Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-04-2008, 14:24   #21
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Capality Pokaż post
TO czekamy aż Śląsk się postara o niepodległość
Śląsk nie ma zamiaru starać się o autonomię. Ślązacy zawsze czuli (i czują) silną przynależność do Polski. A to, że kilku nadgorliwców chce autonomii, to nie znaczy, że są głosem całego regionu.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-04-2008, 15:01   #22
Pipcio
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 09 2005
Lokacja: Rybnik

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez marla666 Pokaż post
Śląsk nie ma zamiaru starać się o autonomię. Ślązacy zawsze czuli (i czują) silną przynależność do Polski. A to, że kilku nadgorliwców chce autonomii, to nie znaczy, że są głosem całego regionu.
Może nie jestem za tym pomysłem, ale mam dość "goroli" (dla niekumatych odsyłam na wikipedię,ale tam to jest zbyt łagodnie uzasadnione) przyjeżdżają,pracują,kradną czyjeś pieniądze i w dodatku mówią tym "poprawnym" polskim językiem... to juz przesada
Jak już mają na śląsku mieszkać to niech nauczą się śląskiego języka.
Pipcio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 15:32   #23
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

A jak ktos ze slaska przyjezdza do Warszawy i tu pracuje, to tez mam miec go dosyc? Jak mowi po slasku a nie "poprawym jezykiem"?
Polska to Polska. Nie obchodzi mnie, czy na slasku sie inaczej mowi. Bede pracowal gdzie chce i robiac to, wcale nikomu nie "kradne".
stary 18-04-2008, 15:43   #24
Fremen
Użytkownik Forum

Fremen's Avatar

Data dołączenia: 18 06 2007
Lokacja: Gdynia

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Honera
Poziom: 43
Skille: 68.67
Fremen ma numer GG 1304842
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slay Pokaż post
gdyby od kilkuset lat bylo przez Polakow represjonowane/mordowane na kazdym kroku.
Pokażę ci mordowanie. Może zacytuję parę fragmentów książki Waldemara Łysiaka "Stulecie Kłamców". Jest to książka, która przeczytałem parę dni temu i potwierdzała to, co mówią historycy.

"Państwo serbskie powstało w IX wieku, a więc słowiańska Serbia jest rówieśniczką słowiańskiej Polski. Na terenie Kosowa Słowianie osiedlali się już w VII wieku [...]. Kosowo w XII stało się ingeralną częścią, a dwa wieki później centralną częścią państwa serbskiego[...]. Jej utrata staje się dla nich tym samym, czym dla Polaków byłaby utrata ziemi krakowskiej bądź gnieźnieńskiej"

Zwolennicy niepodległości Kosowa- przebijcie to.

"Jest Kosowo dla Serbów również ziemią świetą- głownie terenem narodowej i religijnej martyrologii. Tam Serbowie próbowali zatrzymać muzułmański "potop". 28 czerwca 1389 roku 40 tysięcy serbskich witezi przyjęło przedśmiertną komunię świętą i stanęło na Kosowym Polu przeciwko 120 tysiącom Turków.[...] Zginęli co do jednego."

Napływ muzułmańskich Albańczyków do Kosowa zaczął się po klęsce antytureckiego buntu Serbów (1689) i wzmózgł w stuleciu XIX, bo wtedy Serbia toczyła szczególnie ciężkie walki o wyzwolenie, więc Turcy chcieli tu mieć sprzymierzeńców. Zgodnie z planem Stambułu - imigranci (kosowscy Albańczycy) chętnie brali udział w zwalczaniu narodowo-wyzwoleńczej walki Serbów.[...] Serbia odzyskała niepodległość w roku 1878, lecz bez Kosowa, dlatego przez następne dekady Turcy dalej masowo zaludniali Albańczykami "kolebkę serbskiego narodu". Gdy armia serbska wyzwoliła wreszcie Kosowo (1912) i gdy wróciło one do serbskiej macierzy (1913) muzułmanom dano pełną swobodę religii i kultury"

[...]Kosowo zostało zajęte przez wojska Hitlera i Mussoliniego. Nigdzie w Europie naziści i faszyści nie znaleźli równie chętnych sprzymierzeńców, co wśród bałkańskich muzułmanów (Albańczyków i Bośniaków).[...] Włączone przez hitlerowców i faszystów do "Wielkiej Albanii" - Kosowo stało się muzułmańską rzeźnią eksterminującą Serbów. Komanda albańskich opraców zwanych "ballistami" [...] wymordowały kilkanaście tysięcy Serbów,a ponad 100 tysięcy Serbów zdołało uciec z Kosowa. Na ich miejsce Hitler i Mussolini sprowadzili tyle samo Albańczyków z Albanii, co stało się fundamentem późniejszej (powojennej) silnej przewagi etnicznej Albańczyków w Kosowie. [...] Serbowie zbudowali po wojnie nową Jugosławię, znowu nie mszcząc się na Albańczykach, tylko dając Kosowu - moca konstytucji - bardzo szeroką autonomię"

Muzułmanie mogli [...] regularnie zwiększać na swoją korzyść dysproporcję liczbową między nimi a kosowskimi Serbami. Zwiększali dubeltowo - metodą szybszej rozrodczości i metodą stałego nacisku na serbskich sąsiadów. Tylko w latach 1969-1988, przy cichym wsparciu lokalnych albańskich urzędników, zmuszano do opuszczenia Kosowa aż 220 tysięcy Serbów, dzięki czemu liczba muzułmanów wzrosła aż do 74% wszystkich mieszkańców Kosowa. Kolejne fale emigracji Serbów zostaną spowodowane zbrojnym terrorem albańskim, co da muzułmanom przewagę 80:20.

Pierwsza symptomy można było rejestrować w 1981 roku. Kosowscy Albańczycy demonstrowali wówczasz, żądając, by status autonomicznego zamieniono na status republiki. Kilka lat później status federacyjnej republiki przestał być ich marzeniem - coraz głośniej zaczęli się domagać niepodległości. W 1989 jeden z radykalnych muzułmańskich przywódców, zwany "albańskim Mandelą" A. Demaci, ogłosił, że Albańczycy utworzą powstańcze wojsko, które zabierze Serbom Kosowo, odrywając prowincję od Federacji Jugosławiańskiej. Tego już było Belgradowi za wiele. 5 lipca 1990 parlament Serbii nie tyle likwiduje, ile ogranicza autonomię Kosowa i rozwiązuje kosowską izbę reprezentantów, jednak zostawa Albańczykom dużo swobód. Lecz Albańczycy nie chą swobód, chcą tylko jednej swobody - swobody oderwania Kosowa. [...] Muzułmanie zorganizowali sobie nielegalne własne wybory (1991), własny parlament, a I. Rugovę wybrali na prezeydenta niezależnego albańskiego państwa pt. Republika Kosowo. Równocześnie zaczął sioę totalny bojkot Belgradu- przestali płacić podatki, uznawać serbski za język urzędowy, zgłaszać się do wojska, chodzić do szkoły. [...] Żadne normalne państwo nie mogłoby tolerować takiego sabotażu uprawianego przez 'narodową mniejszość'".

Jeśli nadal ktoś sądzi, że Kosowo należy się Albańczykom to proszę bardzo, mogę kontynuować historię i przedstawiać dalszą częśc argumentów.
Fremen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 15:50   #25
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

@Pipcio
Moja babcia jest ze śląska, ale niema nic przeciwko "Gorolom".
W zależności z kim rozmawia, mówi albo po śląsku, albo w "poprawnej polszczyźnie".
Poza tym: czy jak jedziesz do chin, to musisz koniecznie znać chiński, skoro możesz się porozumieć np. po angielsku?
"Przyjeżdżają, pracują, kradną czyjeś (czyt. Nasze, śląskie) pieniądze". No kur*a oczywiście. Najlepiej was chyba murem otoczyć, to nie będziecie się czepiać, że ktoś do was przyjeżdża i mówi po polsku. Może nigdy nie słyszałeś, bo nie wychodzisz ze swojej jaskini, że ludzie nawet za granice (!!! o szok!1!1) jeżdżą "Pracować i kraść pieniądze".

Jeśli jakiś Ślązak (poza szanownym Pipciem) poczuł się urażony-przepraszam, ale jak widzę takie coś, to mnie krew zalewa.

Ostatnio edytowany przez Michoss - 18-04-2008 o 16:05.
Michoss jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 15:58   #26
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Dokladnie.
Moja mama jest takze ze slaska. Kiedy rozmawia przez telefon z rodzina, ktora tam mieszka, mowi po slasku. Kiedy jest w Warszawie mowi "normalna polszczyzna". Tak samo, jak wiele razy bylem na slasku, to nie widzialem jakiejs zawisci wsrod ludzi.
Pipcio, wyglada na to, ze twoj nick do ciebie pasuje.
stary 18-04-2008, 16:06   #27
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Domyślny

Panowie, nie bierzcie sobie słów Pipcia do serca, nie każdy ślązak tak myśli Ja osobiście nie mam nic do goroli, ani ludzi mówiących czystą polszczyzną zamiast gwarą. Sama bardzo słabo ją znam, tak samo jak pewnie Pipcio
stary 18-04-2008, 16:20   #28
Glon Elriel
Użytkownik Forum

Glon Elriel's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2005

Imię: Dys
Gildia: -
Świat: -
Poziom: -
Skille: -
Poziom mag.: -
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
@Pipcio
Moja babcia jest ze śląska, ale niema nic przeciwko "Gorolom".
W zależności z kim rozmawia, mówi albo po śląsku, albo w "poprawnej polszczyźnie".
Poza tym: czy jak jedziesz do chin, to musisz koniecznie znać chiński, skoro możesz się porozumieć np. po angielsku?
"Przyjeżdżają, pracują, kradną czyjeś (czyt. Nasze, śląskie) pieniądze". No kur*a oczywiście. Najlepiej was chyba murem otoczyć, to nie będziecie się czepiać, że ktoś do was przyjeżdża i mówi po polsku. Może nigdy nie słyszałeś, bo nie wychodzisz ze swojej jaskini, że ludzie nawet za granice (!!! o szok!1!1) jeżdżą "Pracować i kraść pieniądze".

Jeśli jakiś Ślązak (poza szanownym Pipciem) poczuł się urażony-przepraszam, ale jak widzę takie coś, to mnie krew zalewa.
Jeżeli niewiesz o jakie pieniadze chodzi to poco sie odzywasz?Pomyśl troche dlaczego przychod z górnictwa jest taki mały? od 89 zyski z górnictwa zmniejszyły się Kilkakrotnie....

btw. Niemam zamiaru cie oświecac co jak jest na ślasku

Pozdro dla gorolowic

Glon Elriel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 16:30   #29
qq2
Użytkownik Forum

qq2's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2006

Stan: Niegrający
Imię: Ja
Świat: Server Polska
Skille: O_o
qq2 ma numer GG 1405933
Domyślny

Wg. mnie to całe "poustanie" Kosowa, to paranoja...
USA chce być "tym dobrym" sojusznikiem, ale to przez nich większość państewek teraz domaga się niepodległości... Teraz to Rosja, która była przeciwna powstaniu Kosowa jest zua...
Na terenach wcześniejszej Jugosławii jest wiele innych takich prowincji i załóżmy, że to one też będą chciały niepodległości. To co by wtedy się działo ?

Ostatnio edytowany przez qq2 - 18-04-2008 o 16:33.
qq2 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 16:35   #30
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Równie dobrze mogą wrócić Niemcy na Pomorze i domagać się odtworzenia Prusów... Idąc tym tokiem rozumowania, Arabowie już niedługo będą mogli zrobić Al-Paris. : )

Kosowo to Serbia.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 16:37   #31
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Jakoś specjalnie nie narzekacie, że Lwów czy Wilno nie są polskie. Kosowo się odłączyło, bo tam Serbowie są mniejszością. Przecież to nie był wielki plan "zróbmy tak, żeby było nas więcej, niż ich, wtedy zabierzemy im część państwa", tak się po prostu stało. Serbia siłą chciała wywalczyć to samo - by wszyscy Serbowie mogli mieszkać na terenie własnego kraju.
stary 18-04-2008, 20:16   #32
Gordorczyk
Użytkownik Forum

Gordorczyk's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2007
Lokacja: Białystok

Domyślny

Powiem tylko tyle w jezyku naszych braci z Serbii
KOCOBO JE CRBIJA!
Полскa!!!
Gordorczyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 20:22   #33
neopostman
Użytkownik Forum

neopostman's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2005
Lokacja: Łowicz.
Wpisy bloga: 6

Profesja: Royal Paladin
Świat: Nova
Poziom: 114
Skille: 101/84
Poziom mag.: 24
Wyślij wiadomość przez ICQ do neopostman neopostman ma numer GG trzeba sobie zasłuży Adres Jabbera do neopostman Send a message via Skype™ to neopostman
Domyślny

Tylko można tu wyogólnić spory minus dla Kosowa. Od czasu uzyskania niepodległości to państwo praktycznie nie ma gospodarki i póki co utrzymuje się ze środków unijnych, tylko co będzie, kiedy już nie będą napływać ;x.
neopostman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 20:51   #34
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

O ja. Kosowo upadnie za kilka z prostych powodów. Ten "kraj" nie ma perspektyw. Brak dostępu do morza, wyniszczony kraj, brak jakiś możliwości rozwoju, i niechęć serbii, ciągłe walki itp.

To długo nie pociągnie.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-04-2008, 21:39   #35
Fremen
Użytkownik Forum

Fremen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
Jakoś specjalnie nie narzekacie, że Lwów czy Wilno nie są polskie. Kosowo się odłączyło, bo tam Serbowie są mniejszością. Przecież to nie był wielki plan "zróbmy tak, żeby było nas więcej, niż ich, wtedy zabierzemy im część państwa", tak się po prostu stało. Serbia siłą chciała wywalczyć to samo - by wszyscy Serbowie mogli mieszkać na terenie własnego kraju.
Nie trafiaj w punkty, na które Polacy są zbyt wrażliwi, bo to nie tyle co 'żaden argument', ale 'nie fair argument'.
To Albańczycy robili tam burdel. Dać psu palec, a zje całą rękę.
stary 18-04-2008, 22:07   #36
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

No to Jerozolima. Też no fair argument. Bo czyja właściwie jest?

Nie uważam, że Kosowo postąpiło słusznie. Tworzą nowy, sztuczny kraj, w dodatku sztucznie podtrzymywany przy życiu. Ale argumentacja "dla Serbów to ziemia święta" jest kiepska moim zdaniem. Tak samo jak to, że Albańczycy w czasie IIWŚ występowali po stronie Niemców. Historia JEST ważna, ale na przykładzie naszego kraju widać, że można sobie z tym poradzić.
stary 18-04-2008, 22:09   #37
Fremen
Użytkownik Forum

Fremen's Avatar

Domyślny

Jak będę miał czas to zacytuję coś bardziej nam współczesnego (kłamstwa NATO podczas operacji w Kosowie).
stary 18-04-2008, 22:53   #38
Pipcio
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 09 2005
Lokacja: Rybnik

Domyślny

@Michoss
Proszę cię człowieku,siedz cicho nawet nie wiesz jaka jest sytuacja na śląsku to proszę cię nie odzywaj się,gorolu pieroński -.-

wystarczy poczytać komentarze :
http://pl.youtube.com/watch?v=Oi8KyQPVrTg oczywiście ślonzoków

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez marla666 Pokaż post
Panowie, nie bierzcie sobie słów Pipcia do serca, nie każdy ślązak tak myśli Ja osobiście nie mam nic do goroli, ani ludzi mówiących czystą polszczyzną zamiast gwarą. Sama bardzo słabo ją znam, tak samo jak pewnie Pipcio
Co prawda to prawda,wiem z własnego doświadczenia że płeć piękna nic nie ma do goroli niestety my
faceci mamy i to wiele... ale tego już nie będe komentował,do goroli nic nie dochodzi ;]

Ostatnio edytowany przez Pipcio - 18-04-2008 o 23:53.
Pipcio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 08:18   #39
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Domyślny

@Pipcio
Ty chyba nawet nie wiesz dlaczego hanysy nie lubią goroli. Nie znasz podłoża tego konfliktu. I powtarzasz argumenty innych osób
A co do tego, że ślązaczki nic nie mają do goroli, to nie mogę się zgodzić.

Jeśli chcecie o tym pogadać, to załóżcie osobny temat, bo tu zaczyna się niezły offtopic.
stary 19-04-2008, 09:43   #40
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
Jakoś specjalnie nie narzekacie, że Lwów czy Wilno nie są polskie. Kosowo się odłączyło, bo tam Serbowie są mniejszością.
Ty być może nie narzekasz. W odroznieniu od Kosowa, Wilno i Lwów zostało odłączone od nas, zeby zaspokoic apetyty ZSRR - w domysle, zapobiec III wojnie swiatowej. Utworzenie Kosowa natomiast jest sprawą, która współczesne państwa dodatkowo poróżniła, i jest wręcz swoistą prowokacją wobec Rosji, nie mówiąc już o państwach "kotła bałkańskiego".
Dodatkowo, Polacy byli z terenów wspomnianych przez ciebie wysiedlani - był to więc
Cytuj:
wielki plan
.
I idąc tokiem rozumowania państw zachodnich ( twoim? ), część płd-wsch Litwy, w której jest nas ponad 50%, powinna zostac do Polski przyłączona.

Natomiast dużo celniejszym argumentem z twojej strony, byloby napisanie "nie narzekacie na obecność Pomorza Zachodniego w granicach Polski". Chociaż i tutaj ( granice z czasów państwa Piastów, bitwa pod Cedynią, którą komuniści uczynili jednym z symboli wczesnego panśtwa polskiego ) można byłoby się spierać.

-----
Do dyskutowania o Śląsku proszę założyć osobny temat.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania