|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Zbanowany
Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Andrealfus
Profesja: Elite Knight
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() ja planuje LO z prfilem humanistycznym. Dlaczego tak? Po liceum chce isc na historie
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 03 2005
Lokacja: Wrocław
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 44
Poziom mag.: 45
|
![]() Ja się wybieram do technikum informatycznego. wcześniej planowałem LO ale sobie pomyślałem... Mam koleżankę w dobrym LO we Wrocku 9 chyba. Mówiła że w gimnazjum miała same 5 i 6, średnia powyżej 5.0, teraz ledwo co zdała do 3 klasy, trzeba zapierniczać jak samochodzik z małym motorkiem żeby mieć tą 2 na koniec, z resztą w większości liceów trzeba dużo czasu poświęcać na naukę. Ja już mówiliście po trzech ciężkich latach kim będę ? Nikim! Po technikum będzie tytuł i to już coś jest. Oczywiście nie mam nić przeciwko LO dla lubiących się uczyć, ale to jednak nie dla mnie.
Btw. Idzie ktoś do Technikum nr 10 we Wrocku na Braniborską 57 (wcześniej Ostrowskiego) ? ![]()
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() do skasowania
. Ostatnio edytowany przez Bambuko - 13-06-2007 o 09:54. Powód: no |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Dobre technikum >>> dobre liceum, ale tylko jesli ktos ustawia sie pod studia techniczne.
Slabe technikum <<< slabe liceum, bo w wielu miejscach nadal pokutuje trojpodzial placowek edukacyjnych na zawodowki ( dla neandertalczykow ), licea ( inteligencja/ pseudointeligencja ) i wepchniete w srodek technika ( aka "za ambitny na zawodowke, za slaby na liceum" ), przez co te ostatnie sa traktowane jak szkoly dla niezbyt rozgarnietego plebsu i malo kto ma na uwadze podwyzszanie poziomu nauczania. Wiekszosc mocnych ludzi z mojego kierunku ( dosc trudnego i na dosc renomowanej uczelni ) zwiazanego z elektronika jest po technikach, ale tych solidnych, przygotowujacych ludzi do studiow. Dla porownania, skonczony z wyroznieniem ogolniak na tym kierunku nie znaczy nic, przydaje sie w zasadzie tylko umiejetnosc szybkiego dodawania i liczenia calek, co jak na 4 stracone lata ( ktore w technikum poswieca sie dokladnie na robienie tego, nad czym ja sie teraz mecze ) jest lekkim przegieciem. Mozna sie nawet posunac do stwierdzenia, ze student po technikum elektrycznym polowe mojego kieruku ma za soba. Podsumowujac: decydujac sie na technikum wypada zrobic rozeznanie o tym, jak silna pozycje ma szkola, czy przygotuje nas do kierunku na studiach jaki planujemy wybrac i czy po prostu nie ma lepszych alternatyw.
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: Szczecin
Stan: Na Emeryturze
Imię: ---
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 62
Skille: 84/70
Poziom mag.: 15
|
![]() Po LO nie trzeba przecież iść na studia, można iść do szkoły policealnej, tylko rok w plecy się ma :<
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ja wybieram się do LO do klasy o profilu informatycznym. Po liceum mam zamiar iść na studia na politechnikę poznańską. Mam nadzieję, że się dostanę
![]() A wybrałem liceum głównie dlatego że trwa o rok krócej ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 05 2005
Stan: Usunięty
|
![]() W planach mam technikum o profilu mechatronicznym. Ale nic nie wiadomo jeszcze, toche czasu zostało na zdecydowanie. Mieszkam może 20 metrów od LO, ale na 100% tam nie pójdę ;]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 11 2004
|
![]() Ja miałem wielkie plany, dlatego wybrałem ogólniak. Teraz kończę drugą klase i żałuję, że nie poszedłem do technikum. Po technikum, to można od razu do roboty lecieć,a po liceum tylko studia zostają... i właśnie jakoś nie widzę siebie w tej chwili w roli studenta =\.
Bez kitu - dobrze zastanówcie się z wyborem szkoły, czy na pewno chcecie iść na studia, bo potem może być ciężko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2005
|
![]() Ja idę do LO, na humana. Gdybym się interesował przedmiotami ścisłymi to pewnie do technikum bym poszedł, a tak to wyboru zbytniego nie ma
![]()
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Idę do zawodówki na operatora obrabiarek skrawających, niewiele punktów trzeba, w sam raz dla mnie :>
Na poważnie - LO we Wrocławiu 7/15/4 (bardziej prawdopodobne) albo w Opolu 3/1/5 (mniej prawdopodobne). Profil - mat-inf (mat-inf-fiz? w/e).
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
|
![]() Jeszcze sie nie zdecydowalem, ale mam do wyboru:
Technikum Informatyczne/mechaniczno-elektryczne>studia/wojo LO o kierunki mat-fiz badz medic>studia/wojo LO mam kolo siebie i jest jednym z najlepszych w wojewodztwie dlatego wkladam w to wieksza wiare by pojsc po nim na jeszcze lepsze studia. ;p (no i duzo laseczek tam chodzi ^^) @edit to down Technikum gorsze od liceum? To chyba zalezy od indywidualnego poziomu wybranej szkoly. ;p Dlaczego sie mnie tak czepiasz? ;p Kazdemu sie zdarzy zrobic blad ort. Ostatnio edytowany przez janek@ - 13-06-2007 o 21:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2005
Lokacja: opole
![]() |
![]() Cytuj:
Technikum. Dokladnie technik architektury krajobrazu. Koncze pierwsza klase i jestem zadowolona. I nadal nie rozumie dlaczego wiekszosc osob, ktore ida do LO uwazaja ze technikum jest gorsze. o0 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
|
![]() LO - angielsko-informatyczny
![]() |
#34 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 12 2006
|
![]() Cytuj:
powodzenia w tym lo
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Manga & Anime
Data dołączenia: 25 01 2005
![]() |
![]() prawda technikum lepsze o niebo od lo i zawy
![]() |
#36 |
Zbanowany
|
![]() LO i technikum to 2 różne rodzaje szkół. Jeśli idzie się do dobrego liceum, to na pewno jest to lepsza rzecz od technikum. Jednak jeśli ktoś ma zamiar kisić się w jednym z niższych w rankingu liceów, to lepiej niech idzie do technikum.
Z tymi rodzajami jest niby jak z politechniką i uniwersytetem. Taki nieoficjalny podział wygląda tak: (pod względem autorytetu itp. itd.) -politechnika, -uniwersytet, -akademia, -szkoła wyższa, Jednak i tak wszystko zależy od indywidualnych szkół. Ostatnie w rankingu LO, nie ma co się równać z technikum z czołówki. BTW Jeśli ktoś byłby zainteresowany lotnictwem itp. itd. to można iść do Liceum Lotniczego w Dęblinie. Jest to liceum ogólnokształcące o profilu lotniczym. Po nim (prawie) od razu można dostać się do Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych. Warunkiem są dobre oceny i Z1A - najwyższa kategoria zdrowotna, bez żadnych uchybień. Ludzie odpadają głównie na krzywą przegrodę nosową. Kandydatów jest ok. 20 na jedno miejsce. Na pierwszym etapie odpada mniej więcej 950 / 1000 składających papiery. Po ukończonym liceum mamy licencję na szybowce, instruktora spadochronu i samoloty lekkie silnikowe-tłokowe. Potem robimy myśliwce, ale to dopiero na studiach. Potem dodaje się specjalną licencję na samoloty typu F-16, które otrzymuje się w Stanach po 2 miesięcznym szkoleniu. Jest oczywiście sporo wad takich jak ta, że trzeba dać się skoszarować, co oznacza dokręconą śrubę i częste podpadanie - jak np. w moim przypadku ;p |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||||||||||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 09 2005
Lokacja: Dębica
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Znam sporo osób po mgr, które wcale nie pracuje w miejscach jakie by sobie wymarzyli. Cytuj:
Cytuj:
Część I pisemna - 50% Część II pisemna - 30% Część praktyczna - 75% Poniekąd jestem ciekaw czy z tym egzaminem jest jak z maturą, że można pisać ją za rok jeszcze raz, w końcu Technik mechatronik lepiej wygląda niż mechatronik ![]() Cytuj:
![]() Zapewne - gdzieś na stronce szkoły powinno być co po takim zawodzie można robić, tak dla zachęcenia osób. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
już nie mówie o nadgodzinach za które potrafi wyciągnąc nawet więcej niż pensja - powiecie, że bredze otóż nie - bywa tak, że jedzie w poniedziałek i wraca po tygodniu/trzech tygodniach, zależy od tego co ma robić. Ba! najlepsza rzecz! pracuje w polsce! Dlatego wcale mnie nie dziwi fakt, że technik zarabia 1000-3000 zł, zależy od kierunku i tego jak bardzo firma go potrzebuje, tu też kwestia informacyjna jedna z firm w moim mieście szuka osób od obrabiarki numerycznej a nikogo specjalnie nie mogą znaleźć - ponieważ aktualni pracownicy nie wiedzą jak to "ruszyć", a w mieście jest tylko 1 szkoła która może wyuczyć pracy na owych obrabiarkach - jest pewien problem, to nowy kierunek. Dobra, koniec przeszukiwania wypowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem
|
![]() Zastanawiałem się, czy nie iść by do zawodówki, na kucharza/piekarza.
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 11 2003
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 03 2007
|
![]() Cytuj:
![]() Niby tak, ale rok w plecy... Ja osobiście idę do liceum, potem jakieś studia i (jak sie uda znaleźć) to do pracy ![]() |
|
![]() |
![]() |