Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-07-2005, 12:00   #21
Vilya
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Nowy Sącz

Domyślny

Nie przesadzacie trochę? Gdyby to był taki kicz jak mówicie to reklamowanie nawet 24 godziny na dobę nie dałoby mu takiej popularności.
Książka jest ok, nie podoba mi się jedynie zbijanie kasy na rozmaitych gadżetach (kubki, figurki, piórniki, notatniki, et cetera, et cetera...) Biedne dzieciaki tracą fortunę na tym, żeby się móc pochwalić kolegom, że są większymi fanami, bo mają więcej/lepsze/droższe gadżety...

EDIT:
@Knight Simon Dark lord
Słyszałeś może o takim wynalazku jak znaki przestankowe?? (dla niekumatych: kropki, przecinki itp.)

Ostatnio edytowany przez Vilya - 18-07-2005 o 13:31.
Vilya jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-07-2005, 12:07   #22
Dabek
eX Moderator

Dabek's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2004

Imię: Dabeek
Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom: 100
Domyślny

A Benedykt powiedział że w HP czai się ZŁO! o.O

Zawiodłem się na nim, taki spoko dziadziuś się wydawał, ale widać wracamy do świętej wojny i palenia książek na stosie... pewnie, niech dzieciak zamiast przeczytać książke pójdzie pod blok, na pewno wiele więcej się nauczy (z klnięciem, piciem, paleniem i ćpaniem na czele).

Ja tam przeczytałem wszystkie części, i da się to znieść, chociaż do Pratchetta czy ostatnio w końcu dorwanego Dana Browna się nie umywa...
Dabek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 13:19   #23
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

ja tam lubie hp nei jestem jego zaforzałym fanem ale lubie jak jest premiera pójde ale kilka godzin puźniej by tłoku nei było po co stać w kolejce jako 1 przeciesz księgranie zamawiają tego hurtowe ilości że starczy dla wszytkich i jeszcze troche więc moej zdanie hp jest fajny ale nie jestem takim full maniakiem

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 13:29   #24
Wikt
Użytkownik Forum

Wikt's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2005
Lokacja: ZNIENACKA!

Stan: Niegrający
Poziom: 69
Wikt ma numer GG 1491750
Domyślny

Cóż, ja osobiście lubię poczytać Harry'ego Pottera, i niedługo po całym halo kupiłem w Tesco książkę. (Po angielsku, bo jestem tru.)

HP nie jest taki zły, fabuła jest nawet ciekawa. Ale HP zajmuje 3 miejsce w mojej liście, 1 to Discworldy Terry'ego Pratchetta.
stary 18-07-2005, 13:49   #25
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Badzo
Ja Pottera nie czytałem, nie czytam i czytać nie będe... Dla mnie to (przepraszam za wyrażenie) GÓWNO!! [...]
Takie teksty mnie dobijają... Nie czytałeś (nie czytasz i nie masz zamiaru czytać) więc się nie wypowiadaj na ten temat, bo nie wiesz co to za książka. Nasłuchałeś się O.Tadzia R. w Radio Ma Ryja (e.w. TV TRFFFAM) i masz takie zdanie. Ja też miałem takie gdy wyszedł I tom lecz gdy go przeczytałem (polonistka z 4 kl. podst. zrobiła nam z tego lektórę) to mi się spodobał. Książka jest ciekawa, inetresująca, i co według mnie najważniejsze wciąga. Choć co prawda, książka nie wnosi nic ważnego do życia, nie uczy, nie wychowuje, ale i tak lepiej czytać już HP niż siedzieć z qmplami na ławeczce z leszkiem w ręku

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 14:05   #26
Badzo
Użytkownik Forum

Badzo's Avatar

Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Takie teksty mnie dobijają... Nie czytałeś (nie czytasz i nie masz zamiaru czytać) więc się nie wypowiadaj na ten temat, bo nie wiesz co to za książka. Nasłuchałeś się O.Tadzia R. w Radio Ma Ryja (e.w. TV TRFFFAM) i masz takie zdanie. Ja też miałem takie gdy wyszedł I tom lecz gdy go przeczytałem (polonistka z 4 kl. podst. zrobiła nam z tego lektórę) to mi się spodobał. Książka jest ciekawa, inetresująca, i co według mnie najważniejsze wciąga. Choć co prawda, książka nie wnosi nic ważnego do życia, nie uczy, nie wychowuje, ale i tak lepiej czytać już HP niż siedzieć z qmplami na ławeczce z leszkiem w ręku

Negative, kiedyś próbowałem to czytać... Nie udało sie... Po prostu ja takich ksiązek nie trawie...Może z tym "gównem" to troche sie uniosłem (sorki za to), ale ja, jak już powiedziałęm, takich książek nie trawie...

Pozdrawiam

Badzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 14:10   #27
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
A Benedykt powiedział że w HP czai się ZŁO!
Pierwszo slysze... nie to, zebym ci nie wierzy Ale moglbys podac zrodlo

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 14:18   #28
Dabek
eX Moderator

Dabek's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2004

Imię: Dabeek
Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom: 100
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
Pierwszo slysze... nie to, zebym ci nie wierzy Ale moglbys podac zrodlo
Mówili ostatnio w telewizji, w ramach tych wszystkich newsów o których pisze autor tematu, ale w internecie też się coś znajdzie:
http://fakty.interia.pl/news?inf=646069
Dabek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 14:32   #29
Cafe
Użytkownik Forum

Cafe's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005
Lokacja: Daleko
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elder Druid
Świat: Iridia
Cafe ma numer GG 5247922
Domyślny

To jest nim wiecej tak :

Sa ludzie, ktorzy poprostu czytaja HP i nic wiecej.

Sa ludzie, ktorzy czytaja wszykie czesci HP ktore wyszły.

Sa ludzie, ktorzy czytaja wszyskie czesci HP po pareset razy ubieraja sie w jakies szmaty, kupuja kazde dziwactwo zwiazane z HP. I chca sobie wytatułowac blizne na czole.

Ja nalzey do tych pierwszych, przeczytalem raz i to wszystko. A co do Razingera- on twierdzi ze ta ksiazka ma w sobie duzo zła itp i ze w ogóle ta ksiazka to kicz, czit itp Chodzi mu o to ze niby ta ksiazka zmienia ludzi ktorzy chca zostac Czarodziejami/Czarownicami.
Cafe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 14:37   #30
Chopkers
Użytkownik Forum

Chopkers's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2004
Lokacja: Zgorzelec

Stan: Na emeryturze
Chopkers ma numer GG 3987061
Domyślny

powiem wam ze taki harry potter to nie jest wcale takie wielkie gówno tylko kolejna ksiazka typu fantasy..
sam przeczytalem sobie wszystkie ksiazki z tej serii tylko dlatego ze lubie swiat fantasy typu magia, smoki, krasnoludy itp.
HP jest taka sama fikcja literacka jak np. Wladca Pierscieni wiec czemu HP wsyzscy gnoja?
tylko dlatego ze jest bestsellerem i glosno o nim w TV?
stary 18-07-2005, 14:54   #31
Slajt
Użytkownik Forum

Slajt's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2004
Lokacja: Szczecin

Slajt ma numer GG 2129575 Slajt ma login Tlenu defcom Adres Jabbera do Slajt
Domyślny

Cytuj:
Choć co prawda, książka nie wnosi nic ważnego do życia, nie uczy, nie wychowuje, ale i tak lepiej czytać już HP niż siedzieć z qmplami na ławeczce z leszkiem w ręku
Bo jeżeli się kupi teraz tę książkę to angielski podskoczy w znacznym stopniu, ale przcież można za te pieniądze kupić skrzynkę 'leszka' . Nie szukajmy tylko złych, lub dobrych stron, bądźmy subiektywni. Nieładnie mówić 'hp śmierdzi !!111' albo 'hp rlz odwalcie sie wy nópy jedneee'. Rozumiem, młodość musi się wyszumieć, ale róbcie to przy leszku na plaży, a nie na dobrym, kulturalnym forum, gówniarze

Cytuj:
HP jest taka sama fikcja literacka jak np. Wladca Pierscieni wiec czemu HP wsyzscy gnoja?
Nazywam to syndromem 'tru-mena'. Harry potter dobrze sie sprzedaje, więc jest zły. Bardzo dobrze widać takie rzeczy w świecie muzyki.
stary 18-07-2005, 15:05   #32
Gunir
Redaktor

Gunir's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Domyślny

Gdy usłyszałem wypowiedź pewnego dziecka, brzmiącą "To takie podniecające, nikt jeszcze nie zna treści książki, każdy chce wiedzieć o dalszych losach Harry'ego", stwierdziłem, że to gorsze niż narkotykowy nałóg. Te dziecko za tą książke oddałoby życie.

Ostatnio edytowany przez Kamos - 18-07-2005 o 15:19.
Gunir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 16:08   #33
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slajt
Bo jeżeli się kupi teraz tę książkę to angielski podskoczy w znacznym stopniu, ale przcież można za te pieniądze kupić skrzynkę 'leszka' . Nie szukajmy tylko złych, lub dobrych stron, bądźmy subiektywni. Nieładnie mówić 'hp śmierdzi !!111' albo 'hp rlz odwalcie sie wy nópy jedneee'. Rozumiem, młodość musi się wyszumieć, ale róbcie to przy leszku na plaży, a nie na dobrym, kulturalnym forum, gówniarze

Nazywam to syndromem 'tru-mena'. Harry potter dobrze sie sprzedaje, więc jest zły. Bardzo dobrze widać takie rzeczy w świecie muzyki.
Gorzej, jak kupi po polsku wtedy może ortografia podskoczy ale to w niewielkim stopniu.

P.S.
Każdy chyba przyzna, że najlepzym rozwiązaniem było by czytanie Harrego z leszkiem w ręku ewentualnie millerem

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 16:15   #34
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Cytuj:
Przeczytałem pierwsze 3 tomy, a w światku fantasy obeznany jestem dość dobrze. I HP po prostu dobrze się wstrzeliło - raz,że Rowling miała wsparcie od Warner Brosa, dwa, że na rynku była luka w dziedzinie książek pseudo-fantasy. IMHO (ukłon dla Huma) HP to kicz, i nikt tego nie zmieni. Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach, nie mówiąc już o 'pełnowartościowych' książkach, jak choćby wielokrotnie przeze mnie wspominana Trylogia Zimnego Ognia, autorstwa C.S.Friedman...

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 16:16   #35
Rilo
Użytkownik Forum

Rilo's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2005

Imię: Rilo Quin
Profesja: Paladin
Świat: Nova
Poziom: 48
Skille: 75/xx
Poziom mag.: 16
Domyślny

ej ja tego nie czytam bo mi się ksiązka nie podoba przeczytalem pol ksaizki i zasnelem prawie mnie to nie robi ale jak komus sie podoba to dobrze przynajmiej nie bedzie mulic pod blokiem a moze mi ktos powiedziec dlaczego ludzi kosciola mowia ze hp to zlo?
@edit;
skoro mowicie ze hp jest nalogiem to czym jest tibia mam kumpla ktory robi wszystko dla tibi hp nie uzaleznia tozalerzy od odbiorcy czy jest normlany lub e ze tak powiem zyciowo glupi tibia z ludzi robi gorsze zeczy przynajmniej w moim otoczeniu

Ostatnio edytowany przez Rilo - 18-07-2005 o 16:23.
Rilo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 16:27   #36
Micidami
Użytkownik forum

Data dołączenia: 18 07 2005
Lokacja: Żagań

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez AnElKa
Zgadzam sie z wami, bo gdyby nie telewizja to by takiej mani eni bylo -.- kilka razy powiedziala ze fajna ksaizke jakeis pisemka dla nastolatek powiedizaly ze super ksiazka i juz taka mania sie zrobila ...
Wiesz, nie kazdy ma taki gust, ze czyta jakas 'Anie z zielonego wzgorza'.
Jesli nie lubicie harry'ego pottera, bo to fantasy to n/c.
Ta ksiazka ma ukryta w sobie duzo prawd.
Sa w niej ukryte problemy wieku dojrzewania, relacje miedzy mlodzieza.
Naprawde wiele spraw, ktora moglby sie 100% odnosic do naszego swiata.

Tymi swoimi komentarzami sami udowadniacie ze jestescie jak to ktos powiedzial, pozwole sobie zacytowac:
Cytuj:
GÓWNO !!1!!11
Micidami jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 16:31   #37
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Wlasnie chyba chodzi tylko o to, zeby byc 'tru' Przyznanie sie do czytania hp sprawia, ze nie jest sie juz orginalnym

Najlepsy byl koles, ktory stwierdzil "tego gowna nie czytalem, nie czytam i nie przeczytam' Polsce gratulujemy 'inteligetnych-inaczej'

Zreszta co to komu przeszkadza? Mania! Zebyscie widziel mnie jak wpadam do empika po nowa ksiazke Coelha, Pratchetta czy Carda

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 18-07-2005 o 16:32.
stary 18-07-2005, 21:47   #38
kolorek
Użytkownik forum

Data dołączenia: 13 05 2005

Domyślny

Ja osobiscie przeczytalem kazdy tom 4 razy ale to nie jest tak ze tylko czyam hp i nic wiecej nei robie

Jestem zbulwersowany Ze Polska znowu zacofana i wydaje tlumacznie 28 stycznia i Dumbledore zosataje zabity
kolorek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 22:00   #39
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Przeczytałem pierwsze 3 tomy, a w światku fantasy obeznany jestem dość dobrze. I HP po prostu dobrze się wstrzeliło - raz,że Rowling miała wsparcie od Warner Brosa, dwa, że na rynku była luka w dziedzinie książek pseudo-fantasy. IMHO (ukłon dla Huma) HP to kicz, i nikt tego nie zmieni. Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach, nie mówiąc już o 'pełnowartościowych' książkach, jak choćby wielokrotnie przeze mnie wspominana Trylogia Zimnego Ognia, autorstwa C.S.Friedman...
Wczesniej nie zauwazylem tej wypowiedzi:/

Kald... dlaczego HP to kicz. Moim zdaniem mimo wszystko to jest bestseler (chociaz zabieralem sie do niej dwa razy nie przegryzlem jej... nie potrafie). HP jest tak wspanialu, bo jest INNY. Pewne sprawy przedstawia zapewne w inny sposob niz Trylogia Zimnego Ognia. Nie kazdemu podoba sie przeciez stricte-fantasy (jesli mozna to tak okreslic). Moze ludzia wlasnie sie podoba takie przedstawienie fantasy? Posune sie dalej - wg mnie ksiazka nie moze zamykac sie w jednych ramach. Powinna ewoluowac. Wnosci cos wlasnego, co niewatpliwie jest w HP.

To nie jest kicz Kald TO mimo tego, ze nie opdoba sie i mi i tobie jest dzielem sztuki. Przepraszam, ale stwierdzenie, ze HP to kicz jest ignorancja talentu autorki! Zauwaz, ze od niedawna Wladca Pierscieni tez ma ogromne wsparcie, ale tak namietnie o ksiazkach JRT nie gadaja

Cytuj:
Bo nie umywa się do undergroundowych opowiadań i shortów, które spotkać można tylko na rozmaitych site'ach,
Tu tez popadasz w stwierdzenie, ze 'dobre jest tylko to co malo znane' Nie sadze, ze powiesc mozna porownywc do opowiadan.

Moj jogger
stary 18-07-2005, 22:17   #40
Rendarn
Użytkownik Forum

Rendarn's Avatar

Data dołączenia: 28 10 2004
Lokacja: Właśnie, gdzie ? ;<

Rendarn ma numer GG 4865440
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rilo
ej ja tego nie czytam bo mi się ksiązka nie podoba przeczytalem pol ksaizki i zasnelem prawie mnie to nie robi ale jak komus sie podoba to dobrze przynajmiej nie bedzie mulic pod blokiem a moze mi ktos powiedziec dlaczego ludzi kosciola mowia ze hp to zlo?
Może tak ze znakami interpunkcyjnymi ? ;<
@topic
Sam przeczytałem wszystkie częśćo HP, i co myślę ? Otóż książka nie jest rewelacyjna(czytałem gorsze "crapy"), ale potrafi przyciągnąć bardzo dużą grupe obiorców, za łatwą do "przyswojenia treść", o czym mówię ? O tym że fabuła jest prosta, zrozumiała, bohaterem jest nastoletni czarodziej (brrr). Nie wspomnę już o rozgłosie. Zgadzam się ze Slajtem w sprawie o pisaniu "Hp to gówno, nie przeczytalem tej ksiazki ale jestem mastah".
@edit
@ Czopkers
HP nie jest typową książką fantasy, to jest książka fantasy sprowadzona do poziomu zrozumiałego dla przeciętnego nastoletniego czytelnika. Tzw. kultura masowa.

Ostatnio edytowany przez Rendarn - 18-07-2005 o 22:20.
Rendarn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania