Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 24-07-2005, 23:16   #21
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Ahhhh, skróty są złe. Niektórzy nie wiedzą co to LOL i wyzywają innych od "loli" czy "lolków", ciebie to bulwersuje a mnie śmieszy. A nie przeszkadza ci jak ktoś napisze "nei" zamiast "nie"? Czepiasz się szczegółow, niczym katolik śwaidka Jehowy.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-07-2005, 23:24   #22
Czester
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 09 2004
Lokacja: Iława

Czester ma numer GG 1462060
Domyślny

Ehh a ja lubie grac w RPG kiedy jeszcze nawet pegazusa niemiale3m to jak sie naogladalismy pokiemonow to se robilismy gry i byl odjazd potem kolega i ja kupilismy pegazusy potem ja kupilem psa wkoncu przyszedl czas na kompa on podbnie potem musialismy sie obydwaj wyprowadzic (je**** wspuldzielnia mieszkaniowa sprzedala nasz blok)i tyle go widzialem ostatni raz 2 lata temu a mieszkalismy kolo siebie od urodzienie
I będę się modlił do kogoś abyśmy mogli jeszcze żyć
żeby żyć i jednego dnia któregoś dnia
Któregoś dnia,życie będzie sprawiedliwsze
Potrzeby będą żadsze,a chciwość nie będzie popłacała
Bóg będzie podąrzał do tego rozświetlonego przełomu
Jeśli nie będziemy chcieli wejśc na księżyc,pozwoli temu przyjść
jednemu dniowi,pewnemu dniowi
Wkrótce...
Czester jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-07-2005, 23:27   #23
Draconis Dragontooth
Użytkownik Forum

Draconis Dragontooth's Avatar

Data dołączenia: 13 05 2005
Lokacja: Szlachta Wrocław
Wpisy bloga: 1

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Guardia
Domyślny

Dobra mistrzu... a na MMORPG będziemy mówić MMOcRPG ?
Bo On-Line tez mozemy sobie pograć masowo w RPG'i! np. w chinczyka xD!
STFU....
Tak sie przyjelo...
Tak sie sra na cRPG'i...
Draconis Dragontooth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-07-2005, 23:53   #24
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior
A nie przeszkadza ci jak ktoś napisze "nei" zamiast "nie"? Czepiasz się szczegółow, niczym katolik śwaidka Jehowy.
zastanawiam się, czy to było przypadkiem do mnie i do innych, jeśli tak, to tłumaczę, że tutaj mamy doczynienia z literówką, a nie umyślnym nazwaniem rzeczy w błędny sposób w wyniku niewiedzy

@Draconis Dragontooth
to, że coś ma taką nazwę to już nie moja i innych wina, jak tak zostało nazwane to znaczy, że jednak czymś się różni
zastanawiam się nad dokładnym sensem tego co napisałeś.. i tym, ku komu ją kierowałeś..

swoją drogą dwa wpisy przed tym postem są mi średnio zrozumiałe i miłoby było, gdyby ich autorzy wyrażali się bardziej jasno, w jednym nie wiem do kogo kieruje swą wypowiedź, w drugim, nie wiem co to właściwie tu robi..

d. Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..
Taube jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-07-2005, 00:08   #25
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

1. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między cRPG a RPG to nie jest to umyślny błąd tylko nie wiedza. Nie można mówić o umyślnym błędzie w wyniku nie wiedzy.
2. A jak ktoś umyślnie napisze RPG zamiast cRPG, to pisze to tak jak wielu "spolszczone" wyrazy angielskie (mejl, fejk itp.) i jak jakoś to nikomu nie przeszkadzało.
3. Według mnie temat powstał żeby autor mógł zaistnieć w świecie RPGowych wymiataczy, prowadząc krucjatę przeciwko tym, którzy nie piszą małego "ce" przed "er".
4. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z człowiekiem, który na "oridżinalne" RPG powiedział cRPG, toteż nie widzę problemu.
5. Lubię placki.
6. Jak pisze w twoim temacie i nie "dedykuje" części postu do konkretnej osobie to pisze do autora topiku.

Ostatnio edytowany przez Tasior - 25-07-2005 o 00:10.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-07-2005, 09:21   #26
Dj Fara0n
Użytkownik Forum

Dj Fara0n's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2004

Stan: Na emeryturze
Profesja: Paladin
Dj Fara0n ma numer GG 1366594
Domyślny

Tak sie zastanowliem dlaczego ludzie nazywają cRPG RPG i doszedlem do wniosku ze mowią tak gdyz dla nich RPG to gra w ktorej chodzi sie jakim tam czlowieczkiem i klepie sie potworki lub innych ludzi i nie wazne gdzie ,czy na kompie czy na jakiejs planszy.
@Taube
Cytuj:
a jak będę twierdzić, żeś kobieta, to się ze mną zgodzisz chociaż jesteś facet? w końcu kobieta też człowiek.. no nie?
I tu sie mylisz. Pozwolilem sobie stworzyc schemat:

Kobieta<-Czlowiek->Mezczyzna
Czyli kobieta i mezczyzna to czlowiek ale mezczyzna to nie kobieta i odwrotnie.To samo mozna zrobic z RPG i odmianami:

CRPG<-RPG->"prawdziwe" RPG
|
v
MMORPG
Wiec niewidze powodu dla ktorego miala bys sie ciskac.
stary 25-07-2005, 10:36   #27
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior
1. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między cRPG a RPG to nie jest to umyślny błąd tylko nie wiedza. Nie można mówić o umyślnym błędzie w wyniku nie wiedzy.
no właśnie Tasior.. dlatego więc jest ten temat, by wreszcie wyszli z ery ciemności na światło i się dowiedzieli, ale jeśli ty będziesz im potakiwał i się zgadzał, że to to samo i mówią dobrze, to będą nadal żyć w tej ciemnocie nieświadomi swego błędu (jest to błąd, mimo, że nieumyślny, ale zawsze.. a taka literówka - oni są świadomi po jej zrobieniu, że 'i' jest przestawione)
Cytuj:
2. A jak ktoś umyślnie napisze RPG zamiast cRPG, to pisze to tak jak wielu "spolszczone" wyrazy angielskie (mejl, fejk itp.) i jak jakoś to nikomu nie przeszkadzało.
nikomu? jest taka opcja 'szukaj' proponuję ci wpisać w niej 'cRPG' to się zobaczy czy nikomu to nie przeszkadzało
Cytuj:
3. Według mnie temat powstał żeby autor mógł zaistnieć w świecie RPGowych wymiataczy, prowadząc krucjatę przeciwko tym, którzy nie piszą małego "ce" przed "er".
wybacz.. ale ja już dawno zaistniałam i to na czystko tematycznych, związanych z RPG forumach, a tutaj mi na sławie nie zależy
jeśli przeczytasz pierwszy post w tym temacie, to dowiesz się, czemu zaistniał
Cytuj:
4. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z człowiekiem, który na "oridżinalne" RPG powiedział cRPG, toteż nie widzę problemu.
wiesz.. problem tkwi w odwrotności tego.. my mówimy o tym, by ludzie zrozumieli, iż cRPG nie jest zwykłym RPG, tak więc o tych, którzy na cRPG mówią RPG
Cytuj:
6. Jak pisze w twoim temacie i nie "dedykuje" części postu do konkretnej osobie to pisze do autora topiku.
jeśli nie zauważyłeś, pisałam o 2 postach przed moim, jeśli więc nauczysz się czytać ze zrozumieniem, dojdziesz do tego, że nie pisałam o tobie, jako, że byłeś 3

@Dj Fara0n
dziękuję małpko za wykład , co do małpkowatości to widzę, że żadnych przeciwwskazań nie masz..
dobrze mówisz, tylko, że RPG to nie gra na planszy jak jakiś Monopol, to gra z kartką w łapce i wysileniem własnej głowy, ponieważ nie znają jej popełniają błąd

d. Taube

mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..
stary 25-07-2005, 11:21   #28
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Taube
zastanawiam się, czy to było przypadkiem do mnie i do innych, jeśli tak, to tłumaczę,
6 punkt dotyczył tego.

Pani, pani to sie sama w zeznaniach gubi. Jak jegomość na cRPGa powie RPG to określa jego "rodzaj", bo cRPG to (przynajmniej dla mnie) rodzaj RPGa, problem pojawił by się gdyby na RPG kartkowego powiedzieć cRPG albo MMORPG(i co tam jeszcze).
A co do tych pani "małpek":
Człowiek = "oridżnalny' RPG
Małpa = cRPG
Naczelne = "gatunek" RPG
Pani sie zastanowi, poczeka, odsapnie, pogodzi się z faktem, że ludzie nigdy w życiu nie pojmą wszystkiego(bo w sumie po co?).
* Tasior idze założyć temat "Broń boże nie wolno nazwać krajzerki, bułką!!!"

Ostatnio edytowany przez Tasior - 25-07-2005 o 11:36.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-07-2005, 11:25   #29
Radix
CS Tibia.pl Team

Radix's Avatar

Data dołączenia: 11 12 2004
Lokacja: Forgotten Land

Domyślny

Fakt sa cRPG i RPG. Osobiscie wiem o co chodzi ale jakos nie moge sie przyzwyczaic w wymowie "masz moze jakies nowe ce-erpegi?". Temat potrzebny chociaz by na pozytek forum. Dobijaja mnie texty "Aaaa Gothic najlepszy RPG tak samo jak Tibia" -.- . W prawdziwym zyciu nie trzeba zbytnio klasc nacisku na wymowe bo to mniejsza rybka ale na forach mozna tego przestrzegac.

Pieśń II: Honor

Niech ktoś zawoła, że broda hańbą jest
A hańbą dla mnie będzie, go o głowę nie skrócić
Niech ktoś zwątpi w prawość mych braci,
Niech bogom swym dziękuje, jeśli kalectwem go tylko oszpecę,
Bo wstydem jest nie szanować
Tego co dla innych święte.
Słabością jest duma, jeśli
Honorem i szacunkiem w ryzach nie trzymana.
Rozważania tego, co mianem zabójcy okrzyknięty,
Który czuje, a los dla niego jedyny...
Radix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-07-2005, 12:21   #30
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Domyślny

@Tasior
aha.. o czepianie się szczegółów.. ja bym to nazwała poprawnością polityczną
Cytuj:
Pani, pani to sie sama w zeznaniach gubi.
dziecko drogie toż ja cały czas mówię ciągle o tym samym
Cytuj:
Jak jegomość na cRPGa powie RPG to określa jego "rodzaj", bo cRPG to (przynajmniej dla mnie) rodzaj RPGa, problem pojawił by się gdyby na RPG kartkowego powiedzieć cRPG albo MMORPG(i co tam jeszcze).
jak jegomość tutaj mówi RPG na cRPG, to nie określa jego rodzaju, tylko nie wie jak to się nazywa, ot co
czy ty nam udowadniasz, że oni wiedzą co to jest i robią umyślnie ten błąd?
rozumiem, że jesteś za tym, by człowiek nie doznawał nowej wiedzy choćby na sam temat jego zainteresowania i że ciemnota powinna zapanować w naszym życiu.. ale mówi się, że wiedza to potęga (choć nawet ją mając człowiek musi wiedzieć jak z niej korzystać..)
Cytuj:
Pani sie zastanowi, poczeka, odsapnie, pogodzi się z faktem, że ludzie nigdy w życiu nie pojmą wszystkiego(bo w sumie po co?).
dziecko, poczekaj, odsapnij, po co ci zdawać maturę, życie jest zbyt piękne by je tak marnować.. nie? nie zaśmiecaj sobie głowy wiedzą, nawet nie warto w ogóle podejmować prób nauczania.. w takim razie szkoły należy zlikwidować, gdyż ludzie nigdy wszystkiego nie pojmą..
Cytuj:
* Taube idze założyć temat "Broń boże nie wolno nazwać krajzerki, bułką!!!"
tylko, że ‘me’ nie pisze o nich elaboratów i nie odwołuje się do tej nazwy w pełni przeświadczone, że jest to poprawne

jeśli ten temat pozwoliłby choć jednemu użytkownikowi zapoznać się z tym, z czym ma do czynienia i nakłoni go do sankcjonowania tego, to już będzie sukces
warto zakładać takie tematy choćby dla jednostek

zawsze warto zrobić coś, nic nie zrobić nic
zaprzeczysz temu Tasiorku?

d. Taube

stary 25-07-2005, 15:16   #31
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Domyślny

Naprawdę nie widzisz różnicy między człowiekiem, który nie umie poprawnie napisać "mój" a innym, który na "cRPG" mówi "RPG"? Przesadzone. Po prostu powiedziałem, że niektórym ta wiedza nie jest potrzebna, a ty wyskakujesz z ideą zlikwidowania szkół -.-

Cytuj:
aha.. O czepianie się szczegółów.. Ja bym to nazwała poprawnością polityczną
To się naprawdę przemienia w coś w stylu "polityki" - my się kłócimy o małe "ce" a oni o "lub czasopisma" czy jakieś inne przecinki.

To forum jest o "MMO(c)RPG”, który ma tyle wspólnego z RPG czy cRPG, co Wolf:ET (xp skille). Nie bulwersuje cie to?

Cytuj:
jeśli ten temat pozwoliłby, choć jednemu użytkownikowi zapoznać się z tym, z czym ma do czynienia i nakłoni go do sankcjonowania tego, to już będzie sukces
Warto zakładać takie tematy choćby dla jednostek

Zawsze warto zrobić coś, nic nie zrobić nic
Zaprzeczysz temu Tasiorku?
Jeżeli jeden "nawrócony" pośród reszty będzie mówił "ceerpegie" będzie dziwolągiem Ze mnie się śmiali, bo knight czytałem "najt" a nie jak reszta "knajt”
A jak czujesz, że musisz coś zrobić to sobie rób, nigdy takich ludzi nie zrozumiem, lenienie się jest lepsze.
stary 26-07-2005, 14:17   #32
Sirocco
Guest

Domyślny

Ignorancja w danym temacie nieusprawiedliwia osoby, która nie chce sie do niej<ignorancji> przyznać.
Ja rozumiem,ze 3/4 wzieło sobie do serca hasło z Matrixa:"Ignorance is bless",ale na wszystkich bogów Chaosu,litości....
  Odpowiedz z Cytatem
stary 26-07-2005, 16:49   #33
Ziomisław
Zbanowany

Ziomisław's Avatar

Data dołączenia: 08 01 2005
Lokacja: W moim domu proste, nie?

Domyślny

No i prosze dyskusja, która nie prowadzi do niczego i tylko kłóci ze sobą wszystkich. Ja osobiście uważam, że temat można zamknąć, ponieważ każdy zainteresowany wejdzie tutaj i zobaczy o co chodziło autorowi i może weźmie to sobie do serca a może nie. W końcu dziś praktycznie wszyscy na cRPG mówią RPG i trzeba sie z tym pogodzić.

tyle odemnie
Ziomisław jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-07-2005, 17:17   #34
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Domyślny

z tym, że zainteresowani tu wejdą, zgadzam się w zupełności
jednak z tym:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ziomisław
W końcu dziś praktycznie wszyscy na cRPG mówią RPG i trzeba sie z tym pogodzić.
się nie zgodzę, a dlaczego? gdyż znam ludzi ze środowiska RPG i oni bynajmniej nie mylą tych pojęć
może po prostu mamy doczynienia z inną grupą wiekową? o parę lat za mało u was lub za dużo u nas i stąd ta różnica we 'wszystkich'

d. Taube

stary 30-07-2005, 13:20   #35
Bliant
Użytkownik forum

Bliant's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005

Domyślny

No a nie zapomniałes o MMoRpg???
Bliant jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-07-2005, 13:54   #36
b_elegol
Użytkownik Forum

b_elegol's Avatar

Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Białystok

b_elegol ma numer GG 9086100
Domyślny

Cytuj:
No a nie zapomniałes o MMoRpg???
Hmmm...długa i wyczerpująca odpowiedź...może byś się troszkę wysilił i napisał dokładnie do kogo kierujesz to pytanie i o co ci chodzi...
stary 31-07-2005, 15:25   #37
trrAWa
Użytkownik Forum

trrAWa's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2005

trrAWa ma numer GG 1028006
Domyślny

fakt fakt dobrze ze taki temat poszedl
wszyscy juz muwia zamiast cRPG RPG tak bywa
ja gralem w najlepszego RPG'a WARHAMMER - to jest to samemu sie pisze scenariusze i gra sie we gronie kumpli ale i tak najlepsze RPG sa na Playstation na kompa zadnych nie ma za ciekawych
FINAL FANTASY, Legend of Mana, jeszcze tysiac innych
stary 31-07-2005, 17:32   #38
Rincewind
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 01 2004
Lokacja: Lublin

Domyślny

@Taube
Sama mowilas, ze obracasz sie w srodowisku RPGowym i tam ludzie nie mowia na cRPG RPG, ale cRPG to wlasciwie tez jest RPG tylko na komputer. Pozatym nie jest to na tyle razacy blad zeby odrazu tematy zakladac. Np. slowik jest ptakiem, ale jesli powiesz na niego "ptak" a nie "slowik" to nikt sie chyba nie obrazi bo wiedza ze ktos moze nie wiedziec jak wyglada slowik, natomiast jesli ktos obraca sie w srodowisku ornitologicznym juz takiego bledu nie popelni.
Rincewind jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 19:52   #39
joey
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

<tłum robi: uuuuuuuoooa [zdziwienie]>
naprawde, nie wiedziałem...
dziękuje za rozjaśnienie mojego umysłu...
a w sklepie mi mówili, że Fallout to rpg...
joey jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-07-2005, 23:22   #40
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Data dołączenia: 08 12 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Na emeryturze
Świat: Nova
Gufat III ma numer GG 8644522
Domyślny

Dżizas... Co sie dzieje.

@Taube
Apropo posta na pierwszej stronie. Nie czytam lektur, to znaczy że jestem dzieciakiem-idiotą? Niee, ja czytam książki które mi odpowiadają, tak samo może być w wypadku wielu innych...

A co do samego tematu. Przyznam że sam pisze czasem RPG zamiast cPRG, mimo że jako stary wyjadacz wiem że to sie znacznie różni. Spytasz dlaczego tak pisze? Ot, z czystego lenistwa tak samo jak i wielu tu osobników... Oczywiście są ci, co nie rozróżniają, ale na Boga! Takie tematy nic nie dawały, nie dają i nie będą dawać, bo wszyscy oleją to krzywym sikiem parabolicznym, nawet jeśli Dr. Omader zacznie wlepiać 1pkt ostrzeżeń.
Gufat III jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania