanie o name locka...
dziwisz sie?
Cytuj:
i uzasadnil "bo mi sie nie podoba"
przeciez to prawda?

Cytuj:
Bo to w koncu mistrz Aikido i jeszcze jest taki aktor...
no spox, jezeli jakis tutor np z brazylii wie kim jest ten Wysocki to nie ma problemu
Cytuj:
przeciez nie mozna dawac nickow ktore pod realnych slawnych ludzi podchodza..
slawny? zna go tu ktos?
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania