|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 11 12 2004
Lokacja: Forgotten Land
|
![]() Najlepiej bedzie, jak sobie sam wybierze, co ma zamiar uzywac i co mu bardziej przypadnie do gustu. Jesli nie wiesz skad pobrac ciekawe fw i antyviry, to zapraszam na insteresujaca strone http://wilk13.net/index.php
Mam nadzieje, ze pomoglem, powodzenia.
![]() Pieśń II: Honor Niech ktoś zawoła, że broda hańbą jest A hańbą dla mnie będzie, go o głowę nie skrócić Niech ktoś zwątpi w prawość mych braci, Niech bogom swym dziękuje, jeśli kalectwem go tylko oszpecę, Bo wstydem jest nie szanować Tego co dla innych święte. Słabością jest duma, jeśli Honorem i szacunkiem w ryzach nie trzymana. Rozważania tego, co mianem zabójcy okrzyknięty, Który czuje, a los dla niego jedyny... |
![]() |
|
![]() |
#22 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 10 2004
Lokacja: Krakow
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Nebula
Poziom: 52
|
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 08 2005
Lokacja: Debica
Imię: Quintin The One
Świat: Guardia
Poziom: 11
Skille: 45/44
Poziom mag.: 2
![]() |
![]() Przeglądarka internetowa: Firefox
Program antywirusowy: avast! (genialny wywala, wyłapuje wszystko nie potrzebny nawet SpyBot ani żadne inne dodatki) Chcociaż jakbyś się już uparł to polecam Spybot- Search & Destroy i można się jeszcze zaopatrzyć w Ad-Aware SE Professional firmy Lavasoft... To powinno wystarczyć gdy już to masz nei musisz się bać wirusów... wystarczy czasem wejść na strone danego programu i zaktualizować gdy jest to potrzebne... P.S. (Sorry za powtarzanie tego textu ale trzeba wbić do pamięci ![]() ![]() ![]()
"Boże chron mnie przed przyjaciółmi bo z wrogami sobie poradze" Ostatnio edytowany przez AdiTheMaster - 27-01-2006 o 18:41. |
![]() |
![]() |
#24 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 08 2005
Lokacja: Debica
Imię: Quintin The One
Świat: Guardia
Poziom: 11
Skille: 45/44
Poziom mag.: 2
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Pamiętaj IE suxxxxx - topic
![]() |
#25 |
Nieobecny.
|
![]() Z góry mówię, że nie czytałem poprzednich postów, ale je przejżałem dość pobieżnie, więc część punktów będzie się różnić... a część pokrywać.
Przede wszystkim: MYŚL CO ROBISZ. Tego nie zastąpi żaden program antywirusowy, żaden, nawet najlepszy firewall czy jakieś proxy. Jeżeli TY klikniesz "zezwól" to nie będzie wina programu, tylko twoja. Pamiętaj, że najsłabszym ogniwem każdego systemu zabezpieczeń jest człowiek. A teraz przeczytaj ten akapit jeszcze raz. I jeszcze. To skoro punkt pierwszy mamy już za sobą, możemy przejść dalej. Wbrew temu, co większość mówi, FF wcale nie daje ci 100% szansy na odparcie jakiegoś ataku. Służę przykładem: http://hacking.pl/5674 . Jedno nieuważne klknięcie, i możecie rozbić całe swoje bezpieczeństwo o kant tyłka. Dlatego też ZAWSZE powinieneś mieć ściągnięte WSZYSTKIE DOSTĘPNE łaty na swój system operacyjny. Nie jest ważne jak to zrobisz, nie interesuje mnie to. Nie mam też zamiaru pisać tu poradników, jak zupdate'ować sobie OSa - to twój problem, ja takich nie mam. A jak jeszcze nie poszedłem dalej, to imo podstawą jest w FFie posiadanie takich dwóch plug-inów jak AdBlock (wersja plus mi sie nie podoba, uzywam zwyklego) do którego podam w załączniku listę stron, oraz NoScript, który blokuje WSZYSTKIE java-scripty. Defaultowo. Ale jak sobie go wyłączysz, to tak jakbyś go w ogóle nie instalował.... Firewall.... po kij? To od was zależy chyba co macie uruchomione w systemie, nie? NIe?! To żaden frajerski firewall i tak wam nie pomoże. Antyvir... Nie mam takich problemów... Jak chcesz mieć na prawdę bezpieczny system, to postaw sobie *BSD. Albo jakiegos linuksa. Tylko błagam, nie Mandrive. |
![]() |
![]() |
#26 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 10 2004
Lokacja: Krakow
Stan: Aktywny gracz
Świat: Nebula
Poziom: 52
|
![]() Cytuj:
Linux jest dla leniwych - raz postawiony - działa wiecznie ^^ Nie mandrive ? - To SUSE ^^
![]() |
#27 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
On-topic zaś: Używałem bardzo długo Nortona. Program świetnie spełniał swoje zadania: wykrywał od razu, z miejsca krzycząc na cały system, że w pliku .class który mi się ściągnał podczas wizyty na stronce jest wirus. Używałbym go do dziś, gdyby nie... Pamięć. Sys uruchamia się dużo dłużej z włączonym NAv, zaś sama jego obecność zżera całkiem sporo pamięci/czasu procka. Teraz (od niedawna) używam Avasta!, jak narazie nie krzyczał na nic ani razu. Nie wiem, czy to dlatego że nie ma wirusów, czy dlatego, że czegoś nie wykrywa ![]() Jeszcze komentarz co do braku antywira: Miałem swego czasu serwer na windowsie z musu - stał sobie taki komputer włączony cały dzień i tyle. Nic na nim nie robiłem. Miał oczywiście poblokowane porty, aktualizacje też robiłem na bieżąco... Po pewnym czasie z ciekawości włączyłem skaner MKS'a. Wykrył coś koło 30 wirusów. |
|
![]() |
![]() |
#28 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 01 2006
Lokacja: Sosnowiec
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Icearahor
Profesja: Druid
Świat: Galana
|
![]() ja mam Avast Antiwirus i wykrywa mi wirusy
![]() Skanery online ? www.virusscan.jotti.org www.mks.com.pl www.virustotal.com (nie wiem czy tak )
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
|
![]() Avast na windowsa zdecydowanie polecany, aczkolwiek Nortony też mnie nigdy nie zawiodły, a tak na serio to tylko Chuck Norris ...
|
![]() |
![]() |
#30 |
Guest
|
![]() Nod32 <<= posiada bardzo ciekawą technologie skanowania :-)
potrafi sam ocenić czy plik jest wirusem nawet jeśli nieposiada go w bazie AV! |
![]() |
#31 | |||
Guest
|
![]() rozważmy to: Ty vs. Hacker
Jego błąd kończy się na zmarnowaniu podejścia - będą następne. Twój - na straceniu postaci. Czyli TY nie masz żadnych szans ![]() AV - ochroni cię przed starymi trojanami, starymi keyloggerami, starymi exploitami i to wszystko. Ludzie piszą: avast rox!, nod32 wymiata!, kaspersky jest tha best!!11 Jak ktoś napisał, 1/3 z nich używa avasta, dlaczego? Bo ma ładne GUI i jest przystępny w konfiguracji. Dlatego ci co go mają polecają. I taki robak się ciąąąągnie. 90% was mówi: Mój AV jest najlepszy, nie przepuszcza virków... A czy jak by nie był taki wspaniały i przepuścił, wiedział byś o tym ![]() to że jakiśtam av wykrywa 9/10 virów nie czyni go doskonaym. Zapewne większość z was nawet nie miała nigdy wirusa 'w ręku'. To co jest tutaj i na tibia.org.pl to zwykłe lamerstwo :/, aczkolwiek nie zawsze ![]() FW - przed exploitami i DoSem. Niektóre także monitorują zachowanie plików ograniczając potęgę wirów, ale jest to oczywiście do obejścia. To wszystko. Tutaj też można się spotkać z rozbieżnymi opiniami... Kerio jest najlepszy! ZA rządzi!! Ale prawda jest inna. Każdy, ale to każdy jeden najgorszy FW spełnia swoją funkcję - blokuje połączenia z zewnątrz. A od środka rozwalisz też każdy. Czy to będzie Zone Alarm, Kerio, czy Sygate z roku 2030... Używaj windowsowego - zyskujesz i tak niepotrzebnie wykożystany RAM... Powiesz: ale keyloggery łączą się z SMTP!! Gówno prawda... Nowsze keyloggery ładują getem do php. Przeglądarka - ochrona przed exploitami na nią. Firefox.pl, nie będę się tu spierał o jego wyszości nad Operą ![]() 70% ludzi używa dalej badzIEwia, ehhhhhh... FF ma wszystkie opcje jak ie, a po zainstalowaniu plug-inów dorównuje zawartością Operze. Ale czy napewno potrzebne ci 8 pasków do edycji nagłówków http, ustawiania proxy, czy też zamawiania pizzy ![]() OS - Windows/Linux. Szczerze mówiąc na Linuxie ostatni raz byłem dawno temu, i nie widze różnic pomiędzy bezpieczeństwem linuxa i dobrze skonfigurowanego wina. Tylko Linux jest 10x bardziej stabilniejszy^^ Podsumujmy: AV - kontroluje system (heurystyka), i nie przepuszcza zbyt inteligentnych dla niego virów. FW - każdy taki sam jak windowsowy z SP2. O ile kerio i ten z Win SP2 nie ma żadnych zabezpieczeń chroniących go przed rozwaleniem od zewnątrz, to reszta też nie sprawi problemów średnio zaawansowanemu programiście. Przeglądarka - Po prostu zainstaluj FF, ze strony http://firefox.pl, lub http://mozilla.org. OS - [Windows] Na nim pewnie siedzi 99% z was, więc o nim mówię. Czy warto pier%$*&ć się z FW, AV i innymi tego typu programami? Nie. Co może zrobić vir jak go uruchomisz z ograniczonego konta? NIC. Absolutnie NIC. Co zrobić? Odpowiedź jest 'prosta'. Otwórz konsole i wpisz. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Ty - najbardziej atakowany i podatny na atak czynnik. Jak do k#%$^ nędzy na forum o tibii, ktoś może dać czysty plik ![]() ZAWSZE, ale to ZAWSZE proś o nieskompilowany kod. 80% zablokują av - ggt, wspomagacze, hgg, pk, ardamax, vsk i vp. 19% zablokują FW - cmdtroj, szyfrowane+killer, i inne 'fajne'. 1% - PKA, bo tak je nazywam. Co zrobią? W najgorszym wypadku będziesz mógł zezłomować swojego kompa. W najlepszym - przeinstalować system, i oddać hackerowi niektóre pliki np. zawierające dane konta bankowego lub passy do tibii. Moja rada: Jak chcesz być bezpieczny, to sam się w to baw. Trening czyni mistrza. Nie mówię ucz się języków programowania, bo to tylko narzędzie ![]() Wtedy będziesz wiedział co ci grozi, jak się zabezpieczyć oraz jak exterminować szkodnika z systemu. kieruj sie jedną zasadą: don't learn how to hack, hack to learn. Ostatnio edytowany przez zaq123 - 06-11-2006 o 00:07. |
|||
![]() |
#32 |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() A ja mam inne pytanie..
Niedlugo konczy mi sie klucz do kasperskiego. Nie wiem czy mam go dokupic czy moze przerzucic sie na Symanteca? ![]() Znacie moze tego drugiego anty vira? |
![]() |