Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Updates

Notki

Updates Forum zawiera wszelkie informacje o najnowszym update oraz pod fora z informacjami o byłych update.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 01-07-2007, 17:46   #21
malypietroo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2005
Lokacja: Sosnowiec

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Galana
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
@Malypietroo - na obrażenia z SD pancerz jak najbardziej wpływa.

O tym nigdy nie słyszałem. A z tego co widziałem na filmikach, to nawet jeśli tak jest, to ma to niewielkie znaczenie.

Paolo Coelho, Alchemik
malypietroo jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-07-2007, 18:09   #22
bartii10
Użytkownik Forum

bartii10's Avatar

Data dołączenia: 06 05 2006
Lokacja: Kraków

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bartholdi
Profesja: Elder Druid
Świat: Astera
Poziom: 95
Skille: --/26
Poziom mag.: 64
Domyślny

ja jestem zdania ze przed upem bylo wszyskto dobrze. nie bylo wcale tak ze knight gorzej expil czy cos. magi moze mieli wyrabane w kosmos visy na XXX levelu ale mieli przeciez malo hp i capa, latwe ryzyko deda.
niektorzy mysleli ze jak ma 3x szybiej expi to jest wogole nie sprawiedliwe. a pomyslcie ile razy wiecej taki mag deda od knighta. kin chodiz sobie na zoltym hp i fajnie przy tym epi. ja jak expie to mam ze 4-5 razy na godizne red hp, wiec ryzyko jest duze.
cos za cos, szybki exp ale duze ryzyko deda, wolniejszy exp ( nie znowu taki wolny ) male ryzyko deda.
bartii10 jest offline  
stary 01-07-2007, 18:51   #23
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion Pokaż post
Rotfl.
Fakt- po ch*j dużo życia?
Lepiej mieć go 3 razy mniej.
Omg wiadomo ze fajnie miec duzo hp, ale nie daje mu to zadnych wymiernych efektów oprócz względnego bezpieczeństwa (zabic sorca tez nie jest tak hop-siup, pozatym sorców zabijają SORCE, więc - coś za coś... chcesz zabijac - wez sorca, nie chcesz padać jak cipa - wez knighta) , a jakby mial 3x mniej zycia to nie mogl bym expic na elfach/zolwiach czy innych smieciach na ktorych expi do 80-90 lvla?
Cytuj:
mi capoa nie starcza na tombie przy oazie po ~1,5h
a nie biore ze sobą nic poza potrzebnymi rzeczami.
A mi bełtów po 1h... wiec nie tylko sorce maja kiepsko
Cytuj:
A zarobioną kasę przeznaczał na solo hunty.
więcej kasy nie oznacza dla knighta szybszego expa...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez bartii10 Pokaż post
ja jestem zdania ze przed upem bylo wszyskto dobrze. nie bylo wcale tak ze knight gorzej expil czy cos. magi moze mieli wyrabane w kosmos visy na XXX levelu ale mieli przeciez malo hp i capa, latwe ryzyko deda.
niektorzy mysleli ze jak ma 3x szybiej expi to jest wogole nie sprawiedliwe. a pomyslcie ile razy wiecej taki mag deda od knighta. kin chodiz sobie na zoltym hp i fajnie przy tym epi. ja jak expie to mam ze 4-5 razy na godizne red hp, wiec ryzyko jest duze.
cos za cos, szybki exp ale duze ryzyko deda, wolniejszy exp ( nie znowu taki wolny ) male ryzyko deda.
Sorc częściej pada? jak umiesz grac to nie padasz...

Co do expa - w takim razie wbijasz 10 lvl wiecej i masz bardziej opłacalny exp + 0 ryzyka, a knightowi Lvl prawie nic nie daje do szybkosci expa...
stary 01-07-2007, 19:11   #24
bartii10
Użytkownik Forum

bartii10's Avatar

Data dołączenia: 06 05 2006
Lokacja: Kraków

Imię: Bartholdi
Profesja: Elder Druid
Świat: Astera
Poziom: 95
Skille: --/26
Poziom mag.: 64
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post

Sorc częściej pada? jak umiesz grac to nie padasz...
co nie zmiania faktu ze ryzykosmierci magiem jest wieksze niz knightem.

Cytuj:
Co do expa - w takim razie wbijasz 10 lvl wiecej i masz bardziej opłacalny exp + 0 ryzyka, a knightowi Lvl prawie nic nie daje do szybkosci expa...
hmm.. czy ja wiem czy tak jest.. duzo zalezy od gracza i jegho umiejetnosci.
bartii10 jest offline  
stary 02-07-2007, 03:47   #25
aripck
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2007
Lokacja: poznań

Stan: Na Emeryturze
aripck ma numer GG 1262704
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion Pokaż post
.
Jakoś mam znajomych (knighci 170+-190+) i nie twierdzili, że są udupieni, expili sobie normalnie, itd.
Dokładnie ja wcale przed update nie narzekałem a expiłem i tak szybciej od nie jednego sorca. Nie mówię tu o tych wysokolevelowych sorcach, ale te w granicach i trochę ponad 20lvl to nooby, niech se taki chociaż godzinę postoi i poskilluje to zrozumie wreszcie żeby nie zabijać potworków do skilli najtowi...

Ippe Shindemiru?
aripck jest offline  
stary 02-07-2007, 11:36   #26
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Na wstępie jeszcze zaznaczę, że gdy knighci zaczeli cierpieć, to cierpieli wskutek ULEPSZENIA INNEJ PROFESJI. Nie OSŁABIENIA WŁASNEJ. Ba, wręcz sami niektóre bonusy po drodze dostali (tanie mfy - leczenie exurą, na przykład).

Czas pocytować nieco:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Iron'knight Pokaż post
Knight sie meczyl przez 10 lat to jak sorc sie pomeczy pol roku nic sie nie stanie, bo w zimowym UP maja sorca wyrownac.
I to jest złe podejście. Balansacja to NIE nadmierne ulepszanie 'przeciwnej' profesji i pogarszanie 'nieprzeciwnej', tylko wyrównanie ich.

Cytuj:
1) Zwrociles uwage na trening ale nie wspomniales o tym ze knight trenujac musi stac w miejscu przez wiele godzin i przez ten czas jest narazony nawet na straty pienieżne, a sorc trenujac mlvl moze w tym czasie zarabiac/expic (po tym UP moze niebardzo ale jakby sie uwzial).
Knight podczas treningu narażony na straty pieniężne? No ale zgadzam się, że trening mlvl sorcem jakieś korzyści przynosi.

Cytuj:
2) Mlvl ze tak powiem mozna sobie kupic, niechce Ci sie wibijac x% kupujesz manasy i dobijasz a knight zawsze musi spedzic czas na skillowaniu
Ale kogo na to stać? Mi na Infernie pomimo posiadania nienajgorszego majątku (<3 znajdowanie bohów w trupach ^^) szkoda było na to kasy.

Cytuj:
3) Nie wziales pod uwage u knighta ze uzywa run defensywnych i ofensywnych slabiej od innych profesji i duzej ich czesci nie moze uzywac nigdy albo od wysokiego (dla knighta) mlvla.
Jakby mógł to to byłby już totalna 'nierównowaga'. Ale teraz właściwie nie potrzebuje tych run - a na pewno nie tak, jak przed update. Czytałem o solowaniu dragów na 3 exurach, DLa na 1 czy 0 UHów - jeśli do takiego solo potrzeba jeszcze run, to od dziś popieram rząd PiSu.

Cytuj:
4) Silne czary ofensywne? Jakis zart? Exori hur - jedno, wielkie gowno, to samo z Exori mas.
Z tego, co słyszałem (sam nie miałem jak sprawdzić, niestety) aż tak wielkie gówno to nie jest. A co powiesz o e-wave, który nie dość, że drogi, to teraz śmiesznie słaby, czy UE, które jest ekstremalnie drogie?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
logika podpowiada, ze dla wyskillowanego knighta kick i problemy z zalogowaniem podczas bicia 3 zerkow rowniez oznacza smierc.
Oczywiście, jednak na wielu słabszych potworach wcale się tak skończyć nie musiało.

Cytuj:
Dlatego ich uzywanie jest mocno limitowane, czy to jest wada ?
Sam e-vis też kosztuje, knight bije teraz mocno i za darmo. Co mi po tych wytykanych przez knightów czarach, jak po pierwsze muszę mieć 60 lvl, a po drugie obrażenia będą śmiesznie niskie (w stosunku do kosztów).

Cytuj:
Nie, to czy zarabiasz kase zalezy od tego co bijesz, jak szybko i jak rzuca, poza tym kasa jest warta tylko tyle, na ile mozesz ja przetworzyc na expo, wiec wiekszy zarobek sorca daje wprost znacznie szybsze levele, wiekszy zarobek knighta - dodatkowe bp uh.
Można spojrzeć na to z nielegalnej strony, gdzie knight czerpie zyski na Allegro.

Cytuj:
Generalnie Cipsoft po raz kolejny pokazal, ze nie nalezy go traktowac w kategoriach odpowiedzialnej firmy dbajacej o klienta, tylko cyrku frajerow ktorym czasem cos wyjdzie, ale profilaktycznie to spieprza zeby przez przypadek nikt nie byl zadowolony.
Dobre podsumowanie.

Cytuj:
Teraz sorcem spokojnie zrobisz tyle expa co knight, przed update knight mogl marzyc o expie porównywalnym z sorcem
Możliwe - ale większym kosztem i wysiłkiem.

Cytuj:
Przezyj knightem kick przy dragu... albo chociaz przy 2-3 guardach
Przeżyj sorcem kick przy 1 guardzie (da się, ale trzeba nieco szczęścia).

Cytuj:
Must Have? Knight tylko potrzebny byl do hydr i demonow...
DLe sorcem solo? Tylko na hlvl. Dragi sorcem solo? Można i na 28, ale jest to niewygodne i zmusza do siedzenia na jednym piętrze. Wygodnie można od ~50+, bezpiecznie od ~60+ z e-vis (przynajmniej można było). Ba, nawet GSy.

Cytuj:
I oto jedyna zaleta ktora knight przewyzsza Sorce! normalnie w ramke oprawic to!!
PS: tylko po h* mu to? a no tak, zapomnialem, zeby blokowac potwory sorcom i drutom!! wychodzi na to ze pośrednio to jest wieksza korzyść sorca niz knighta ...
Uważam, że exp w party powinien być dzielony (czego, zdaje się, nie napisałem). Dzięki temu knight spełniałby rolę typowego tanka, ale miałby expa takiego jak sorc (a lootem by się dzielili). Zły pomysł? Niestety - nie jest tak.

Cytuj:
z tym że tym PK bedzie sorcek...
M. in. do tego odnosi się moja opinia, że knightowi należy się ulepszenie, ale bez przesady.

Cytuj:
Nie wszyscy sa tacy PG ze siedza po 3h+ ze im capa nie starcza na kase...
Jak już expić, to expić, bo jaki jest sens kampić pod wejściem na expowisko godzinę, tylko po to, żeby poexpić 15 minut.

Cytuj:
Uzupełnianie - knight stoi i bloczy a sorcek sobie expi........
Vide powyżej (ad. podzielonego expa).

Cytuj:
Nie chcialo mi sie cytowac tych wad i zalet, ale ci powiem ze g**o a nie argumenty, jakos wyzej wymieniles wiecej zalet sorca, a u knighta psizesz byle co zeby wyszlo wiecej zalet...

Drastycznie? bo nadal moge expic tak samo szybko jak knight?

PS: Nie jestem zakochany w tym update ale ty tez spojrz obiektywnie - knight byl bardziej udupiony niz teraz sorc, a ludzi nim tylu gralo tylko dlatego ze to jedyna profesja melee i ludzie nim grali 4fun... nikt kto chcial pgowac nie gral knightem
Jakoś ja grałem knightem z zamiarem bloczenia, bo uważam to za dobrą zabawę (niestety, w międzyczasie ktoś odciągnął moją uwagę od Tibii i zacząłem grać w co innego ;x). W grze nie chodzi o PG. I jak mówiłem - knightowi należało się 'podpakowanie', ale mamy drobne przegięcie teraz.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kimo36 Pokaż post
Sorcerer/druid:
-bardzo opłacalne jest trening mlvl, jednym słowem przymósowa gotówka
Dodaj, że zaj*biaszczo powolna (~1k na godzine, pff, to było dobre na 11 lvlu, bo na takim lvlu to była dobra kasa, ale na 25 wymaganym na runki jest to śmiech na sali).
stary 02-07-2007, 12:04   #27
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Możliwe - ale większym kosztem i wysiłkiem.
tylko wiekszym kosztem

Cytuj:
Uważam, że exp w party powinien być dzielony (czego, zdaje się, nie napisałem). Dzięki temu knight spełniałby rolę typowego tanka, ale miałby expa takiego jak sorc (a lootem by się dzielili). Zły pomysł? Niestety - nie jest tak.
100 lvl idzie w party z 8 lvl czyscic D lair, 8 lvl zostaje przed wyjsciem, kilkanascie minut i ma ~20....
Pomysl pomylony troche...
stary 02-07-2007, 12:16   #28
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
100 lvl idzie w party z 8 lvl czyscic D lair, 8 lvl zostaje przed wyjsciem, kilkanascie minut i ma ~20....
Wcale nie.
Po prostu "Party exp" nie ma działać tak prostolinijnie jak ci się wydaje.
Odniesienia do lvlu, itd. itp. - w wielu grach to działa bardzo dobrze
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline  
stary 02-07-2007, 13:03   #29
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Jak napisał Eerion - na przykład w Lineage'u mając orkiem 10 lvl wielokrotnie szybciej szedł exp solo na mobach mających 10 lvl, niż w party na mobach mających 40 (choć dają one więcej expa - dostawałem go malutko).
stary 02-07-2007, 16:26   #30
Bowman
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 07 2007

Domyślny Odp.

A wiec osobiście gram palladynem grałem nim przed ubdatem i nowym po. Podsumowując gra przed ubdate była od 20-30 lvl totalnym waste gdy nie expiliśmy na potworkach typu Ghul Skielet i robiliśmy loot.

Po ubdate zrobiłem palla wyskilowałem do 65 dysta wydaje mi się iż nieco zmieniła się częstotliwość znikania kamieni (być może fux). Spokojnie trenilem sobie na slimie bo kamyczki same sie podnoszą. Kupowałem sobie po 20 royal sper i expiłem w tobie zarabiając spore sumki jak na mały hunt w każdym razie 0 waste. Czasami hity siadały w okolicach 190-197 gdzie przed ubdate best moim 55 pallem z 84 dysta z power bolca wynosił 160. Zauważyłem również iż cześciej siadają hity w okolicach 100.

A teraz apropo magów i druidów uważam iż faktycznie zostali oni osłabieni zbyt mocno. Powinni ich zostawić tak jak byli.

Pozdrawiam Bowman.
Bowman jest offline  
stary 02-07-2007, 16:33   #31
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oczywiście, jednak na wielu słabszych potworach wcale się tak skończyć nie musiało.
praktycznie kazdy potworek 200+ expa zadaje wystarczajace obrazenia, zebyw ilosci 3+ przy mass kicku i mocnym obciazeniu login servera zabic h-levelowego knighta w >minute potrzebna na zalogowanie, jesli jeszcze dysponuje life drainem albo atakami magicznymi to juz zupelnie nie stanowi problemu. 200+ expa => zdecydowana wiekszosc tabelki z potworkami ?

Cytuj:
Sam e-vis też kosztuje, knight bije teraz mocno i za darmo.
Powtarzam to po raz kolejny - nie patrz na czary z perspektywy kosztow, tylko z punktu widzenia zyskow jakie ci moga dac, przed update strzal mial fixed price w granicach 10-15 gp ( na powolnym expowisku ta wartosc malala granicznie do 0, bo food zalatwial sprawe ) a w pewnym momencie zadawal obrazenia grubo ponad 150, jestem pewien ze na wielu huntach w czasie w ktorym knight zadalby 150 obrazen, wydalby troche wiecej niz 10 gp na leczenie. Poza tym, te 150 damage sie z reguly z zabitego stworka zwracalo, a jesli nie, to nalezalo expic tak zeby sie zwracalo. I taka wlasnie regule dostosowania nalezy przyjac po update.

Myslicie, ze gdyby w Niemczech wprowadzili ograniczenia predkosci na autostradach 50 mln kierowcow ostentacyjnie przestaloby jezdzic samochodami, bo ktos przeciwdziala temu, zeby smigali sobie 200km/h ? Czy moze zaczeliby jezdzic zgodnie z ograniczeniami. ?

Caly czas krecimy sie wokol tego, ze najwiecej lez wylewaja dzieciaki, przyzwyczajone do tego ze maja duzo, latwo i bz wysilku. Gdy cos lub ktos chce je zmusic do zmiany stylu gry lub wypracowania swojego - zaczynaja sie lamenty.

Cytuj:
Uważam, że exp w party powinien być dzielony (czego, zdaje się, nie napisałem).
technicznie rzecz biorac exp w party jest dzielony, problem polega na tym, ze mechanika gry nie pozwala blokerowi zadawac obrazen na tyle duzych, zeby uczestniczyl w expie. Zmiana systemu na taki, gdzie obojetnie od tego czy zadajemy obrazenia czy nie dostajemy exp prowadzilaby wprost do powerlevelingu slabych postaci, czego rezultatem byloby np posiadanie tabunu wysokolevelowych magow przez silne gildie, trenowanych grupowo w bardzo szybkim tempie, a dla szarego, pojedynczego uzytkownika bez wsparcia oznaczaloby jeszcze gorsza sytuacje niz ma teraz.
stary 03-07-2007, 09:35   #32
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2006
Lokacja: Poznań

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 93
Skille: ujdą
Domyślny

Cytuj:
praktycznie kazdy potworek 200+ expa zadaje wystarczajace obrazenia, zebyw ilosci 3+ przy mass kicku i mocnym obciazeniu login servera zabic h-levelowego knighta w >minute potrzebna na zalogowanie, jesli jeszcze dysponuje life drainem albo atakami magicznymi to juz zupelnie nie stanowi problemu. 200+ expa => zdecydowana wiekszosc tabelki z potworkami ?
Jasne, tyle tylko, że 3+ potworki & kick z reguły zabiją każdego. Róznica polega na tym, że do zabicia maga na kicku wystarczy taki JEDEN.

Cytuj:
Powtarzam to po raz kolejny - nie patrz na czary z perspektywy kosztow, tylko z punktu widzenia zyskow jakie ci moga dac, przed update strzal mial fixed price w granicach 10-15 gp ( na powolnym expowisku ta wartosc malala granicznie do 0, bo food zalatwial sprawe ) a w pewnym momencie zadawal obrazenia grubo ponad 150, jestem pewien ze na wielu huntach w czasie w ktorym knight zadalby 150 obrazen, wydalby troche wiecej niz 10 gp na leczenie. Poza tym, te 150 damage sie z reguly z zabitego stworka zwracalo, a jesli nie, to nalezalo expic tak zeby sie zwracalo. I taka wlasnie regule dostosowania nalezy przyjac po update.
Dlaczego porównujesz koszt ataku maga do kosztów leczenia knighta? A co to? Mag leczyć sie nie musi??? O ile mnie pamięć nie myli, to średnio na 3 visy wypada 1 exura gran, na niektórych huntach znacznie częściej. Bądź więc łaskaw brać pod uwagę całość kosztów ponoszonych przez maga w walce.

Cytuj:
Caly czas krecimy sie wokol tego, ze najwiecej lez wylewaja dzieciaki, przyzwyczajone do tego ze maja duzo, latwo i bz wysilku. Gdy cos lub ktos chce je zmusic do zmiany stylu gry lub wypracowania swojego - zaczynaja sie lamenty.
"Dużo, łatwo i bez wysiłku"... Czyżby definicja knighta po update?

Cytuj:
technicznie rzecz biorac exp w party jest dzielony, problem polega na tym, ze mechanika gry nie pozwala blokerowi zadawac obrazen na tyle duzych, zeby uczestniczyl w expie. Zmiana systemu na taki, gdzie obojetnie od tego czy zadajemy obrazenia czy nie dostajemy exp prowadzilaby wprost do powerlevelingu slabych postaci, czego rezultatem byloby np posiadanie tabunu wysokolevelowych magow przez silne gildie, trenowanych grupowo w bardzo szybkim tempie, a dla szarego, pojedynczego uzytkownika bez wsparcia oznaczaloby jeszcze gorsza sytuacje niz ma teraz.
Ciekaw jestem czy i jak mogłaby się sprawdzić zasada dzielenia expa w party proporcjonalnie do poziomu postaci.
stary 03-07-2007, 11:28   #33
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Niestety, czas mnie goni, więc odpowiem tylko na jeden fragment:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez mazgier Pokaż post
Ciekaw jestem czy i jak mogłaby się sprawdzić zasada dzielenia expa w party proporcjonalnie do poziomu postaci.
Jak najbardziej - mógłby działać. Np. załóżmy, że potwór ma 30 poziom. Gdy atakuje go postać w granicach powiedzmy 25-40 lvl otrzymuje pełnego expa. Poniżej i powyżej - coraz mniej (można to rozciągnąć nieco bardziej oczywiście, a w wypadku potężniejszych mobów nie dać granicy górnego lvl jaki może bić z pełnym expem).

Załóżmy, że mob daje expa 200. Idzie na niego 30 lvl (w celu ubicia) i 8 lvl (w celu przyexpienia) (w party). Exp, załóżmy, dzieliłby się po równo, więc domyślnie 30 lvl dostałby 100, i 8 też 100. 30 dostałby 100% tego expa, czyli 100, a 8 - tu wymyślam jakiś procent, oczywiście na pewno różniłby się - powiedzmy 5%, czyli 5. Dzięki temu expienie takiego 8 lvla na mocnych mobach (im większa różnica lvl tym mniejszy %) stałoby się bezsensowne, a tank-knight miałby expa na np. hydra huntach.
stary 04-07-2007, 11:41   #34
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez mazgier Pokaż post
Dlaczego porównujesz koszt ataku maga do kosztów leczenia knighta?
bo caly czas krecimy sie wokol atakowania knighta "za darmo", ktore wcale takie darmowe nie jest ?

Jest wiele sytuacji w ktorych sorc nie potrzebuje leczenia ( chocby bicie scierwa w tombach z samego wanda - oplacalnosc zostawmy na chwile z boku - lub hunty z blokerem ), wydaje wtedy stala ilosc pieniedzy na zadany dmg i mozemy wprost powiedziec ze jego ataki kosztuja tyle a tyle.

Dla porownania knight, chociaz ostatnio dopakowany, nadal na wiekszosci slabych/ srednich stworkow musi uzywac leczenia, ba, jest ograniczony do walki kontaktowej, wiec znowu istnieje wiele miejsc w ktorych zmuszony jest sie leczyc nawet pomimo tego, ze nie placi za machniecia mieczem. Teraz, manipulujac odpowiednio cyferkami, mozna dojsc do ( calkiem realnej ) sytuacji w ktorej darmowe uderzenia knighta kosztuja wiecej niz zuzywajace mane hity sorca.
stary 04-07-2007, 12:11   #35
Smoly
Użytkownik Forum

Smoly's Avatar

Data dołączenia: 28 03 2007
Lokacja: Jedzie pociąg z daleka

Domyślny

Moja pierwsza myśl,to :
Cytuj:
"Knight i pall mieli gówno,sorce mieli wszystko.Knight i pall mają wszystko,knight na gówno"
.Jednakże,stawiając się na sytuacji takich sorców/druidów,którzy już przeszli dużo,z tymi postaciami,włożyli w nie całe swoje serce i spędzali czas przed komputerem,a CipSoft,jednym updatem zrujnował im praktycznie gre,to już tak nie myśle.Co prawda,jestem palladynem,z dość ładnym lvlem,więc update przyniósł same alternatywy,ponieważ expie za darmo,tylko same bolty,looty wynosze wielkie i nie mam się czego bać Sorca,który będzie atakowal z SD.Kiedyś,na Dragon Lair w Edron,sorcowie głownie tam expili,taktyką vis+wand of cosmic energy,pallków też się spotykało,ale raczej więcej sorcow.Teraz,po update,sorcowie biją baardzo marnie z visa,więc DL'e odpadaja..Przeszedłem się na Tomby,głownie expią tam Sorcowie/Druidzi z visa+ jakaś rózga..Teraz ? Pustki,sami Knightci biegają,wszystko praktycznie na cios ,oprócz tych silniejszych.Wcześniej,Knight za TP nic nie poexpił na Vampach itp (mowa tu o takim knightcie 30-60 lvl),teraz to tam się zrobił exp dla Knightów,skoro biorą vampy na kilka udeżeń/uderzeń..Po update,sorcami można poprostu GARDZIĆ ,bo nic nie są w stanie zrobić..Przed updatem,tacy 100+++,sorcowie bili we mnie od 300-400 z SD,teraz jego marne uderzenie/udeżenie za 200,czasami nawet do 200 nie dojdzie,aż zal na to patrzeć.Mam nadzieje,że w przyszłym update,albo przywrócą dawną moc sorca,albo dadzą coś sorcowi,nowego,żeby dorównywal Knightom i Palkom

Tylko jeden klik,a jak pomocny (;

OWNED

Signed
Smoly jest offline  
stary 04-07-2007, 13:50   #36
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Domyślny

Cytuj:
bo caly czas krecimy sie wokol atakowania knighta "za darmo", ktore wcale takie darmowe nie jest ?

Jest wiele sytuacji w ktorych sorc nie potrzebuje leczenia ( chocby bicie scierwa w tombach z samego wanda - oplacalnosc zostawmy na chwile z boku - lub hunty z blokerem ), wydaje wtedy stala ilosc pieniedzy na zadany dmg i mozemy wprost powiedziec ze jego ataki kosztuja tyle a tyle.

Dla porownania knight, chociaz ostatnio dopakowany, nadal na wiekszosci slabych/ srednich stworkow musi uzywac leczenia, ba, jest ograniczony do walki kontaktowej, wiec znowu istnieje wiele miejsc w ktorych zmuszony jest sie leczyc nawet pomimo tego, ze nie placi za machniecia mieczem. Teraz, manipulujac odpowiednio cyferkami, mozna dojsc do ( calkiem realnej ) sytuacji w ktorej darmowe uderzenia knighta kosztuja wiecej niz zuzywajace mane hity sorca.
Vil, litości, o jakich levelach mówimy? Każdy mag powyżej 40lev z PACC bije praktycznie wyłącznie z visa a jak by nie patrzeć, vis to walka kontaktowa w najczystszej postaci (bicie tylko i wyłącznie "na wprost). Połączenie konieczności "łykania" większości ataków typu wave z mizernym shieldingiem i mała ilością hp oznacza konieczność leczenia się znacznie częściej niż ma to miejsce w przypadku knighta. Gdyby policzyć koszty wszystkich zużywanych czarów leczących mogłoby się okazać, ze niewiele odstają od kosztów UH knighta. A do tego jeszcze dolicza się koszt właściwych ataków. Z całym szacunkiem, pomijanie milczeniem kosztów leczenia magów i zestawianie "gołej" ceny pojedynczego visa z ceną UH to dopiero jest "manipulacja cyferkami".
stary 04-07-2007, 17:51   #37
Rafals from hell
Użytkownik Forum

Rafals from hell's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Kraśnik
Wpisy bloga: 5

Profesja: Elite Knight
Świat: Hiberna
Poziom: 106
Rafals from hell ma numer GG 6467258
Domyślny

Co do tych wad i zalet to sporo przesadziłeś... zapewne chciałeś wyrazić przez to swoje niezadowolenie, z powodu bycia teraz MS, ale cóż albo będziesz grał dalej, albo zmień profesję.

Przechodząc do tematu, chciałbym zauważyć i to twoje podkreślone ROBIENIE RUN u sorcerera odbywa się do poziomu 50 potem zazwyczaj już się runy kupuje. Postaci magiczne o poziomach 100+ kupują sobie runy nie tracąc czasu na ich robienie. A teraz pytanie do ciebie. Jak myślisz skąd magicy brali pieniądze na te runy?

Odpowiedź może ci zając sporo czasu więc zrobię to za ciebie... Otóż owi 100+ sorcowe i druidzi żerowali na takich knightach i paladynach, którzy przed update często nie mogli się oprzeć sile ich rażenia.

Co do innych wad:
b) na wysokim levelu OGROMNA różnica w sile magii (powiedzmy sobie szczerze, magic level powyżej 80 to ewenement, a skill w granicach 95 nikogo nie dziwi) [a le ty byś chciał?? na hita ściągać innych, lub na dwa jak to było wcześniej?]
c) pozajmowane expowiska dotychczas przeznaczone raczej dla sorców oraz e) 'niepotrzebność' na huntach[jeżeli knight ma 100+ level i bajeczne skille to niech idzie na demon hunta... pewnie powiesz a co s DL'ami... otóż powiem ci, że knighty 80+ jeszcze przed update expili na Dragon Lair ]
f) stosunkowo drogi atak [tu się z tobą zgodzę, ale jak ma się trochę weny to i pieniądze się znajdą]
g) mało hp [manashield]
h) mało capa [ a ile ty byś chciał, żeby sorc dzwigał?? wy nie potrzebujecie nosic ciężkiego zbrojenia więc jest wszystko OK]
i) mały shielding, przez co otrzymuje duże obrażenia w zwarciu [gratulacje wielkie dla ciebie, za używanie sorcerera jak knighta]
j) duży koszt (czasowy - większy niż u knighta - bądź pieniężny) treningu [potrenuj sobie teraz knightem... zobaczymy co będziesz wolał bardziej]

A teraz pare zeczy jakich nie podobało mi się w twoich wypowiedziach o knighcie:
d) tani atak (za darmo...) [przepraszam, ale walcząc w zwarciu uhy nie sypią nam się z nieba]
e) silne czary ofensywne [powiedz koledze, żeby cię uderzył z exori to zmienisz zdanie]
f) stosunkowa łatwość i niski koszt nabicia wysokiego skilla[jak wyżej spróbuj teraz poćwiczyć]
h) możliwość expienia na niskich skillach na potworach typu drag - SOLO, co powoduje niepotrzebność postaci magicznych [niski level na dragu musi się liczyć z dostanie combo co powoduje jego śmierć, a przed updatem knighci a 30 levelu już spokojnie chodzil na dragi... wiec nie widze problemu]
i) możliwość expienia na guardach, które od dłuższego już czasu były domeną postaci magicznych [guardy zawsze były i będą domeną postaci walczących w zwarciu... domeną dla magicznych stały się po wejściu różdżek kiedy na moich oczach 9lvl sorca zabijal spokojnie guarda... i to było chore]
j) na wyższych poziomach nadmierna łatwość expienia na potworach typu DL [jak pisałem wcześniej tak było już wcześniej ]
b) konieczność zakupu drogiego EQ (ale jednorazowa!) [przed update stawaliśmy się pokarmem dla sorcererów i drutów wysokopoziomowych... także często bywało ak, że jednak niejednorazowa]

No to chyba wszystko

Wejdź, zobacz, oceń, skomentuj.

Z góry dziękuję.

Album of Solonius Jhee
Rafals from hell jest offline  
stary 04-07-2007, 20:30   #38
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rafals from hell Pokaż post
Co do tych wad i zalet to sporo przesadziłeś... zapewne chciałeś wyrazić przez to swoje niezadowolenie, z powodu bycia teraz MS, ale cóż albo będziesz grał dalej, albo zmień profesję.
Proszę, odpuść sobie...

Cytuj:
Odpowiedź może ci zając sporo czasu więc zrobię to za ciebie... Otóż owi 100+ sorcowe i druidzi żerowali na takich knightach i paladynach, którzy przed update często nie mogli się oprzeć sile ich rażenia.
O, tak... Nie ma to jak "żerowanie na knightach", zwłaszcza na światach non-pvp...

Cytuj:
pewnie powiesz a co s DL'ami... otóż powiem ci, że knighty 80+ jeszcze przed update expili na Dragon Lair ]
Otóż powiem Ci, że fakt ów nie uszedł był mej uwadze... Tyle, że wtedy dysproporcja kosztów pomiędzy knightami a magami nie była tak przeraźliwa.

Cytuj:
g) mało hp [manashield]
Klasyczny argument ludzi, którzy mają rozpaczliwie nikłe pojęcie o grze magiem. Manashield sprzawdza się wyłącznie jako "środek ostatniej szansy" w najbardziej krytycznych sytuacjach. Raz, że jej użycie oznacza na dłuższą metę koszmarne koszty. Dwa - bo z manashieldem wiąże się wbrew pozorom spore ryzyko. Mag, któremu skończy się mana, przy włączonym manashieldzie jest praktycznie udupiony. Nie może zrobić nic (bo nie ma many)a użycie mf zajmuje całkiem sporo czasu (wiesz co to znaczy palić się, mieć 0 many i manashielda?).

Cytuj:
h) mało capa [ a ile ty byś chciał, żeby sorc dzwigał?? wy nie potrzebujecie nosic ciężkiego zbrojenia więc jest wszystko OK]
Jasne, po co wynosić loota. Mozna go zostawić tam gdzie się go znalazło...

Cytuj:
i) mały shielding, przez co otrzymuje duże obrażenia w zwarciu [gratulacje wielkie dla ciebie, za używanie sorcerera jak knighta]
Mam ochotę walić głową w blat stołu... NIE, K***, MAG UŻYWAJĄCY VISA WCALE A WCALE NIE WALCZY W ZWARCIU!!! VIS, KTÓRY JEST PODSTAWOWĄ BRONIĄ KAŻDEGO MAGA TO TAKI GENIALNY WYNALAZEK, ŻE WOGÓLE, NIGDY, ABSOLUTNIE I ANI PRZEZ MOMENT NIE TRZEBA STAĆ NA WPROST CELU ŻEBY GO UŻYĆ!!!!! Błagam i proszę, nie wypowiadaj się na tematy o ktorych, najwyraźniej nie masz bladego pojęcia, ok?

Cytuj:
d) tani atak (za darmo...) [przepraszam, ale walcząc w zwarciu uhy nie sypią nam się z nieba]
Nie wiem, nie rozumiem, nie potrafię tego objąć... Piszę wyraźnie, po polsku: "atak" a natychmiast jeden z drugim zaczyna mi wyliczać ile kosztuje "leczenie". Ok, zatem mały eksperyment, po którym może zrozumiesz o co mi chodzi. Weź, znajdź sobie jakąś miejscówkę z królikami i zacznij na nie polować. Poluj cały dzień a potem policz ile zużyłeś gp na atakowanie.
A teraz zrób to samo sorcem używając visa. Jeśli zdejmiesz klapki z oczu, może zauważysz różnicę.
Dla Twojej informacji - mag w zwarciu (jak już wywrzeszczałem powyżej, walcząc visem nie da się inaczej) obrywa znacznie bardziej i musi leczyć się znacznie częściej niż knight (owszem, czary leczące magów sa tańsze ale uzywa się ich znacznie więcej).

Cytuj:
j) na wyższych poziomach nadmierna łatwość expienia na potworach typu DL [jak pisałem wcześniej tak było już wcześniej ]
Nie aż tak łatwo, nie przy tak niskich kosztach własnych, nie z aż tak dużą dysproporcja w stosunku do magów.
stary 04-07-2007, 20:41   #39
Rafals from hell
Użytkownik Forum

Rafals from hell's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Kraśnik
Wpisy bloga: 5

Profesja: Elite Knight
Świat: Hiberna
Poziom: 106
Rafals from hell ma numer GG 6467258
Domyślny

Uparłeś się przy tych visach... a idziesz i walisz DL'a SOLO z visów?? myślę, że nie... bo do takich rzeczy blokera potrzeba... więc po co tu shielding??? Gorsze potwory dużych obrażeń nie zadają, a exura gran regeneruje w sam raz życia na takie obrażenia.

Co do capa... Przepraszam, ale ja robie loota w bagach i wkładam tam nawet bardziej wartościowe rzeczy... Wiadomo przecierz, że idąc na hunta przypuśćmy na demony nie dzwigasz ze sobą 5 MPA!! ZROZUMCIE....

Wejdź, zobacz, oceń, skomentuj.

Z góry dziękuję.

Album of Solonius Jhee
Rafals from hell jest offline  
stary 04-07-2007, 20:58   #40
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Uparłeś się przy tych visach... a idziesz i walisz DL'a SOLO z visów?? myślę, że nie... bo do takich rzeczy blokera potrzeba... więc po co tu shielding??? Gorsze potwory dużych obrażeń nie zadają, a exura gran regeneruje w sam raz życia na takie obrażenia.
Wybacz, ale naprawdę masz mikre pojęcie o grze magiem. Vis lub mort to podstawowa broń magów pratycznie na wszystko poniżej demona. Tak, DLe bije się solo z visa, podobnie jak hydry, dragi czy GSy (przy okazji ryzykując branie na klatę różnych wave'ów, których wy możecie uniknąć, trzymając sie na ukos). Całą drobnicę również. "Dużych obrażen nie zadają"? No cóż, kiedy walczę z 2 wampirami i dostanę 2x po 120+ to dla Ciebie to moze być mało. Dla mnie to ponad 30% hp (i 2-3 exury gran). Tak, shielding MA znaczenie.

Cytuj:
Co do capa... Przepraszam, ale ja robie loota w bagach i wkładam tam nawet bardziej wartościowe rzeczy... Wiadomo przecierz, że idąc na hunta przypuśćmy na demony nie dzwigasz ze sobą 5 MPA!! ZROZUMCIE....
Nie wszędzie i nie zawsze da się zrobić, wynieść lootbaga. W szczególności na światach non-pvp, gdzie ew. złodziejowi mozesz "naskoczyć". Przy okazji, niski cap ogranicza też ilość zapasów, które mozna ze sobą zabrać a więc długość/opłacalność hunta. Zrozum...

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania