|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
Pokaż wyniki sondy: Co jest dla Ciebie ważne w graniu w Tibię? (można wybrać więcej niż jedną odpowiedź) | |||
Dobra zabawa. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
121 | 81.21% |
Poznawanie ludzi. |
56 | 37.58% |
Podwyższanie leveli, skilli - ogólnie rozbudowa postaci i czerpana z tego satysfakcja. |
100 | 67.11% |
Inne (jakie? proszę o napisanie w poście do tematu). |
10 | 6.71% |
Sonda z możliwością wyboru wielokrotnego Głosujących: 149. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy
Stan: Niegrający
|
![]() 1. Co sprawia, że w świecie Tibii pewne rzeczy są dla Ciebie bardziej, a inne mniej ważne? Czy są to poglądy wyniesione ze świata realnego, a może grając w grę i spotykając się z innymi graczami nabierasz nowych perspektyw, przejmujesz dążenia od innych graczy?
Zasadniczo grając w cokolwiek patrzę na to w ten sposób: nie jest to pewna forma mojego spełnienia się czy pokazania innym jaki jestem w rl. To dla mnie po prostu pewna rozrywka, przy której spędzam mój wolny czas. Jednakże naturalnie w takiej grze zachowuję się jak w rl. Dobra rozrywka w grze to dla mnie po prostu chęć bycia najlepszym i dążenie do tego. Oczywiście nie po trupach do celu, ale jednak skilowanie i exp są tutaj głównymi wyznacznikami. Jako, że jest to gra online, to kontakty z ludźmi są nieuniknione i nie stronię od nich, jednakże nie jest to główny wyznacznik ("gram, bo chcę poznawać nowych ludzi"). Czasem oczywiście, ktoś w grze może mnie zainspirować, zaciekawić czymś, przez co nie wykluczam możliwości zupełnej zmiany priorytetów w Tibii. 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? Tak. Jeśli ma wysoki lev, to myślę, że musi dużo grać w tą grę = mniej czasu spędza na nie_wirtualne zabawy. Dodając do tego przeciętny wiek graczy, wnioskuję o pewnym jego podejściu do szkoły i prawdopodobnie o kulturze osobistej. I muszę przyznać, że to się często sprawdza (niski poziom kultury osobistej, w trakcie rozmowy same przekleństwa, rzucanie błędami ortograficznymi jak gnojem po polu, próba dowartościowania się w grze poprzez zastraszanie etc), ale nie zawsze (!) 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). Szacunek != respekt. Mogę czuć respekt do graczy, którzy mają lev=(100-200)%*mój_lev, lub dużo lepsze skile. Jednakże to absolutnie nie implikuje szacunku (patrz pkt. 2). Często jest tak, że (jak już to było wspomniane) high lev są znani z dzielenia kont, handlu nimi, wykorzystywania swojej siły do wymuszenia haraczów, wymuszenia opuszczenia dobrych miejsc do polowań, zabijania bez powodu (tzn oni zawsze znajdą powód - wiadomo, o co chodzi) etc. I tak, respekt wynika z tego, żeby jeszcze sobie pograć w tą grę (czytaj: nie być ściganym do końca swojego tibijskiego życia przez jakichś dzieciaów z porąbanym poczuciem własnej wartości = przewrażliwienie)
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2004
|
![]() 1. Co sprawia, że w świecie Tibii pewne rzeczy są dla Ciebie bardziej, a inne mniej ważne? Czy są to poglądy wyniesione ze świata realnego, a może grając w grę i spotykając się z innymi graczami nabierasz nowych perspektyw, przejmujesz dążenia od innych graczy?
w świecie tibii najważniejsze są najważniejsze dobre relacje z innymi (jeśli zrozumiałem pytanie to tak brzmi odp.) 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? nie, szczerze mówiąc mam gdzieś jaki ma lvl, interesuje mnie jak się zachowuje 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). nie. jeśli nie umie się zachować to może mieć 205lvl a ja go oleje, jeśli ja mam 50lvl a ktoś ma 8 i ładnie gada ze mną (tj. nie klnie, jest spokojny, miły) to z takim rozmawiam. np. do gildi bym przyjmował prędzej 8lvla który jest mądry niż 205lvla który był by noobem |
![]() |
![]() |
#23 |
Born in Hell
Data dołączenia: 09 03 2004
![]() |
Tibia stanowi dla mnie oderwanie się od realnego życia, traktuje ją jak dobrą zabawę, trzeba pamiętać, że to tylko gra. 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? Czasami wpływa, gdyż bardzo często postacie do 20 levelu zachowują się w bardzo denerwujący sposób, blokują, kradną, wyzywają, błagają o itemy. 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). Nie czuje respektu przed wyższymi levalmi, to są ludzie tacy jak inni, czasami młodsi ode mnie, gratuluję im zdobycia wysokiego levela, poprostu. |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 07 2004
Lokacja: Odległa Galaktyka
Stan: Na emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 103
Poziom mag.: 60
![]() |
Kiedyś miałem inne poglądy które z czasem się zmieniają. Nie wiem co to jest. (Trudne pytania ;d) 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? Zachowanie jest najważniejsze. Level nie gra dużej roli, no ale jednak jest to ktoś silniejszy. Jeżeli jest to level 120+ to szanuję go i "wielbię". ![]() 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). Pewnie że mam. Człowiek taki do którego czuję full respect musi mieć 120+ lvl. No, ale ważne jest też zachowanie. Noobem może być 150 lvl, a mądrzejszy od niego 8 lvl. No ale Tibia ma swoje prawa...
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
![]() |
![]() 1.W Tibii dla mnie nic nie jest ważne, tylko to, żeby sobie pograć.
może nie zrozumiałem pytania. 2.nie. 3.Do wyższego levela(o min. 5) czuję to co do mojego, ale na pewno, go nie obrażę. generalnie jest to tylko teorią, bo w gruncie rzeczy staram się nikogo nie wyzywać itp. |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 12 2004
Lokacja: Rzeszów
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() 1. Sprawiaj to oczywiście otoczenie w którym przebywam (w tibii)
2. Noooo pewnie xD Jeżeli widze knighta 11 który robi 20 lvl 2 miechy i widze go codziennie online to mam napewno inne zdanie niż knighta 110 co robi 120 w 3 tygodnie ^.- 3. Ja się nie boje bo non-pvp ![]()
#27 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2005
Lokacja: Przed Sedesem w Sulu
![]() |
1.No cóż ,w normalnym świecie widząc człowieka ,który jest odemie lepszy - to mnie motywuje. 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? 2.Każdy jest jaki jest ,jednak niektórzy bardzo sie wychwalają lvlem i biją słabszych od siebie ![]() 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). 3.Nie liczy sie lvl tylko praca w grupie i koledzy ,co z tego ,że ktoś lepszy odemnie ma 200 lvl ale nie ma kolegów ;].Respekt czuję tylko wtedy ,jeśli ktoś mi zaimponuje inteligencją i siłą.
"I człowiek urósł i swiat ugiął się pod jego stopami ..." Ostatnio edytowany przez Valai - 19-04-2005 o 20:47. |
![]() |
![]() |
#28 |
Zbanowany
Data dołączenia: 20 02 2005
|
![]() 1. Kiedy widzę mojego kolega z paccem i z silnym lvlem to mnie motywuje, abym te speary podnosic i podnosic aby byc lepszym
![]() 2. Jak mnie nudzi gra np. sorcem to odblokowywuje se chara, ktorego mialem zablokowany, a mialem na main. Ja i moi kum[pla malo lvlowi i duzo lvlowi sa spox. 3. Szacunek wprawdzie mam, ale nie nei za duży. Jak poznam hlvla, a bedzie spoko to ma wiekszy. |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 01 2004
Lokacja: Poznań
Imię: Solinari
Profesja: Royal Paladin
Świat: Danubia
Poziom: 63
Skille: 89/59
Poziom mag.: 15
![]() |
W tibi dla mnie najwazniejsza jest dobra zabawa, oczywiscie rozwijanie postaci tez jest dla mnie wazne. Niestety wtys sie przyznac ale nie lubie rozmawiac z 8-15 lvl postaciami. 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? Jak wspomnialem wyzej to tak, im wyzszy level tym wieksza moje uznanie i zainteresowanie ta osoba. Wiem ze im wyzszy level tym mniejsza mozliwosc ze spotkam sie z jakims abuserem. Ale jest tez paradoks ze h-lvl czesto zachowuja sie jak abuserzy wyrzucajac z respowisk albo straszac nizszych od siebie levelem postacie 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). Oczywiscie duzy. Roznica musi gdzies byc 5 poziomow (ja mam 35) i nabieram respektu dla gracza jak rowniez uznania. Czesto respekt u mnie wynika jak wspomniales z obawy przed tym graczem ale jesli to jakis moj znajomy podziwiam go za wytrwalosc w tworzeniu postaci
na forum od 27.01.2004 !!! ![]() End of my humanity has come on. Ostatnio edytowany przez Necron - 26-04-2005 o 09:20. |
![]() |
![]() |
#30 |
Nikt ważny
|
Cóż, ja po prostu idę przed siebie. Poglądy mam takie, że nie toleruję zawiści, bezsensu i niekonstruktywnej krytyki. Jest tego jeszcze trochę ale chyba więcej wypisywać nie muszę. 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? Cóż, chciałbym powiedzieć, że nie jednak nie do końca to jest prawda. Gracz z mniejszym lvl-em musi się bardziej wykazać, jeżeli chce coś ode mnie. Niestety, zazwyczaj wiadomości od tzw low-lvli są z gatunku "Fri itejms plys". Wszystko więc zależy od tego, kto steruje graczem a nie jaki ma lvl, bo każdy kiedyś miał niski poziom. 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). Cóż, graczy się nie boję bo jestem na non-pvp. Co do respektu... Są osoby i z mniejszym lvl, które budzą we mnie podziw. Są też osoby z większym lvl, które nie wzbudzają mojego podziwu, gdyż lvl jest tylko liczbą, która łatwo ulega zmianie. Między 200 a 100 lvl jest 114m exp różnicy. Dobry gracz potrafi nabić 0,3-0,5 mln w jeden dzień. Po ~250 dniach expowania masz ten "niesamowity" 200lvl. Kwestia jest tylko taka, czy gra ci się nie znudzi przed upływem ~250 dni expowania (pomiędzy którymi pewnie będzie sporo przerw). Ja podziwiam osoby, które mimo deadow i innych komplikacji grają dalej. Jonus, mam nadzieję, że teraz prędko nie padniesz ![]()
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! |
![]() |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 02 2005
Lokacja: Łuków/Jungle
Imię: Elveth
Profesja: Elite Knight
Świat: Askara
Poziom: 108
Skille: 86/83
Poziom mag.: 7
|
Moja postawa w Tibii odzwierciedla mój sposób postepowania w rl. Nikogo z góry nie skreślam (nieważne jaki ma lvl itp), staram się nikomu nie wchodzić w drogę i tego samego oczekuję z drugiej strony. Każdy problem staram się rozwiązać pokojowo, a dopiero później uzywać siły. 2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak? W moich oczach każdy gracz jest równy. Dopiero jego zachowanie pokazuje to co o nim myślę... 3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...). Lvl nie ma tu żadnego znaczenia. Ważne natomiast jest, aby osoby, z którymi gram, expie itp były towarzyskie, uprzejme w stosunku do innych graczy i stosowały zasady "fair play"...
"I ain't happy I'm feeling glad I got sunshine in a bag I'm useless but Not for long The future is coming on" www.mangacity.go.pl Ostatnio edytowany przez kani_mani - 03-05-2005 o 16:22. |
![]() |