Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 12-06-2006, 03:18   #21
Oscarius
Użytkownik forum

Oscarius's Avatar

Data dołączenia: 12 06 2006
Lokacja: Heaven

Domyślny

Na wstepie chcialbym podsumowac wszystkie czesci hirołsow:
  • Heroes I - rewolucja
  • Heroes II - kontynuacja rewolucji
  • Heroes III - Najlepsza i najbardziej udana czesc (klasyka)
  • Heroes IV - Nieudane polaczenie I, II i III (totalna porazka)

Wlasnie ukonczylem wszystkie kampanie i mapki single player w hirols V. Przyznam, ze gralo sie ciekawie, grafika jest ladna, ale nie powalajaca ( i dobrze, gdyby byla lepsza wiekszosc narzekala by na slaby sprzet ). W tej grze liczy sie klimat, i musze powiedziec, ze im sie to udalo - UbiSoft nie poszedl na latwizne. Fabula przypomina nieco serial brazylijski Nie wiem czemu, ale po skonczeniu HoMMV zainstalowalem HoMM3 z dodatkami i zaczalem od nowa przechodzic kampanie, heh (nie mam na to racjonalnego wytlumaczenia )

Podsumowujac: Heroes of Might and Magic V jest gra udana, zachowujaca klimat z porzednich czesci, nie zaluje wydanych na nia ciezko zarobionych pieniedzy Ale jedno jest pewne, nic nie przebije HoMM3. Takie jest moje zdanie.

Moja ocena HoMM5 9/10

P.S. Zephir, podany przez Ciebie wyzej mod Black Knight nie chodzi poprawnie...w zamku Necropolis nadal jest budynek z duchami i mozna je rekrutowac, dopiero po ich zakupie zamieniaja sie w Czarnych Rycerzy.

Oscarius
Oscarius jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 12-06-2006, 09:25   #22
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

@Zephir:
Spolszczenia z tej strony nie da się ściągnąc. Tzn. jak ściągam z Rapida to pisze, że nie ma takiego pliku.
stary 12-06-2006, 11:27   #23
Oscarius
Użytkownik forum

Oscarius's Avatar

Data dołączenia: 12 06 2006
Lokacja: Heaven

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura
@Zephir:
Spolszczenia z tej strony nie da się ściągnąc. Tzn. jak ściągam z Rapida to pisze, że nie ma takiego pliku.
Hmmm, 3 moich znajomych sciagnelo to spolszczenie i nie narzekaja, przypominam, ze masz tam 2 mirrory.

Oscarius
Oscarius jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-06-2006, 00:36   #24
Blaszak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 06 2005

Domyślny

Udana gra, udana ale jest wkurzajaca w nie których momentach, o to kilka błędów:
a) gdzie sa heksy...? po co dali kwadraty?
b) miasto omfg... n/c nie da sie WOGOLE połapac co gdzie jest itd.. o pracy kamer nie juz nie wspominajac..
c) praca kamer w walkach nie powala ~.~ jest srednia, i jakos nie przypadly mi do gustu niektore jednostki haven'u , wygladaja jak gnomu/halflingi/krasnoludy/ kurduple
d) malo map
e) male mapy >.>
f) mowilem juz o dziwnej pracy kamer? pff

Reasumujac gra przyjemna i fajna lecz jest duzo nie dociagniec, nival sie staralo ale nie wiem czy na dobre to wyszlo, btw zauwazyliscie ze w tych nowych grach <np HomV , Civ IV itd> nie ma tego "czegos" co bylo w tych wczesniejszych grach, jak Stacraft, Hom III, warcraft II i/lub moze III itd..> ?
Doskonalym przykladem jest Hom V , który moze i jest świetna grą, o świetnej grafice i dzwieku, ale who cares? skoro nie ma tu tej grywalnosci.. ?

Ostatnio edytowany przez Blaszak - 15-06-2006 o 00:38.
Blaszak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-06-2006, 09:36   #25
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Blaszak
Udana gra, udana ale jest wkurzajaca w nie których momentach, o to kilka błędów:
a) gdzie sa heksy...? po co dali kwadraty?
b) miasto omfg... n/c nie da sie WOGOLE połapac co gdzie jest itd.. o pracy kamer nie juz nie wspominajac..
c) praca kamer w walkach nie powala ~.~ jest srednia, i jakos nie przypadly mi do gustu niektore jednostki haven'u , wygladaja jak gnomu/halflingi/krasnoludy/ kurduple
d) malo map
e) male mapy >.>
f) mowilem juz o dziwnej pracy kamer? pff
Reasumujac gra przyjemna i fajna lecz jest duzo nie dociagniec, nival sie staralo ale nie wiem czy na dobre to wyszlo, btw zauwazyliscie ze w tych nowych grach <np HomV , Civ IV itd> nie ma tego "czegos" co bylo w tych wczesniejszych grach, jak Stacraft, Hom III, warcraft II i/lub moze III itd..> ?
Doskonalym przykladem jest Hom V , który moze i jest świetna grą, o świetnej grafice i dzwieku, ale who cares? skoro nie ma tu tej grywalnosci.. ?
a)kwadraty tez sie niezle sprawdzalo
b)miasto teraz wyglada przeslicznie - po co wiedziec, gdzie co jest? Kupuje sie jednostki przez jedna ikonke, maszyny przez 1 ikonke, gildie magow wchodzi sie przez 1 ikonke...
c)subiektywna opinia
d)racja
e)czasami

Co do dolnej czesci tekstu - po prostu ustalamy sobie, ze homm3 jest gra "perfekcyjna", a V powinna byc taka sama, ale lepsza...Takiego czegos sie nie da zrobic. Wg mnie homm5 jest bardzo grywalne.
stary 15-06-2006, 10:36   #26
Arathorn
Użytkownik Forum

Arathorn's Avatar

Data dołączenia: 06 02 2004
Lokacja: WWA

Stan: Na Emeryturze
Imię: --
Profesja: Elite Knight
Świat: Chimera
Poziom: -
Skille: -
Poziom mag.: -
Domyślny

Ta gra jest po prostu zajebista
Arathorn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-06-2006, 22:16   #27
Blaszak
Użytkownik Forum

Domyślny

no dobra ponarzekałem sobie, ponarzekalem :> macie racje, wybrzydzam ale tak jak nekromanta mowi, oczekiwalismy/łem gry lepszej od ideału >.>
stary 17-06-2006, 09:25   #28
..::QRAS::..
Manga & Anime

..::QRAS::..'s Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

..::QRAS::.. ma numer GG 638092
Domyślny

mam pytanie jakie miasto najlepiej WY lubicie ?

" Choc droga jest bez konca , pozornie bez znaczenia , mniemam ze mam powody by drogi swej nie zmieniac... "

..::QRAS::.. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2006, 10:22   #29
Charlotte Makantana
Użytkownik Forum

Charlotte Makantana's Avatar

Data dołączenia: 30 09 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Na emeryturze
Charlotte Makantana ma numer GG 2472508 Send a message via Skype™ to Charlotte Makantana
Domyślny

szczerze mwoiac to Heroes V jest bardzo podobno stylem do Herosa III... tylko oczywiscie lepsza grafa... ^_^ ale i tak najbardzieju mi sie "trojka" podobala... lacznie z dodatkiem Armagedon's Blade...
stary 17-06-2006, 12:17   #30
Blaszak
Użytkownik Forum

Domyślny

re:up
Nom, najlepszy bohater to był ten elf co mógl ulepszać "elfickich łuczników" fajny też był końcowy filmik <ten z shadows of dead czy tam armagedons blade> , ten w którym ten wlasnie elf z tym barbarzyńcą walczyli :> wogole all filmiki byly fajne ;d
stary 17-06-2006, 16:48   #31
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

Herosi 5 - wielkie rozczarowanie.

Szczerze Nival mógł sobie dać spokój i po prostu wypuścić pacza do Herosów 3 zmieniający w Herosów 5 a zostawiający grafikę. I gra by szybciej chodziła i sterowanei byłoby lepsze.

Zarzuty: zacznijmy od standartów czyli:
1) kompletnie niezrównoważone zamki. Właściwie można sobie odpuścić grę Inferno i Dungeonem. Natomiast jak zwykle Heaven i Necropolis wymiatają.
2) Sterowanie praktycznie z dupy wyciągnięte. Na mapie świata czasami zdarza się nie trafić w resourca. I co mi z tego że wszystko jest 3d skoro w czasiw walki nie mogę sobie dowolnego miejsca przybliżyć? Albo kamera zamiast ładnej animacji pokazuje kaktusa
3) Znowu olany bohater. Właściwie nie opłaca się robić bohatera do walki, bo i tak mocniej uderzysz z czarów a co ważniejsze szybciej będziesz mógł jeszcze raz walnąć.
4) Niby duże mapy, ale okazuje się że jednak małe. Zrobiono za to bardzo brzydki myk, czyli obcięto ilość punktów ruchu.
5) Brak paska z MP. No kurna ile to jest? 5 na 20 pikseli? I szkoda im.
6) Grafika. Ani ona ładna ani porządnie zrobiona. Grafika miast dobija. Owszem jest ładnie, ale weź tu cokolwiek szybko znajdź.
7) Jednostki. No cóż niektóre wydają się kompletnie nie potrzebne (jak smoki u Nekromanty, Hydry w Dungeonie), a niektóre totalnie przegięte (duchy od Nekromanty, Hunterzy u Sylwanów, i połowa jednostek Heaven).
8) Komputer oszukuje.
9) Magia. Dziiiiiwna, a jednak bardzo przydatna. Chociaż działania teleportu nadal nie rozumiem.
10) Skille jednostek. Chłopaki się nie postarali, niektóre wyjątkowo przydatne (oplątanie, fireball). Inne nie wiadomo po co (chociażby atak Hydry, bo zanim ona dojdzie do wroga to już jest po bitwie).

Tyla. Ogólnie rozczarowanie.
ponczus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2006, 16:52   #32
ponczus
Użytkownik Forum

Domyślny

Herosi 5 - wielkie rozczarowanie.

Szczerze Nival mógł sobie dać spokój i po prostu wypuścić pacza do Herosów 3 zmieniający w Herosów 5 a zostawiający grafikę. I gra by szybciej chodziła i sterowanei byłoby lepsze.

1) kompletnie niezrównoważone zamki. Właściwie można sobie odpuścić grę Inferno i Dungeonem. Natomiast jak zwykle Heaven i Necropolis wymiatają.
2) Sterowanie praktycznie z dupy wyciągnięte. Na mapie świata czasami zdarza się nie trafić w resourca. I co mi z tego że wszystko jest 3d skoro w czasiw walki nie mogę sobie dowolnego miejsca przybliżyć? Albo kamera zamiast ładnej animacji pokazuje kaktusa
3) Znowu olany bohater. Właściwie nie opłaca się robić bohatera do walki, bo i tak mocniej uderzysz z czarów a co ważniejsze szybciej będziesz mógł jeszcze raz walnąć.
4) Niby duże mapy, ale okazuje się że jednak małe. Zrobiono za to bardzo brzydki myk, czyli obcięto ilość punktów ruchu.
5) Brak paska z MP. No kurna ile to jest? 5 na 20 pikseli? I szkoda im.
6) Grafika. Ani ona ładna ani porządnie zrobiona. Grafika miast dobija. Owszem jest ładnie, ale weź tu cokolwiek szybko znajdź.
7) Jednostki. No cóż niektóre wydają się kompletnie nie potrzebne (jak smoki u Nekromanty, Hydry w Dungeonie), a niektóre totalnie przegięte (duchy od Nekromanty, Hunterzy u Sylwanów, i połowa jednostek Heaven).
8) Komputer oszukuje.
9) Magia. Dziiiiiwna, a jednak bardzo przydatna. Chociaż działania teleportu nadal nie rozumiem.
10) Skille jednostek. Chłopaki się nie postarali, niektóre wyjątkowo przydatne (oplątanie, fireball). Inne nie wiadomo po co (chociażby atak Hydry, bo zanim ona dojdzie do wroga to już jest po bitwie).

Tyla. Ogólnie rozczarowanie.
stary 19-06-2006, 15:19   #33
Tomaszeq
Użytkownik forum

Tomaszeq's Avatar

Data dołączenia: 26 05 2006

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Thoria
Poziom: 20
Skille: 55/54
Poziom mag.: 3
Domyślny

W Heroes III i Heroes IV mozna dzielic oddzialy na mniejsze, np. mam 200 pikinierow w jednym oddziale i dziele ich na dwa oddzialy po 100 jednostek. W Heroes V nijak nie potrafie tego zrobic.

Wie ktos moze jak dzielic oddzialy? Czy to w ogole jest mozliwe?
Tomaszeq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-06-2006, 15:37   #34
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tomaszeq
W Heroes III i Heroes IV mozna dzielic oddzialy na mniejsze, np. mam 200 pikinierow w jednym oddziale i dziele ich na dwa oddzialy po 100 jednostek. W Heroes V nijak nie potrafie tego zrobic.

Wie ktos moze jak dzielic oddzialy? Czy to w ogole jest mozliwe?
Pewnie, że można. Sprobuj jakoś na nie poklikać, mi sie tak udało.
@Btw:
Jak zainstalowac to spolszczenie ? Skopiowałem wszystkie pliki i nic.

Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 19-06-2006 o 15:47.
Yoh Asakura jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-06-2006, 15:45   #35
Szulek
Użytkownik Forum

Szulek's Avatar

Data dołączenia: 29 03 2005

Domyślny

klikasz lewym przyciskiem myszy na tej jednostce, przytrzymujesz shift i klikasz w inne miejsce i masz rozdzielanie
Szulek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-06-2006, 15:46   #36
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ponczus
A ja jednak stawialbym inferno nad necropolis. Pomijajac to, ze szkielety (podstawowa jednostka do walki na dystans) padaja jak muchy, to licze sa dosc drogie, przez co czasami ta rasa jest pozbawiona walki dystansowej. Wiekszosc jednostek, zanim sie doczlapie, zdazy pasc. Vampiry maja maly def w stosunku do innych jednostek, natomiast smoki sa strasznie denne...co z tego, ze tanie, jesli w ataku daja dupy? A miasto zycia (haeven) jest przesadzone za sprawa inkwizytorow...
Cytuj:
2)I co mi z tego że wszystko jest 3d skoro w czasiw walki nie mogę sobie dowolnego miejsca przybliżyć?
Jak to nie mozesz? Ja nie mam problemu...Strzalki + PPM i rolka.
Cytuj:
Lepszy niz w hommIII.
Cytuj:
A mi grafika sie akurat b. podoba. Moze odpal ja w max detali?
Cytuj:
8) Komputer oszukuje.
Ty tez sprobuj
Cytuj:
Juz nie miales czego wymyslic - zla, ale dobra. Wg mnie magia w tej grze jest dosc dobrze przestawiona.
Cytuj:
Atak hydry jest calkiem ciekawy, szczegolnie kontratakujac otaczajacych cie wrogow.
]
stary 19-06-2006, 18:09   #37
Leera
Użytkownik Forum

Leera's Avatar

Data dołączenia: 16 01 2006
Lokacja: 3miasto

Imię: Leera
Profesja: Elder Druid
Gildia: FT
Świat: Celesta
Poziom: 60+
Skille: xD/xD
Poziom mag.: 55
Domyślny

Heh, kupiłem, zainstalowałem, poczekałem 5 min zanim odpali, wybrałem scenariusz i... dupa
Po 10 min czekanie aż mapka się załaduje wyskoczył error, że sterownik ekranu nie działa prawidłowo, a komp się zwiesił... No cóż...
Mój sprzęt to
AMD Sempron 2600+
512 Ram
Ge Force 4600 (gniot ale rodzice uważają że to nówka bo kupione "tylko"2 lata temu...)

Co mam zmienić w sprzęcie żeby Homm V odpaliło...?
stary 19-06-2006, 19:42   #38
Tomaszeq
Użytkownik forum

Tomaszeq's Avatar

Data dołączenia: 26 05 2006

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Thoria
Poziom: 20
Skille: 55/54
Poziom mag.: 3
Domyślny

@up
Heroes powinien chodzic na takim sprzecie, moze zainstaluj na nowo aktualne sterowniki do karty graficznej i Direct X.

Ja mam tak slaby sprzet:
Duron 900 mHz, 256mb RAM, Radeon 9000 64 mb i gram na najnizszych detalach w rozdzielczosci 800x600 (czasami przymuli ale ogolnie chodzi ok, moze grafika mnie nie powala na tych ustawieniach, ale nie jest ona tak wazna jak sama grywalnosc)

PS. dzieki za odpowiedz w sprawie dzielenia oddzialow dzisiaj sobie pogram i sprawdze
Tomaszeq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2006, 00:33   #39
ponczus
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
A ja jednak stawialbym inferno nad necropolis. Pomijajac to, ze szkielety (podstawowa jednostka do walki na dystans) padaja jak muchy, to licze sa dosc drogie, przez co czasami ta rasa jest pozbawiona walki dystansowej. Wiekszosc jednostek, zanim sie doczlapie, zdazy pasc. Vampiry maja maly def w stosunku do innych jednostek, natomiast smoki sa strasznie denne...co z tego, ze tanie, jesli w ataku daja dupy? A miasto zycia (haeven) jest przesadzone za sprawa inkwizytorow...
Heh padają jak muchy, tylko co z tego. Pamiętaj że jednostki necro są jedynymi któe nie znikają na bitwy po użyciu na nich raise dead. Dwa masz umiejętność wieczny sługa i nekromancję. Ja nie mówię tu o ilościach typu 100 łuczników. Ja mówię tu o ilościach typu 1k łuczników, a nie jest to tak dużo bo ostatnio po jednej bitwie wskrzesiłem 600. A co do Vampirów to po co im def? Skoro one same się wskrzeszą?

Cytuj:
Jak to nie mozesz? Ja nie mam problemu...Strzalki + PPM i rolka.
Pola walki

Cytuj:
Lepszy niz w hommIII
ALe gorszy niż w 4.

Cytuj:
A mi grafika sie akurat b. podoba. Moze odpal ja w max detali?
Bardzo śmieszne Jest w max detalach.

Cytuj:
Juz nie miales czego wymyslic - zla, ale dobra. Wg mnie magia w tej grze jest dosc dobrze przestawiona.
Dziwna nie zła. Przykład: w swoim mieście nie mogłem się wyuczyć Town Portal, pomimo że czar był dostępny w wieży. W mieście elfów (zdobyczne) już nauczyłem się bez problemu (nie miałem lvl up w międzyczasie).

Cytuj:
Atak hydry jest calkiem ciekawy, szczegolnie kontratakujac otaczajacych cie wrogow.
No dobra ale żeby Hydra doszła do linii wroga trzeba trzech tur, lub stracić zaklęcie na haste. Ta jednostka zwyczajnie jest cienka.
stary 20-06-2006, 10:13   #40
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ponczus
Pola walki
Też można kamere praktycznie dowolnie ustawic. ;P
Cytuj:
Bardzo śmieszne Jest w max detalach.
Wyłącz jeszcze eyecandies.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania