Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-06-2006, 12:36   #21
Xiao Xiao
Użytkownik forum

Data dołączenia: 23 06 2006
Lokacja: Kraków

Stan: Aktywny gracz
Imię: Xiao Pano
Profesja: Sorcerer
Świat: Furora
Poziom: 41
Skille: ~~
Poziom mag.: 38
Xiao Xiao ma numer GG 7369683
Domyślny PADLSDFSDAGa

Jesli chcemy mowic o dobrych profesjach najpierw trzeba wykluczyc palka z ich grona (nie pisac odrazu ze chodzi o gust itp, albo "ja mam 10 palka i i expie na cyklopach i jest super") gdy pomysli sie racjonalnie wyjdzie ze palek w przeciwienstwie do sorca knighta nie ma czaru spontanicznego ktorym by mogl dobic swego przeciwnika np. Sorc posiada UE (ale to UE ma sie dopiero duuzo pozniej bo okolo 60 lv jesli dobrze pamietam...), lecz wczesniej posiada taki czar jak Exevo Mort Hur (od 38 lv) ktorym zadaje sie dosyc dobre dmg. Knight posiada exori potwornie slabe na poczatku lecz potem staje sie coraz lepsze, Druid hmmm i tak jest postawieony w lepszej sytulacji od palka gdyz, nie ma czaru pozwalajacego szybko dobic przeciwnika za to strzela z sd (oczywiscie palek tez moze ale...) druid zadaje o wiele wiecej niz palek z sd
palek walnie za 150 gdy druid uderzy za 400. Wiec i tak combo druida jest lepsze nie zapominajac o swietnym czarze leczacym druida "Heal Friend" Exura sio.
expienie palkiem moim zdaniem najgorzej gdyz trzeba nosic ze soba backpacki boltow (zaraz ktos powie ze sorc,druid tez musi nosic po ziemi backpacki manasow) otorz nie! zawsze powienien nosic ze soba olkolo 5 + bp manasow (mowa caly zcas o sorcu, drucie) ale moze nosic tez liferingi! gdy expimy na guardach schodza nam 3 lf na godzine i mane mamay caly czas... oczywiscie jak z manasami ale poprostu ejst to uproszczenie. Sorc expi najszybciej i najlepiej kto nie wierzy niech zobaczy na swiaty takie jak furora i te nowsze gdzie sorcowie expia na dragach z visa itp. Ale co z knightem? otorz wcale nie ejst powiedzxiane ze musi expic caly czas na soldach/larvach/minosach...
wielu knightow decyduje sie na hunty na dracgach dl'ach, of oraz innych miejscach gdzie exp jest dobry (ale i tak zaden knight nie zrobi tyle na dragach co sorc/drut) Ogolnie kniggten expi sie fajnie tak jak sorcem wiec polecalbym te dwie profesje, nie zapominajac o druidzie jednak sorc jest od niego lepszy... A jesli ktos sie juz uprze na palka to jego sprawa poprostu wyrazilem swoja opinie na temat palkow gdyz moim zdaniem sa najslabsi.
Xiao Xiao jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 25-06-2006, 12:50   #22
Orshabaall
Zbanowany

Data dołączenia: 11 02 2006

Domyślny

Knightem sie fajnie gra jak mozesz chodzic na of/mintwallin/elf fortress/dragi/tomby/scaraby i wydajnie tam expic, bo wczesniej robienie lootbagow na guardach, dc lub innych tego typu miejsach to katorga i mozna dostac ***rdolca sluchajac jak noob w outficie facc knighta (robocop) zabiera lootbaga i jeszcze mowi "lol" a ty go zabic nie mozesz bo bedzie red skull lub ban
Orshabaall jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-06-2006, 13:24   #23
Shadow's
Użytkownik forum

Shadow's's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006
Lokacja: Gdańsk

Profesja: Elder Druid
Świat: Iridia
Shadow's ma numer GG 6123095
Cool

Nie można powiedziec ze np. Knight jest najlepszy itp. Wszystko zalezy od gustu ja naprzyklad gralem wszystkimi profesjami (all powyzej 30 level) i preferuje gre sorcerem . A tak jesli knightem skilujesz na poczatku do 70/70 i potem expisz to spokojnie z czasem przegonisz sorka ktory wyszedl razem z Toba np. z Rooka i non stop expil i robil runki. Sorkiem moze na poczatku expienie sie dluzy i nie jest ono super ale wedlug mnie jest wiecej przyjemnosci z gry np. na 20 poziomie dragi z blokerem a na 28 spokojnie solo. Ja na 25 siedzialem na Tombach na Vampach . Najbardziej jednak odpowiada mi w sorku to ze w czasie roku szkolnego mozna poafkowac porobic runki i w tym czasie sie uczyc ;p. Oszczedza sie czas i tyle

Pozdro
Shadow's jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-06-2006, 13:31   #24
Rezz
Użytkownik forum

Rezz's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2006

Profesja: Knight
Skille: 76/77
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xiao Xiao
Jesli chcemy mowic o dobrych profesjach najpierw trzeba wykluczyc palka z ich grona (nie pisac odrazu ze chodzi o gust itp, albo "ja mam 10 palka i i expie na cyklopach i jest super") gdy pomysli sie racjonalnie wyjdzie ze palek w przeciwienstwie do sorca knighta nie ma czaru spontanicznego ktorym by mogl dobic swego przeciwnika np. Sorc posiada UE (ale to UE ma sie dopiero duuzo pozniej bo okolo 60 lv jesli dobrze pamietam...), lecz wczesniej posiada taki czar jak Exevo Mort Hur (od 38 lv) ktorym zadaje sie dosyc dobre dmg. Knight posiada exori potwornie slabe na poczatku lecz potem staje sie coraz lepsze, Druid hmmm i tak jest postawieony w lepszej sytulacji od palka gdyz, nie ma czaru pozwalajacego szybko dobic przeciwnika za to strzela z sd (oczywiscie palek tez moze ale...) druid zadaje o wiele wiecej niz palek z sd
palek walnie za 150 gdy druid uderzy za 400. Wiec i tak combo druida jest lepsze nie zapominajac o swietnym czarze leczacym druida "Heal Friend" Exura sio.
expienie palkiem moim zdaniem najgorzej gdyz trzeba nosic ze soba backpacki boltow (zaraz ktos powie ze sorc,druid tez musi nosic po ziemi backpacki manasow) otorz nie! zawsze powienien nosic ze soba olkolo 5 + bp manasow (mowa caly zcas o sorcu, drucie) ale moze nosic tez liferingi! gdy expimy na guardach schodza nam 3 lf na godzine i mane mamay caly czas... oczywiscie jak z manasami ale poprostu ejst to uproszczenie. Sorc expi najszybciej i najlepiej kto nie wierzy niech zobaczy na swiaty takie jak furora i te nowsze gdzie sorcowie expia na dragach z visa itp. Ale co z knightem? otorz wcale nie ejst powiedzxiane ze musi expic caly czas na soldach/larvach/minosach...
wielu knightow decyduje sie na hunty na dracgach dl'ach, of oraz innych miejscach gdzie exp jest dobry (ale i tak zaden knight nie zrobi tyle na dragach co sorc/drut) Ogolnie kniggten expi sie fajnie tak jak sorcem wiec polecalbym te dwie profesje, nie zapominajac o druidzie jednak sorc jest od niego lepszy... A jesli ktos sie juz uprze na palka to jego sprawa poprostu wyrazilem swoja opinie na temat palkow gdyz moim zdaniem sa najslabsi.
Heh... Nie zabardzo zrozumiałes, tu chodzi o expienie a nie obrażenia. A więc te obrażenia druida i palka to chyba w człowieka gdyż 170~~ druid z ok 68m lvl walnie za 400 a palek na lvlu 170 i m lvlu 20 walnie w człowieka za ok. 300 (w potwora obrażenia liczy sie ok. 2x więcej). Dla ułatwienia pall używa boltów które kosztują o wiele mniej od hmmów. Według mnie pall jest lepszy od knighta którym skilluje sie strasznie wolno i żmudnie a na facc nie ma w sumie jak expic do skilli 80. Takie moje zdanie na to całe zamieszanie.
Rezz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-06-2006, 14:03   #25
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rezz
jest lepszy od knighta którym skilluje sie strasznie wolno i żmudnie a na facc nie ma w sumie jak expic do skilli 80.
I tu sie mylisz.
stary 25-06-2006, 15:20   #26
Orshabaall
Zbanowany

Domyślny

Palkiem sie fatalnie skiluje, najgorzej ze wszystkich profesji. Niby skile leca 2 razy szybciej niz u knighta ale to nic nie daje, bo palek przy skilowaniu zabija potwory kilkoma hitami i do tego jeszcze co minute mu sie bron rozwala. Jednym slowem palek do dupy. No chyba ze ktos ma kumpla ktory nie ma co robic i przez caly dzien stoi z monkiem i ty se skilujesz na monku.
stary 25-06-2006, 16:01   #27
Nephar
Użytkownik Forum

Nephar's Avatar

Data dołączenia: 19 06 2006

Domyślny

@Orshaball
Skad informacja że aż 2 razy szybciej? Tak zabija kilkoma rzutami ale trolle. Tak rozwalająca się broń to masakra(pozdrowienia dla CipSoftu). Oczywiście palek jest do dupy bo trzeba się troche natrudzić przy skillowaniu Knightem będziesz skillował pół swojego Tibijskiego życia, Palkiem możesz doskillować 70 i można olać trening niektórzy kończą nawet na 50 dista.

@Xiao Xiao
Sorc oczywiście nie ma co robić tylko dobijać potwory z UE. Z formułki wynika że Knight na ~100lvl z Exori zadaje ~240dmg czy to naprawde tak dużo? Pal też pewnie nie ma co robić tylko z SD ładować jakby mu się boltów nosić nie chciało . Pozatym sorcowie to pewnie od 8 do 200++ lvl to walą tylko różdzką i mf/life ringi tylko noszą. Ty sie czepiasz BackPacków Boltów a ja się czepiam BackPacków run na jedno wychodzi.

@Vil
Jak już piszesz to byś się troche rozpisał a nie po jednym zdaniu w topicach zostawiasz
Nephar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-06-2006, 16:31   #28
Orshabaall
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Skad informacja że aż 2 razy szybciej? Tak zabija kilkoma rzutami ale trolle. Tak rozwalająca się broń to masakra(pozdrowienia dla CipSoftu). Oczywiście palek jest do dupy bo trzeba się troche natrudzić przy skillowaniu Knightem będziesz skillował pół swojego Tibijskiego życia, Palkiem możesz doskillować 70 i można olać trening niektórzy kończą nawet na 50 dista.
no wlasnie jak sam zauwazyles najpierw trzeba doskillowac do tych 70 a to zajmie palkowi wiecej czasu niz knightowi skilowanie do 85 (piekielnie szybko rozwalajace sie bronie, brak potworow ktore wytrzymaja ponad 30 sekund)
Cytuj:
Ty sie czepiasz BackPacków Boltów a ja się czepiam BackPacków run na jedno wychodzi.
Jesli ktos nie jest glupi i nie nosi itemow co maja duzo arma magiem to nie ma problemow z capem i nie targa run po ziemi. Mi sie jeszcze nigdy nie zdarzylo zebym po ziemi runy targal.

I jeszcze glupota jest ze sork jest lepszy niz drut. Bo sork ma tylko tyle wiecej niz druid ze ma ue ktore jest czarem wykorzystywanem jeden raz w calym tibijskim zyciu (anni) oraz energy wave z ktorego nie oplaca sie expic, natomiast druid ma bardzo przydatny na huntach czar mass healing oraz czar heal friend dzieki ktoremu druid moze leczyc sie tak samo jak sork z exura vity z tym ze traci przy tym duzo mnie many i jest to duzo bardziej oplacalne. No i juz nawet nie wspominam o tym ze jak druid nie ma czasu siedziec przed kompem to moze zarabiac prawie 1k/h a sork 200-300 gp mniej.

PS. Mass Healing mozna tez ze swietnym skutkiem zastosowac na anni, nawet lepszym niz ue. (zakladajac ze mamy w ekipie 3 sorcow i druta)

Ostatnio edytowany przez Orshabaall - 25-06-2006 o 16:46.
stary 25-06-2006, 16:42   #29
dreggi
Użytkownik Forum

dreggi's Avatar

Data dołączenia: 03 05 2006
Lokacja: Polska

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Obsidia
Poziom: 29
Skille: 72/55
Poziom mag.: 10
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha
1: jasne rob lootbagi z minosow....powodzenia , jak wrocisz powiedz jak bylo...
2: to jest wyczyn?? 85 lvl blokuje hydry?? palem bys je solo jechal....
3: pragnął bym wspomniec ze 3/4 uzytkownikow tego forum nie ma pacc wiec Druid to dla nich porażka...
1. Było bardzo miło w 1 dzien zarobiłem na Fire Sworda (na askarze stał wtedy 12-10 K,) ja biłem z serpent sworda.
2. To nie jest wyczyn, mówie że robi to na porzadku dziennym. A palkiem, hmm... Gdzie byś uciekał?
3. Ja napisałem o zaletach i wadach tej i innych profesji, a skoro twierdzisz ze 3/4 nie ma to ja napisałem to dal tej 1/4.

bi bi
stary 25-06-2006, 16:55   #30
Orshabaall
Zbanowany

Domyślny

Lootbagow na wylacznie zwyklych mino sie nie oplaca robic bo chodzi tam mnostwo noobow (kazdy 8 lvl jest w stanie zabic zwykle mino) i istnieje znikoma szansa spokojnego targania lootbaga po ziemi. (no chyba ze trafimy na sytuacje ze nikogo nie ma - raz na rok). Natomiast w mintwallin jak najbardziej lootbagi sie oplaca robic, ale zeby tam expic to trzeba najpierw miec odpowiedni lvl i skille.
Cytuj:
pragnął bym wspomniec ze 3/4 uzytkownikow tego forum nie ma pacc wiec Druid to dla nich porażka...
Kazda profesja z faccem jest gorsza niz z paccem i nikt nie zaprzeczy ze tak jest. A najbardziej na braku pacca to traci knight bo exori to jego podstawowy atak poza melee. (stosuje sie go podczas bicia wielu mocneijszych potworow powyzej draga zwlaszcza tych ktore maja dobry shield jak gs albo nawet ds ktory daje mnie expa niz drag ale z melee to mozesz go bic 5 minut i z run tez sie mniej oplaca niz z exori, w sytuacjach gdzie jest sajgon np na questach gdzie jest duzo potworow w jednym miejscu, na wojnach, pk, duelach)

Ostatnio edytowany przez Orshabaall - 25-06-2006 o 17:03.
stary 25-06-2006, 17:16   #31
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

@Nephar: nie chce mi sie w 40 kolejnym temacie w 6 kolejnym dziale pisac tego samego.. Wystarczy poszukac w moich postach ..

@trening palka - to, ze zabija moby bardzo szybko to jest zaleta nie wada, bo oznacza ze nie musi trenowac -,- w zasadzie nie sadze zeby potrzebne bylo trenowanie powyzej 60 dista, a zakladajac ze do ok. 20 levelu samo wpadnie ~50 skilla to naprawde nie jest duzo...

Porownywanie treningu palka z knightem to idiotyzm.

Knight nie musi skillowac pol swojego zycia.

@pacc - facc.

Knight jedyne co traci przez brak pacca to mozliwosc uzywania statkow i zrobienia postmana ( na mainlandzie moze nadal baaardzo efektywnie expic, exori przydaje sie nawet rzadziej niz UE - do zadawania sensownego dmg trzeba grubo ponad 100 lev, a do tego czasu exori sie praktycznie nie uzywa ).

Sorc natomiast bez strike'ow to kaleka skazany na wanda ..
UE przydaje sie na: OF quest, Behe quest, Anni, pvp, podejrzewam ze na necro quescie rowniez.

Ostatnio edytowany przez Vil - 25-06-2006 o 17:17.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-06-2006, 17:20   #32
Patol
Użytkownik Forum

Patol's Avatar

Data dołączenia: 10 06 2006
Lokacja: GRO

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Matteo
Profesja: Knight
Świat: Guardia
Poziom: 13
Skille: 55/55
Poziom mag.: 3
Patol ma numer GG 7299407
Domyślny

Ja mam knighta i ciagle narazie skilluje. Narazie mam 51/51, a ty mowisz ze do 55-60 wystarczy? Mam zamiar skilowac do 70/70, expic do 20lvl i potem znowu skilowac do 80/80. Jak mi sie chce rzygac od skilowania to gram jakis czas sorcem. Jak masz dobrego knighta to graj knightem, a jak nie to soeem chyba ze wyskilujesz knighta do conajmniej 80/80.
stary 25-06-2006, 17:38   #33
Orshabaall
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
exori przydaje sie nawet rzadziej niz UE - do zadawania sensownego dmg trzeba grubo ponad 100 lev, a do tego czasu exori sie praktycznie nie uzywa
Tylko zwroc uwage na to ze na ~50 lvlu knight wali z exori za ~150 srednio a kosztuje go to 2 manaski. I atakuje przy tym wszystkie potwory znajduje sie w zasiegu jego broni naraz. Ten czar jest bardzo przydatny na questach i przy biciu mocniejszych potworow. 150 to nie jest sensowny dmg? I naprawde powalil mnie komentarz ze do 100 lvla sie nie uzywa exori (35 do 75 lvl uzywalem i uzywam exori praktycznie na wszystkich questach i czasem dla sportu bijac lepsze potwory, bo sie bardziej oplaca niz explo)
stary 25-06-2006, 18:57   #34
Sidyr
Użytkownik forum

Data dołączenia: 24 05 2006

Profesja: Sorcerer
Świat: Silvera
Poziom: 26
Poziom mag.: 25
Domyślny

Dziękuję za opinnie.
Skoro wszyscy tak wychwalają knighta , jeszcze się nim pomęcze....
Sidyr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania