|
Notki |
RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG. |
Pokaż wyniki sondy: Gothic II vs. Morrowind | |||
Gothic II |
![]() ![]() ![]() ![]() |
43 | 65.15% |
Morrowind |
![]() ![]() ![]() ![]() |
23 | 34.85% |
Głosujących: 66. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#21 | ||
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 01 2006
|
![]() Cytuj:
Najpierw poczytaj o silniku Havoka, dopiero potem pisz. Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
@Down: Na E3 wszyscy byli oszołomieni grafikach a tam można było samemu rozegrać misje więc ta gra naprawdę tak wygląda.
Ooh to be a Gooner. Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 20-07-2006 o 15:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
Na skrinach zawsze może wszystko ładnie wyglądać ![]() @topic Grałem w Gothica I, Gothica II i Morka (+dodatki). Mocną stroną G2 jest jego mroczny i przytłaczający klimat. Od strony mechaniki rozgrywki - twórcy poszli na znaczne uproszczenia, więc G2 przypomina bardziej zręcznościówkę z elementami cRPG, niż rasowego RPGa. Poza tym, jest BARDZO krótką grą. Wolę Morrowinda ze względu na bogactwo zadań, postaci, epicką fabułę, ogrom świata, możliwość tworzenia własnych klas postaci.... Porównanie w temacie jest nieco niedorzeczne, to tak, jakby porównać Baldur's Gate z Diablo 2 (no, może trochę przesadziłem, w końcu G2 to nie jest aż taki hack'n'slash ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 19 07 2006
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Poziom: 22
Poziom mag.: 25
![]() |
![]() Cytuj:
bo moim zdaniem to taka krotka gra niejest i gdzie ty widzisz cos ze zrecznowsciowki w gothicu II ?? Ostatnio edytowany przez Ezual - 20-07-2006 o 15:53. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Użytkownik forum
Lokacja: Wasteland
Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Świat: Kyra
Poziom: 94
Skille: 92
Poziom mag.: 19
|
![]() Cytuj:
widać ze nie grałeś w gothica ponieważ jest to całkiem długa gra i nie przypomina zręcznosciówki newbie -.- |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 25 06 2006
Lokacja: Białystok
Stan: Aktywny gracz
Imię: Mag Eragon
Profesja: Sorcerer
Świat: Empera
Poziom: 27
Skille: nieważn
Poziom mag.: 29
![]() ![]() |
![]() Ja grałem w Gothica 1 i 2. Nigdy mi sie nie nudziło, aż do dziś. Czekam na Gothic 3 który prawdopodobnie będzie we wrześniu. A co do Morrowind to grałem lecz grafika kiepska i nudne to. GOTHIC GÓRĄ!!!
P.S. oczywiście głos na gothic ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Nie jest zręcznościówka? Jest dobra fabuła i rozwijanie postaci, ale zręcznościówka też jest i towarzyszy przez całą gre. Może mi powiesz jaki jest system walki? Czyż nie klikanie "lewy,prawy,lewy,prawy,lewy..." lub "przód,przód,przód...". W Gothicu 1 bez walki (i cheatów czy bugów) można było wejśc do zamku Gomeza na 1 lvlu. Uczyłeś się akrobatyki i jeden hop (strażnik coś pierdzieli) drugi hop i już się nikt nie czepia. A potem wpadasz i bijesz Blizne (jak masz dobrego skilla w klikaniu to pomachasz pare minut) i masz już jeden z najlepszych mieczy jednoręcznych w grze (nikt mu nie pomaga ani w trakcie walki, ani po złojeniu dupy) . |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Użytkownik forum
![]() |
![]() No.. to jest maly element ale on powiedzial ze w wiekszosci to zrecznosciowka... a pozatym nieprzejdziesz na 1 lvl bo trzebaa miec pkt nauki zeby nauczyc sie akrobatyki...i zeby zabic blizne to trza miec conajmniej machanie emiczem lespze bo tak to on ci zloi dupe....
moim zdaniem te machanie mieczem itak nic niema do zrecznosciowki poniewaz mozna tylko amchac mieczem (przod,przod,przod) i itak mozesz bic a te (lewo,prawo) to urozmaicenie i nowe ciosy ktore te gre robia inna od morrowinda... no i oczywiscie jak sie amcha mieczem (przod,lewo,prawe,przod,lewo,prawo) to te ciosy staja sie mniej prawdopodobne do wybronienia i szybsze.... ale itak to niejest sztuka machania mieczem w gothicu.... Ostatnio edytowany przez Ezual - 20-07-2006 o 16:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Ezual i Urael
W "Noc Kruka" też grałem. I wszystkie części skończyłem. Gothic (którykolwiek) jest krótki i stwarza małą możliwość wczucia się w postać, co przecież w erpegach jest najważniejsze. Gothic jest zręcznościówką z elementami cRPG, tego zdania nie zmienie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 10 2005
Lokacja: Żory
Świat: Shivera
![]() |
![]() Całym sercem za gothiciem
![]() ![]()
![]() |
#31 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
@down Ja tak raz zagrałem i polecam ten sposób. Szczególnie polecam pakowanie wszystkiego w siłe i skille z tym związane (żadnych luków/kusz i zręczności). Będzie się grało szybko i przyjemnie. 8 lvl i spokojnie można expić na orkach. Potem zostanie dużo pkt na kręgi magii, więc będzie naprawdę łatwa gra. Przed 3 aktem zabija się Lee, żeby mieć trzecią najlepszą broń dwuręczną w grze (lepszy jest miecz narazie nieśmiertelnego Gomeza i URIZIEL, który zdobywa się dużo później). Ostatnio edytowany przez DRoN - 20-07-2006 o 19:38. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik forum
![]() |
![]() Może i go zabijesz tak na 1lvl... ale ja nigdy nieprobowalem bo grałem normalnie w gothica a nie zeby zabic 1 kolesia i miec cos tam...
i myslalem ze Blizny nieda sie na takim lvl pokonac ;P |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: South Park
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 70+
![]() |
![]() No opowiadajcie różne ciekawostki i tricki z obydwu gothiców
![]() ![]()
Dont call me fat ass, Im big bones ! Screw you guys, Im going home. Suck my balls Kyle. Jak tu nie lubic Cartmana :> http://www.youtube.com/watch?v=1uVA7iEtPss Cartman- Screw you guys, Im going home. Stan- But cartman we try.. Cartman-no, no, no Screw you guys > Home Byhahahahahhahaaha |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Użytkownik forum
|
![]() Gothic 2 jest extra. Nie linieowy, ciekawa fabuła i w ogóle. Jednak Morrowind jest lepszy. Pochodzi z serii The Elder Scrolls, a to najlepsze rpg na świecie, a teraz jeszcze wyszedł Oblivion, więc wartość Morr, też podskoczyła. Pozatym Morrowind jest jakoś ogólnie fajniejszy!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Guest
|
![]() Zdecydowanie Gothic!!!!!!!!
|
![]() |
![]() |
#36 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Ktoś pisał, że Gothic jest długą grą. Z pewnością nie jest dłuższą od Morrowinda (oczywiście jeśli chcemy zwiedzić każdy zakątek, wykonać każdą misję poboczną etc., bo tego w Morku jest od cholery - co do głównego wątku - nie wiem jak jest w G1/G2). Cytuj:
Cytuj:
W niektórych można znaleźć bardzo ciekawe rzeczy - np. daedryczne elementy zbroi. Co prawda ja z siłą na 100 (max) w pełnej zbroi daedrycznej nie mogłem prawie nic więcej unieść, ale była satysfakcja ^^
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Imię: Lobo Destrojer
Profesja: Knight
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Oczywiście że morek, gotik jest jest przy nim jak doom3 przy operation flashpoint, płytki i dla mas.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
W ogóle jeśli grasz bez dodatku, to najlepiej questy notowac na WŁASNEJ kartce, bo po kilku rozmowach w dzienniku robi się niezły rozpiździaj. @ down Cytuj:
1. zabijasz ostatniego smoka będąc łowcą smoków 2. zabijasz ostatniego smoka będąc paladynem 3. -||- -||- -||- -||- magiem ognia Oczywiście każdemu zakończeniu towarzyszy inny filmik (inny outfit Beziego zadającego śmiertelny cios smokowi). Ostatnio edytowany przez DRoN - 21-07-2006 o 10:58. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Poza tym nie powiedziałbym, że TES to naj naj cRPG na świecie. Np. dla mnie Planescape Torment albo BG I i II są lepsze, kwestia gustu.
Ooh to be a Gooner. Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 21-07-2006 o 10:47. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Btw, bodajże w Calderze jest NPC - cholera, jak on się nazywał? - któremu można wcisnąć niemal wszystko za 100% wartości. Poza tym, ma 5k złota, co jest przydatne przy sprzedawaniu drogich rzeczy [powiedzmy, masz daedryczny claymore warty - załóżmy - 80k (nie pamiętam cen xD) - sprzedajesz temu NPC przedmioty za 5k, czekasz 24 godziny, znowu sprzedajesz za pięć, czekasz 24h (...), wymieniasz ów claymore za przedmioty warte w sumie 75k i 5k złota, i znowu sprzedajesz mu te przedmioty - jeśli ich ofc nie potrzebujesz]. Jak on się nazywał... no nic, jak sobie przypomnę tudzież zachce mi się znowu się za Morka zabrać, to napiszę ^^ Cytuj:
Więc to, że Ziemia jest najlepsza, to tylko nasze subiektywne odczucie, tak jak to, że Morrowind jest najlepszym RPG - jest to moje subiektywne odczucie.
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 21-07-2006 o 11:05. |
||
![]() |
![]() |