|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 28 05 2007
Lokacja: Bydgoszcz
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Świat: Furora
Poziom: 85
Skille: 90/88
Poziom mag.: 7
|
![]() Trochę przesada, opanujcie się, każdy może mieć swoją ksywę, jaka tylko nie przyjdzie na myśl ale niestety tak już jest że ktoś na taka bądź podobną wpadł wcześniej i stał/stała się sławna bądź znana. Na powszechnie znanego rapera Tede mówi się zdrobniale Tedunio w znanym programie na VIVA Polska "Bezele" więc widzę tu sensowne wytłumaczenie. Poza tym że Tedunio dostał name locka sprowadza się do tego że ma hlvl który jest wiadomo bardziej zanany niż lov levelowe postacie. Wiec panowie Tutorzy, Senior Tutorzy a nawet sami szefowie w niebieskich pelerynkach dostrzegają szybciej łamanie zasad Tibi. Wiec jeżeli Ci się nie podoba twój nick i płaczesz na forum że chcesz name lock mając 20 lvl to
szczerze, zrobil bym nowa postać ; ) |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Zbanowany
Data dołączenia: 12 09 2006
Lokacja: Zabrze
Stan: Początkujący
Imię: Leo Eloon
Gildia: Equimanthorn
Świat: Nebula
![]() |
![]() kolega dostał name locka za nick "Twoja Stara" a w commencie :
Comment:Translating from Polish his name means "Yours Mother". It insults religious beliefs. =D Ostatnio edytowany przez Lynx - 28-05-2007 o 23:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
|
![]() Pierdzielicie farmazony.
Namelocki dostaja nawet osoby, ktore maja w nicku np. "Ronaldo". Okej, moze jest to czyjes imie, ale w ZNACZNYM STOPNIU kojarzy sie to wszystkim z pilkarzem. I dlatego osoba ta dostala namelocka. Tak samo jak nick nie moze zawierac zdania (np. "Ide na poziomki") i tak dalej. Wszystko jest w Tibijskim regulaminie. Dodatkowo rozwieje watpliwosci co do plecow u tutorow. Tutor jest tylko od tego, zeby nick zareportowac. Namelocki sa przyznawane przez osoby na troche wyzszym szczeblu kariery Tibijskiej. Nie znajdziecie wielu tutorow, ktorzy zareportuja wasz calkowicie poprawny nick, tylko dlatego, ze was lubia. Reportowanie poprawnych nickow jako bad name'y jest nagradzane czyms w rodzaju upomnienia, a jako tutor nie chcialbym dostac takiego reporta. Dlatego do reportow ida tylko nicki, co do ktorych mam pewnosc, ze lamia regulamin Tibii. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
The Witcher
|
![]() Widzę, że trzeba rozwiać nieco wątpliwości i przedstawić kilka faktów.
Gdy zgłosisz złą nazwę używając ctrl+r, szybko zostaniesz odesłany do tutora. Dzieje się tak dlatego, że GM nie zajmuje się sprawami związanymi ze zmianą nicków. Wszystkie nazwy są zgłaszane przez tutorów i trafiają do Customer Supportu, gdzie są weryfikowane i blokowane jeżeli zajdzie taka potrzeba. Nicki zawierające nazwy miejsc. Taki nick zostanie zablokowany jedynie gdy zawiera nazwę miejscowości, która jest powszechnie znana na świecie. Kiedyś zdarzały się wypadki blokowania nicków zawierających w nazwie "Piła", jednak od tamtego czasu regulamin stał się nieco bardziej łagodny i precyzyjny, dzięki czemu Piła jest teraz całkowicie dozwolonym członem występującym w nazwach. Podobnie ma się sprawa nicków sławnych postaci. Nazwa taka zostanie zablokowana jedynie gdy postać ta będzie powszechnie znana na całym świecie. Również jak w przypadku nazw miejscowości, kiedyś reguły były mniej precyzyjne i blokowane były nicki takie jak Tedunio czy Vienio. Teraz reguły te zostały sprecyzowane i takie nicki są dozwolone i raczej próby załatwienia namelocka skończą się porażką. Również chciałbym wyjaśnić, że nick np. "Kwaśniewski" albo "Bush" są zupełnie legalne. Samo nazwisko jakiejś gwiazdy czy znanej osobistości nie wystarczy aby kogoś posądzić o podszywanie się pod konkretną znaną osobistość. Wiadomo, że na świecie może mieszkać 2000 innych Bushów i Kwaśniewskich, dlatego tutaj nie następuje żadne naruszenie regulaminu. Jednak gdyby ktoś do tego dodał imię, np.: "Aleksander Kwaśniewski", to mamy wyraźne i jednoznaczne wskazanie na sławną i znaną na świecie osobę i skończy się to dla nas namelockiem. Wiele nicków negatywnie przechodzi weryfikację (osoby dostają namelocki), chociaż nie powinno. Gdy już tego namelocka dostaniemy, to musimy wybrać nową nazwę. Nazwa ta jest weryfikowana przez CS i gdy przejdzie to pomyślnie, możesz dalej grać. Tutaj też są pomyłki i wiele nicków jest błędzie akceptowanych. Nie możemy oczekiwać od ludzi, którzy nie posługują się na codzień językiem polskim, że będą w stanie wyłapać wszelkie błędy oraz naruszenia regulaminu w nazwach stworzonych w tym właśnie języku. Nie można używać polskich znaków co utrudnia ich weryfikację gdy ktoś nie zna dokładnej pisowni danego wyrazu. Dodatkowo gracze kombinują z nazwami i tworzą wyrazy, które nie zostaną znalezione ani w google, ani w słowniku, np.: "gownojadusieniek". Nick taki może zostać uznany przez CS jako legalny chociaż dla większości Polaków na pierwszy rzut oka będzie on wulgarny. Dlatego potrzebni są polscy tutorzy i CS musi polegać na ich wiarygodności i zaufaniu jakim zostają obdarzeni. Sprawia to, że jakieś formy nadużywania tego zaufania i naginania zasad się zdarzają, jednak mam nadzieję iż szybko zostaną wykryte a tutor ukarany.
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful. But we have lost the way. Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator" |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 08 2005
Lokacja: Hmm i tak nie wiecie gdzie to
Imię: Edward spirytus
Profesja: Knight
Świat: Valoria
Poziom: 52
Skille: 81/81
Poziom mag.: 6
|
![]() Ja dostałem namelocka za nick Edward Spirytus. Moim skromniutkim zdankiem na wyrost nieco bo to może robić za imię i nazwisko chociażby... Komentarz dotsałem, że spiritus (pisownia oryginalna tego słowa) to po polsku alkohol...
zastosowali regułę, że nie opisuje osoby... paranoja ale trudno. Ma ktoś pomysł dlaczego nie wchodzi nick Edward's Ghost? To ma chyba jakiś związek z apostrofem ale nie wiem jaki, ludzie normalnie miewają nicki z apostrofem. Z góry dzięki za pomoc @ Down W sumie racja. Powie mi ktoś co nie tak jest z nickiem Edward's Ghost? Ostatnio edytowany przez chabol - 07-06-2007 o 01:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
The Witcher
|
![]() Alkohol jest to używka. W nazwach zabronione są wszelkie słowa kojarzące się z nałogiem. Alkohol, papierosy, narkotyki .. to wszystko odpada.
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful. But we have lost the way. Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator" |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
The Witcher
|
![]() Tak to już jest, że przed updatem wiele osób robi tutora a potem szukają zajęcia aby tylko nie wylecieć za nieaktywność. Widziałem już wiele przykładów dowolnej interpretacji nicków i doszukiwania się dziury w całym.
Co do Piły, te dwa przypadki są zupełnie inne. Co innego miasto, które jest znane w jednym kraju, natomiast w świecie prawie nikt o nim nie słyszał. Co innego wyraz, który w innym języku ma znaczenie i w jakiś sposób łamie regulamin. Jakby nie patrzeć, powód namelocka ma jakiś sens i kłótnia raczej nic tutaj nie zmieni. Tłumaczenie, że jesteś Polakiem, również nie pomoże. Niewiedza nie jest usprawiedliwieniem. Ja bym zmienił nick zamiast się z nimi użerać.
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo
Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
1: moglbys sobie miec imie Mister Bush a i tak nie dostaniesz namelocka 2:Tutor zostaje wydalony ze służby natychmiastowo gdy wyda sie ze zalatwial lewe namelocki, watpie zeby ktos sie narazal bo jakiemus 20 lvle newbowi sie nick znudzil 3:Niewykluczone ze ten temat zrobiles pod wplywem artykułu na hunted.pl... Jest tam wyraznie napisane ze kiedy zasady nie byly wyraznie sprecyzowane, however zostalo to juz unormowane
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 29 06 2007
|
![]() A jak mam nick patrol dziki palladyn to dostane namelocka?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() nie <10znaków>
"Istnieja dwie bezgraniczne rzeczy - wszechswiat i ludzka glupota. Chociaż co do wszechswiata nie jestem calkiem pewien... " (ALBERT EINSTEIN ) ------------------------------------------------------------------------------- |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 29 06 2007
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 24 08 2007
Lokacja: Lublin
Imię: Royal Nocha
Świat: Morgana
Poziom: 65
Skille: 86/86
|
![]() jedno pytanko..
czy namelock liczy sie jako normalny ban? nie moge nigdzie tego znalezc moze ktos wie? ![]() z gory dzieki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Blondynka
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
S. J. Lec Ostatnio edytowany przez Slythia - 15-09-2007 o 01:23. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
The Witcher
|
![]() To nie jest tak. Gdy twoje imię będzie obraźliwe, to oprócz namelocka dostaniesz bana. Co więcej, jeżeli sie nie mylę, pozostanie przez jakiś czas wpis w criminal record.
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Blondynka
|
![]() Fakt.. Lecz to bardzo rzadko sie zdaża. Jeszcze nigdy sie nie spotkałam z takim przypadkiem. Najczesciej namelock nic nie powoduje, procz koniecznosci zmiany imienia. Chyba.. Nie chce nikogo wprowadzac w blad...
![]() |
![]() |
#36 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 24 08 2007
Lokacja: Lublin
Imię: Royal Nocha
Świat: Morgana
Poziom: 65
Skille: 86/86
|
![]() ok czyli bez przypalu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 08 2007
Lokacja: nick...
Imię: Palladyn Lucky Luck
Gildia: Lucid Dreams
Świat: Harmonia
Poziom: 59
Skille: 79/52
Poziom mag.: 15
![]() |
![]() witam! ja mam takie pytanie... postac brata ma nick Jacek wysocki ... niby zrobil ja dla jaj, no ale postac ma juz 50 lvl... no i brat chcial dostac name locka bo ten nick juz go przestal bawic... Kagonesti (tutor) poslal namelocka ale okazalo sie ze CipSoft juz odrzucil podanie o name locka... moj brat zadnego nie wysylal... podejzewamy ze to jakis c*** poslal reporta i uzasadnil "bo mi sie nie podoba" i go odrzucili... czy teraz moj brat z tym nickiem ma juz przesrane do konca zycia ? czy moze jest jakis sposob zeby jeszcze raz CipSoft rozwazyl ta prosbe ? Bo to w koncu mistrz Aikido i jeszcze jest taki aktor... wiec to jest jakby podszywanie sie.. przeciez nie mozna dawac nickow ktore pod realnych slawnych ludzi podchodza... moze jakis list blagalny do CipSoftu moj brat ma poslac ? (bardzo mu na tym zalezy, mozna powiedziec ze jest wrecz zdesperowany ;d ) bardzo prosze o odpowiedz... najlepiej jakichs doswiadczonych graczy badz tutorow... pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Blondynka
|
![]() Pozwole sobie zacytowac pewien tekst:
Cytuj:
Ja osobiscie nie dalabym namelocka. Nie znam tej osoby, wiec przeszlabym obok... Na pewno jest mozliwe ponowe rozpatrzenie (mialam raz taki przypadek, mi odrzucili namelocka, co wiecej, dostalam bad namelock - zly komentarz, a komus innemu zaakceptowali). Wiec - wszystko zalezy od komentarza. I jak to uzasadnisz... CS czasem odrzuca imiona, ktrore powinny byc zmienione, i na odwrot.
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 08 2007
Lokacja: nick...
Imię: Palladyn Lucky Luck
Gildia: Lucid Dreams
Świat: Harmonia
Poziom: 59
Skille: 79/52
Poziom mag.: 15
![]() |
![]() Cytuj:
hmmm... wiec zawsze jakies szanse sa... to co ma moj brat zrobic ? napisac reposrta jeszcze raz czy cos specjalnego czea zrobic o ponowne rozpatrzenie ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |||||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|||||
![]() |
![]() |