|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 | |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
Zaś co do MC - nie używam, bo nie potrzebuję. Wiem, jak zrobić i w razie potrzeby potrafił bym sam sobie zrobić zarówno MC, jak i dowlonego bota, ale po co? Wczoraj w ciągu około godziny kupiłem sobie jakieś 20 bp uhów. Teraz pójdę polować, i zarobię na tym na kolejne UHy, więc nie widzę powodu, żeby używać MC. Jasne, że można postawić farmę 20 druidów na botach, produkować tony UHów na sprzedaż, i po miesiącu mieć najlepszy możliwy sprzęt, ale co dalej? Po co dalej grać, skoro już nie ma się żadnego celu przed sobą? A tak, spokojnie sobie gram bez MC, zbieram samemu uczciwie pieniążki na runki, na sprzęt lepszy, teraz zbieram na domek... Nie miał bym z tego przyjemności, gdybym wszystko to miał za darmo. Pocieszył bym się 10 minut, a pitem wylogował się pewnie, bo by mi się już wszystko znudziło.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 11 2004
Lokacja: Thais
|
![]() heh... z tego, co widzę metoda doskonała nie jest... w przypadku małych serwerów (w grupę których zaliczyć mogę także Tibię) informacje tego typu zdobywane z nagłówków pakietów mogą w miarę jednoznacznie identyfikować dany komputer (zwuaszcza, iż sesja trwa długo i jest ciągła [w większości przypadków także bezpośrednia], co na dłuższą metę uniemożliwia lub krytycznie ogranicza zbyt swobodne żonglowanie adresem IP klienta).
Z drugiej strony w przypadku większych sewerów będzie ona raczej nieprzydatna (chyba że w celu zawężenia pewnej grupy). Z technicznego punktu widzenia, raczej nie będzie ona zbyt skuteczna w przypadku bardziej zaawansowanych i dbających o swoją anonimowośc użytkowników... Wystarczy mały programik dynamicznie zabawiający się zegarem systemowym, albo bespośrednia ingerencja w wychodzące pakiety. Serwer docelowy powienien sobie poradzić z takim małym chaosikiem, co nie wpłynie zbyt drastycznie na spójność danych. Dorzucimy do tego przeroutowanie połączenia (chociażby przez proxy), albo mały spoof IP i cały projekt bierze w łeb... Co więcej - jeśli serwer zbyt bardzo będzie tej metodzie ufał, nie mamy też problemu z podszyciem się pod innego klienta, o ile jesteśmy w stanie przechwycić kilka z jego pakietów (ewentualnie otrzymać odpowiedź na ping). Jeśli w naszym sąsiedztwie znajduje się powiedzmy kafejka internetowa, bezproblemowym jest podrzucenie tam małego programiku pozwalającego na routowanie przezeń połączenia i wyciąganie wspomnianych informacji na których miałby się rewolucyjny system opierać. I tak oto jesteśmy jednoznacznie interpretowani jako Internet Cafe na rogu Powstańców i Kwiatkowskiej. Myślę, że na dłuższą metę metoda ta będzie powodowała zbyt dużo strat i niejednoznaczności, by została masowo wykorzystywana. Nie wspomnę już o wzroście skuteczności ataków OOB na serwer analizujący wszystkie dodatkowe dane z otrzymywanych pakietów...
Piroko Linux 2.0 now featuring LDW (Largo Desktop Enviroment) 43.4 50% cute. 50% deadly force. 100% ice cold. ph34r t3h penguin! copyright: www.megatokyo.com Ostatnio edytowany przez Ing - 20-03-2005 o 02:03. |
![]() |
![]() |