Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-04-2004, 14:23   #21
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

@ vemlekos
Jakoś modkowie też się tu wypowiadają i uważają że to nie jest idiotyczny temat
@Monoskar- no wiesz- Diablo 2 było robione 3 lata.
Pełno jest takich długo robionych gier które osiągnęły sukces więc nie mów mi takich pierdółek, bo to ejst bez sensu.
Niektórych dobrych gier po prostu nie da się skończyć w tak krótkim czasie (albo trzeba by było zatrudnić olbrzymią liczbę programistów- nieopłacalne)
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-04-2004, 14:42   #22
Kosior
Użytkownik Forum

Kosior's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Chodzież

Stan: Na emeryturze
Imię: Kosior
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Secura
Poziom: 64
Kosior ma numer GG 1489427
Domyślny

Ja w całym moim żeyciu kupiłem 1 orginalna płytę było to zaraz bo zakupie kompa, a gry porzyczalem i przegrywałem
stary 14-04-2004, 15:59   #23
Jazio!
Użytkownik Forum

Jazio!'s Avatar

Data dołączenia: 03 03 2004

Domyślny

Ja piratów nie kupuje, ale pozyczam od kolegów i sam je robie
Jazio! jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2004, 16:15   #24
Wujek eustachy
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 03 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez Vemlekos
ja uwarzam że temat jest idiotyczny i że jakiś mod powinien go zamknąć
A możesz mi powiedzieć czemu tak uważasz, bo jakoś Moderatory, wypowiadający się tutaj mają inne zdanie???
Wujek eustachy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2004, 16:22   #25
Munkol
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 02 2004

Domyślny

mam troche orginalow ale nie mam wszystkich (pomyslmy gry po 112zł << to mala przesada) identyczne mam za 5-15 zł (opłaca sie) ale teraz jak mam internet nie kupuje żadnych płyt !
Munkol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2004, 16:35   #26
Monoskar
Użytkownik Forum

Monoskar's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2004
Lokacja: Hiberna

Monoskar ma numer GG 3253757
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez eerion
@Monoskar- no wiesz- Diablo 2 było robione 3 lata.
Pełno jest takich długo robionych gier które osiągnęły sukces więc nie mów mi takich pierdółek, bo to ejst bez sensu.
Niektórych dobrych gier po prostu nie da się skończyć w tak krótkim czasie (albo trzeba by było zatrudnić olbrzymią liczbę programistów- nieopłacalne)

Diablo jest RPG'iem, a ten typ odbiega trochę od normy. Tam już żadnej rewolucji nie da się przeprowadzić, bo ich odbiorcy nie liczą na porażającą grafikę oparta na acceleratorach 3D i efekty dzwiękowe na poziomie NFSU, a na złożoność fabuły i klimat gry.

Z innej beczki: Collin Mcrae Rally 3 był tworzony tak opieszale, że konkurencja wydała ciekawsze pozycje (Rally Championship w kolejnej odsłonie), przez co ta pierwsza nie odniosła oczekiwanego sukcesu
3) 14
4) knight
5) 42/39 22mlvl
7) Szaukam, żeby mniec prostekt
9) sama nie wiem czy sie na cokolwiek nadaje ...
Monoskar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2004, 17:35   #27
Karol ll
Zbanowany

Data dołączenia: 28 03 2004

Karol ll ma numer GG 1936659
Domyślny

Ja tam osobiście kombinuje grę od kumpla i przegrywam albo z netu sobie ściągam. Piraty kupię tylko jak nie zrobię jednej z powyższych czynności, bo się nie da.

Czasem rodzinka mi kupi orginalną grę(święta, urodzinki).
Karol ll jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-05-2004, 17:22   #28
Kpt. Meszkoni
Guest

Domyślny

Pirackie płyty kupuję tylko czasami. Kupując "piraty" pozbawiam autora i wydawce zarobku. Więc autor nie ma budżetu, aby wydać np. kontynuację tej gry którą kupiłem jako "pirata". Tak więc staram się kupować oryginały. :)
  Odpowiedz z Cytatem
stary 15-05-2004, 17:32   #29
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Ja piraty kupowałem kiedyś (tera to porzyczam od qmpli) a jeśli chodzi o orginały to kupuje jeśli jest coś niezłego i jeśli mam kaske . A że tera mam nagły przypływ gotówki i zapowiadane są hity (Hitman 3, B&W2 itp) to zamierzam coś niedługo kupić.

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-05-2004, 08:28   #30
Duwaf
Użytkownik forum

Data dołączenia: 16 05 2004

Domyślny

He He ale LoL przes duze L hrhr przeciesz niema sensu wydawac 100zloty na cos czeko nieprubowales i moze ci niepasić . ZAAWSZE PIRATYY są tanie(5zl do 15zl) i takie same !!!

KUPUJCIE PIRATY TO FIRMY KTURE ROBIA GRY OBNIZA CENY NO I WTEDY MOZE ALE TO MOZE ... )
Duwaf jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-05-2004, 13:10   #31
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Przyznam się, choć sam z tego dumny nie jestem, że korzystam z piratów. Nie kupuję, bo pozyczam/ściągam, ale to nie zmienia faktu piracenia.
Nuiestety problemem w polsce są ceny gier w stosunku do zarobków. Ci, co mówią, że polscy wydawcy się na tym wzbogacą, są w wielkim błędzie. Tak się składa, że znaczna większość ceny to pieniądze, które wydawca musi zapłacić producentowi gry. Wielkie firmy produkujące gry wydają masę pieniędzy nie tylko na programistów, ale także na sprzęt i inne wydatki.
Żeby gra była dobra, trza ją pisać na takim sprzęcie, jaki będzie uznawany za dośc dobry w chwili wydania, a więc w chwili rozpoczęcia produkcji dopiero wchodzi na rynek bądź nawet jeszcze się nie pojawił oficjalnie, a najnowszy sprzęt kosztuje naprawdę sporo, a trza mieć takich wiele.
Po za tym specjalistyczny sprzęt do nagrywania dźwięku czy profesjonalne studio filmowe też zdeczko kosztują.
Poczytajcie sobie listę płac do dowolnej dobrej gry. Nad każdą grą pracują często setki ludzi, z czego kilkudziesięciu zwykle pracuje tylko nad tym, jednym tytułem. Programista pracuje zwykle nad jedną grą 1-3 lata. Przez ten czas wyłącznie czerpie pieniądze, nie dając nic w zamian, więc jego dzieło musi zarobić na tyle, by mogło go utrzymać do czasu, aż ukończy kolejny produkt.
Nasi rodzimi programiści zwykle zarabiają mniej, niż zachodni. Ponadto nad kazdym produktem pracuje przeważnie znacznie mniej ludzi, dlatego i polskie tytuły są odpowiednio tańsze. A amerykaninowi ciężko wyjaśnić, że produkt jest za drogi jak na nasz rynek. On to ocenia względem swoich zarobków i dla niego gra nie jest droga.
Ponadto pamiętajcie, że polski dystrybutor też z czegoś musi zapłacić tłumaczom, musi wytłoczyć płyty, wydrukować instrukcje, zapakowa to, potem sklepikarz musi zarobić, transport też kosztuje, podatki trzeba zapłacić... Więc nei liczcie na to, że jak przestaniecie kupować orginały, to ceny spadną.Sorry, ale takiego myślenia, to nawet po ośmiolatku się nie spodziewam Wręcz przeciwnie, prędzej wydawcy zplajtują i wogule ceny albo wzrosną kosmicznie, albo nikt nic nie będzie wydawał. Na szczęście coraz więcej ludzi kupuje w polsce orginały i dzięki temu ceny coraz bardziej spadają, bo i koszty produkcji w przeliczeniu na 1 egzemplarz spadają wówczas.

Sam, choć niestety nadal korzystam głównie z piratów, staram się od czasu do czasu kupić coś szczególnie dobrego na legalu. Niestety jestem bezrobotnym studentem na garnuszku rodziców i wiele kasy nie mam, ale mimo to apeluję do tych, których na to stać, by kupowali orginały.
stary 17-05-2004, 14:32   #32
Caspius
Użytkownik Forum

Caspius's Avatar

Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Na końcu drogi życia..

Domyślny

Jesli u mnie znajdziesz oryginala to chyba ltkyo pozyczonego od kumpla (do przegrania ) a nie kupuje oryginalow, bo nie bede napelnial portfeli wydawcom. (poza tym jakbym kupowal same oryginaly to nie mialbym kasy praktycznie na nic, biorac pod uwage ile tego mam)
@ matkus
szczerze mowiac nie zauwazylem jeszcze zeby ceny gier spadaly, wrecz przeciwnie, wzrastaja
Koncze z tibia... Ciekawe ile wytrzymam
Caspius jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-05-2004, 17:16   #33
Survi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 11 2003
Lokacja: Gdańsk

Survi ma numer GG 2262726
Domyślny

Moze nie kupuje piratow ale kupuje czyste plytki i nagrywam sobie gierki sciagniete z sieci. Tanio i praktycznie.
Survi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-05-2004, 11:03   #34
Bigvirus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 02 2004

Bigvirus ma numer GG 1493652
Domyślny

Orginaly sa troszke czasem za drogie piraty sa o wiele tansze ale i tak nigdy nie kupuje piratuw ani orginaluw wole se sciagnac z neta albo ukrasc
Bigvirus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-05-2004, 18:46   #35
Slajt
Użytkownik Forum

Slajt's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2004
Lokacja: Szczecin

Slajt ma numer GG 2129575 Slajt ma login Tlenu defcom Adres Jabbera do Slajt
Domyślny

Piraty są jednym ze sposobów na życie !!!
stary 26-05-2004, 20:56   #36
Sorcerer Maciek
Zbanowany

Data dołączenia: 26 04 2004

Domyślny

A ja mam gdzieś czy sie męczyli nad programem czy nie. Może brzmi okrutnie . Ale piratów NIE kupuje i nie kupowałem. Dlaczego?
1. Bo wole płacić na producentów niż na złodzieji;
2. Kupując oryginalną grę za 100zł. gram, bo szkoda mi tych pieniędzy które wydałem. Nie odłoże przecież jej na półke. I mam większą przyjemność grania (nie wiem czy ktoś to zrozumiał, ale jeśli tak, to sie ciesze)
Sorcerer Maciek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2004, 21:50   #37
kolosek
Użytkownik forum

Data dołączenia: 02 06 2004

Domyślny

Ja sie wypowiem któtko malo kiedy(prawie nigdy) kupuje orginaly to strata kasy!!! co wolicie kupic za 100 zeta gre czy zgrac ja od qumpla koszt-2zl i kupic paca?
kolosek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2004, 22:36   #38
Linek
Użytkownik Forum

Linek's Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Kolacja

Domyślny

Niektórzy tutaj nie mogą zrozumieć, że jeśli nie będą kupować orginałów, to ich ceny nie będą spadać. Są osoby, które piszą, że nie kupią orginała bo taniej im wychodzi pirat. I że cent są wysokie. Kupujcie orginalne gierki!! Większa radość z nich płynie, bardziej się o nie dba, po jakimś czasie wpadniecie w nałóg i będziecie krzywo parzeć na piraty. Ale ceny i tak już są niższe niż kiedyś. Np. taki Painkiller. Kupiłem go za 20 zł (orginał) a za granicą kosztuje około 30-40 Euro. Więc ceny dostosowane są do rynków. Powiem wam, że kupowanie orginałów to choroba Miałem Medal Of Honor(pirat), mogłem grać w necie i ogólnie wszystko działało ale ostatnio kupiłem sobie orginała. Dlaczego? Bo stwierdzam, że to bardzo dobra gra i mogę się przyczynić do powstania gry jeszcze lepszej. Orginały to naprawdę dobra rzecz, sieci p2p to w pewnym sensie złodziejstwo. Zastanówcie się 5 razy zanim kupicie pirata.
stary 03-06-2004, 04:26   #39
Gold Raven
Użytkownik Forum

Gold Raven's Avatar

Data dołączenia: 06 01 2004
Lokacja: Chrzanów

Imię: Gold Raven
Profesja: Rookstayer
Świat: Danubia
Poziom: 49
Skille: 23/30
Gold Raven ma numer GG 2265742 Gold Raven ma login Tlenu gilette@tlen.pl
Domyślny

Hmm ... kiedyś brałem i przegrywałem od kolegów piraty - powód -> kasa <- z tym zawsze ciężko. Po pewnym okresie zacząłem kupować oryginały - pierwsze to było Diablo 2 później dodatek - obydwie kupione po premierze - czytaj drogie (D2 - 180zł, dodatek 80zł) i poprzednie części - D1 i Hellfire za 90 i 60 zł. W domu mówili że powariowałem wydając taką kasę na gry oryginalne jeżeli pirata można mieć za free od kolegi - ale lepiej mieć oryginał - przynajmniej w D2 i Expansionie - bo inaczej jest problem z battle-netem.

Zaczynają tanieć lecz trzeba chwile poczekać od premiery Teraz D2 i Expansion kosztują razem 140 lub 160 zł :/.

Ostatnio kupiłem Planescape: Torment - za 20zł - jakbym ją chciał kupić wtedy kiedy wyszła to bym zapłacił ok 190zł :/

Więc: KUPUJCIE ORYGINAŁY !!!! - tylko nieodrazu po premierze
Gold Raven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2004, 09:30   #40
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny Czy kupuję piraty?

Kupywałem co 7 dni nową grę ale zaprzestałem teraz jak gram w tibię raz na rok albo o,5roku kupuję sobie orginalną grę też szanuje programistów ale nie stać mnie na co 2miechy kupowanie org :-)mam kilka orginałów i jestem z tego dumny a piratów nie kupuje a widnowsy są za drogie 400zł ;/
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania