Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 29-05-2007, 18:12   #21
Krzy_ek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 28 03 2005

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Candia
Poziom: 40
Skille: 6X/6X
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez fAYL Pokaż post
Trudno? Nawet jak się bardzo ghuli boisz, to w sklepie jest.
Jak się boisz ghouli to alboo masz kolegów albo nie maz knife'a o.0 ;p
To co jest w sklepie w venore to taki sztuciec (bez statów)
Krzy_ek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 29-05-2007, 19:55   #22
Plish
Użytkownik Forum

Plish's Avatar

Data dołączenia: 22 06 2005
Lokacja: ja wiem gdzie

Imię: Nodnoise
Profesja: Sorcerer
Gildia: -----
Świat: Stara nova
Poziom: 69
Skille: -/-
Poziom mag.: --
Plish ma numer GG 6626556
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Goldscorpion Pokaż post
Ze wszystkim co napisałeś nie mogę się zgodzić:

1. Przede wszystkim axe są najlepsze bo mają najlepszy atak.
2. Co do taniości wahałbym się czy axe nie są najdroższe.
Ad1.To jest troche inaczej topory moze i mają tam 2 atk + od mieczy ale z reguly miecz jest uważany za stabilnijszą i z budowy mocniejszą broń dlatego te 2 atk to nie robia zbyt wilekiej różnicy w tym jakie obrażenia zadajesz.
Ad2. To czy axe czy sword jest droszy to zależy juz od serverów ale przeważnie lepsze miecze są droższe niż topory.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Goldscorpion Pokaż post
1. Bardzo drogie hmm czy aby bright sword

1. Nie hammery tylko cluby.
2. Czy aby War Hammer był aż tak słaby? A tani na pewno jest.
3. Cluby ogólnie są faktycznie słabe. Jednak te najlepsze Thunder Hammer, Arcane Staff czy Hammer of Wrath są zdecydowanie droższe niż najlepsze swordy czy axe. SCA czy SOV wytargasz z Anni a Cluba? Orsha, Morgaroth, Pits of Inferno. Dlatego ogólnie są tanie lecz te najlepsze są najdroższe.
Co do tego ostatniego to początkującym nie masz co opowiadac o clubach tj. HoW czy arcane staff bo póki co i tak ich nie zdobeda. A do nagród z anni to jescze chlopak ma czas.

Podsumówując ja wybralem sword i byleem zadowolony.
18:23 Vansider [16]: 18:11 Vansider [16]: I f*ck your mother. Exequter [266]: Its nice!

Ostatnio edytowany przez Plish - 29-05-2007 o 19:56.
Plish jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-05-2007, 21:46   #23
Vegoego
Użytkownik Forum

Vegoego's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2007
Lokacja: Zielona Góra

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Vegoego
Świat: Refugia
Skille: 18/24
Poziom mag.: 38
Domyślny

mogłbyś to trochę bardziej rozbudować dalczego wybrałeś Sword'a?
Vegoego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-05-2007, 22:31   #24
oewi
Użytkownik forum

oewi's Avatar

Lokacja: Bielsk Podlaski

Imię: San Terra
Profesja: Knight
Świat: Eternia
Poziom mag.: 4
Domyślny

Moim zdaniem sword Jest ich tyle legendarnych i jest ogolnie dostepny Zastanowilabym sie jeszcze nad axe
oewi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-05-2007, 23:57   #25
P0nury
Użytkownik Forum

P0nury's Avatar

Data dołączenia: 19 07 2005

Poziom: 60
Domyślny

I tak większość z graczy nie dojdzie w swojej karierze do lvl'a, na którym faktycznie będzie mógł wykorzystać przewagę (bądź co bądź dość nikłą IMHO) klasy swojej broni. Jakoś idę całe życie w tych przeklętych clubach i nie narzekam.

Cytuj:
enderty ja chodze na skaraby po to żeby je zabić 1 lub 2 ciosami dlatego obrona dla mnie się nie liczy ale jeśli ty lubisz się bawić ze swoim GS'em i blokować ataki to proszę bardzo.
Good luck w ściągnięciu 320hp na 1 hit.

Mam skille 85/84, expiłem na scarabach ostatnio na skillach 83 z arcane staffem. Zdjęcie scaraba na 2 hity było naprawdę rzadkim wydarzeniem. Średnio tak 2-3 razy na 3h expienia. Aha, podpowiem - arcane ma jeszcze 3 ataku więcej od dl

Cytuj:
iec jedyne sensowne rozwiazanie to 2 rurka a przypomne ze wtedy do twojej obrony sie liczy def broni no i jak pojdziesz dla porownania takim w hammerem a gsem to zobaczysz jaka jest roznica w odnoszonych obrazeniach po prostu z w hammerem to beda ci uhy leciec jak powalone a z gsem nie bo wiecej zbloczysz hitow szkrabow i do tego "minimalnie szybciej je zabijesz" gdyz gs ma 46 ataku a w hammer 45 chociaz to prawie zadna roznica ale o niej wspomnialem
I z tym się całkowicie zgadzam, bo expiłem długo z whammerem na scarabach i miałem problemy, żeby wyjść w ogóle na plus, przeważnie byłem na zero. Anyway jak ktoś nie chce, to przecież nie musi expić na scarabach. Jest parę innych miejscówek z mobami w sam raz dla whammerowców. Exp co prawda nie powala, ale zawsze można zdobyć kasę np. na arcane staffa. I naprawdę warto, bo różnica jest gigantyczna.

Podsumowując - cluby są słabe, jeżeli masz zamiar chodzić wybitnie na fizyczne potworki i nie masz zamiaru kupować/zdobywać Arcane Staffa. Jeżeli robisz chara tylko do pk, to cluby są w sam raz. Ew. jak po prostu lubisz obuchy. Nie wiem, dlaczego większość ludzi kieruje się statystykami. Czy to tak ciężko wybrać po prostu ulubioną broń? Jedni lubią odcinanie kończyn przez topory, drudzy szczęk stali w zwarciu, trzeci zaś odgłos łamanych kości czaszki smoka pod kolejnymi uderzeniami war hammera. Tak trudno czasem zapomnieć o cyferkach i zagrać dla zabawy?
"21.24 Nie ma lepszego dziennikarza sportowego od Rafała Patyry. "Artur, używając terminologii bokserskiej zostaliście znokautowani zanim zdążyliście założyć rękawice". Używając terminologii stoczniowej - ukradli wam statek, zanim odpaliliście spawarkę, a używając terminologii dziennikarskiej: powinni wyłączyć kamerę zanim zdążycie zadać jakiekolwiek pytanie."
P0nury jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-05-2007, 08:08   #26
Wielki Mancyz
Użytkownik Forum

Wielki Mancyz's Avatar

Data dołączenia: 13 06 2005
Lokacja: Lublin

Stan: Niegrający
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
Poziom: ^.^
Wielki Mancyz ma numer GG 5000147
Domyślny

Uwazam ze pod wzgledem zdobywania itemow na knighta ( ja gram sorcem ale mam knighta ) jest łatwo zdobyć axy , swordy i hammery ale najtrudniej swordy.. mimo to używam swordów natomiast jeżeli knight używa axa i ma sorca 75+ lvl to niema problemu bo ma questy na fire axe quest , dragon lance , behe quest ( guardian halberd ) hammery są tanie i słabe... a co do swordów to bright sworda trzeba kupować i gianta też ( na harmonii bright sword 7-8k , giant 17-18 chyba ) ;p

życie jest jakie jest i trzeba sobie radzić
Wielki Mancyz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-05-2007, 18:26   #27
Artezz
Użytkownik Forum

Artezz's Avatar

Data dołączenia: 21 03 2005
Lokacja: NOWOGARD

Gildia: Demons Army
Świat: Pacera
Poziom: 275
Skille: 93/87
Poziom mag.: 11
Artezz ma numer GG 7572390
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielki Mancyz Pokaż post
hammery są tanie i słabe...
Jejkuś cluby nie są słabe !! -.-
Ja pocinam z arcane staffem ze skillem 88 i nie narzekam ...
stary 03-06-2007, 01:10   #28
Cubone8
Użytkownik Forum

Cubone8's Avatar

Data dołączenia: 02 06 2007
Lokacja: Lublin

Imię: Kero Arke
Świat: Amera
Poziom: 22
Poziom mag.: 27
Cubone8 ma numer GG 3285755
Evul

Napisaleś ze trudno znaleźć knifa jak już nie mozesz go znaleźć to kup se daggera lub combat knife
Cubone8 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2007, 01:32   #29
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Jerkov Thundersword's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez enderty Pokaż post
pokaz mi knajta co expi bs+shield lepiej z gsem

i sam se bramke strzeliles bo jak piszesz ze sie liczy szybkie zabicei potwora a nie obrona przed nim to wiadomo ze gs rox
Dragon lance: 47 ataku- szybsze zabicie potwora.
Jerkov Thundersword jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-06-2007, 23:25   #30
dartra111
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 04 2007
Lokacja: w domu xD

Profesja: Elder Druid
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vegoego Pokaż post
Co żeście się uczepili tych "Słabych Clubów"?
Co prawda nie mają największych statystyk ataku i obrony ale są naprawde tanie,już po wyjściu z rooka można zaopatrzyć się w War Hammera,a to nie wielka różnica 1 czy 2 pk ataku więcej(po co zwracać uwagę na obronę jak gdy chce się blokować jakies potworki na huntach można zrobić Quest na Bring Sword'a i nosić i ogólnie to czemu dla was jest ważna obrona jak tarczy nie można nosić np.Giant Swordem czy Guardian Halberd).

W Clubach jest jeszcze taki "+" jak broń Crowbar(Łom) statystyki 6/6 wspaniała broń do trenowania gdy patrzysz że na 50 skillu inni knightci co biją ze sworda i axa już chodzą na Slim'y(może lekka przesada ale się zdażają tacy)kiedy ty możesz se bez obawy o Swoje Życie skillować dalej na Troll'ach.

Dla low skilli nie ma znaczenia czy nosisz SCA czy Magic Sword ,a dla wysokich skill to ma znaczenie tyle że trzeba nabić te skille a najszybciej się to robi Clubami.

Nie chcem słyszeć że Cluby są najsłabsze wszystkie bronie są dobrane tak żeby były w czymś lepsze lub gorsze od innych rodzaji broni i "."
Właśnie cluby są dobre, a największy atut to tanie!!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Plemotnik Pokaż post
Hmm poradzilbym skasowac stara tibie i sciongnonc nowa najlepiej klienta torga z tibia.org.pl - powinnno pomuc
dartra111 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2007, 08:08   #31
Fazol
Guest

Domyślny

Swordy są najlepsze
Na niskim lvl kupujesz serpent sword i zbierasz kase na fire sworda.
Po fire swordzie radzę zbierać już kasę na giant sworda, a nie brighta, bo fs jest słabszy od bsa tylko o 1 punkt ataku, a gs o wiele bardziej się narazie przyda.
No i jak już przeleciałeś po potworkach z gsem i zdobyłeś kasę na dobre eq, wtedy możesz spokojnie zakupić bright sword

Podsumowanie...
Najpierw kup:
1. Serpent Sword
2. Fire Sword
3. Giant Sword
4. Good eq
5. Bright Sword
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2007, 12:06   #32
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Gildia: Redeemers
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

ehhh, ile razy, w ilu tematach, na ilu forach, byl walkowany ten temat przypominajacy odwieczny spor o wyzszosci swiat bozego narodzenia nad swietami wielkanocy (albo odwrotnie) Ciagle padaja te same argumenty
1-axe najwiekszy atak
2-swordy najwieksza obrona
3-cluby najtansze

Wiec, zaczynajac od swordow.
Milosnicy mieczy wmawiaja ze obrona jest wazna a te pare punktow ataku sie nie liczy. Potem sikaja po majtkach jak dorwa avangera, nie nosza tarczy rezygnujac ze sporej obrony na rzecz tych "nieistotnych" 2 punktow ataku
SoV jest tanszy od Sca bo jest ich wiecej na kazdym serverze. Na starych swiatach Avangera mozna kupic za smieszne pieniadze rzedu 300k przez co polecam swordy kazdemu kto gra na starych swiatach i dopiero zaczyna gre.

Topory, moja ulubiona katagoria, sam walcze toporami. Sca+MMS ma wieksza oborne niz avanger i taki sam atak, wszystkie teorie ze liczy sie obrona tylko silniejszego mozecie sobie miedzy bajki wlozyc. Na nowych swiatach, szybciej znajdzie sie 4 knightow 100+ niz drozyna 80 levelowcow ktora wykona poi, wiec na nowych swiatach to Axe maja przewage. Na starych, trzeba bedzie wydac ~4 razy tyle co na avangera zeby uzyskac podobny (aczkolwiek lepszy) efekt. Na dluzsza mete to jednak topory zwyciezaja.

Cluby. Wbrew powszechnej opini wcale nie odstaja od reszty. dragon hammer jest porowonywalny do knight axe oraz fire sworda. A scull staf nie jest gorszy od FA i BS. war hammer odstaje od swoich odpowiednikow(DL i GS) ale arcane staff jest naprawde dobrym obuchem. Polecam ta katagorie dla poczatkujacych graczy bez wiekszego doswiadczenia. Kiedy pada jakis 30-40 knight i traci gs ktory byl w bp to dzieje sie dla neigo wielka tragedia. taki sam rycerz tracacy war hammera nie bedzie rozpaczal.

Odnosnie skilowania.
Wszystkie 3 rodzaje uzbrojenia skiluje sie tak samo nudno. Te pare punktow roznicy w ataku najslabszych broni to tak jakby sie wysikac do jeziora i patrzec czy stan wody sie podniosl.....

Ringi.
Nie jest prawda ze o club ringi najprosciej a o sword najtrudniej. Sword ringi z orcow liderow leca stosunkowo czesto w porownaniu do axe i club z guardow/cyklopow. Ja po calym dniu na of mam bp sword ringow albo i wiecej a koledzy polujacy w cyclopis/kopalniach po tygodniu nie maja pelnego bp ringow na sprzedasz.

Odnosnie tarczy.
Nie jest prawda ze majac bron o obronie 20 i tarcze o obronie 30 liczy sie TYLKO obrona tarczy.

Wedle kalkulatora 100 knight z 100 skila moze z sova zadac max hita 288 a z sca 300. Pomyslcie sobie ze te 12 dmg macie w KAZDYM ciosie wiecej. Wiec polujac z GS zadajac 3 ciosy w scraba i czwarty za 10-20 hp ktory go zabija mozecie byc pewni ze z dragon lanca ktora ma tylko jeden punkt ataku wiecej scrab by padl po 3 pierwszych ciosach, nie musze dodawac jaka jest irytacja sword fighterow kiedy miedzy 3 a 4 ciosem maja 2-3 poofy.
stary 05-06-2007, 19:26   #33
Vegoego
Użytkownik Forum

Vegoego's Avatar

Lokacja: Zielona Góra

Imię: Vegoego
Skille: 18/24
Poziom mag.: 38
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
Odnosnie skilowania.
Wszystkie 3 rodzaje uzbrojenia skiluje sie tak samo nudno. Te pare punktow roznicy w ataku najslabszych broni to tak jakby sie wysikac do jeziora i patrzec czy stan wody sie podniosl.....
Nie zgadzam sie z twoja opinia,skoro zes wziol przyklad ataku na skillu 100 100 levelowego knighta to chyba juz wiadomo ze ta minimalna roznica 1 pkt atk jest jakas,chyba lepiej bic slima crowbarem za 10 niz knife czy sickle za 15.Jeszcze pkt atk owej broni zaleza od tego jak zcesto bedziesz w nia trafiac czyli im zadziej dym wiecej skilla shieldinga sie zrobi
Vegoego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2007, 19:58   #34
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Gildia: Redeemers
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

Tak, zgadza sie. Dlatego trenuje sie na monku jak ja teraz.
18:48 You see a monk.
Wszystkie inne metody treningu sa duzo mnie efektowne. trenujac w grupie 4 knightow i jednego druida mozna afkowac pol dnia, majac jednego kolege ktory akurat pilnuje, w razie problemow zawola smsem (sms do niemczech/holadni/szwecji kosztuje tyle samo co po polsce). Na takim train spocie wystarczy podejsc do pc raz na 10-15 minut.
stary 07-06-2007, 15:52   #35
Elite-Faru
Użytkownik Forum

Elite-Faru's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2007
Wpisy bloga: 7

Profesja: Rookstayer
Elite-Faru ma numer GG xxx
LOL Bronie

Według mnie to Cluby to szajs!! Axe i Sword są dużo lepsze:
Sword ma dobry atak i duzom obrone np: Bs 36 atk i 30 def
Axe mają najlepszy atak i średniom obrone
Club nic niema cheba że thunder hammer ale ja bym nieliczyl na coś takiego (skull staff >slabsza od bs i slabsza od fire axe ) pozdr
Elite-Faru jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2007, 21:01   #36
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Jerkov Thundersword's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Elite-Faru Pokaż post
Według mnie to Cluby to szajs!! Axe i Sword są dużo lepsze:
Sword ma dobry atak i duzom obrone np: Bs 36 atk i 30 def
Axe mają najlepszy atak i średniom obrone
Club nic niema cheba że thunder hammer ale ja bym nieliczyl na coś takiego (skull staff >slabsza od bs i slabsza od fire axe ) pozdr
Wszystkie rodzaje broni w Tibii są zbalansowane.
Wszystko zależy od skilli.
Club szybciej się skilluje, ponieważ crowbar ma najmniejszy atak.
Porównanie:
Knight z Dragon Lance i 70 axe < Knight z Warhammerem i 72 club.
Knight z Giant Swordem i 70 sword < Knight z Warhammerem i 71 club.
Knight z Avengerem i 90 sword < Knight z Arcane Staff i 88 club.
Itd itp.

Co do obrony, chodzisz bez tarczy, że orbona miecza jest dla ciebie tak ważna?
Powtarzam, wszystko zależy od skilli.
Jerkov Thundersword jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-06-2007, 16:02   #37
EdwardMatiz
Użytkownik Forum

EdwardMatiz's Avatar

Data dołączenia: 19 05 2007
Lokacja: 3miasto, Gram: Soldat tibia.pl klan!
Wpisy bloga: 5

Świat: Pacera
Poziom: 63
Skille: 75/72
Poziom mag.: 5
EdwardMatiz ma numer GG 5507601
Domyślny Co?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez enderty Pokaż post
jak gs jest lepszy od d lance a avenger najlepsza bronia w grze to nie kituj ze axe jest najlepsze bo tylko ludzi oglupiasz

Gs cena na Pacerze gdzie gram waha się między 14-18k a d lance 8-9k to robi różnice d lance ma 1 wiecęj ataku a na scrabach że skillem 75 na jednego hita więc po co obrona???. Avenger jest dwu-ręczny do zdobycia z poi ( na nowych serverach poi wykonało 1-3 teamy) więc cena waha sie pomiędzy 140-200k a
SCA które można zdobyc z anhilatora którego znacznie łatwiej wykonać Cena:60-80k Jedno ręczny mogę miec tarcze mastermind więc:
Avenger: 200k,50 ataku 38 obrony, dwu-ręczny,rzadki bardzo trudny do kupienia 50-38
SCA:65k,50/30, jednoręczny,mniej rzadki , Mastermind shield 37def cena 50- 70k
Razem: Avenger 50/38 200k prawie nie zdobywalny
SCA + MS 50/37 115k łatwiej kupić /zdobyć
EdwardMatiz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-06-2007, 16:23   #38
skazi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 22 09 2005

Profesja: Druid
Świat: Olympa
Poziom: 87
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez EdwardMatiz Pokaż post
Gs cena na Pacerze gdzie gram waha się między 14-18k a d lance 8-9k to robi różnice d lance ma 1 wiecęj ataku a na scrabach że skillem 75 na jednego hita więc po co obrona???. Avenger jest dwu-ręczny do zdobycia z poi ( na nowych serverach poi wykonało 1-3 teamy) więc cena waha sie pomiędzy 140-200k a
SCA które można zdobyc z anhilatora którego znacznie łatwiej wykonać Cena:60-80k Jedno ręczny mogę miec tarcze mastermind więc:
Avenger: 200k,50 ataku 38 obrony, dwu-ręczny,rzadki bardzo trudny do kupienia 50-38
SCA:65k,50/30, jednoręczny,mniej rzadki , Mastermind shield 37def cena 50- 70k
Razem: Avenger 50/38 200k prawie nie zdobywalny
SCA + MS 50/37 115k łatwiej kupić /zdobyć
scarab ze skillem 75 na 1 hita, śmieszny jesteś od razu widać że scaraba na oczy nie widziałeś albo że takiego skilla nigdy nie miałeś. (przy skillu 81 na full atak z dlki czasem na 2 hity padał to był cud).
skazi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-06-2007, 16:29   #39
Qemoo
Użytkownik forum

Data dołączenia: 09 06 2007
Lokacja: Gdańsk

Imię: Qemoo
Świat: Celesta
Poziom: 20
Poziom mag.: 20
Qemoo ma login Tlenu krowi_cycek@tlen.pl
Domyślny

Moje zdanie jest taki :

Axe jest najtańsze.

Sword Fajnie wygląda.

a reszta jest do kitu. xD
Qemoo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-06-2007, 12:33   #40
Mushu
Guest

Domyślny Knight Powah

Powiem jedno Hail Sword Powah.I jeszcze Hail Avenger! Hehe.
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania