|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 06 2005
Lokacja: Kołobrzeg
|
![]() @up: Szczerze mowiac zaskoczles mnie, gratuluje. Myslalem ze jestes typowym 13-latkiem, ale jak sie okazuje tez potrafisz dojzec to czego golym okiem niewidac.
Zwracam honor (chodz niecalkowicie) Rada dla Ciebie zacznij czytac ksiazki, naprawde musisz sie przemodz. Z Narnia jest to samo, tez niema nadziei kiedy staja przed armia Białej Czarownicy, a jednak Aslan niezawiodzi... @Matek: Tam u gory edytowalem posta z odpowiedzia dla ciebie ![]()
In the name of what? Ostatnio edytowany przez Szpicel - 15-01-2006 o 10:05. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 10 2005
Lokacja: Poznań
![]() |
![]() Ja byłem na filmie, choć nie czytałem książki, czego teraz bardzo żałuję... Ogólnie film dobry, zauwałyłem kilka niedociągnięć i MNÓSTWO ściągnięte z "Władcy Pierścieni", ale cóż... To się teraz sprzedaje, więc dlaczego Disney nie miałby wykorzystać kury znoszącej złote jajka. Mimo wszystko jest to film, na który z przyjemnością poszedłbym raz jeszcze - ciekawy i efektowny. Polecam miłośnikom fantastyki!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Dzieki symbolom poznajesz glebszy sens danego dziela. Napewno miales "Wesele" Wyspianskiego, czym by ono bylo bez tych symboli?[/quote] Ej, no te porownanie jest dosc na wyrost, ale dobra (skoro ja przytoczylem terminatora;]). Z tym, ze jednak "wesele" nie jest dla dzici. Cytuj:
![]() |
![]() |
#24 | |
Użytkownik Forum
|
![]() @up:
Humm... "Wesele" było skierowane głównie na Powstanie, z kolei prawdy i symbole Narnii sa uniwersalne (nie tylko chrescijanskie), ponadczasowe. I dobrze jest wracac do tej lektury (teraz nawet do filmu), wtedy gdy zle sie czujesz, gdy jest Ci zle. Bo magia Narnii pomoze w pokonaniu problemu, ktory Cie trapi. Cytuj:
Ty jestes inny (wiek do czegos zobowiazuje), masz krytyczne nastawienie, ale przynajmniej czytales/ogladales "Opowiesci..." wiec z toba jeszcze mozna podyskutowac. A to z tym prokomunizmem to tak z dyniaka walilem (cos takiego obilo mi sie podczas goraczki przedwyborczej na forum), ale to taki offtop.
In the name of what? Ostatnio edytowany przez Szpicel - 15-01-2006 o 11:30. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guest
|
![]() @Szpicel Wiec jak traktujesz slodycze jako srebniki, to ten film jest dziecinny
slodzycze-dzieci. A w ogole nie uwazasz ze to jest dla dzieci? |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 10 2004
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Widac tutaj szpicla ktory broni filmu/ksiazek jak moze, i reszte ktora sie nie zgadza z jego opinia bo maja swoją.
Ja filmu jeszcze nie widzialem co wiecej nie czytalem ksiazek, nawet nie wiedzialem ze takowe istnieja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik Forum
|
![]() @OnlyM(pl): Nierozumiem o co Ci chodzi, moglbys jasniej? A co do dziecinnosci przeczytaj to co napisalem w tym temacie...
@up: Nieglos herezji, tu takich linczuja ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Guest
|
![]() hmmm... Chodzi mi o te slodzycze i o te srebniki jezeli tak to jest porownywalne... czyli to jest bardziej kierowane dla dzieci. Tak samo te gepardy etc ehhh...
|
![]() |
![]() |
#29 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() @Walekifa: co to uogulnienia Disneyowskich produkcji, że to niby bez walki Calineczka i 7 Krasnoludów. Przypomnę, iż Piraci z Karaibów są spod wytwórni Disney'a, a film na pewno nie jest pozbawiony krwi
![]() A co do książek, jak kiedyś bedziesz w Empiku przejrzyj sobie jakieś dzieło Prachetta, jeśli lubisz fantasy i komedie to wpadnie ci odrazu do gustu ![]() @palamen: te ściągnięcia z Lotra są wywołane tym, że reżyser (a nie C.S. Lewis) wzorował się właście na dzieje Jacksona ![]() @Alex: jak już pisałem, dobry Trailer który przyciągnie uwagę widza to 50% sukcesu filmu ![]() W 2007 (przy pomyślnych wiatrach) ma pojawić się 2 czesć Narnii, nie pamiętam podtytułu. Wtedy będzie można zobaczyć czy będzie w filmie efekt Matrixa (co część to gorsza) czy Władcy (co częśc to lepsza) lub Pottera (co cześć to mroczniejsza). Pozdrawiam
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Wieszok: podtytul: "Książe Kaspian" według mnie lepsza od pierwszej, ale nie najlepsza. Cała czwórk powroci do Narnii, gdzie upłynęło juz ładnych kilkset lat. Narnia jest pod władzom uzurpatora Miraza, ktory... a co wam bede streszczal
![]() @OnlyM(Pl): Srebrniki !!!, Judaszowe Srebrniki !!! Co one maja wspolnego z dziecmi??
![]() |
#31 |
Guest
|
![]() @up AAAAAAA!!!!!!!!!!!!! MOWIE ZE JEZELI TE CUKIERKI MOZNA POTRAKTOWAC JAK CUKIERKI CZYLI TA PRZENOSNIA JEST DO MLODSZYCH WIDZOW JAK CALY FILM _>_ omg...
|
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 12 2004
|
![]() Niedługo mam iść z klasą do kina na tyn film
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 04 2004
|
![]() Ogolnie film pod wzgledem wykonania jest naprawde dobry
![]() Obejrzalem wersje z napisami wiec nie powiem jaki byl dubbing ![]() Jedynie co mnie razilo w tym filmie to Zuzzana myslalem ze bedzie ladna a tu taki walek juz wole Emme Watson z HP ale ta tez jest brzydka... A i zapomnial bym Bobry najlepsze z tego filmu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Nikt ważny
|
![]() No właśnie, zapomniałem siewypowiedzieć w sprawie tych symboli...
Obejrzałem film, przeczytałem artykuł osymbolice Narni i tak się zastanawiam... Kto zaczął ten łańcuszek nadinterpretacji? Takiej symboliki można się doszukiwać wszędzie. Ktoś tam mówił, że te łakocie, którymi królowa przekupiła jednego z praci są symbolem srebrników Judasza.... w takim razie każda łapówka, czy to w komedii, dramacie, horrorze etc. to symbole tych srebrników. Idąc dalej tym tropem... wszystko co się dzieje teraz na świecie, to alegoria przeszłości. Np. tragedia z WTC, to podwujna alegoria wieży Babel nie sądzicie? Zmartwych wstanie Aslana- Zmartwychwstanie Chrystusa. Alegoria trafiona jak przyslowiowa kula w płot. Przyczyny, motywy, przebieg i efekt końcowy tak od siebie różne, że jednym, zezowatym okiem widać, że to nadinterpretacja. Jedyne podobieństwa to ofiarowanie, śmierć i zmartwychwstanie, a to trochęza mało aby trąbić o symbolice. Nie wiem kiedy to się rozpoczeło, ale z okazji pojawienia sie filmu zostało to spotęgowane, przez wytwórnie filmową, aby zwiększyć liczbę zwolenników filmu. Wszystko po to, aby zyski były większe. Jakich to cyrków musi się człowiek naoglądać, żeby zobaczyć film...
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! Ostatnio edytowany przez Hegemmon - 15-01-2006 o 22:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2005
![]() |
![]() @NORP
Zgadzam sie z toba a 100%... bobry wymiataja ![]() @topic film ogolnie byl ok... nie wiem jaki byl dubbing bo bylem na seansie z napisami ale w czwartek znow pedze do kina na dubbing... bardzo jestem ciekawy jaki glos bedzie mial pan bobr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
eX Moderator
Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw
Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Gildia: Defenders of Fangorn
Świat: Azura
Poziom: 89
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
@topic Cala serie o Narnii czytalem kilka razy, po raz pierwszy w wieku ~7 lat i mam z nią związane wspaniałe wspomnienia. Na film czekałem z niecierpliwością, wybieram się w tym tygodniu ( wersja bez dubbingu ), mam nadzieje ze będzie choć w części tak dobry jak książka. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Only (Pl): Dzieci maja zobaczyc, ze zdrada za cukierki jest zla, a ty masz to sobie przypomniec. Rozumiesz?
@Gimli: Widac, ze z Narnia spotkales sie juz wczesniej - rewelacja !!! Jezeli chodzi o film, budzi takie same emocje jak ksiazka (lecz ksiazka jest lepsza). Dobrym posunieciem jest pojscie na niedubingowana wersje.
![]() |
#38 |
Nikt ważny
|
![]() <msg target="Gomli~"
Fakt, przyznaję.. przeoczyłem to, ale czto naprawdę jest aż takie ważne w Narni? Trochę to dziwne, że podrzuca się kościołowi kilka takich symboli i już im kompletnie nie przeszkadzają czary, fantastyczne stworzenia i inne tego typu rzeczy, które skrytykowano chociażby w Potterze. Mnie to conajwyżej może rozśmieszyć, ale i jednocześnie trochę przeraża... P.S. dw->ó<-je miałem niejedną ![]()
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 03 2005
Lokacja: Płock
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Gildia: Fading Suns
Świat: Titania ;)
|
![]() Ogladalem. Fabuła zbyt dziecinna , lecz najlepszy moment z bombowcami na poczatku . Brat ogólnie debil zdradzil rodzine za cukierki ale cóż to tylko film .
Ptzynajmniej dobrze ze pokazali bitwe. Rozwalil mnie moment gdy ten koles wbil miecz w jakiegos bydlaka wyciagnal a on caly lsniacy i blyszczasy. Coz ogólnie film moze byc ... @Walekifa Pierwszy raz słysze żeby książki niepobudzaly wyobraźni o.O
![]() |
#40 |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Ogólnie film mi się podobał, chociaż w kilku miejscach chciało mi się śmiać.
Nie wspominając już naiwności jednego z bohaterów, o czym wiele osób wcześniej pisało, to : Jak widzę jak starszy chłopak trzyma miecz, to wymiękam. Obie ręce wyprostowane na maxa do przodu, miecz ich przedłużeniem. buahahaha. Ciekawe, jak on chce w ten sposób walczyć? jak atakować albo parować? No ale ok, dostał właśnie miecz, nie widział nigdy nic podobnego sobie myślę, nauczą go. I co? Trafia wreszcie do tych dobrych, jest tam kilka dni, mówią mu jaki to on będzie wspaniały i jakieś tam legendy itp. itd. i co? przychodzi mu bronić sióstr po kilku dniach i co? okazuje się, że instrukcja obsługi miecza nadal nie dotarła. Druga sprawa to walna bitwa. Jak każdy dobry film fantasy, i ten nie obył się bez takowej. Ale jak widzę, że łucznicy na początku bitwy odrazu biegną naprzód, to się zastanawiam, co oni chcą przez to osiągnąć? Że co, będą strzały ręcznie wbijać we wroga? owszem, stuteczność 100%, ale chyba nie o to w łuku chodzi? Jeśli jednak chodzi o efekty specjalne, animację postaci itp., a także o dźwięk i muzykę, to jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony do filmu. Naprawdę było nieźle. Fabuła również, nielicząc kilku drobnych wybryków, nie jest zła, jednak oczywiście pod warunkiem, że człowiek się do tego nastawi jako na baśń przeznaczoną raczej do młodszego widza, nie jako na coś w rodzaju LotR. Zastanawia mnie tylko jedno. Co kawałek pełno gadania, jakie to tam są wielkie odwołania do biblii, do grzechu pierworodnego i wogóle... A ja tam nic takiego nie widzę. No ok, są synowie Adama i córki Ewy. Ale coś jeszcze? Natomiast do mitologii i filozofii greckiej widzę naprawdę sporo odwołań.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! Ostatnio edytowany przez MatKus - 18-01-2006 o 17:50. |
![]() |
![]() |