Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 12-03-2006, 16:33   #21
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shinjix
A teraźniejsze cuda? Objawienia? Płacząca Matka Boska? Cuda Ojca Pio?
Objawienia to choroba psychiczna, placzaca Matka Boska to przywidzenie, a cuda o. Pio to wymysl!!!1111one

Cytuj:
NIe wiem co to ma do tematu...
A może Bóg stworzył ziemię poprzez wielki wybuch?
Ano...bo skad wzielaby sie materia? Sama z siebie?

@Topic : mnie sie ksiazki Browna nie podobaja. Ot, czytadlo takie siakie nijakie Nie podoba mi sie styl jego pisania.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 12-03-2006, 16:57   #22
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Objawienia to choroba psychiczna, placzaca Matka Boska to przywidzenie, a cuda o. Pio to wymysl!!!1111one
Warto jeszcze dodac, ze jego stygmaty powstaly same z siebie bo za duzo o nich myslał.

Nie rozumiem, po co ludzie piszą, ze sa ateistami. Co to ma do tematu? Rownie dobrze mozecie napisac, ze nie myjecie rąk po sikaniu.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 17:09   #23
Tana
The Witch

Tana's Avatar

Data dołączenia: 14 05 2004

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Aff... Zaczęłam czytać tą książkę mając nadzieję, że dowiem się czegoś nowego o 'ciekawostach historycznych'. Niestety zawiodłam się. Wszystkie fakty znałam już dawno z National Geographic lub Discovery.
No a niedawno wyszło szydło z worka. Jak się okazało Brown splagiatował prace doktorackie jakichś panów i na ich podstawie wszystko spisał. Przykre.

Książka mi się nie podobała, bo niczym mnie nie zaskoczyła. Akcja się toczyła... i toczyła... i toczyła. Książka pisana dla mas - bez specjalnych ambicji. Sam magnes na kasę.

Tana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 17:32   #24
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@Topic:
A mnie się tam jego styl podoba... chociaż i tak wolę Ludluma, ale to całkiem inny gatunek Tak przy okazji, czytał ktoś książki Briana Haiga?

@Shinjix:
Cytuj:
A co to ma do tematu? Jak się nie mylę to mówiłem w moim poprzednim poście o istnieniu Jezusa Chrystusa, a nie o jego Boskiej naturze.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
A kto powiedział, że tak nie było? Sporo rzeczy, opisanych w Ewangelii, napewno się wydarzyło.
Ekhm...
Cytuj:
A teraźniejsze cuda? Objawienia? Płacząca Matka Boska? Cuda Ojca Pio?
Objawienia... no cóż, niezbyt do mnie trafiają. Tak samo "Płacząca Matka Boska". No a cuda o. Pio... no cóż, temu nie można w żaden sposób zaprzeczyć
stary 12-03-2006, 17:48   #25
Boryna
Użytkownik Forum

Boryna's Avatar

Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: GDAŃSK

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Aldora
Poziom: 101
Skille: 20/25
Poziom mag.: 66
Domyślny

ksiazka jednym słowem bardzo fajna. Szybko się czyta, łatwy język, ciekawa fabuła. No i po przeczytaniu mimo wszystko daje do myślenia co jest jej wielkim plusem. Wazne jednak zeby niepopadac w skrajnosci ;p
stary 12-03-2006, 18:18   #26
Cafe
Użytkownik Forum

Cafe's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2005
Lokacja: Daleko
Wpisy bloga: 1

Profesja: Elder Druid
Świat: Iridia
Cafe ma numer GG 5247922
Domyślny

Ksiązka ciekawa łatwo sie czyta ale jest ale..jesli ktos mocno wiezy w Boga to ni chvja go to przekona. Pozatym wszyscy wiedz a ze to fikcja. A te tezy oparte na tej trzeciej ręce itp to bujda. Co nie zmienia faktu ze ksiazke fajnie sie czytac.
Cafe jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 18:59   #27
Dwarf
Użytkownik Forum

Dwarf's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Niegrający
Profesja: Brak (Rookgaard)
Wyślij wiadomość przez ICQ do Dwarf Dwarf ma numer GG 5701862 Dwarf ma login Tlenu Tlen sux!
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ...Zeck
Dwarf mogłes do szkoly chodzic ogladalismy film o tym i nie dosc ze bys przeczytal ksiazke to i film obejrzal

Ja osobiscie mam swoje poglady na kosciol,mimo ze nie jestem az tak stary...
Ale nie bede o tym pisal bo kogo to obchodzi?
Muahahaha..

Osobiscie ogladalem film na kompie, oraz film dokumentalny na ten temat
@down: wezmy pod uwage rowniez to ze da Vinci byl troche eee... ekscentryczny? dziwny? Moze mial nam cos do przekazania ale niekoniecznie dobrze to interpretujemy.
korzeni w głębi lód nie skuje,
z popiołów strzelą znów ogniska,
i mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
król tułacz wróci na stolicę..."

J.R.R Tolkien

Ostatnio edytowany przez Dwarf - 12-03-2006 o 19:01.
Dwarf jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 18:59   #28
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Książka ciekawa..
podobała mi się...
A tak do zmiany hmm...nie zmieniło się to aczkolwiek to dziwne.
Przyjrzyjcie się "ostatniej wieczerzy" L.Da Vinci lub avatarowi predaliena( )
I zobaczcie rzecywiscie wyglada jak kobieta.Aczkolwiek może to być błąd konserwatora.
- Nie wszyscy mogą być mądrzy, panie oberlejtnant – rzekł Szwejk tonem głębokiego przekonania. – Głupi muszą stanowić wyjątek, bo gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy, to na świecie byłoby tyle rozumu, że co drugi człowiek zgłupiałby z tego.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 19:01   #29
Blind Guardian
Użytkownik Forum

Blind Guardian's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: nie rozumiem pytania

Stan: Aktywny gracz
Imię: Veneos
Profesja: Elite Knight
Gildia: Perly Lotry
Świat: Calmera
Poziom: 75
Skille: 82/81
Poziom mag.: 6
Blind Guardian ma numer GG 3206657
Domyślny

Ciekawa, latwa i szybko czytajaca sie kasiazka <kolejna zreszta>. Mysle ze teorie spiskowe nie sa zle bo dodaja tym wszystkim ksiazkom Browna napiecia. Nigdy nie wiemy co sie moze stac w nastepnej scenie <tak Tana ty jestes wyjatkowa i wiedzialas, za duzo tv>. Ksiazki akcji polaczonej z kryminalem. Nie spotkalem sie wczesniej z ksiazkami napisanymi w tym stylu wiec mi sie spodobaly. Nie zmienily one ani troche mojego podejscia do chrzescijanstwa. Dalej nie troszcze sie o nie bo po co zasmiecac sobie glowe czyms co jest dla nas obojetne?

PS. jestem ateista i nie myje rak po sikaniu
PS2. Ruda, A&D to nie moje byly ^^'

Blind Guardian jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 20:40   #30
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Pozwolę sobie użyć wypowiedzi znajomego z forum k20.pl

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Azver
Chciałaś wilka, a jak zwykle masz mnie
Uważam, że książki Dana Browna to typowy przykład marketingowego śmiecia. Dlaczego?
Pod względem dostarczanej rozrywki plasują się na najbardziej prymitywnym i schematycznym z możliwych poziomów. Oto piękna para zabiera się za rozwiązanie ogromnego spisku, który zmienia oblicze świata. Po drodze trochę między nimi iskrzy, a potem oczywiście następuje happy end z niedomkniętym zakończeniem.
Żeby nie być gołosłownym, użyję przykładu- najsłynniejszej książki Browna czyli "Kodu Leonarda Da Vinci"

Mamy tu specjalistę ds symboli i piękną panią kryptolog, która została wychowana przez dziadka obsesyjnie wręcz uwielbiającego Leonarda. Mamy wielki spisek jednej z największych katolickich organizacji i teorię, która zmienić może światopogląd setek milionów ludzi. Wszystko pięknie, tyle, że fabuła musi być ułożona tak, by byle imbecyl się nie pogubił, dlatego też znawca symboli nie zauważa na pierwszy rzut oka, że martwy kustosz układa się w człowieka Wetruwiańskiego, specjalista od Da Vinciego nie wie, że Leonardo posługiwał się pismem lustrzanym itd. Przykładów możnaby mnożyć. Wszystko to osnute jest aurą skandalu, ponieważ Brown pisząc niestworzone rzeczy o świętej krwi, podpiera się naukowymi publikacjami (tyle, że jak się okazało większość wysnutych przez tamte źródła hipotez opiera się na mieszaniu legend i podań w sposób dość dowolny, co dyskfalifikuje je jako dowody).
Inaczej mówiąc sposób na bestseller w wersji Browna wygląda tak:

Kontrowersja+ miałka, sztampowa fabuła+ ładni bohaterowie+ łopatologiczne wyjaśnienia.

Szczerze? Wolę Harrego Pottera, tam przynajmniej są nietuzinkowe pomysły, a całość obliczona jest na rozrywkę, a nie walkę z kimkolwiek
A mi osobiście ksiażka się nie podobała.
Przerwałem nie doczytujac nawet do połowy - mam ambitniejsze i ciekawsze lektury niż to
A tutaj jest małe zadośćuczynienie za pożycnie wypowiedzi xD
Książka owego człowieka którą swoją drogą wybitnie polecam.
Zamiast kupować kod lepiej kupić to - wciagnęło mnie 100* bardziej (tamto w ogolew btw ;P)
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.

Ostatnio edytowany przez eerion - 12-03-2006 o 20:44.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 23:14   #31
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Różne są gusta...
Cytuj:
Kontrowersja+ miałka, sztampowa fabuła+ ładni bohaterowie+ łopatologiczne wyjaśnienia.
A jacha. Pewnie, lepiej całe życie siedzieć w powieściach Coelho i Orzeszkowej, lub w filozofii NIetzschego... Czasem po prostu trzeba się od tego wszystkiego oderwać, przeczytać coś lekkiego Według mnie, to właśnie według ludzi, którzy wzięli powieść Browna na tak poważnie, stała się tak kontrowersyjna. Ludzie chyba nie mogą/mogli zrozumieć, że to wszystko to tylko fikcja literacka...
stary 13-03-2006, 05:22   #32
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
A jacha. Pewnie, lepiej całe życie siedzieć w powieściach Coelho i Orzeszkowej, lub w filozofii NIetzschego... Czasem po prostu trzeba się od tego wszystkiego oderwać, przeczytać coś lekkiego
Uwierz że można się oderwać i przeczytać inne lekkie książki, które dodatkowo są interesujące.
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2006, 08:45   #33
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Ksiazka bardzo ciekawa. Chociaz osobiscie uwazam, ze zakonczenie jest strtasznie mialkie. No i sam fakt tego, ze domyslilem sie przed koncem ksiazki kto jest tym tajemniczym ktosiem swiadczy o niedopracowaniu ksiazki. Ale ogolnie lubie czytac takie spiskowe ksiazki - fajnie czasami dopuscic do siebie mozliwosc, ze gdzies tam jest tak ogromny spisek, ze przerasta nawet nasze oczekiwania.

Cytuj:
Uwierz że można się oderwać i przeczytać inne lekkie książki, które dodatkowo są interesujące.
Kwestia gustu. To, ze tobie sie nie podobaja nie oznacza, ze wszyscy musza je skazac na potepienie. Zgadzam sie z kims tam, ze nie nalezy przez cale zycie meczyc Coelho - czasami trzeba przeczytac cos lekkiem - moim zdaniem.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2006, 11:24   #34
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth
Wpisy bloga: 1

Imię: Vetius
Świat: Secura
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

Książka nawet ciekawa. Fikcja bardzo zmyślnie wymieszana z prawdą, przez co można się trochę pogubić, jednak książka według mnie ma trochę słabąakcję a czytelnik podróżuje tak utartymi szlakami, że właściwie można je nazywać autostradami międzynarodowymi. Podobnie jak w "Cyfrowej Twierdzy", od razu było wiadomo, kogo pocałuje na koniec główny bohater. Kilka wątków było zaskakujących, fakt, ale to trochę za mało.
Jeśli chodzi o wątki katolickie, cóż, brzmią sensownie, ale jak to się mówi... "książka nie naruszyła mojego pierwiastka wiary" (analogia do słów Benedykta XVI, choć on użył ich w innej formie i akurat nie do tej książki). Chyba każdy wie, że każda wiara opiera się też i na elementach fikcyjnych, ale takie są jej uroki , z tym, że ja nie mam zamiaru zmieniać swojej wiary tylko dlatego, że Brown napisał inną wersję historii, opierając się na fikcji innych osób ("Święty gral, Święta Krew"), które nawiasem mówiąc, mają zamiar oskarżyć Browna o plagiat (ciekawe czemu dopiero teraz ). Przykłądem takiej "fikcji" jest biblijny obraz stworzenia świata. W średniowieczu, kiedy ktoś powiedział, że to brednie, to miał okazję zaznajomić się z zapachem prażonego, ludzkiego mięsa oraz dowiedzieć się , jak to jest, kiedy każdy nerw twojego ciała wysyła do muzgu maila o treści "AŁA!!!111razrazraz". Teraz wszyscy mówią o symbolice nie tylko biblijnego obrazu stworzenia świata, ale i wielu innych fragmentach naszego największego światowego bestsellera. Wiara nie jest już taka sama, ona dopasowywuje się do wierzących. Według mnie w wierze nie chodzi o to aby nie jeść mięsa w piątek, co niedziela rzucać groszem na tace, spowiadać się regularnie, et cetera, et cetera. To są symbole wiary, które człowiek sam sobie narzucił, tylko nie jest mi do końca wiadome... po co . Wiara, to wiara w główne dogmaty i ich pozytywne akceptowanie.

EDIT:
ekh, zapomniałe, czekam na drugą część Kodu... ciekawe co to będzie . No i ciekawe jak im wyjdize film. engline gierki, która ma wyjść w okolicach premiery filmu robi wrażenie. Ciekawe jak będą się prezentować koszulki, kubki, czapki, pieluchy i wszystko inne z logiem "The Da Vinci Code"...

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!

Ostatnio edytowany przez Hegemmon - 13-03-2006 o 11:28.
Hegemmon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania