Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-06-2007, 08:31   #21
Andrealfus
Zbanowany

Andrealfus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Andrealfus
Profesja: Elite Knight
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
Andrealfus ma numer GG 8673236
Domyślny

ja planuje LO z prfilem humanistycznym. Dlaczego tak? Po liceum chce isc na historie
Andrealfus jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-06-2007, 09:48   #22
Times
Użytkownik Forum

Times's Avatar

Data dołączenia: 26 03 2005
Lokacja: Wrocław

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 44
Poziom mag.: 45
Domyślny

Ja się wybieram do technikum informatycznego. wcześniej planowałem LO ale sobie pomyślałem... Mam koleżankę w dobrym LO we Wrocku 9 chyba. Mówiła że w gimnazjum miała same 5 i 6, średnia powyżej 5.0, teraz ledwo co zdała do 3 klasy, trzeba zapierniczać jak samochodzik z małym motorkiem żeby mieć tą 2 na koniec, z resztą w większości liceów trzeba dużo czasu poświęcać na naukę. Ja już mówiliście po trzech ciężkich latach kim będę ? Nikim! Po technikum będzie tytuł i to już coś jest. Oczywiście nie mam nić przeciwko LO dla lubiących się uczyć, ale to jednak nie dla mnie.

Btw. Idzie ktoś do Technikum nr 10 we Wrocku na Braniborską 57 (wcześniej Ostrowskiego) ?
stary 13-06-2007, 09:54   #23
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

do skasowania

Ostatnio edytowany przez Bambuko - 13-06-2007 o 09:54. Powód: no
Bambuko jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 10:38   #24
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Dobre technikum >>> dobre liceum, ale tylko jesli ktos ustawia sie pod studia techniczne.

Slabe technikum <<< slabe liceum, bo w wielu miejscach nadal pokutuje trojpodzial placowek edukacyjnych na zawodowki ( dla neandertalczykow ), licea ( inteligencja/ pseudointeligencja ) i wepchniete w srodek technika ( aka "za ambitny na zawodowke, za slaby na liceum" ), przez co te ostatnie sa traktowane jak szkoly dla niezbyt rozgarnietego plebsu i malo kto ma na uwadze podwyzszanie poziomu nauczania.

Wiekszosc mocnych ludzi z mojego kierunku ( dosc trudnego i na dosc renomowanej uczelni ) zwiazanego z elektronika jest po technikach, ale tych solidnych, przygotowujacych ludzi do studiow.

Dla porownania, skonczony z wyroznieniem ogolniak na tym kierunku nie znaczy nic, przydaje sie w zasadzie tylko umiejetnosc szybkiego dodawania i liczenia calek, co jak na 4 stracone lata ( ktore w technikum poswieca sie dokladnie na robienie tego, nad czym ja sie teraz mecze ) jest lekkim przegieciem. Mozna sie nawet posunac do stwierdzenia, ze student po technikum elektrycznym polowe mojego kieruku ma za soba.

Podsumowujac: decydujac sie na technikum wypada zrobic rozeznanie o tym, jak silna pozycje ma szkola, czy przygotuje nas do kierunku na studiach jaki planujemy wybrac i czy po prostu nie ma lepszych alternatyw.
stary 13-06-2007, 11:57   #25
Angel of Death
Użytkownik Forum

Angel of Death's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: Szczecin

Stan: Na Emeryturze
Imię: ---
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 62
Skille: 84/70
Poziom mag.: 15
Domyślny

Po LO nie trzeba przecież iść na studia, można iść do szkoły policealnej, tylko rok w plecy się ma :<
Angel of Death jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 11:58   #26
Ribery
Użytkownik Forum

Ribery's Avatar

Data dołączenia: 22 12 2006
Lokacja: Poznań City!

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Kub Ica
Profesja: Knight
Gildia: ---------
Świat: Amera
Poziom: 16
Skille: 65/64
Poziom mag.: 3
Ribery ma numer GG 4881532
Domyślny

Ja wybieram się do LO do klasy o profilu informatycznym. Po liceum mam zamiar iść na studia na politechnikę poznańską. Mam nadzieję, że się dostanę

A wybrałem liceum głównie dlatego że trwa o rok krócej

[CHAR]Mino Mag Explorer[/CHAR]
Ribery jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 14:07   #27
Hieyan
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 05 2005

Stan: Usunięty
Domyślny

W planach mam technikum o profilu mechatronicznym. Ale nic nie wiadomo jeszcze, toche czasu zostało na zdecydowanie. Mieszkam może 20 metrów od LO, ale na 100% tam nie pójdę ;]
Hieyan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 14:17   #28
Glacial
Użytkownik Forum

Glacial's Avatar

Data dołączenia: 25 11 2004

Domyślny

Ja miałem wielkie plany, dlatego wybrałem ogólniak. Teraz kończę drugą klase i żałuję, że nie poszedłem do technikum. Po technikum, to można od razu do roboty lecieć,a po liceum tylko studia zostają... i właśnie jakoś nie widzę siebie w tej chwili w roli studenta =\.
Bez kitu - dobrze zastanówcie się z wyborem szkoły, czy na pewno chcecie iść na studia, bo potem może być ciężko.
Glacial jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 14:20   #29
Khazid
Użytkownik Forum

Khazid's Avatar

Data dołączenia: 03 04 2005

Domyślny

Ja idę do LO, na humana. Gdybym się interesował przedmiotami ścisłymi to pewnie do technikum bym poszedł, a tak to wyboru zbytniego nie ma
stary 13-06-2007, 14:25   #30
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Idę do zawodówki na operatora obrabiarek skrawających, niewiele punktów trzeba, w sam raz dla mnie :>

Na poważnie - LO we Wrocławiu 7/15/4 (bardziej prawdopodobne) albo w Opolu 3/1/5 (mniej prawdopodobne). Profil - mat-inf (mat-inf-fiz? w/e).
stary 13-06-2007, 16:13   #31
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Domyślny

Jeszcze sie nie zdecydowalem, ale mam do wyboru:

Technikum Informatyczne/mechaniczno-elektryczne>studia/wojo
LO o kierunki mat-fiz badz medic>studia/wojo

LO mam kolo siebie i jest jednym z najlepszych w wojewodztwie dlatego wkladam w to wieksza wiare by pojsc po nim na jeszcze lepsze studia. ;p (no i duzo laseczek tam chodzi ^^)

@edit to down
Technikum gorsze od liceum? To chyba zalezy od indywidualnego poziomu wybranej szkoly. ;p

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez litt Pokaż post
'pujsc'
powodzenia w tym lo
Dlaczego sie mnie tak czepiasz? ;p Kazdemu sie zdarzy zrobic blad ort.

Ostatnio edytowany przez janek@ - 13-06-2007 o 21:59.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 16:13   #32
Emily Firehair
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 08 2005
Lokacja: opole

Emily Firehair ma numer GG 8444502
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Idę do zawodówki na operatora obrabiarek skrawających, niewiele punktów trzeba, w sam raz dla mnie :>

Na poważnie - LO we Wrocławiu 7/15/4 (bardziej prawdopodobne) albo w Opolu 3/1/5 (mniej prawdopodobne). Profil - mat-inf (mat-inf-fiz? w/e).
Dajesz do mnie do budowlanki na niemodlinska ;p

Technikum. Dokladnie technik architektury krajobrazu. Koncze pierwsza klase i jestem zadowolona. I nadal nie rozumie dlaczego wiekszosc osob, ktore ida do LO uwazaja ze technikum jest gorsze. o0
Emily Firehair jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 16:22   #33
Mazur199
Użytkownik Forum

Mazur199's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2005
Lokacja: krk

Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Adres Jabbera do Mazur199
Domyślny

LO - angielsko-informatyczny
stary 13-06-2007, 17:02   #34
litt
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 12 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez janek@ Pokaż post
LO mam kolo siebie i jest jednym z najlepszych w wojewodztwie dlatego wkladam w to wieksza wiare by pujsc po nim na jeszcze lepsze studia. ;p (no i duzo laseczek tam chodzi ^^)
'pujsc'
powodzenia w tym lo
stary 13-06-2007, 17:15   #35
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

prawda technikum lepsze o niebo od lo i zawy

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 17:18   #36
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

LO i technikum to 2 różne rodzaje szkół. Jeśli idzie się do dobrego liceum, to na pewno jest to lepsza rzecz od technikum. Jednak jeśli ktoś ma zamiar kisić się w jednym z niższych w rankingu liceów, to lepiej niech idzie do technikum.

Z tymi rodzajami jest niby jak z politechniką i uniwersytetem. Taki nieoficjalny podział wygląda tak: (pod względem autorytetu itp. itd.)

-politechnika,
-uniwersytet,
-akademia,
-szkoła wyższa,

Jednak i tak wszystko zależy od indywidualnych szkół. Ostatnie w rankingu LO, nie ma co się równać z technikum z czołówki.

BTW Jeśli ktoś byłby zainteresowany lotnictwem itp. itd. to można iść do Liceum Lotniczego w Dęblinie. Jest to liceum ogólnokształcące o profilu lotniczym. Po nim (prawie) od razu można dostać się do Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych. Warunkiem są dobre oceny i Z1A - najwyższa kategoria zdrowotna, bez żadnych uchybień. Ludzie odpadają głównie na krzywą przegrodę nosową. Kandydatów jest ok. 20 na jedno miejsce. Na pierwszym etapie odpada mniej więcej 950 / 1000 składających papiery. Po ukończonym liceum mamy licencję na szybowce, instruktora spadochronu i samoloty lekkie silnikowe-tłokowe. Potem robimy myśliwce, ale to dopiero na studiach. Potem dodaje się specjalną licencję na samoloty typu F-16, które otrzymuje się w Stanach po 2 miesięcznym szkoleniu. Jest oczywiście sporo wad takich jak ta, że trzeba dać się skoszarować, co oznacza dokręconą śrubę i częste podpadanie - jak np. w moim przypadku ;p
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 17:41   #37
Onori
Użytkownik Forum

Onori's Avatar

Data dołączenia: 11 09 2005
Lokacja: Dębica

Domyślny

Cytuj:
Technikum- Trwa rok dłużej niż liceum, posiadasz zawód i możesz uzyskać tytuł technika. Polecam jako uczeń Technikum na profilu Technik-Elektryk
A ja technik mechatronik i? niech każdy wybiera sobie co chce.

Cytuj:
Zawód- Szkoła dla osób mało podatnych na wiedzę bez matury, nie polecam tej formy kontynuacji nauki.
Jak wiadomo teraz an topie są technika, więc w tę stronę droga.
Szczerze mówiąc - bredzisz, teraz dość często pracodawcy poszukują ludzi po zawodówce, czemu? masz więcej praktyk.

Cytuj:
Co mi po zawodzie, jeżeli będę miał ŚREDNIE wykształcenie? Toż to ujma.
A po co mi studia bez zawodu?
Znam sporo osób po mgr, które wcale nie pracuje w miejscach jakie by sobie wymarzyli.

Cytuj:
Ja raczej jestem pod presją rodziców i nie będę miała innego wyboru - liceum.
Błagam - napisz po wyborze lub przed wyborem do owych szkół dobrze?

Cytuj:
w skali ogolnokrajowej wynosi ok. 30%
Owszem. Egzamin zawodowy jest "straszny", można powiedzieć, że matura to pikuś przy niej - mature wystarczy napisać na 30 lub tam 33% nie pamiętam - aby zdać a zawodowy?
Część I pisemna - 50%
Część II pisemna - 30%
Część praktyczna - 75%
Poniekąd jestem ciekaw czy z tym egzaminem jest jak z maturą, że można pisać ją za rok jeszcze raz, w końcu Technik mechatronik lepiej wygląda niż mechatronik .

Cytuj:
Ja wybralem LO dwujezyczne, chce isc na studia (geografia na UW??) chociaz nie wiem gdzie mozna pracowac po takim kierunku
Szczerze mówiąc? znając nasz kraj to wszędzie .
Zapewne - gdzieś na stronce szkoły powinno być co po takim zawodzie można robić, tak dla zachęcenia osób.

Cytuj:
Poza tym lo jest o rok krotsze od technikum
Przynajmniej ja mam praktyki. Ale faktycznie masz racje, chodź szczerze mówiąc ten rok szkoly "zleciał" mi szybko.

Cytuj:
Uczęszczam do technikum, profil informatyk i wcale nie żałuje.
Dlaczego tak? bo widzę się w tej dziedzinie i daje perspektywy na przyszłość.
W końcu osoba, która widzi się w danym zawodzie? Gratuluje. Takich osób jest coraz mniej.

Cytuj:
Ofc LO ^^
Dlaczego? Nie nadaje sie do techników
Cytuj:
Nigdzie indziej się nie nadaję, poza tym mam plany związane z tym.
Szkoła ma uczyć właśnie tak, aby się "nadawać". Nikt od was nie wymaga abyście wiedzieli jakieś regułki z zagadnień z owej dziedziny.

Cytuj:
Po pierwsze nie rozumiem dlaczego wszyscy technika uznają za szkoły 'gorsze' od LO. Żeby was uświadomić, to w technikach nie dość, ze macie cały podstawowy materiał jaki jest przerabiany to czasami dochodzi ogółem około 10 przedmiotów zawodowych. Żeby nie było tak łatwo, na te ogólnie ~23 przedmioty są TYLKO 4 lata nauki. Po napisaniu matury, trzeba od razu nauczyć sie na egzaminy techniczne które odbywają sie pod koniec czerwca.
Signed. Miałem to samo pisać, ale jak mnie wyprzedziłeś - to tylko się podpisze pod tymi słowami.

Cytuj:
Pozatym juz widze, jak pracodawca ocha sie zeby zaplacic 3 tys technikowi - na reke
Dla informacji, mój brat tylko po LO (owszem jest studentem, ale podkreślam słowo jest!) - zarabia 1500 zł na ręke, do tego co miesiąc-dwa miesiące umowy o dzieło za które dostaje 2000 zł,
już nie mówie o nadgodzinach za które potrafi wyciągnąc nawet więcej niż pensja - powiecie, że bredze otóż nie - bywa tak, że jedzie w poniedziałek i wraca po tygodniu/trzech tygodniach, zależy od tego co ma robić. Ba! najlepsza rzecz! pracuje w polsce!
Dlatego wcale mnie nie dziwi fakt, że technik zarabia 1000-3000 zł, zależy od kierunku i tego jak bardzo firma go potrzebuje, tu też kwestia informacyjna jedna z firm w moim mieście szuka osób od obrabiarki numerycznej a nikogo specjalnie nie mogą znaleźć - ponieważ aktualni pracownicy nie wiedzą jak to "ruszyć", a w mieście jest tylko 1 szkoła która może wyuczyć pracy na owych obrabiarkach - jest pewien problem, to nowy kierunek.

Dobra, koniec przeszukiwania wypowiedzi .
stary 13-06-2007, 17:45   #38
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Zastanawiałem się, czy nie iść by do zawodówki, na kucharza/piekarza.
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 17:49   #39
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

Cytuj:
Poniekąd jestem ciekaw czy z tym egzaminem jest jak z maturą, że można pisać ją za rok jeszcze raz, w końcu Technik mechatronik lepiej wygląda niż mechatronik
do egzaminu zawodowego z tego co pamietam mozna podchodzic max. 3 razy, z czego ten ostatni nie moze nastapic pozniej niz 8 lat po zakonczeniu nauki w szkole. Tak mi sie wydaje, pisze z pamieci, nie mam teraz przed soba zadnej rozpiski or smth zeby to sprawdzic dokladnie.
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 17:52   #40
Gravell
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 03 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
Ja wybralem LO dwujezyczne, chce isc na studia (geografia na UW??) chociaz nie wiem gdzie mozna pracowac po takim kierunku
Geolog, geodeta, kulturoznawstwo, i niemal wszystko z przedrostkiem "geo"

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Pokaż post
Lo albo techniku - to bez znaczenia.
Niby tak, ale rok w plecy...

Ja osobiście idę do liceum, potem jakieś studia i (jak sie uda znaleźć) to do pracy
Gravell jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania