|
Notki |
RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG. |
Pokaż wyniki sondy: Która gra najwierniej odwzorowuje RPG? | |||
Baldurs Gate 1\2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
29 | 22.66% |
Morrowind |
22 | 17.19% |
Gothic |
23 | 17.97% |
Neverwinter Nights |
17 | 13.28% |
Might & Magic |
9 | 7.03% |
Planescape: Torment |
6 | 4.69% |
Siege of Avalon |
0 | 0% |
Fallout |
22 | 17.19% |
Głosujących: 128. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 11 2004
Lokacja: Wrocław
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Felix the Archer
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Soul Hunters
Świat: Samera
|
![]() Według mnie morrowind, no ale to takie hakc'n'slash...
ale jest to rpg. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 02 2005
Lokacja: W czarodziejskim świecie
|
![]() Dla mnie tylko Morrowind III tylko to mnie kręci . Ale można powiedzieć że ta gra naprawde jest super i jest jedną z lepiej dopracowanych sama grafika mówi za siebie ;D
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 06 2004
![]() |
![]() Fallout, oczywiście. Najwięcej możliwości rozwoju postaci i najbardziej odgrywamy jakąś rolę, co oczywiście jest w grach RPG najważniejsze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 12 2004
|
![]() fallout
mmmm... postnuklearny świat jest extra (ale tylko na kompie, tak mi się zdaje ![]() nikt nie wspomniał o takiej gierce jak Arcanum, swojego czasu strasznie mi się podobała, twórcy mieli niezły pomysł i klimacik też był niczego sobie, walka trochę rzęziła (można było rzucać ile się chciało granatów..., ale to może bug był) sporo dobrych gier nie ma w ankiecie (i czemu nie ma tibi? przecie to forum tibijskie! czy nikt się nie bawi w odgrywanie postaci w tibi? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 09 2006
Lokacja: WLKP
Stan: Początkujący
Imię: Shinano Kagaq
Gildia: Spritekillers
Świat: Polska
Poziom: 192
Skille: 100+
Poziom mag.: 25
|
![]() Oddaje głos na Neverwinter Nights bo to moja gra-bóstwo. Oczywiście Diablo (all) jest cudowne i to old star która nigdy nie wygaśnie wśród gier RPG. Morrowind (jak i Oblivion) hmm... powinieneś napisać The Elder Scrolls jako sage całą. Ta gra również świetnie przedstawia rozległość i cudowność świata RPG.
Co do ścisłości, to żadna gra cRPG nie odzwierciedla ani ułamka prawdziwego RPG, ale to gwoli ścisłości... ![]()
Ostatnio edytowany przez Xerionis_Family - 03-11-2006 o 17:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 11 2005
Lokacja: Sosnowiec
![]() |
![]() Pasjans i Dungeon Siege I.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zbanowany
|
![]() Lineage2, którego nie ma w tej jebanej sondzie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 01 2005
|
![]() Tibia, L2 itd. gry internetowe to MMORPG a nie RPG
![]() A moim zdaniem to FF, CC, Vargant Story, LOD, itd. czyli gry na psx'a ![]() Cytuj:
Zobacz, ja masz jakas strategie i masz tam rozwoj postaci to co ? jest to gra rpg ? wątpie ....
Get My Gun Ostatnio edytowany przez Xali Dragna - 07-11-2006 o 15:22. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 02 05 2006
|
![]() "Reksio uczy abecadła"
A na serio to: Fallout i Gothic ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
|
![]() @UP World of warcraft to MMORPG, a nie RPG
![]() A Diablo to Hack'n'Slash. Mozna by zalozyc podobny temat na temat mmorpg, tora gra wedlug was jest najlepsza, ale nie o tym teraz mowa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2004
Lokacja: Forgotten Realms
Stan: Tutor
Imię: Val'ndar
Profesja: Elite Knight
Gildia: Great Eagles
Świat: Eternia
![]() |
![]() Baldur i Fallout.
![]() |
#33 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 11 2006
|
![]() A grał ktos może w Dark Messiah of might and magic ????
Ja gralem tylko w demko ale jak dla mnie to to jest zajefajna gierka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zbanowany
Data dołączenia: 05 07 2005
|
![]() Diablo II Lod ktorego nie ma w sondzie >,> Zeby nie bylo, jest to RPG tyle ze na komputer czyli cRPG jak juz ktos wczesniej mowil. Najwazniejsza cecha RPG jest jak sama nazwa mowi (Role playing game) wcielanie sie w postac, majaca juz zyciorys ( pewien wiek, wyglad, plec, czym sie zajmuje, czyli profesje w takich grach jest to najczesciej rycerz, mag, lucznik, itp).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków
Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Klimat w Baldurze rzadzi, po prostu klasyka, dlatego tez zaznaczylem go w sondzie. Szkoda jednak ze trzeba wybierac sposrod tylu mega gierek. Rownie dobrze moglbym zaznaczyc Fallouta czy Planscape'a bo tamte swiaty tez wymiataja.
![]() |
#36 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 02 2006
Lokacja: Płock
Stan: Niegrający
|
![]() Fallout, Fallout i jeszcze raz Fallout. Pomimo tego, że Baldurs Gate jest większe i bardziej odpowiada mi klimatem (wolę fantasy niż post-apokaliptyczne wizje) to właśnie Fallout jest według mnie najlepszą grą RPG. Dlaczego?
-turowy system walki -mnóstwo statystyk, cech, perków -ponoszenie konsekwencji za popełnione czyny ("childkiller" ciągnęło się za mną przez całą grę ![]() -ogromna ilość (bardzo barwnych) npców, z których każdy ma do powiedzenia więcej niż tylko jedno, dwa zdania Oprócz tego dochodzi jeszcze niesamowity humor zawarty w random encounterach, opisach przedmiotów, sytuacjach no i oczywiście dialogach. Rozmowy z innymi postaciami sprawiały mi zdecydowanie największą przyjemność w grze. Teksty jakimi można sypać niejednokrotnie zwalały mnie z nóg (chociaż w tej kwestii Fallout 2 przebija swojego poprzednika). Teksty jak np. "Ciekawość to pierwszy stopień do piekła a ja pokażę ci wszystkie pozostałe" pozostają w pamięci na długo ![]() Darzę tę grę niesamowitym szacunkiem i naprawdę ubolewam, że seria miała tylko 2 części (Fallout Tactics: BoS nie uznaję) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2004
Lokacja: Forgotten Realms
Stan: Tutor
Imię: Val'ndar
Gildia: Great Eagles
Świat: Eternia
![]() |
![]() Cytuj:
cRPG to gra opierająca się głównie na wątku fabularnym i pobocznych. Polecam fachowe definicje.
![]() |
![]() |
#38 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie zaznaczyłem nic bo tak samo kocham Gothica, BG i Tormenta. A Fallout jakiś mi się lepszy od BG albo Tormenta nie wydaje.
![]() |
#39 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 11 2006
Poziom mag.: 7
|
![]() Fallout i Morrowind, ale nie każdy "czuje ten klimat" ;d.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Guest
|
![]() Odwzorowywanie odwzorowywaniu nierówne... Jeśli chodzi o odwzorowanie zasad systemu to -imho- wygrywa Świątynia Pierwotnego Zła. Jeśli mamy na myśli odtworzenie klimatu sesji, w moim rankingu wygrywa Planescape: Torment, a jeżeli mówimy o ogólnym odgrywaniu postaci to wspomniany Torment i Fallout. BG jest świetne pod względem fabuły, mnogości rozwiązań i ogólnej "miodności" gry, jednak odgrywania postaci tam zbytnio nie uświadczymy. Stosunkowo mała ilość opcji dialogowych, nie można przez to dobrze odtworzyć naszego wyobrażenia postaci, no i te odpowiedzi przesuwające się do góry listy zależnie od wybranego charakteru... Wychodzi na to, że klikając cały czas 1 najlepiej odtworzymy charakter jaki wybraliśmy
![]() ![]() |
![]() |