Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Pokaż wyniki sondy: Czy ten poradnik przyda się początkującym graczom?
Zdecydowanie im to ułatwi życie! 22 31.43%
Raczej im to ułatwi życie! 22 31.43%
Raczej ten poradnik się nie przyda! 12 17.14%
Ten poradnik jest totalnie bez sensu! 14 20.00%
Głosujących: 70. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 03-04-2006, 03:11   #21
Hencaran
Użytkownik forum

Hencaran's Avatar

Data dołączenia: 12 03 2006

Stan: Początkujący
Imię: Hencaran
Profesja: Knight
Świat: Askara
Poziom: 25
Skille: 70/70
Poziom mag.: 4
Domyślny

Dodałbym punkt : "jeśli masz kumpli na wyższych lvlach to nie naduzywaj znajomości, by straszyć innych - możesz ściągnąć zgubę i na siebie i na nich".
To wiele osób chyba przeżyło - chłopaczek straszył mnie kolegą, a że ja nie lubię takich akcji, to zaliczył deda. Przyszedł kolega, 3 lvle wyżej niż ja, stracił 3 uhy i uciekł. Znajomości należy używać z rozwagą - czasem jest to jedyna szansa na przeżycie, ale wyrzucenie kogoś z expowiska, a potem straszenie go kumplami, ew. wybicie mu stworków do trenienia, a potem znowu zastawianie się kumplem może zostać na masę źle odebrane ;]. Zwłaszcza, że wiele osób w ogóle nie wierzy, że masz jakichkolwiek kumpli i grają va banque ;]. Za dużo jest po prostu nubów, którzy kłamią o znajomościach (rekordzistą jest typek, który straszył mnie swoim kolegą na 140 lvlu - na Askarze ;ppp).
Hencaran jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-04-2006, 19:10   #22
xano
Użytkownik forum

Data dołączenia: 07 04 2006

Domyślny O co ci chodzi

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper
To samo jest w FAQ czy innym shicie na tibia.pl. Poza tym, jak piszesz 'poradnik' to może używaj poprawnych wyrażeń. Co to ma być "deadanie"? Już lepiej by brzmiało "(...) nie padać/ginąć"... Poza tym, zadbaj o ort. i int.
Ten poradnik jest git a ty sie nie czepiaj... co to jestes jego nauczycielem czy co
xano jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2006, 22:33   #23
Weebster14
Użytkownik forum

Data dołączenia: 05 04 2006

Domyślny

napewno sie przyda
Weebster14 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2006, 00:14   #24
Bjoern Shu
Użytkownik Forum

Bjoern Shu's Avatar

Data dołączenia: 11 12 2005
Lokacja: Noobcave called Poland

Stan: Niegrający
Poziom mag.: 99
Domyślny

jesli bylbym newbem to po przeczytaniu twego poradnika mówilbym tak:

siemqa!cio tam slyhac u cjebie?ostatnjo tak dobze gram ze nic mnie nei dednie muwie ci!! i ty zalatw se protektoranta tak jak ja to cie nikt nie dednie mowie ci!!!
Bjoern Shu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2006, 03:27   #25
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tibio-gracz
Tylko nie podoba mi się bardzo punkt 1.Nienawidzę tych listów.Jaskinie nie są właśnościa h-lvli, każdy ma prawo expić.Jak komuś nie pasuje, że dużo ludu to niech idzie na innych świat albo niech sobie w diablo pogra .Listy przed kopalniami są wyjątkowym okazem PA.Powinno się to tępić.
Widocznie masz za niski lvl, żeby zrozumieć jak dobrym zwyczajem jest respektowanie faktu, że ktoś był pierwszy i zarezerwował sobie dane miejsce (oczywiście pomijając przypdaki, gdy ktoś zajmuje dla siebie jakieś wielkie expowisko w całości, np. Cyclopolis czy PoH, albo odchodzi na kilka godzin, ale poexpić i tak nie da). Jeżeli w jednym miejscu expi kilka osób, to dla nich wszystkich jest to niekorzystne - blokują sobie nawzajem resp, a na wysokich levelach już nie wystarcza skrawek jaskini z respem pięciu rotwormów. Żeby w spokoju w miarę szybko bić level muszę rezerwować sobie 2 piętra z dwarf guardami i jeżeli wepcha mi się tam ktoś inny, to szybkość expienia znacznie spada. Na szczęście prawie w ogóle się to nie zdarza - praktycznie każdy człowiek z jako takim doświadczeniem w Tibii widząc karteczkę przed wejściem grzecznie zapyta czy tam expię zanim wejdzie i zacznie wybijać potworki.
Znacznie lepiej jest zapytać osobę, która poluje w danym miejscu kiedy kończy i czy może cię zawiadomić, gdy już odejdzie, wpisać się na karteczce jako następny i cierpliwie poczekać. Naprawdę jest to znacznie bardziej korzystne dla obu stron niż wpychanie się i wybijanie sobie nawzajem potworków.
PS. Ostatnio expiłem sobie na guardach, przyszedł EK na 103 lvl i grzecznie spytał czy jestem w jaskini, po czym odszedł nie robiąc żadnych problemów. Za to chwilę wcześniej jakiś typek na 22 lvl wepchał mi się do kopalni i jeszcze straszył mnie swoją gildią, choć ja mu nie groziłem, a tylko grzecznie poprosiłem go, żeby wyszedł, bo byłem pierwszy. Jak widzisz więc, zajmowanie expowisk nie ma nic wspólnego z PA.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 16-04-2006 o 09:45.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2006, 08:51   #26
Dj Fara0n
Użytkownik Forum

Dj Fara0n's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2004

Stan: Na emeryturze
Profesja: Paladin
Dj Fara0n ma numer GG 1366594
Domyślny

@up:
Popieram w 100%.Tibio-gracz sam kiedys poprze "system zajmowania expowisk".
@topic:
Poradnik sie przyda ale punkt o protektorach lepiej usunąc ,bo wtedy newbie mysla ze im wszystko wolno i lamią ten regulamin w prawie kazdym punkcie.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania