Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Tajemnice Rookgaardu

Notki

Tajemnice Rookgaardu Wyspa początkujacych. Każdy tutaj zaczyna...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 07-06-2006, 21:50   #21
Peter91
Użytkownik forum

Peter91's Avatar

Data dołączenia: 05 06 2006

Domyślny Zostań gdzie jesteś.

Wcześniej Dark Alphadron napisał że lepiej grać na Isarze.
Ale ja nie polecam ci Jarassimus takiej zmiany, ponieważ szkoda tych osiągnięć na Harmonii.

Pozdrawiam.
Peter91 jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-06-2006, 22:09   #22
Jarassimus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 06 2006

Domyślny

Kurna, zniechęca mnie to normalnie. :-/

Przed chwilą sam na sam walczyłem z minotaurem, straciłem prawie całą kreskę swojego HP, a na końcu przylazła jakaś pinda (sorry, ale się zeźliłem :-/) o nicku Krysia Paladynka (lvl 5), machnęła parę razy mieczykiem i tyle sobie miałem loota :-/. Teraz zjadłem prawie całe żarcie i będę tak tu stał i czekał, aż mi się zregeneruje HP. Echhh... co za ludzie! :-/

A wcześniej inna porąbana dziewczyna o nicku Terlex (też lvl 5 - to jakaś plaga? :-/) zaczęła wyciągać sznurem minotaury do tego labiryntu przed pewnym (cicho-sza ;-) questem, lurować je po korytarzach, a potem mnie blokować w ciasnych przejściach :-/. O żesz, ale jestem na nią zły :-/. Spoko, mam dużo HP i dobre skille, więc sobie poradziłem, tylko po prostu tacy ludzie psują nerwy komuś, ale chyba mają to gdzieś. :-/

Kurczę, no będę musiał przyjśc tu w nocy, bo inaczej sobie nie pogram. :-/

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dark Alphadron
Jeżeli chce pan się poszwędać po Rookgaardzie, polecam zmianę serwera na Isara. Jest tam sporo miłych Rookstayerów (w tym ja ;D). Niestety noobów też...
Światło: Nic innego jak cheaty. Cholerne, pie****one cheaterskie programy (przepraszam za wyrażenie, przynajmniej ocenzurowałem ;P), czyli programy używane do "poprawienia komfortu z grania". Pokrótce: oszukańcze.
Ceny: Tak po prostu jest. Im dłużej dany serwer działa, tym więcej osób ma na nim dany item i tym bardziej jego cena spada. Niestety.
Tak się domyślam, tylko zastanawia mnie jedno: jakżesz, do jasnego gwinta, można cheat'ować w grze, która działa na swerwerze? No tego po prostu nie rozumiem. :-O

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bodziu
No tak ale światło które tworzy Bot widzi tylko jego użytkownik ;P
No właśnie - prędzej bym to zajarzył. Ale to, że ktoś sobie świeci i ja to widzę? Tego nie rozumiem. No dobra, zostawmy już to.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dark Alphadron
Polecam Isarę. Ja tam co jakiś czas przesiaduję, jakby co to msg na pw (chyba wiadomo o co chodzi :P). Nick: Alphadron Master of Darkness.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Peter91
Wcześniej Dark Alphadron napisał że lepiej grać na Isarze.
Ale ja nie polecam ci Jarassimus takiej zmiany, ponieważ szkoda tych osiągnięć na Harmonii. :)

Pozdrawiam.
Oczywiście, że nie mam zamiaru niczego zmieniać. :-)

Wiecie, Moi Drodzy, to zawsze jest tak, że każdy zachwala to, co jest jego: jego komputer, jego praca, jego dom, jego ubranie, jego samochód, czy wreszcie... jego serwer na Tibii :-). Ja już się tak przyzwyczaiłem do swej tu postaci, że będę nią grał tylko tutaj i kropka. ;-)

...O ile nie będą mnie zniechęcać zachowania takich ludzi jak wymienieni powyżej. :-/

Pozdrowienia.

PS. Wasze forum też się muli i nie idzie go poczytać. Kurtka, coś mam dziś zły dzień do Tibii ;-). Mam sobie odpuścić na dziś? ;-)
Co mógłbym rzec o tym forum? Choć strona, na której ono jest "mieni się" tytułem supported fansite, dzięki pracy moderatorów jest to najgorsze forum, jakie w życiu widziałem. Mają oni bowiem w nosie użytkowników, ich prawa, a nawet sam regulamin. Uważają się za bogów, za nieomylnych. :-P

Nie będę się już udzielał tutaj i napisałem do Administratora priva z prośbą o usunięcie mojego profilu z bazy danych forum. Nie bedę tu siedział ani dłużej.

NA TYM FORUM PANUJE BEZPRAWIE!
Jarassimus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2006, 22:17   #23
Sir zajacc smialy
Użytkownik Forum

Sir zajacc smialy's Avatar

Data dołączenia: 02 02 2006
Lokacja: Katowice, stacja kolejowa nr 8 peron 3 rząd 5 ławka 4 miejsce 7 ;P

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Paladin
Gildia: Szukam
Świat: Harmonia
Poziom: 15+
Skille: 40+/25
Poziom mag.: 6+
Sir zajacc smialy ma numer GG 6544596
Domyślny

Tacy ludzie są wnerwiający :-/ ale spotkałem pred chwila jednego bardzo miłego POLAKA (dziwne, nie?) który nie tylko zostawił moje potwory które biłem, ale jeszcze zlurował mi więcej bo mam słaby lvl Tacy ludzie od razu ida u mnie na VIP list

BTW. Ja gram na Harmonii też, nick Jeswago Elvynorfoe

Ostatnio edytowany przez Sir zajacc smialy - 07-06-2006 o 22:20.
Sir zajacc smialy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2006, 22:25   #24
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
...O ile nie będą mnie zniechęcać zachowania takich ludzi jak wymienieni powyżej.
Z czasem sie dostosujesz. Dobra metoda jest tez socjotechnika.
Prosty przyklad, siedzisz sobie na Mino Hell (to tam gdzie quest na... Urgh...), przychodzi Ci jakies niedopieszczone dziecko, zeby nie uzyc ciezszego slownictwa i zaczyna bic Ci potwory. Rozwiazanie jest bardzo proste i stosuje je regularnie na mainie (Guardy, Cyce, czasem jak mam humor to Dragi).
Poprostu krzyczysz (yell) taki tekts np.: "<nick jakiegos kolegi>, chodz na mino hell, jakis noob zbija mi potwory to go zblokujemy"
Oczywiscie najlepiej by bylo, gdyby kumpelbyl w poblizu i odpowiedzial podobnym krzykiem, np.: "Juz ide, mam pare box'ow."
Wtedy na 80% pasozyt sobie pojdzie. Jedyne co taki ceni to wlasne zycie i itemy, wiec pewnie sie wystraszy
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2006, 22:25   #25
Jarassimus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sir zajacc smialy
Tacy ludzie są wnerwiający :-/ ale spotkałem pred chwila jednego bardzo miłego POLAKA (dziwne, nie?) który nie tylko zostawił moje potwory które biłem, ale jeszcze zlurował mi więcej bo mam słaby lvl :) Tacy ludzie od razu ida u mnie na VIP list :)

BTW. Ja gram na Harmonii też, nick Jeswago Elvynorfoe ;)
Wiesz, daleki jestem od chwalenia ludzi za coś, co powinno być normalne :-/. No, ale może i masz rację - w czasach, gdy każdy wydziera sobie co najlepsze kąski, trzeba doceniać takie osoby.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez styku
Z czasem sie dostosujesz. Dobra metoda jest tez socjotechnika.
Prosty przyklad, siedzisz sobie na Mino Hell (to tam gdzie quest na... Urgh...), przychodzi Ci jakies niedopieszczone dziecko, zeby nie uzyc ciezszego slownictwa i zaczyna bic Ci potwory. Rozwiazanie jest bardzo proste i stosuje je regularnie na mainie (Guardy, Cyce, czasem jak mam humor to Dragi).
Poprostu krzyczysz (yell) taki tekts np.: "<nick jakiegos kolegi>, chodz na mino hell, jakis noob zbija mi potwory to go zblokujemy"
Oczywiscie najlepiej by bylo, gdyby kumpelbyl w poblizu i odpowiedzial podobnym krzykiem, np.: "Juz ide, mam pare box'ow."
Wtedy na 80% pasozyt sobie pojdzie. Jedyne co taki ceni to wlasne zycie i itemy, wiec pewnie sie wystraszy :)
Taaak... tylko czy ta gra polega na kombinowaniu, mszczeniu się, albo może na zręcznościówce typu "kto będzie szybszy w zabraniu loota"? Nie - jakbym chciał pograć w zręcznościówkę, to bym sobie odpalił, powiedzmy, Crash Bandicoot czy coś podobnego. Ale ja chciałem pograć w Tibię - grę RPG. Nie chcę marnować siły ani nerwów na takie coś. :-/

Jednym z plusów tego wszystkiego jest to, że tamtego minotaura prawie całego pokonałem sam, więc prawie cały exp poszedł dla mnie :-). Tym sposobem właśnie jestem o sto parę punktów przez 10 poziomem :-). Jak nie loot, to chociaż doświadczenie. ;-)

No to idę na wilczki i wężyki - zaraz będzie 10 level, zaraz będzie 10 level, zaraz będzie 10 level! ;-D
Co mógłbym rzec o tym forum? Choć strona, na której ono jest "mieni się" tytułem supported fansite, dzięki pracy moderatorów jest to najgorsze forum, jakie w życiu widziałem. Mają oni bowiem w nosie użytkowników, ich prawa, a nawet sam regulamin. Uważają się za bogów, za nieomylnych. :-P

Nie będę się już udzielał tutaj i napisałem do Administratora priva z prośbą o usunięcie mojego profilu z bazy danych forum. Nie bedę tu siedział ani dłużej.

Ostatnio edytowany przez Jarassimus - 07-06-2006 o 22:30.
stary 07-06-2006, 22:42   #26
Pan Klocek
Rook-User roku 2007

Pan Klocek's Avatar

Data dołączenia: 22 06 2004
Lokacja: Zielona Góra

Stan: Niegrający
Imię: Pan Klocek
Profesja: Rookstayer
Świat: Titania
Poziom: 51
Skille: 27 fist
Domyślny

Nie za bardzo rozumiem po co ten temat ale przynamniej pokazuje wszystkim ze Newbe moze NIE BYC NOOBEM. Szkoda ze nie ma wiecej takich graczy :/

Jestem za wprowadzeniem zakazu grania w Tibie osoba przed 15 rokiem zycia :joke:

Klocek-Clan

"W tym szaleństwie jest metoda. Wal ich wszystkim, co masz. Wal ich mocno i szybko. Wal ich, póki nie przestaną się ruszać. Oto metoda"
-Krusk zabójca Tanar'ri

Pan Klocek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2006, 22:55   #27
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2005
Lokacja: 50 cm od ekranu

Imię: Forestman
Profesja: Elder Druid
Świat: Eternia
Poziom: 33
Skille: 13/21
Poziom mag.: 29
Stożek ma numer GG 9888628
Domyślny

Pamientam jak sam z kolegami wychodzilem z rookgaard ponad 20 dni... Wkurzalem sie tak samo gdy ktos atakowal mi "moje" potwory, a ludzie blokowali respawn biegajac przez ciasne tunele co 10 sec.

Jednak dopiero po dlugiej przerwie zalapalem jak czerpac najwieksza przyjemnosc z gry; najlepsze w Tibii jest polowanie z kolegami i rozmowy z nimi, dlugie wojny i walki pomiedzy DOBRYMI graczami(nie jakies bojki noobkow z lmmow), Expienie w miejscach majacych fajny klimat (dlatego wysepka 100x100 sqm odpada), latanie z kilkonastoma bp runek, manasow, ringow... oraz obrona wlasna - po przezytym trapie nie moglem spac cala noc (tz to co z niej zostaje gdy sie za bardzo wczuje)

Ogolnie gra na poziomie ponizej 20 i to jescze na rooku jest calkowicie inna niz bycie jakims prawie h-lvlem z kupa przyjaciul(porownanie jak Paint do najnowszej wersji Corela albo Internet explorera do Fire fox'a)

Nie wiem ilu jeszcze ludzi bendzie szukalo przyjemnosci w chodzeniu po mapie i zabijaniu czegos pokroju trola... Nie lepiej wziasc sie pozadnie za te gre? Wypic kilka litrow kawy, wziasc wolne w pracy, zrobic Sorca, kupic PACC wbic w tydzien 40lvl i latac na Hydry/Dle albo expic na tombie? To sie nazywa czerpac przyjemnosc z gry!

Jesli ktos kto ma 30+lat lubi takie gry jak Tibia ma zamiar grac jako rookstayer na HArmoni to nie moze byc normalne, oj nie moze... Radze poczytac wydarzenie ze swiatow i poogladac fimy z huntow i wojen. Potem czekam na relacje- rook czy main.

Na koniec Tibia gra RPG? a to dobre, sam Cipsoft napisam w mount sternum na tablicy nagrobnej: tu lezy strona RPG tej gry.
Jesli ktos ma zamiar szukac klimatu w tibii niech zacznie robic dlugie questy pokroju Banuta quest, Postman czy Explorer Society.

Ostatnio edytowany przez Stożek - 07-06-2006 o 22:59.
Stożek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2006, 23:22   #28
Jarassimus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pan Klocek
Nie za bardzo rozumiem po co ten temat ale przynamniej pokazuje wszystkim ze Newbe moze NIE BYC NOOBEM. Szkoda ze nie ma wiecej takich graczy :/

Jestem za wprowadzeniem zakazu grania w Tibie osoba przed 15 rokiem zycia 8o :D ;) :p :joke:
Nie rozumiesz po co ten temat? A rozumiesz sens istnienia "takiego czegoś" jak forum dyskusyjne? Mamy zakładać tylko takie tematy, które są zrozumiałe dla Ciebie lub też same poradniki? ;-)

A z tym noobstwem, widzę sam, nawet na tym forum, jak na bardzo różne sposoby ludzie rozumieją to słowo. Dla przykładu, dla jednych zapewne, co wynika z ich wypowiedzi, jestem newbie, ale pewnie dla innych - noobem (np. dla osoby zacytowanej poniżej), bo nie kupiłem pacc'a, nie poznałem kolesiów z wysokim poziomem, czy też sam nie mam wysokiego poziomu, a choćby dlatego, że jedna z moich postaci ma zamiar być Rookstayerem. Dlatego postanowiłem w ogóle nie reagować na to, że ktoś mnie określi jako noob. Po prostu - całkowita ignorancja. :-)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Stożek
Jesli ktos kto ma 30+lat lubi takie gry jak Tibia ma zamiar grac jako rookstayer na HArmoni to nie moze byc normalne, oj nie moze...
Wiesz... nie wszystko to, co Tobie wydaje się normalne - takowym wydaje się też innym. I odwrotnie.

No i właśnie... :-/ Takie nastały dziś czasy, że wystarczy tylko wyciągnąć trochę kasiory, potem poznać i zakumplować się z wpływowymi znajomymi, potem uruchomić bota, który w tydzień zrobi za nas wymagany poziom i dopiero wtedy czeprać przyjemności z gry... :-/

Nie, proszę Ciebie, ja jestem jeszcze z pokolenia tych ludzi starszej daty, którzy widzieli całą w tym przyjemność, aby pomalutku dochodzić do sukcesu w grze, nie pomijając przy tym żadnego, nawet najbardziej subtelnego aspektu tej gry. Nie imponują mi ani pieniądze (tak jak i w świecie realnym), ani znajomości. A wszelkie misje lubię wykonywać albo sam, albo z moim najlepszym kumplem, który myśli podobnie jak ja.

No, ale gusta są kwestią nie podlegającą dyskusji. ;-)

Pozdrowienia dla Was - nie bierzcie aż tak do siebie tego co tu piszę. ;-)

stary 08-06-2006, 00:01   #29
P0nury
Użytkownik Forum

P0nury's Avatar

Data dołączenia: 19 07 2005

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Poziom: 60
Domyślny

Cytuj:
Radze poczytac wydarzenie ze swiatow i poogladac fimy z huntow i wojen.
Nie wszystkich muszą kręcić wojny. Sam lubię sobie obejrzeć jakieś nagranie z bitwy, czy cuś, ale sam raczej bym się nie podjął udziału w tejże, stąd też wybór świata non-pvp. Po prostu chcę mieć parę problemów z głowy mniej.

Właściwie osoby, które stawiają bardziej na role playing w Tibii (co JEST możliwe), nie mają zbyt wielkich szans na serwerach pvp i e-pvp. Wyścig szczurów w kwestii poziomu etc.

Ad. polisz naabs. Niestety, tak się kiepsko składa, że w Tibie gra zastraszająca ilość małolatów, do których sam się właściwie zaliczam. Nie ma w tym może nic zdrożnego, gdyby nie to, że w większości są to debile, którzy nie potrafią ani wysławiać się po polsku, ani samemu sobie na coś zarobić ("porzycz plx. fri itans." Zazwyczaj takie teksty słyszę dwa-trzy razy dziennie, zazwyczaj gdy stoje pod domkiem, a na wystawie mam np. eq.). Trzy magiczne słowa, tj. przepraszam, proszę, dziękuje zastępują im odpowiednio sry, plx, ty (a i nie zawsze raczą klepnąc chociaż te dwie literki, gdy już takiemu pomożesz w czymś.).

O ile na wszelakich pvp można po prostu idiotę uciszyć w sposób siłowy, o tyle na non-pvp zazwyczaj musimy znosić taką osobę. Zwłaszcza, gdy ma wyższy lvl i wpieprza nam się np. na expowisko (Wspaniała akcja. Siedzę koło 3 rano na guardkach niedaleko Kazordoon, a tu wpada nagle 43 knight z tekstem "daj cos to pujde". Dostał na odczepnego 1 gp, za co odpłacił się zlurowaniem kilkunastu guardków [faktycznie, dla uzbrojonego po zęby ED problemem jest ubicie kilkunastu guardków, nawet lurowanych po 3]. Polska pełną gębą. Gdzie byli rodzice tegoż "knajta"?!). Trudno się mówi.

Niestety, póki w tą grę będą grać "inteligentne polaczki ktUre majOM sieM za kÓl źJoMsUf", nie będzie lepiej. Zawsze znajdzie się ktoś zawistny, a może i głupi, komu widać zbawi życie zakoszenie 1 gp z zabitego spidera. Dobry sposób na dowartościowanie się, jakim to nie jest się fasthandem.

Pozdrawiam

P.S.: Polecam przejść się do Kazordoon. W mojej skromnej opinii najbardziej klimatyczne miasto Tibii :>
"21.24 Nie ma lepszego dziennikarza sportowego od Rafała Patyry. "Artur, używając terminologii bokserskiej zostaliście znokautowani zanim zdążyliście założyć rękawice". Używając terminologii stoczniowej - ukradli wam statek, zanim odpaliliście spawarkę, a używając terminologii dziennikarskiej: powinni wyłączyć kamerę zanim zdążycie zadać jakiekolwiek pytanie."
P0nury jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2006, 00:27   #30
Mithgar XX
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 01 2006

Imię: Mithgar
Domyślny

Panie Jarku!
Postanowiłem przygotować dla pana mały słowniczek : )

sznur, lina=rope
łopata=shovel
noob=osoba, która zabija czyjeś potworki i kradnie rzeczy
łup=loot
newbie=ktoś taki jak Pan ( dopiero zaczyna grę, początkujący )
plecak=bp, backpack

Gdy przeczytałem Pana wyczerpujący post i porównałem z postami innych użytkowników, dostrzegłem ogromną różnicę. Posługuje się Pan wielce poprawną polszczyzną, używa polskich znaków, przestrzega zasad ortografii i interepunkcji, stara się nie popełniać błędów, itp, podczas gdy inny w ogóle nie patrzą na to, co piszą. Czasami sam żałuję, że w Tibii nie można używać polskich znaków :-).
Jakby grał Pan na moim serwerze, chętnie bym Panu pomagał we wszystkich, szkoda.
Popieram Pana w 100%!! Dam mi Pan wiele do myślenia.

Pozdrawiam!

//Mith
stary 08-06-2006, 05:58   #31
Jarassimus
Użytkownik Forum

Domyślny

No nawet nie dadzą w nocy poexpić, no... :-/

Ale to nic, połaziłem sobie po grotach z pewnym brazylijczykiem :-). Co prawda angielski u niego szedł baaardzo kiepsko ;-), ale trochę żeśmy orków natłukli :-). Do tego, przynajmniej, nie trzeba znać żadnego języka. ;-)

Tylko jeszcze nie mogę zakumać tego, w jaki sposób rosną skille. Przeczytałem tutejszy artykuł o skillach i regułach jego naliczania, ale w praktyce okazuje się, że cała noc łażenia po misiach i orkach niewiele mi dała. Najwyraźniej czegoś jeszcze nie zrozumiałem z tego artykułu albo coś źle robię. A robię tak: biorę w dłonie carlin sword i brass shield, na głowie mam legion helmet, na nogach studded legs oraz leather boots, zaś ubrany jestem w chain armor. I teraz z takim uzbrojeniem idę na przykład do misiów i przez jakiś czas pozwalam się im tłuc (bo teoretycznie, jak wynika z artykułu, dostanie w tarczę do 30 razy powoduje wzrost skilla Shielding i wtedy ten skill zatrzymuje się), potem raz czy dwa rąbnę go carlinem przez łeb ;-), żeby krew poszła i ponownie pozwalam się tłuc. Powinien Shielding iść jak burza, ale tak nie jest :-/. Podobnie ze Sword fighting: nawalam się z misiem w trybie Defence (obrona), więc to dość długo trwa, a co jakiś czas miś dostaje "krwawy cios", więc powinien dość szybko wzrastać Sword fighting, ale też tak nie jest. :-/

Skutkiem czego jest to, że na 10 levelu mam Sword fighing równy 16, a Shielding równy 19 :-/. To wciąż jest za mało, na przykład, na minotaury, gdyż chciałbym pojść na nie sam :-/. Co prawda udało mi się wykonać pewien quest (ciii... ;-) związany z nimi, ale nie udało mi się jeszcze samodzielnie od początku do końca zabić choć jednego minoska. :-/

Czy ktoś mógłby mi to nieco jaśniej wytłumaczyć? Oczywiście, mam tu na myśli wciąż Rookgard, bo w Venore... to już inna para kaloszy ;-). Tam, jako knight, wszystkie skille walki w zwarciu mam powyżej 23 :-). No, ale tu? Co jest, do jasnego gwinta? :-/

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mithgar XX
Panie Jarku!
Po pierwsze: "czasy panów" już się skończyły ;-). Jestem jaras, nie żaden Pan. ;-)

Cytuj:
Postanowiłem przygotować dla pana mały słowniczek : )

[...]
Dzięki, no ale wiesz, w mojej pracy (nie, nie jestem kolejarzem ;-) język angielski jest dość potrzebny, więc żadne z tych słów nie stanowi dla mnie problemu :-). Mało tego, z obcokrajowcami w Tibii gadam normalnie po angielsku :-). Ale także ten Wasz "slang tibiowy" też dobrze obczajam. Tak więc, spox, Ziom. ;-)

Cytuj:
Gdy przeczytałem Pana wyczerpujący post i porównałem z postami innych użytkowników, dostrzegłem ogromną różnicę. Posługuje się Pan wielce poprawną polszczyzną, używa polskich znaków, przestrzega zasad ortografii i interepunkcji, stara się nie popełniać błędów, itp, podczas gdy inny w ogóle nie patrzą na to, co piszą. Czasami sam żałuję, że w Tibii nie można używać polskich znaków :-).
Jakby grał Pan na moim serwerze, chętnie bym Panu pomagał we wszystkich, szkoda.
Popieram Pana w 100%!! Dam mi Pan wiele do myślenia.
Miło mi. :-)

Wiesz, z tą poprawną polszczyzną, to fajnie by było, gdyby każdy tak pisał. Oczywiście nie mam zamiaru tu sobie z tego powodu pomnika budować ;-), ale po prostu też czytam wiele postów, w których ludziom nie chce się nawet dobrze złożyć zdania. No cóż - tak, widać, zostali nauczeni. ;-)

Cytuj:
Pozdrawiam!
I ja także pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Jarassimus - 08-06-2006 o 06:17.
stary 08-06-2006, 08:30   #32
Arcydemon
Użytkownik Forum

Arcydemon's Avatar

Data dołączenia: 17 08 2005

Profesja: Knight
Świat: Refugia
Poziom: 31
Skille: 62/60
Poziom mag.: 5
Domyślny

bo widzisz, skile idą z różną szybkością dla danej profesji. i tak właśnie:

knight- szybko rośnie sword, axe, club, shielding, wolno natomiast magic level i distans fighting
paladyn- szybko rośnie distans, a reszta średnio
druid/mag- szybko rośnie tylko magic level, natomiast reszta extremalnie wolno.

i własnie na rookgardzie skile rosną Ci tak jak u druida czy też maga- extremalnie wolno. nigdy nie zdobedziesz tu skili no powiedzmy 60/60 [no chyba, że w 2012 roku ; )] więc nic dziwnego, ze nabicie na mainie knightem 60/60 to sprawa czasu, a na rooku to jest wręcz niemożliwe

pozdrawiam
17:13 aaa: a juz mialem bohy kupowac :/
17:14 bbb: nie radze
17:14 aaa: czemu?
17:14 bbb: nie widac ruznicy
17:14 aaa: o to nowosc
17:14 bbb: jak kupilem to myslalem ze sa zepsute
---
Cytuj:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Tak, jest jeden nowy super item na roku. Nazywa siem slownik. Naprafde, jest super ekstra! Muwie Ci, zaizyj do njego!
Błędy celowe.
A gdzie on jest i do czego słóży? To jakiś qest? pliz msg me
Arcydemon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2006, 08:38   #33
pally mikmys
Użytkownik Forum

pally mikmys's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2005

Domyślny

@up
wszystko sie da nawet knajt moze miec 15 mlvl [tylko musi "troszke" dlugo chlac manasy ]
co do noobkow kradnacych loota itp nie przejmuj sie pozostaw zemste Bogu

A swistak siedzi i bzyka muchomorka
pally mikmys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2006, 09:28   #34
Jarassimus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arcydemon
bo widzisz, skile idą z różną szybkością dla danej profesji. i tak właśnie:

knight- szybko rośnie sword, axe, club, shielding, wolno natomiast magic level i distans fighting
paladyn- szybko rośnie distans, a reszta średnio
druid/mag- szybko rośnie tylko magic level, natomiast reszta extremalnie wolno.

i własnie na rookgardzie skile rosną Ci tak jak u druida czy też maga- extremalnie wolno. nigdy nie zdobedziesz tu skili no powiedzmy 60/60 [no chyba, że w 2012 roku ; )] więc nic dziwnego, ze nabicie na mainie knightem 60/60 to sprawa czasu, a na rooku to jest wręcz niemożliwe

pozdrawiam :)
Aaa, no tak! :-/

Naprawdę, skille rosną tu w koszmarnie wolnym tempie :-/. Moja postać na mainie (knight, wcześniej 10, teraz 11 lvl), po krótkim tylko treningu (przedwczoraj sobie biegaliśmy z kolegą po pewnym expowisku) "momentalnie" zdobyła skille w machaniu mieczykiem (Sword fighing), toporem (Axe fighing) oraz maczugą (Club fighting), a także osłanianie tarczą (Shielding). Jest taka tabelka (tutaj link), w której ukazane są zalecane/średnie skille oraz wyposażenie dla poszczególnych profesji. Zarówno ja, jak i mój kolega (palladyn, 11 lvl) trenujemy i zbieramy stuff według niej i wyniki wychodzą wspaniałe. Natomiast na Rookgardzie (też 11 lvl), jak napisałem wcześniej, skille w machaniu różnymi kijkami ;-) ledwo przekraczają 15 do 16, a Shielding - zaledwie 19. :-/

Wszystko już jasne :-/. Szkoda, no, ale trudno - taka już trudna rola Rookstayera ;-). Tym większy mam podziw dla tych, którzy osiągnęli tu level ponad 20. :-)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pally mikmys
@up
wszystko sie da nawet knajt moze miec 15 mlvl [tylko musi "troszke" dlugo chlac manasy:p :p :p ]
No więc, jeśli chodzi o main, to jak "jadę" według powyżej wymienionej tabelki, to wszystko się zgadza (tak samo u mnie, jak i u mojego kolegi - palladyna) i wcale nie potrzebuję mieć od razu 15 mlvl. Jeszcze przyjdzie na to odpowiednia pora - nie od razu Kraków zbudowano. ;-)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pally mikmys
co do noobkow kradnacych loota itp nie przejmuj sie pozostaw zemste Bogu :king: :king: :king:
Heh, no trudno - nie przejmuję się. :-)

Jak tak napisałeś: "pozostaw zemstę Bogu", to mi wyobraźnia podpowiedziała co innego (tak w klimacie gry ;-): "pozostaw zemstę bogom" ;-D. I od razu poszło mi w wyobraźni jeszcze coś innego: jak taki stary, siwy mag, z takim starczym głosem wypowiada zaklęcie: "uteeeevoooo luuux!" (czyli: "nieeeech staaanieee sięęę świaaatłooość!"). ;-D

Tak tak, wiem, jestem porąbany ;-). Sorry za offtopic. ;-)

A noobów rzeczywiście pozostawmy dla zemsty komu innemu. ;-)

stary 08-06-2006, 12:13   #35
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Jarassimus
Oooo, nie nie nie nie nie! Denatkę mi jazda ze stołu! ;-)

Jak miałbym grać na świecie PvP (lub, nie daj Boże enforced-PvP :-O), to wolałbym się pójść od razu dać pociąć ;-). Gram na Harmonii (fajnie to brzmi :-D) - a więc w świecie non-PvP. Tylko w taki sposób Tibia ma dla mnie swój urok.
Ojojoj, i właśnie zabiłeś klimat gry. Kiedyśtam jak będziesz grał dłużej niż 2 tygodnie, zrozumiesz że światy pvp żądzone są prze siłę i miecz, a światy non-pvp są bezprawiem.
stary 08-06-2006, 13:27   #36
Ard Carraigh
Użytkownik Forum

Ard Carraigh's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2006
Lokacja: lbn

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
Poziom: 115
Skille: 21/29
Poziom mag.: 72
Ard Carraigh ma numer GG 1415845
Domyślny :)

<ziewa> Nooooo siła miecza ... 20 na jednego hehe naprawde wspaniała zabawa Czemu non-pvp ? Bo tutaj mam spokój i cisze a nie patrzenie przez cały czas na ekran czy aby ktos mnie nie zabił ... Domek, żona, wspaniali znajomi czego chcieć więcej od tej pikselowetej gry Pozdro i udanej siekaniny Emilok

Ard Carraigh jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2006, 15:04   #37
Peter91
Użytkownik forum

Peter91's Avatar

Data dołączenia: 05 06 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pan Klocek

Jestem za wprowadzeniem zakazu grania w Tibie osoba przed 15 rokiem zycia :joke:
Przed 15 rokiem życia, powiadasz. Gdybyś miał poniżej piętnastu lat to zapewne byś tak nie napisał.
Peter91 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2006, 15:50   #38
Arcydemon
Użytkownik Forum

Arcydemon's Avatar

Data dołączenia: 17 08 2005

Świat: Refugia
Poziom: 31
Skille: 62/60
Poziom mag.: 5
Domyślny

po pierwsze: knight NIGDY nie będzie miał 15 m levelu.
po drugie: napisałes, że rosły Ci skile sword/club/axe fightingu... czyli z tego by wynikało, ze walczysz róznymi broniami. BŁĄD !!! wybierz JEDEN JEDYNY rodzaj którym będziesz walczył i na nim się skoncentruj. lepiej miec skills 80/80 w np. axe niż 50/50/50 w axe/sword/club. osobiście używam swordów ale mozesz też wybrać axe. natomiast nie polecam clubów. sa extremalnie tanie [tylko skull staff troche droższy] ale za to na WYSOKIM levelu brakuje dobrej broni jednoręcznej, pozostaje war hammer/skull staff + shield. a uzywając sworda możesz mieź SOV [sword of valor] + shield lub używajć axe- SCA + shield.
po trzecie: nie kieruj się żadnymi tabelkami skili! jeśli uważasz, ze skile jakie teraz masz Ci wystarczą nabijaj exp. jeśli potwory są dla Ciebie za silne- trenuj. Skile to TWOJA sprawa i powinieneś sam sobie wyznaczać jakie miec na dany level. oczywiście im wyższe tym lepiej...

PS: jak narazie jest to pierwszy temat ktory mnie MOCNO zainteresował ;p
pozdro
17:13 aaa: a juz mialem bohy kupowac :/
17:14 bbb: nie radze
17:14 aaa: czemu?
17:14 bbb: nie widac ruznicy
17:14 aaa: o to nowosc
17:14 bbb: jak kupilem to myslalem ze sa zepsute
---
Cytuj:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Tak, jest jeden nowy super item na roku. Nazywa siem slownik. Naprafde, jest super ekstra! Muwie Ci, zaizyj do njego!
Błędy celowe.
A gdzie on jest i do czego słóży? To jakiś qest? pliz msg me
Arcydemon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2006, 16:16   #39
Jarassimus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez emilok
Ojojoj, i właśnie zabiłeś klimat gry. Kiedyśtam jak będziesz grał dłużej niż 2 tygodnie, zrozumiesz że światy pvp żądzone są prze siłę i miecz, a światy non-pvp są bezprawiem.
No wiesz... z punktu widzenia możliwości zemszczenia się na kimś za swoje "krzywdy", to może i faktycznie PvP jest jakby najbardziej "sprawiedliwym" rodzajem świata (choć, zwróć uwagę na to, że słów tutaj użyłem w cudzysłowiu, co dla mnie oznacza, że teoria ta jest nieco naciągana ;-).

Ale czy klimat gry tkwi właśnie w tym zabijaniu się nawzajem?

Dla mnie niekoniecznie. Przypomina mi się gra Warcraft I lub II (I to jeszcze była pod MS-DOS, a II - pod Windows 98 i chodziła dobrze na słabym sprzęcie). Grafika w tych wersjach Warcrafta była podobna do dzisiejszej Tibii, ale nie chodziło tam o zabijanie się nawzajem (dlatego nie wymieniam Warcraft III, bo tam już była możliwość gry mulpiplayer). Wiesz co dla mnie było w niej (w tej I lub II) klimatem? No właśnie te wszystkie przygody, przez jakie przechodziłem w kolejnych planszach. Miało się pachołków do budowania domków, rycerzy do walki w zwarciu, archerów do walki na dystans oraz inne profesje do "cięższych" zadań. No i teraz trzeba było użyć swojego kombinatorstwa, żeby z kilkoma ludzikami na początku zbudować twierdzę, wytrenować żołnierzy i zaatakować silniejszego wroga.

Tu jest dość podobnie, tyle, że nie muszę się już martwić o miasto (bo już jest miasto) czy żołnierzy (bo walczę sam albo w drużynie z kolegą; poza tym trenuję różne rodzaje walki i magię), ale są pieniądze, które muszę rozsądnie wydawać, są różne taktyki walki oraz jest także odkrywanie nowego terenu. Oczywiście Tibia nie równa się Warcraft I/II, bo to całkiem na czym innym polegające gry - mi chodzi o bardzo zbliżony klimat.

Co więc nim jest?

Ano właśnie to dążenie do przez siebie samego zaplanowanych działań i pomalutku ich realizowanie. I teraz, gdybym do tego miał dołożyć świat PvP - musiałbym się jeszcze dodatkowo rozpraszać na bójki z innymi ludźmi. Ja nigdy nie lubiłem współzawodniczyć z innymi - zawsze zaś lubiłem z nimi współpracować. :-)

Ale, oczywiście, takie jest moje postrzeganie klimatu Tibii (czyli w świecie non-PvP), ale Twoje może być inne ;-). I ja to szanuję. Niczego nie zabijam, choć gram już trochę więcej niż dwa tygodnie (klimatu też nie ;-).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ard Carraigh
<ziewa> Nooooo siła miecza ... 20 na jednego hehe naprawde wspaniała zabawa ;) Czemu non-pvp ? Bo tutaj mam spokój i cisze a nie patrzenie przez cały czas na ekran czy aby ktos mnie nie zabił ... Domek, żona, wspaniali znajomi czego chcieć więcej od tej pikselowetej gry :) Pozdro i udanej siekaniny Emilok :)
Ooo, właśnie: tutaj tkwi sedno sprawy - tego o czym pisałem w poprzednim akapicie. :-)

Cytuj:
po pierwsze: knight NIGDY nie będzie miał 15 m levelu.
po drugie: napisałes, że rosły Ci skile sword/club/axe fightingu... czyli z tego by wynikało, ze walczysz róznymi broniami. BŁĄD !!! wybierz JEDEN JEDYNY rodzaj którym będziesz walczył i na nim się skoncentruj. lepiej miec skills 80/80 w np. axe niż 50/50/50 w axe/sword/club. osobiście używam swordów ale mozesz też wybrać axe. natomiast nie polecam clubów. sa extremalnie tanie [tylko skull staff troche droższy] ale za to na WYSOKIM levelu brakuje dobrej broni jednoręcznej, pozostaje war hammer/skull staff + shield. a uzywając sworda możesz mieź SOV [sword of valor] + shield lub używajć axe- SCA + shield.
po trzecie: nie kieruj się żadnymi tabelkami skili! jeśli uważasz, ze skile jakie teraz masz Ci wystarczą nabijaj exp. jeśli potwory są dla Ciebie za silne- trenuj. Skile to TWOJA sprawa i powinieneś sam sobie wyznaczać jakie miec na dany level. oczywiście im wyższe tym lepiej...
Z tym mlvl, to racja - nie zwróciło to mojej uwagi te 15 :-). Faktycznie - dla rycerza 15 mlvl będzie chyba rzeczywiście nieosiągalne - co innego dla profesji typowej dla magii.

A z tą tabelką... No właściwie to też racja, tyle, że muszę pamiętać, że ja gram nie zawsze sam, lecz często z kolegą. Owszem nie chodzi też o to, żeby trzymać się na sztywno ustalownych reguł i koniec (czyli nie przekraczać ich), ale także nie chodzi mi znowu o współzawodniczenie z nim, lecz o współpracę. Cóż to będzie za drużyna, jeśli mój knight będzie wypasiony (i będzie np. dobrze blokował), skoro jego palladyn będzie cienki w rozwalaniu tej zablokowanej ofiary? Albo odwrotnie: jak to będzie, gdy on będzie wypasiony i będzie świetnie dawał sobie radę z mocnymi wrogami, tyle, że ja, mniej od niego wypasiony będę kiepski w blokowaniu ich? Dlatego tabelkę tą obaj traktujemy nie jako wymagania dla naszych parametrów, lecz jako zalecenia. To coś jak w komputerze: jest minimalna (wymagana), i jest zalecana konfiguracja sprzętowa dla jakiegoś oprogramowania. Kiedy jest mi potrzebny dany program - muszę też zadbać o to, by mieć w miarę możliwości tą zalecaną konfigurację. :-)

Cytuj:
PS: jak narazie jest to pierwszy temat ktory mnie MOCNO zainteresował ;p
pozdro :)
Cieszy mnie to. W pewnym zamyśle moim było nieco rozruszanie tego, moim zdaniem, trochę zaniedbanego forum oraz zastygłego klimatu na nim. Cieszę się właśnie z tego, że choć trochę mi się to udało. ;-)

Pozdrowionka.

PS. A teraz zwijam się do świata Tibii, bo właśnie przyszedł mój kumpel - czas trochę pozwiedzać tego tajemniczego lądu. ;-)

Ostatnio edytowany przez Jarassimus - 08-06-2006 o 16:20.
stary 08-06-2006, 16:30   #40
grzysztof
Użytkownik Forum

grzysztof's Avatar

Data dołączenia: 07 04 2005

Domyślny

Witam jedyną starsza osobę grająca w tibie jakiej wypowiedzi czytam :) myślalem że gra ta oblegają same dzieci, ale nie o tym chce mowić.

Żadko zdarza sie aby ktoś grający po raz pierwszy raz w tibie robił sobie rookstayera, zazwyczaj zabieraja sie do tego doswiadczeni gracze którzy z jakis powodów nie graja głowna postacią lub znudziła im sie ona, wiec za to naprawde poszanowanie odemnie i życze sukcesów.

Co do twojego skillowania z tego co opisałes robisz to nie do końca dobrze, nie trzeba przerywać walenia mieczem, wystarczy załozyć slabszą bron i walić caly czas 50/50 lub full defense (zależy jak szybko zabijasz potworka). Oczywiscie trzeba wziąść pod uwage to co wczesniej zostało juz powiedzane ze na rooku skillowanie nic NIE da. I jeszcze jedna uwaga nawet na main polecam skupić sie na jedym typie broni i tylko jego uzywać/skillować gdyż da to daleko idące korzyści w przyszłosci. Jeśli chciałbys zabijac minosy latwo samemu są dwa sposoby które polecam, po 1 primo zacząc używac włoczni tak aby wyrobił sie skill ok. 14-15 i pozniej zaopatrzyć sie w pare pare boxów do odgrodzenia sie od minotaurów, teraz może być z tym problem gdyż zeby zabic dużo minosów trzeba miec duzo spearów, ale pamietam gdy przed updatem rok temu na 11 levelu wytłukłem cale mino hell (tam gdzie quest :)) przy pomocy sperów i paru boxów. Drugim sposobem będzie poprostu zaczekać aż bedziesz miec wyższy level i za razem więcej hp, co pozwoli Ci spokojnie solowac pojedyncze sztuki.

Co do non-pvp uważam że był to bardzo trafny wybór, swiaty pvp budzą tylko niezdrową agresje i chęc chorej rywalizacji. Na non-pvp wcale nie ma aż tylu noobów w porówaniu do pvp, a oprocz tego lepiej chyba gdy ktoś czasem ukradnie Ci exp lub jakiegos loota, niż gdy bez powodu zginiesz od pk/hunta/wojny/pa i stracisz exp który tak długo zdobywałes. Pozatym jeśli ma sie już wiekszy level na non-pvp, bardzo żadko ktos przeszkadza Ci w expieniu lub huncie, gdy na non-pvp każda silniejsza osoba Cie wygoni jeśli bedzie chciała poexpic na twoim miejscu.

Ostatnią moją radą bedzie polecić Ci zakup premium Account, gdyż dla kogoś w takim wieku 90zł w tą czy tą to kropla w morzu, a konto takie poprawia znacznie grę i przynosi dostęp do wielu ciekawych i słabo zaludnionych terenów.

Pozdro i życze Ci abyś za predko nie zrezygnował z grania w Tibie, nawet mimi sprzeczności losu :)
grzysztof jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania