Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp.

Notki

tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat strony, wskazać błąd i zasugerować czego brakuje.

Pokaż wyniki sondy: Czy jesteś za pozostawieniem systemu reputacji?
Tak 39 54.17%
Nie 33 45.83%
Głosujących: 72. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 18-08-2004, 20:30   #21
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

System reputacji wzbudził wiele kontrowersji, jak widać.
Z założenia miał on pokazać, kto jest dobrym userem, a kto złym, i miał przekonać tych złych do poprawy.
Ogólnie wydaje mi się, że system działa w miarę poprawnie. Najwięcej reputacji mają osoby lubiane, naj mniej te wypowiadające się mało inteligentnie.
Niestety, jak widać, nie wszyscy używają tego zgodnie z przeznaczeniem i często dają, szczególnie minusy, ot tak, dla jaj "za krzywe nogi".
Obecnie wyjeżdżam na 4 dni, wrócę w poniedziałek, to trzeba będzie dokładnie przemyśleć i przedyskutować cały system z innymi modkami.
Byćmoże rozwiązanie zaproponowane przez marreda zostanie wprowadzone (wówczas wszystkie głosy zostały by przeliczone od nowa). Byćmoże wymyślimy coś jeszcze innego. A może po prostu wyłączymy reputację.
Jeśli zaś chodzi o licznik postów, to nie wróci on na pewno.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-08-2004, 23:08   #22
voolygar
Użytkownik Forum

voolygar's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2004

Domyślny

mnie sie spodobal pomysl z reputacja , napewno ograniczy to ilosc postow typu "tak tak tez tak mysle" " slyszalem o tym" itd. co do bachorow ktore nabija moga Ci nabic troche minusow pozostaje liczyc na ich uczciwosc i dojrzalosc na co bardzo licze poniewaz jest to bardzo dobre dobre forum i chcialbym aby tak nadal zostalo . oto slowo moje
voolygar jest offline  
stary 20-08-2004, 23:51   #23
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny reputacja

Z zalozenia jest dobra... tylko jak zwykle ludzie cos dobrego wykorzystują w sposob nieodpowieni... przyklad: jak za krytyke jednego opowiadania jego tworca( takie mam wrazenie) odjal mi rep... a nie zauwazylem zebym napisal tam cos niekulturalnego, obrazliwego czy tez cokolwiek innego za co moglbym stracic rep... ale ze mi sie opowiadanie nie spodobalo- rep - ... wiec jezeli tak ma wygladac dawanie reputacji, to ja za takie cos dziekuje.

Hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long

Gtyk jest offline  
stary 21-08-2004, 00:54   #24
Wojen
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Bydgoszcz/Warszawa

Stan: Aktywny gracz
Imię: Wojen
Gildia: Dark Legion
Świat: Eternia
Poziom: 72
Poziom mag.: 19
Wojen ma numer GG 3773827
Domyślny

Przydalaby sie jakas kontrola nad ocenami. Np. za wypowiedz na temat " najlepsze zeczy na rooku jakie mieliscie' dostalem minus i komentaz 'Za bezsensowne dublowanie tematów' A ja tylko udzielilem odpowiedzi na temat a nie zalozylem go. Innym razem dostalem minus z komentazem "Mi tez podoba sie obecny GS-i jestes jedna z niewielu osob ktore tak uwazaja Pzdr.serdecznie." Wiec chyba gracz popelnil blad. Chcialbym zeby ktos wyprostowal ta sprawe. Ale z drugiej strony jakby bylby sprawdzana karzda ocena to potrzeba by sztabu ludzi do tego.
Wojen jest offline  
stary 21-08-2004, 01:22   #25
Vicious Phoenix
Guest

Domyślny

System reputacji jest był dość dobrym pomysłem dlatego też zagłosowałem na TAK, uważam że wraz z nim bezsensowne nabijanie postów dla samych postów nie będzie miała miejsca tak jak to ma na wielu forach. Co do rzeczy którą możnaby zmienić w systemie reputacji to :

1)Wymagane potwierdzenie plusa bądź minusa przez moda, oczywiście jeśli dana osoba wystawiałaby słuszną reputację w miarę często modkowie nie musieliby takiej osoby kontrolować.

2)Przymusowe napisanie komentarza przy wystawianiu reputacji, należałoby krótko i przekonująco napisać dlaczego plus bądź minus, nie byłoby wtedy problemu, że ktoś wystawia taką reputację bo akurat tak wypadło.

3)Przy dużej ilości punktów reputacji do konkretnego posta byłby on prześledzony przez moda czy rzeczywiście na takową reputację zasługuje.

stary 21-08-2004, 08:37   #26
TheNatoorat
Użytkownik Forum

TheNatoorat's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2004

Stan: Zbanowany
TheNatoorat ma numer GG 4895805
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vicious Phoenix
System reputacji jest był dość dobrym pomysłem dlatego też zagłosowałem na TAK, uważam że wraz z nim bezsensowne nabijanie postów dla samych postów nie będzie miała miejsca tak jak to ma na wielu forach. Co do rzeczy którą możnaby zmienić w systemie reputacji to :

1)Wymagane potwierdzenie plusa bądź minusa przez moda, oczywiście jeśli dana osoba wystawiałaby słuszną reputację w miarę często modkowie nie musieliby takiej osoby kontrolować.

2)Przymusowe napisanie komentarza przy wystawianiu reputacji, należałoby krótko i przekonująco napisać dlaczego plus bądź minus, nie byłoby wtedy problemu, że ktoś wystawia taką reputację bo akurat tak wypadło.

3)Przy dużej ilości punktów reputacji do konkretnego posta byłby on prześledzony przez moda czy rzeczywiście na takową reputację zasługuje.
A ja sobie skomentuję Twojego posta...
1) To trochę zamieszania by zrobiło... komu chciałoby się czekać, aż mod odnajdzie podanie (czy jak to moge nazwać...) i da zgodę na wstawienie reputacji? Niektórzy modkowie są wybredni i 3/4 "podań' które dotarły do nich nie miałyby zgody na urzeczywistnienie rzeczy w nich zawartych.

2) Doskonały pomysł! Jestem na YES!

3) Hmm... jakby było dużo reputacji do jednego posta, znaczyłoby jednoznacznie, (nie wiedziałem jak to napisać) że post jest/nie jest godny uznania i że większosć ludu która go czytała wystawiła repa.

Mam propozycję: Możnaby było wysyłać repa wraz z wiadomością, którą otrzymał user. Wysyłałoby się je jeżeli user uznaby że dostał reputację niesłusznie, modek kasowałby tą niezgodność. Nie mówcie tylko że mody miałyby dużo pracy, bo w końcu od tego tu są.

PS: Mam prośbę do modków które będą pobierać dane z sondy. Proszę odebrać 1 głos z odpowiedzi NIE i wrzucić go jako odpowiedź TAK. Kliknąłem w złe miejsce... przyrzekam na swoje konto!
stary 21-08-2004, 09:03   #27
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Prawdopodobnie zmienimy troszke system reputy. Tzn damu "mu" ostatnią szanse...
Dan the Automator jest offline  
stary 21-08-2004, 22:47   #28
Raul
eX Moderator

Raul's Avatar

Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu

Domyślny

Popieram kilka postów wyżej pomysł kolegi marred'a. Przynajmniej nie mogłyby pierwsze z brzegu noobki wejść na forum i rozdawać bezsensu minusów bo wtedy 1 minus w tą czy w tą nie będzie różnicy jeśli ktoś Ci da pusa wartego 20 plusów. Tak więc jestem za tym pomysłem. Marred pozdro.

De las glorias deportivas que campean por Espa
ñ
a,
Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empa
ñ
a.
Club castizo y generoso, todo nervio y corazón,
Veteranos y noveles, veteranos y noveles,
Miran siempre sus laureles con respeto y emoción.
¡
Hala Madrid! ¡Hala Madrid!
Raul jest offline  
stary 21-08-2004, 23:15   #29
Grzechu
Użytkownik forum

Grzechu's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2004

Grzechu ma numer GG 5175824 Grzechu ma login Tlenu grzesiek_z_wawy@tlen.pl
Domyślny

Weduł mnie reputacja jest spoko.
Dlatego zagłosowałem na tak.
Dzienki temu mozna rozpoznać czy ktoś jest lubiany na forum i wie co pisze, i jak ktoś by pisał gupoty to widzimy to.
Grzechu jest offline  
stary 21-08-2004, 23:15   #30
Par'Salian
Użytkownik Forum

Par'Salian's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2004
Lokacja: Las Wayreth\Szczecin

Par'Salian ma numer GG 6222337 Par'Salian ma login Tlenu nanu89
Domyślny

Moim zdaniem system reputacji powinien zostać zniesiony albowiem gracze , którzy dają negatywne punkty nie podpisują sie Dlaczego tak zrobili .
Par'Salian jest offline  
stary 22-08-2004, 15:02   #31
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny Hmm

Co do reputacji raz jeszcze... Wpadlem na pewien pomysl. A mianowicie, zeby nie kazdy mogl dawac reputacje... Moderatorzy powinni dawac taką mozliwosc tylko tym, ktorych uwzaja ze nie beda dawac glupich reputacji za nic, czyli takim z pewnym juz starzem i po ktorych widac ze reprezentuja jakis poziom... a nie ktos kto dopiero dolaczyl, napisal glupie 10 postow i rozdaje minusy na prawo i lewo bo mu sie tak podoba... Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Chociaz pewnie ze wzgledow technicznych nie jest to wykonalne...

Gtyk jest offline  
stary 22-08-2004, 15:15   #32
Wiewiur
Użytkownik Forum

Wiewiur's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: Wrocław

Wiewiur ma numer GG 4348101
Oczko

Pomysł dobry ale niewykonalny... za duzó osób do selekcji na uprawnionych rozdawac minusy :/

Mozna by zrobic ze dawac plusy może kazdy ale minusy np tylko modki(za rózne przewinienia)
stary 23-08-2004, 13:12   #33
Vicious Phoenix
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wiewiur
Mozna by zrobic ze dawac plusy może kazdy ale minusy np tylko modki(za rózne przewinienia)
Uważam, że to bardzo dobry pomysł, popieram w 100%

stary 23-08-2004, 14:20   #34
Nightwalker
Użytkownik Forum

Nightwalker's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Ja jestem za zostawieniem reputacji ;]
Gram od dawna(znaczy juz zkonczylem grac) ale dopiero teraz sie zalogowalem na stale na tym forum.
Mam zamiar pomagac poczatkujacym i mialo mi zobaczyc ze jednak ktos docenia moja prace....... jezeli jednak ktos da mi minusa(raz dal mi przez niezrozumienie zartu.... to przelkne to z gorycza )

Niech praworzadnosc zawita na forum
Nightwalker jest offline  
stary 24-08-2004, 09:46   #35
Raul
eX Moderator

Raul's Avatar

Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu

Domyślny

Ale tej praworządności czasami nie ma, bo czasami jakiś gość przyzna Ci minusa bo nie ma co robić. Oczywiście zdarzają się uczciwi i prawdopodobnie większość ludzi na tym forum takimi jest, ale mówię, że się zdażą czasami tacy co rozdają minusy bo nie mają co robić. Powinny być jakieś większe wymagania do wystawiania reputacji niż tylko 10 postów, może miesiąc na forum?

De las glorias deportivas que campean por Espa
ñ
a,
Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empa
ñ
a.
Club castizo y generoso, todo nervio y corazón,
Veteranos y noveles, veteranos y noveles,
Miran siempre sus laureles con respeto y emoción.
¡
Hala Madrid! ¡Hala Madrid!
Raul jest offline  
stary 24-08-2004, 10:32   #36
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raul
Ale tej praworządności czasami nie ma, bo czasami jakiś gość przyzna Ci minusa bo nie ma co robić. Oczywiście zdarzają się uczciwi i prawdopodobnie większość ludzi na tym forum takimi jest, ale mówię, że się zdażą czasami tacy co rozdają minusy bo nie mają co robić. Powinny być jakieś większe wymagania do wystawiania reputacji niż tylko 10 postów, może miesiąc na forum?
Miesiąc to i tak chyba troche zbyt malo... co to da ze jakis 12 latek posiedzi miesiac na forum, napisze sobie kilka glupawych postow i bedzie rozdawal minusy z nudow na prawo i lewo... Bo to glownie ludzie w wieku 10-14 lat robia takie cos... ostatni przyklad- dostalem - za to ze komus nie spodobaly sie moje grafiki... a wiec 2 minusy ktore dostalem po prostu nie powinny w ogole istniec, jeden za to ze mi sie nie podobalo opowiadanie dostalem od jego tworcy bez zadnego komentarza, a drugi za to ze sie nie podobala moja grafika... Ludzie takie coś to jednym słowem idiotyzm :-/

Gtyk jest offline  
stary 25-08-2004, 12:10   #37
Maxmix
Guest

Domyślny

Niewiem o co chodzi z tą reputacja powiedzcie jak zdobyć + i - . Ja z wakacij wracam a tu jakaś reputacja i niewiem o co chodzi niestety Mój pot niezrobił tego co miał zroić czyli wybierania sobie dostępnych runów zamiast blanka a tu reputacja niestety

stary 25-08-2004, 12:17   #38
Uncle Warrior
Użytkownik Forum

Uncle Warrior's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004
Lokacja: Dunno :!

Stan: Niegrający
Domyślny

Jestem za tak, mi tam on nei przeszkadza ani nie pomaga to moze sobie byc
stary 25-08-2004, 12:24   #39
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Maxmix
Niewiem o co chodzi z tą reputacja powiedzcie jak zdobyć + i - . Ja z wakacij wracam a tu jakaś reputacja i niewiem o co chodzi niestety Mój pot niezrobił tego co miał zroić czyli wybierania sobie dostępnych runów zamiast blanka a tu reputacja niestety
Reputacje dają ci uzytkownicy inni. Za mądry post dostajesz + a za glupi - jezeli on sie komus nie spodoba Zebys sam mogl dawac reputacje musisz napisac 10 nowych postow od czasu wprowadzenia tego systemu. No to chyba tyle... jak chcesz cos wiecej wiedziec to poczytaj artykul o reputacji

Gtyk jest offline  
stary 25-08-2004, 18:12   #40
Wojen
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Bydgoszcz/Warszawa

Stan: Aktywny gracz
Imię: Wojen
Gildia: Dark Legion
Świat: Eternia
Poziom: 72
Poziom mag.: 19
Wojen ma numer GG 3773827
Domyślny

Wielu ludzi wystawia minusy za nic. Np jak zalozylem temat o autobanach to dostalem minusa ze placze potym jak padlem ofiara pk I jeszcze w opisie dokladnie widac ze wystawiajaca go osoba nie rozroznia swiatow PvP od PvP-enforced
Wojen jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania