|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2004
Stan: Aktywny gracz
Imię: ---
Profesja: Knight
Świat: Saphira
Poziom: 27
Poziom mag.: 4
|
![]() Tibia jest pisana w visual c++ ( UP ) napenwo nie w delphi. Ponieważ jest kompatybilna równierz pod linuxa ( wlasny client ) a nie sadze zeby cipom chcialo sie pisac pod wina i na lina od podstaw clienta ...
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 09 2004
|
![]() LOL
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a jak komus sie nie spodobala ksywka "francuski piesek" to sorka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2004
Lokacja: Wrocław
Imię: Belgos Drake
Profesja: Elder Druid
Gildia: Draconians
|
![]() Co do tego po co akcelerator do gery 2d w 3d to:
tibia mi mo grafiki 2d wszystko przepuszcza przez akcelerator. Dlatego ma istotne znaczenie karta. Graficzna rozmazuje i cieniuje. Wyłącz sobie efekty świetlne to zobaczysz software rendering i jego predkość. Co do VC++ to nie wiem ale argument, że dzięki temu jest przenośna na linuxa jest komiczny. VC++ bardzo utrudnia takie zabiegi. Pozatym klient linuxowy od dawien dawna nie jest rozwijany. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 02 2004
|
![]() Najpierw Delphi vs. VC++. Piszę w jednym i w drugim: w pierwszym z zamiłowania, w drugim jak musze. I to prawda, że C++ ułatwia przenoszenie kodu między WIN'em i Linuxem - w końcu jądro linucha to C, a nakładka graficzna (takie Gnome czy KDE) to C++, czyli wszystko zostaje w rodzinie. A Delphi do całkiem niedawna, czyli do czasu ukazania sie "szóstki" nie umożliwiało takiego przejścia bo po prostu nie było wersji Delphi pod linuxa
![]() A teraz engine Tibii. Procek wykonuje trzy główne zadania: 1. Aktualizowanie położenia naszego chłopka. 2. Jeśli pojawi się potwór - realizowanie procedur walki i obliczanie wielkości hitów. 3. Wyświetlanie wszystkiego na ekranie. W procentach to wygląda tak (mam procek Athlon 2,53GHz, weźcie poprawke na swój): 1. 0-4% (w porywach, zero oznacza "tak małą ilość, że nie można tego zmierzyć"). 2. ok. 5-10% na jednego potworka, na każdego kolejnego wielokrotność tego. Ogólnie ciężko wyczuć bo są duże wahania. 3. Tu troszke zależy od ustawień wiadomego suwaka. Ale głównie jest to kwestia tego, czy gramy w oknie, czy w trybie fullscreen. Jak wiadomo, windowsy od zawsze miały problem z renderowaniem w okienku - ten tryb jest kilkukrotnie wolniejszy. Dlatego nie mają sensu porównania w stylu "Unreal 2005 wyciąga mi 35 fps, a tibia tylko 12 mimo że jest 2D". Uruchomcie sobie tibię w fullscreenie, oczywiście w przyzwoitej rozdzielczości (domyślnie wciska nam jakieś 320X200). Różnica? :: w okienku, 12fps - 80% procka :: fullscreen, 30fps - 10% procka (bez potworów). Pozdrawiam. PS. Sam mam czasem wrażenie że tibia jest napisana niechlujnie, ale z zupełnie innych powodów.
![]() |
#25 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 09 2003
![]() |
![]() Cytuj:
Gdyby tak było, to by to była masakra i wielkie wrota dla cheaterów, bo mógłbyś sam dyktować wielkość hitów. Co do grafy i zmniejszania okienka, to fakt, niby zabiera mniej mocy, ale nadal irytuje mnie sposób w jaki pożera większość mocy obliczeniowej komputera, przecież nie ma tak niewiadomo czego, żeby szło na to prawie 100% Pojawiły się zdania, że tak dzieje się tylko na XP, ale na 98 też zabiera dużo mocy CPU. Aha, klijent jest na 100% napisany w języku C / C++ (Visual C++), wskazuje na to struktura jego kodu i rozkład sekcji .data, .code itp. Linux działa pod C / C++, to fakt, ale programowanie dla środowiska Win32, znacznie różni się od tego dla Linuxa Ostatnio edytowany przez Alchemiko - 29-10-2004 o 06:45. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2004
Lokacja: Wrocław
Imię: Belgos Drake
Profesja: Elder Druid
Gildia: Draconians
|
![]() Proponuje zamknąć topic, zbyt wielu osobom się wydaje, że się znają
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 09 2004
|
![]() @Igomas of Heavy Magic Zanim się zaczniesz wypowiadać, naucz się pisać posty. Inaczej nikt Ciebie nie zrozumie. Posty można też edytować, jest nawet taki przycisk do tego, pozatym przed wysłaniem możesz jeszcze przeczytać
![]() @Stu Ad2 nie masz tutaj racji, zwróć uwagę co się dzieje, jak masz laga, a biję Cię jakiś potworek, lag mija i dostajesz serię ciosów, po prostu dochodzą pakiety. @ZuRu delphi odpada, przeniesienie tego na platformę linux w przeszłych czasach to by był horror. Moim zdaniem zasobożerność może być związana na przykłada z szyfrowanie lub kompresją transmisji (ogólnie wiadomo, że takie operacje są mocno zasobożerne). |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 02 2004
|
![]() Proponuje zamknąć ZuRa
![]() Hehe, sorry za offtopic, ale teraz będzie już grzecznie ![]() Ad2 - rzeczywiście umknęło mi to - klient nie może obliczać wielkości hitów, bo co "zdolniejsi" mogliby tu oszukiwać. Ale fakt faktem że "coś" sie dzieje kiedy spotykamy potworka. Pewnie ma to związek z większą wymianą pakietów. Co do zasobożerności (to troche złe określenie, bo pamięci Tibia zużywa niewiele) - będe sie upierał że to wynika z renderingu w oknie. Dziś sobie czytałem troche na ten temat (Gambler rulez), i wyczytałem że windows gubi sie kiedy musi przeskalować rozdzielczość np. 800x600 do okna. Strasznie dużo czasu mu to zajmuje. Więc nie obliczanie "kratek", nie obsługa pakietów, tylko właśnie to. Tym bardziej że w trybie fullscreen tibia śmiga bez problemu, a jedynym problemem może być jedynie lag. Pozdrawiam.
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Krakow
Stan: Na emeryturze
|
![]() Androj - nie chodzi mi o komunikacje z ludzmi tylko komunikacje miedzy twoim kompem a serwerem. Myslalem ze napisalem dosc jasno.
|
![]() |
![]() |