|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
Pokaż wyniki sondy: Która pora roku? | |||
Lato |
![]() ![]() ![]() ![]() |
33 | 52.38% |
Zima |
![]() ![]() ![]() ![]() |
30 | 47.62% |
Głosujących: 63. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 11 2005
Lokacja: Bielawa
Stan: Początkujący
Imię: Master of Vogue
Profesja: Knight
Gildia: czekam na propozycje
Świat: Calmera
Poziom: 23
Skille: 65/64
Poziom mag.: 4
![]() |
![]() A zima jest fajna. Bo przynajmniej połowa tego robactwa ginie. Pozatym lubie długie ciemne wieczory. Kocham ciemność. A tak na marginesie lato też jest fajne.
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Guest
|
![]() A wyobraź sobie rok bez śniegu?
Wojna na śnieg... Bałwany... Snowboard... Narty... Wigilia też się kojarzy ze śniegiem... 6-sty grudnia też... Nic dodać, nic ująć. |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
![]() |
![]() Ojojoj. Same offtopy
![]() Te wszystkie śnieżki i bałwany, to zaliczam do kulturowego. A czy gdyby nie było zim, ewolucja przeszła mniej więcej tak samo? Pomijam epoki lodowcowe, one mogły być. |
![]() |
![]() |
#24 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() Nie przepadam za latem i wiosną (to nie znaczy, że nienawidze). Nie lubie słońca, jeszcze kilka lat temu powodowało u mnie senność, potrafiłem przespać całe dni...
Lubie jak jest szaro, zimno i w ogóle... Jak pogoda jest totalnie do ch*** niepodobna. xP |
![]() |
![]() |
#25 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 11 2005
Lokacja: Moria
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Druid
Świat: Jamera
Poziom: 17
Poziom mag.: 20
|
![]() Wiosna - Bellatrix siedzi trochę przymulona, nie wie co się dzieje, ciężko to zakwalifikować do jakiejkolwiek alergii
Lato - Bellatrix zdycha z gorąca, nawet nie chce sie przytulać do swojego dziko erotycznego wampirka, on zresztą też nie chce bo za ciepło Jesień - Bellatrix odzyskuje świadomość co się dzieje, nie choruje na nic, wampirek się do niej przykleja Zima - Bellatrix w pełni sił razem ze swoim wampirkiem, nikt nie podskoczy Chyba dlatego, że urodziłam się w grudniu, 10 dni przed Wigilią ![]() Nie wiem jak byłoby bez zimy od początku świata ale gdyby teraz zima zniknęła to będzie katastrofa. W Europie a dokładniej w strefie umiarkowanej ciepłej i tymbardziej zimnej nie ma roślin które kwitną cały czas i zdaje mi się, że poprostu uschłyby. Już podczas normalnego lata zdarza się susza u nas a w Portugalii mieli problemy z gaszeniem ogromnych pożarów lasów właśnie z powodu suszy(podpalaczy też ale to tak na marginesie) Zima musi być i basta |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Zapytałem się pani z geografii.
Powiedziała, że gdyby nie było zimy u nas, to na biegunach byłoby jeszcze zimniej. Czy dzisiejszym roślinom do przystosowania się do warunków latolatolatolatolato wystarczyłoby 100lat? |
![]() |
![]() |
#27 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() Cytuj:
Nie... JA to mysle, że zupełnie nowe rośliny musiałyby się wykształcić.
![]() |
#28 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 06 2004
Lokacja: Z kątowni
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Btw, wlasnie pada snieg za oknem ;]
#29 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() Cytuj:
wiekszych bzdur jeszcze nie slyszalem (bez obrazy) co oznacza ze zima nie zalezy od ziemi tylko od jej ruchu? myslalem ze od nachylenia osi do plaszczyzny ekliptyki - a dokladniej od roznicy miedzy apogeum a perihelium obrotu wokol slonca gdyby zimy nie bylo to chyba logiczne ze mielibysmy pogofe a'le venus (nie piekna a goraca) co wiecej brak zimy powodowalby brak pradow morskich a to w dalszej czesci wiazaloby sie ze zmianami klimatycznymi czyli zimniej w nocy - cieplej za dnia - co zwiekszaloby roznice miedzy nasloneczniona i zaciemniona czescia planety i dodatkowo wplywaloby to na ruch obrotowy planety co mogloby doprowadzic albo do przyspieszenia albo spowolnienia tego ruchu zmiana predkosci katowej oznacza a) stale zmniejszanie sie tej predkosci i w rezultacie zatrzymanie ruchu obrotowego - brak dnia i nocy - po naslonecznionej stronie bylby upal nie do zniesienia - po zaciemnionej mrozy -180 stopni celsjusza - w sumie zima jednak by byla b) przyspieszenie predkosci katowej wiazaloby sie ze stalym jej przyspieszaniem - zamarzajaca woda ma mniejszy moment bezwladnosci - w rezultacie predkosc zwiekszylaby sie tak bardzo ze ziemia stracilaby atmosfere - skutkow nie chce mi sie opisywac kolejna sprawa magiczna maszyna zmiany pogody sprawilaby ze nie byloby zimy - wskutek tego lodowce stopilyby sie i poziom dow podniosl by sie o ponad 100 m - zalanie, jesli dobrze pamietam, 50% powierzchni planety - krakow bylby nad morzem zwiekszona ilosc wody to mozliosc rozpuszczenia w niej wiekszej ilosci CO2 - kolejna epoka lodowcowa podsumowanie idz do szkoly i uwaqzaj na geografii, fizyce, biologii, czy innych przedmiotach co tam w niej macie wtedy nie bedziesz zadawal takich bzdurnych pytan
![]() |
#30 |
Guest
|
![]() @up przynajmiej z chorzowa mialbym blizej do morza i do gor ;p
Btw. ogladalem film dokumentalny o takim czyms ![]() Btw2. zima jest potrzebna tak samo jak wiosna,jesien,lato -.- Ostatnio edytowany przez OnlyM(PL) - 18-11-2005 o 21:53. |
![]() |
#31 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Wyczerpująca odpowiedz May
![]() O prędkościach kątowych raczej nie słyszałem, a co do prądów morskich, to nie wiedziałem, że od nich zależy ta prędkość. W szkole uważam, ale jeszcze tak daleko z edukacją nie zaszedłem ![]() Już się dowiedziałem o co chodzi, temat do zamknięcia ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Sandomierz
Stan: Na emeryturze
Świat: Harmonia
![]() |
![]() Ja chciał bym żeby w zimie były wakacje
![]()