![]() |
#21 | |
CS Tibia.pl Team
|
![]() @ vemlekos
Jakoś modkowie też się tu wypowiadają i uważają że to nie jest idiotyczny temat @Monoskar- no wiesz- Diablo 2 było robione 3 lata. Pełno jest takich długo robionych gier które osiągnęły sukces więc nie mów mi takich pierdółek, bo to ejst bez sensu. Niektórych dobrych gier po prostu nie da się skończyć w tak krótkim czasie (albo trzeba by było zatrudnić olbrzymią liczbę programistów- nieopłacalne)
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Chodzież
Stan: Na emeryturze
Imię: Kosior
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Secura
Poziom: 64
![]() |
![]() Ja w całym moim żeyciu kupiłem 1 orginalna płytę było to zaraz bo zakupie kompa, a gry porzyczalem i przegrywałem
![]()
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2004
|
![]() Ja piratów nie kupuje, ale pozyczam od kolegów i sam je robie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 03 2004
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 02 2004
|
![]() mam troche orginalow ale nie mam wszystkich (pomyslmy gry po 112zł << to mala przesada) identyczne mam za 5-15 zł (opłaca sie) ale teraz jak mam internet nie kupuje żadnych płyt !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 03 2004
Lokacja: Hiberna
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zbanowany
Data dołączenia: 28 03 2004
![]() |
![]() Ja tam osobiście kombinuje grę od kumpla i przegrywam albo z netu sobie ściągam. Piraty kupię tylko jak nie zrobię jednej z powyższych czynności, bo się nie da.
Czasem rodzinka mi kupi orginalną grę(święta, urodzinki). |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Guest
|
![]() Pirackie płyty kupuję tylko czasami. Kupując "piraty" pozbawiam autora i wydawce zarobku. Więc autor nie ma budżetu, aby wydać np. kontynuację tej gry którą kupiłem jako "pirata". Tak więc staram się kupować oryginały. :)
|
![]() |
![]() |
#29 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Ja piraty kupowałem kiedyś (tera to porzyczam od qmpli) a jeśli chodzi o orginały to kupuje jeśli jest coś niezłego i jeśli mam kaske
![]()
![]() |
#30 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 16 05 2004
|
![]() He He ale LoL przes duze L hrhr przeciesz niema sensu wydawac 100zloty na cos czeko nieprubowales i moze ci niepasić . ZAAWSZE PIRATYY są tanie(5zl do 15zl) i takie same !!!
![]() KUPUJCIE PIRATY TO FIRMY KTURE ROBIA GRY OBNIZA CENY NO I WTEDY MOZE ALE TO MOZE ... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Przyznam się, choć sam z tego dumny nie jestem, że korzystam z piratów. Nie kupuję, bo pozyczam/ściągam, ale to nie zmienia faktu piracenia.
Nuiestety problemem w polsce są ceny gier w stosunku do zarobków. Ci, co mówią, że polscy wydawcy się na tym wzbogacą, są w wielkim błędzie. Tak się składa, że znaczna większość ceny to pieniądze, które wydawca musi zapłacić producentowi gry. Wielkie firmy produkujące gry wydają masę pieniędzy nie tylko na programistów, ale także na sprzęt i inne wydatki. Żeby gra była dobra, trza ją pisać na takim sprzęcie, jaki będzie uznawany za dośc dobry w chwili wydania, a więc w chwili rozpoczęcia produkcji dopiero wchodzi na rynek bądź nawet jeszcze się nie pojawił oficjalnie, a najnowszy sprzęt kosztuje naprawdę sporo, a trza mieć takich wiele. Po za tym specjalistyczny sprzęt do nagrywania dźwięku czy profesjonalne studio filmowe też zdeczko kosztują. Poczytajcie sobie listę płac do dowolnej dobrej gry. Nad każdą grą pracują często setki ludzi, z czego kilkudziesięciu zwykle pracuje tylko nad tym, jednym tytułem. Programista pracuje zwykle nad jedną grą 1-3 lata. Przez ten czas wyłącznie czerpie pieniądze, nie dając nic w zamian, więc jego dzieło musi zarobić na tyle, by mogło go utrzymać do czasu, aż ukończy kolejny produkt. Nasi rodzimi programiści zwykle zarabiają mniej, niż zachodni. Ponadto nad kazdym produktem pracuje przeważnie znacznie mniej ludzi, dlatego i polskie tytuły są odpowiednio tańsze. A amerykaninowi ciężko wyjaśnić, że produkt jest za drogi jak na nasz rynek. On to ocenia względem swoich zarobków i dla niego gra nie jest droga. Ponadto pamiętajcie, że polski dystrybutor też z czegoś musi zapłacić tłumaczom, musi wytłoczyć płyty, wydrukować instrukcje, zapakowa to, potem sklepikarz musi zarobić, transport też kosztuje, podatki trzeba zapłacić... Więc nei liczcie na to, że jak przestaniecie kupować orginały, to ceny spadną.Sorry, ale takiego myślenia, to nawet po ośmiolatku się nie spodziewam ![]() Sam, choć niestety nadal korzystam głównie z piratów, staram się od czasu do czasu kupić coś szczególnie dobrego na legalu. Niestety jestem bezrobotnym studentem na garnuszku rodziców i wiele kasy nie mam, ale mimo to apeluję do tych, których na to stać, by kupowali orginały.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Na końcu drogi życia..
|
![]() Jesli u mnie znajdziesz oryginala to chyba ltkyo pozyczonego od kumpla (do przegrania
![]() @ matkus szczerze mowiac nie zauwazylem jeszcze zeby ceny gier spadaly, wrecz przeciwnie, wzrastaja
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 11 2003
Lokacja: Gdańsk
![]() |
![]() Moze nie kupuje piratow ale kupuje czyste plytki i nagrywam sobie gierki sciagniete z sieci. Tanio i praktycznie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 02 2004
![]() |
![]() Orginaly sa troszke czasem za drogie piraty sa o wiele tansze ale i tak nigdy nie kupuje piratuw ani orginaluw wole se sciagnac z neta albo ukrasc
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Użytkownik Forum
|
![]() Piraty są jednym ze sposobów na życie !!!
![]() |
#36 |
Zbanowany
Data dołączenia: 26 04 2004
|
![]() A ja mam gdzieś czy sie męczyli nad programem czy nie. Może brzmi okrutnie
![]() 1. Bo wole płacić na producentów niż na złodzieji; 2. Kupując oryginalną grę za 100zł. gram, bo szkoda mi tych pieniędzy które wydałem. Nie odłoże przecież jej na półke. I mam większą przyjemność grania (nie wiem czy ktoś to zrozumiał, ale jeśli tak, to sie ciesze) |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 02 06 2004
|
![]() Ja sie wypowiem któtko malo kiedy(prawie nigdy) kupuje orginaly to strata kasy!!! co wolicie kupic za 100 zeta gre czy zgrac ja od qumpla koszt-2zl i kupic paca?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Kolacja
|
![]() Niektórzy tutaj nie mogą zrozumieć, że jeśli nie będą kupować orginałów, to ich ceny nie będą spadać. Są osoby, które piszą, że nie kupią orginała bo taniej im wychodzi pirat. I że cent są wysokie. Kupujcie orginalne gierki!! Większa radość z nich płynie, bardziej się o nie dba, po jakimś czasie wpadniecie w nałóg i będziecie krzywo parzeć na piraty. Ale ceny i tak już są niższe niż kiedyś. Np. taki Painkiller. Kupiłem go za 20 zł (orginał) a za granicą kosztuje około 30-40 Euro. Więc ceny dostosowane są do rynków. Powiem wam, że kupowanie orginałów to choroba
![]()
![]() |
#39 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 01 2004
Lokacja: Chrzanów
Imię: Gold Raven
Profesja: Rookstayer
Gildia: Storm (już nieistniejącą :/)
Świat: Danubia
Poziom: 49
Skille: 23/30
![]() ![]() |
![]() Hmm ... kiedyś brałem i przegrywałem od kolegów piraty - powód -> kasa <- z tym zawsze ciężko. Po pewnym okresie zacząłem kupować oryginały - pierwsze to było Diablo 2 później dodatek - obydwie kupione po premierze - czytaj drogie (D2 - 180zł, dodatek 80zł) i poprzednie części - D1 i Hellfire za 90 i 60 zł. W domu mówili że powariowałem wydając taką kasę na gry oryginalne jeżeli pirata można mieć za free od kolegi - ale lepiej mieć oryginał - przynajmniej w D2 i Expansionie
![]() Zaczynają tanieć ![]() ![]() Ostatnio kupiłem Planescape: Torment - za 20zł ![]() Więc: KUPUJCIE ORYGINAŁY !!!! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zbanowany
|
![]() Kupywałem co 7 dni nową grę ale zaprzestałem teraz jak gram w tibię raz na rok albo o,5roku kupuję sobie orginalną grę też szanuje programistów ale nie stać mnie na co 2miechy kupowanie org :-)mam kilka orginałów i jestem z tego dumny a piratów nie kupuje a widnowsy są za drogie 400zł ;/
|
![]() |
![]() |