Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-06-2006, 18:19   #21
Maagot
Użytkownik Forum

Maagot's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006
Lokacja: Nowa Huta

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Refugia
Maagot ma numer GG 2923882 Send a message via Skype™ to Maagot
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Retrax
Gdy gram w tibie, po jakis 10-15 minutach moj komputer zaczyna piszczec a potem sie wylacza.
Skanowanie dysku nic nie wykazalo.Gdy gram w inne gry nic sie nie dzieje ;/
Tylko jak gram w tibie.

Pomozcie bo moj stary sie wkurza a ja chce grac
Rozwiazanie:
Kup nowy komputer ;]

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-06-2006, 10:56   #22
Pablo_30
Użytkownik forum

Pablo_30's Avatar

Data dołączenia: 24 08 2005

Profesja: Sorcerer
Świat: Luminera
Poziom: 16
Poziom mag.: 16
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Retrax
A jak zmniejsz to na powiedzmy 20 to nie bedzie mi to jakos przeszkadzac w grze?(lagi etc.)

Btw jak to ustawiam na 30 zuzycie procka to ~90% a na 20 jest juz ~70 ^^
I pomyslec ze wczesniej bylo ustawione 200 ^^ To daje zuzycie procka okolo 270% a ja sie dziwilem ze mi sie wylacza
U mnie jakoś jest inaczej, jak ustawie "Framerate" na 50 to zużycie procka wynosi ok. 8%-12%. Zależy kto jaki ma komputer, system operacyjny, itd. Miło mi, że mogłem w czymś pomóc...
EDIT: A co do lagów to uważam, że to właśnie może zmniejszać lagi.

Ostatnio edytowany przez Pablo_30 - 26-06-2006 o 10:57.
Pablo_30 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 00:44   #23
Fatevux
Użytkownik Forum

Fatevux's Avatar

Data dołączenia: 07 08 2004
Lokacja: Poznań

Imię: Avonasak
Świat: Morgana
Poziom: 9
Poziom mag.: 1
Fatevux ma numer GG 3997873
Domyślny rozwiązanie

oki mam mniej więcej to samo więc powiem wam tak Tibia grzeje procka jak nie wierzycie to ściągnijcie "GIGABYTE Utilyty Menager" --> włazicie w "Easy Tune4" i tam bedzie zakładka z temp procka. Do 60C jest wporzo powyrzej to już grozi zjaraniem procka (u mnie jak gram w tibie skacze temperatyua nawet do 70C+)... rozwiązanie kupić lepszy wentyl a najlepiej zamontować chłodzenie cieczą (z 2000zł chyba kosztuje, ale nie jestem pewien bo dawno nie sprawdzałem).

!!

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pablo_30
Znam sposób, by spowodować by Tibia nie zawieszała komputera, ani nadmiernie go nie wykorzystywała. Opiszę wszystko w punktach poniżej:
1. Włączając Tibię wchodzisz do zakładki "Options".

2. Dalej idziemy do zakładki "Graphics".

3. Przechodzimy do zakładki "Advanced".

4. Jak widzimy w części "Framerate limit" (Ilość wyświetlanych klatek na sekundę) ustawiona jest wartość "max". Właśnie ta opcja wyciska ostatnie poty z komputera. Przesuwamy więc suwak w lewo dla zmniejszenia tego limitu.

5. Za optymalną wartość dla mojego komputera uznałem 50 klatek na sekundę (można ustawić więcej lub mniej, w zależności od tego jaki ma się komputer.

6. Na koniec w menedżerze zadań Windows można sprawdzić zużycie procesora.
Myślę, że moja pomoc się przydała...
na dłuższą mete to się nie sprawdza mi zmniejsza temperature o max. 2C, więc efektywniejsze jest zdjęcie klapy od obudowy ;p

Ostatnio edytowany przez Fatevux - 27-06-2006 o 00:56.
Fatevux jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 10:18   #24
Loron
Użytkownik Forum

Loron's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2005

Profesja: Druid
Świat: Nebula
Poziom: 30
Skille: ;P
Poziom mag.: 35
Domyślny

Ja z Tibią miałem tylko jeden problem: 15 fps gdy było ustawione na max.
Ja polecam jeszcze odstawić od okna, żeby go słońce nie przypiekało, ewentualnie kupić sobie nowy wentylator, mój komp aktualnie się przegrzewa, jak założę obudowę najgorsze jest to, że zepsuł mi się zasilacz razem z głównym wentylatorem i teraz słabo mi chłodzi kompa, więc muszę go chłodzić po mojemu, i nie mogę go odłączyć od prądu, bo mi się potem włączyć nie chce
Loron jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-06-2006, 10:44   #25
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Stan: Niegrający
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fatevux
oki mam mniej więcej to samo więc powiem wam tak Tibia grzeje procka jak nie wierzycie to ściągnijcie "GIGABYTE Utilyty Menager" --> włazicie w "Easy Tune4" i tam bedzie zakładka z temp procka. Do 60C jest wporzo powyrzej to już grozi zjaraniem procka (u mnie jak gram w tibie skacze temperatyua nawet do 70C+)... rozwiązanie kupić lepszy wentyl a najlepiej zamontować chłodzenie cieczą (z 2000zł chyba kosztuje, ale nie jestem pewien bo dawno nie sprawdzałem).
na dłuższą mete to się nie sprawdza mi zmniejsza temperature o max. 2C, więc efektywniejsze jest zdjęcie klapy od obudowy ;p
Co ty to pieprzysz?
Po pierwsze dla różnych płyt głównych inaczej się nazywają programy diagnostyczno podkręcające.
Po drugie jest od groma uniwersalnych diagnostyków (everest, sandra, speedfan).
Po trzecie granica bezpiecznej temperatury zależy od typu procesora.
Po czwarte 'lepszy wentyl' można by rozwinąć o lepszy radiator + wentyl. Co nam po turbinie samolotowej kiedy radiator odbiera tylko cząstkę ciepła z rdzenia.
Po piąte najczęściej wystarcza przesmarowanie rdzenia nową pastą termoprzewodzącą i temperaturka ładnie spada.
Wkońcu po szóste otwarcie obudowy w 90% przypadków mija się z celem. Nawet najmniejszy przepływ powietrza jest lepszy niż zastój, szczególnie w okresie, kiedy mamy 30+ stopni za oknem.

A na koniec zachęcam utrzytkowników winXP do ustawiania piorytetu tibia***** jako 'poniżej nornalnego'. Pomaga w stabilności komputera.

Ostatnio edytowany przez emilok - 27-06-2006 o 10:48.
emilok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania