Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-09-2006, 19:34   #21
My991
Użytkownik forum

Data dołączenia: 20 04 2006

Domyślny

Ja ostatnio widziałem (pare razy) pala na rotach z w-hammerem z tego co mi powiedział nie trenil dystnsu, tylko zamiezał tak expić do ~30 leavela, a potem zabrać sie za trening, na rotch napewno nazbiera odpowiednią ilość kasy na speary do treningu (+ew. zapłate za z summonowanie monka, jak niema kolegów) i jeszcze mu sie sporo zostanie. Moim zdaniem bardzo dobry sposób.
Wystarczy troche pomyśleć .
My991 jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-09-2006, 20:00   #22
WhiteWolf
Użytkownik Forum

WhiteWolf's Avatar

Data dołączenia: 05 09 2006
Lokacja: Gdańsk

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Wolfmar
Profesja: Sorcerer
Świat: Xerena
Poziom: 25
Skille: .../20
Poziom mag.: 21
WhiteWolf ma numer GG 4245478
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gallar Pokaż post
@UP: ee co prosze?
Sugerujesz że autor tematu jest noobem?
Więc nie, nie jest. Mym skromnym zdaniem to on jest albo newbie, albo jest ciekaw opinii innych ludzi na ten temat.
Tematów na forum 'kto najlepszy' jest masa, więc czemu ten nie ?
I w sumie to to nawet dobry materiał do dyskusjii jest ; )

@Down: Ta? podaj Ty mnie jakies pomijając d lejra. Przyda sie szczerze mówiąc.
1. Myśle że songo mówiac o noobie miał na mysli mój komentarz
2. No, nawet nie wiedziałem, że w ciagu zaledwie dnia będu już tu trzy strony

Jedno jest pewne... Najlepiej jest mieć PACA

Pozatym temat ten nie ma sensu tak samo jak te "ktura postać najlepsza", gdyż każda ma swoje + i - ;]
12:25 Agna Codio [1]: skad masz domek??

Myslalem ze sie zleje.

Ostatnio edytowany przez WhiteWolf - 13-09-2006 o 20:22. Powód: Natchnienie
WhiteWolf jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 20:44   #23
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

@noob~
nei pomyslales ze jak wypiszemy tu wszystkie 'taktyki' wynoszenia loota to wtedy juz napewno nie wyniesiesz loota z kopalni ?
stary 13-09-2006, 21:15   #24
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

to mial byc temat kto najmniej cierpi brakiem pacca a nie ktora lepsza jest lepsza >.<, IMo sorc tarci najwiecej, utani gran, exori vis, UE itp - Pall tarci tylko Utani hurke ^^
stary 13-09-2006, 21:35   #25
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

sek w tym ze sorc po stracie 70% mocy nadal jest warty 2 knightow.
stary 13-09-2006, 21:40   #26
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Albo 1,3 druida, który jest bezsensowny bez PACC (bo jedyne szanse druida na przewagę nad sorcem to exura sio i takie tam - druid zalety wszystkie traci, sorc zachowuje pare czarów spontanicznych, które może nie są używane 666 razy na minutę, ale czasem się przydają).
stary 13-09-2006, 21:41   #27
noobowaty mistrz
Zbanowany

noobowaty mistrz's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez morwi
@noob~
nei pomyslales ze jak wypiszemy tu wszystkie 'taktyki' wynoszenia loota to wtedy juz napewno nie wyniesiesz loota z kopalni ?
Mocno zaawansowane taktyki zabieraja kupe czasu i wyraznie spowalniaja exp. Nie sadze aby sie to oplacalo. W ogole kopalnie NIE sa oplacalne.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
sek w tym ze sorc po stracie 70% mocy nadal jest warty 2 knightow.
Poprawka, jest warty 5 knightow. (z paccem 10 knightow)

Malo tego, sorc bez pacca bije knighta z paccem na glowe pod kazdym wzgledem jesli chodzi o zdobywanie doswiadczenia. Expi szybciej, bardziej oplacalnie, zadaje wieksze obrazenia i otrzymuje mniejsze obrazenia. (tak, tak, sorc otrzymuje mniejsze obrazenia od knighta poniewaz o niebo szybciej zabija potwory)

Sorc na 50 lvlu z 40 mlvl jest mniej wiecej tyle warty co knight na 50 lvlu ze skillami 90/90. Kto musial dluzej pracowac na taka postac: sorc czy knight? Sami sobie odpowiedzcie...

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 13-09-2006 o 21:47.
noobowaty mistrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 21:51   #28
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Noobowaty mistrz - sorc nie musiał pracować, przy levelu mu wpadło.

A co do spowalniania expa - o niewiele spowalnia. Wystarczy, że rzucasz loota ze sobą przy expie. Wychodzenie z lootbagiem to już nie exp, więc możesz się nawet z nim czołgać, a tempo expa będzie to samo.
stary 13-09-2006, 22:13   #29
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2005
Lokacja: 50 cm od ekranu

Imię: Forestman
Profesja: Elder Druid
Świat: Eternia
Poziom: 33
Skille: 13/21
Poziom mag.: 29
Stożek ma numer GG 9888628
Domyślny

Po zdobyciu addonow, outfitow etc knight po tym update przestal mniec sens-wybralem druida jednak bez PACC to nigdy bym nie zamienil knight na druida a na sorca juz prendziej.
Oczywiste staje sie expienie z wandem 33+ po zdobyciu tego lvla, tylko druid bez PACC ma maly problem nazywa sie on brak exori vis, bo z templarst rodem nie poexi tak jak sorcem na guardach a dragi to waste z wanda i bez exury sio. Wiec gdyby wybierac profesjie do gry bez PACC to bylby to sorc. Palka sobie odpuszczam-poprostu mam malo doswiadczenia w grze od czasu utleniania sie spiroli. Knight to scierwo jak narazie (zobaczymy za rok co cipki zrobia). Druid odpada ze wzgledu na brak przydatniejszych czarow dla FACC i oczywiscie brak e-visa prawie niezbednego do expienia z templarst rodem.
stary 13-09-2006, 22:42   #30
noobowaty mistrz
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Noobowaty mistrz - sorc nie musiał pracować, przy levelu mu wpadło.
Slowem praca okreslilem w tym przypadku caloksztalt gry. W przypadku sorca jest to expienie, a w przypadku knighta tez expienie + niestety jeszcze dluzsze skillowanie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
co do spowalniania expa - o niewiele spowalnia. Wystarczy, że rzucasz loota ze sobą przy expie. Wychodzenie z lootbagiem to już nie exp, więc możesz się nawet z nim czołgać, a tempo expa będzie to samo.
Zwykle rzucanie baga przed siebie prowadzi do jego nieuchronnej utraty w przypadku zaludnionych kopalni. Na expowiskach dla pacc typu tomby sytuacja wyglada juz zdecydowanie inaczej.

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 13-09-2006 o 22:44.
stary 13-09-2006, 22:53   #31
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz Pokaż post
Zwykle rzucanie baga przed siebie prowadzi do jego nieuchronnej utraty w przypadku zaludnionych kopalni. Na expowiskach dla pacc typu tomby sytuacja wyglada juz zdecydowanie inaczej.
Pchalem wczoraj 7k oz miesa i szyny od strony hydry i slonikow do ankh. Mianowicie 24lvl MS zabral je i mimo moich prob uzym UTG i wywalil do wody.
Kiedys masowo polowalem na soldy i tego typu sprawy w kopalniach-nigdy nikt nie ukradl mi lootbaga a nie mialem postmana, lootbagi chowalem pod drzewami (teraz odpada z wiadomych wzgledow) albo pchalem zamiast do kaz to do ab i jakos szlo. Jedyny minust to strata czasu-na tombach to samo z tym, ze ja tam nie robie lootbagow tylko zbieram gotoweczke.
stary 13-09-2006, 22:56   #32
noobowaty mistrz
Zbanowany

Domyślny

Przyniesienie lootbaga nie jest problemem, ale problemem jest chodzenie z tym lootbagiem podczas expa. Nie dosc ze spowalnia troszeczke exp, to jeszcze jest ogromna szansa utraty. (oczywiscie moja wypowiedz dotyczy tylko nOObiarskich kopalni, w tombach ci nikt nie zabierze)
Na guardach jest mnostwo low leveli, wystarczy ze podejdzie jeden i bedzie za toba chodzil. Ty masz przewage speeda, ale on czeka az sie zatrzymasz itd. IMHO nie ma bata na noobow. Radze omijac kopalnie, to chyba najgorsze expowisko w calej tibii. Ludzi 3 razy wiecej jak potworow. H*j nie exp, dwa h*je nie loot.

Na tombach jak expie to zawsze robie lootbagi i nigdy nikt mi go nie zabral. Nawet jak ktos szedl i widzial lootbaga to grzecznie go ominal. A w kopalniach tego s***wysyństwa nie brakuje.

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 13-09-2006 o 23:00.
stary 13-09-2006, 22:59   #33
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz Pokaż post
Przyniesienie lootbaga nie jest problemem, ale problemem jest chodzenie z tym lootbagiem podczas expa. Nie dosc ze spowalnia wyraznie exp, to jeszcze jest ogromna szansa utraty. (oczywiscie moja wypowiedz dotyczy tylko nOObiarskich kopalni, w tombach ci nikt nie zabierze)
To teraz powiem co robilem podczas expienie: wkladalem do lootbaga rzeczy, przykrywalem go nastepnym bagiem i nastepnie cialami padlych potworow. Nikt nie szukal. Jest to paradoksalnie szybszy sposob niz latanie z tym przed soba (odgrzebac worek kwestia kilku sekund a pchanie rzeczywiscie spowalnia exp). Jak siedialem dluzej albo kopalni byla duza to mialem 3-4 takie punkty co dodatkowo minimalizowalo jeszcze ryzyko utraty majatku.
stary 13-09-2006, 23:31   #34
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Albo 1,3 druida, który jest bezsensowny bez PACC (bo jedyne szanse druida na przewagę nad sorcem to exura sio i takie tam - druid zalety wszystkie traci, sorc zachowuje pare czarów spontanicznych, które może nie są używane 666 razy na minutę, ale czasem się przydają).
Ja bym druida facc rozegral tak: do ok 26-27 levelu wand, wand i wand, nastepnie mint z wandem i manasami dla gotowki i niezlego expa a na dokladke dragi z blokujacym dsem i wandem/ hmm dla podkrecenia expa ( ewentualnie elfy quag + gfb ). Usredniajac powinno wyjsc troche wyzej niz z visem na guardach, gotowki troche sie zbierze, milionow oszczedzac nie potrzeba, eq kupowac rowniez. Sorc pojdzie tak samo, wavow przy expie nie pouzywa i tak, tyle tylko ze ma ciut lepszego kija od 33 levela ( bo tempest ssie az lzy leca ).

Levelowanie sorca/ druta facc nie sprawia problemu jesli ma sie pomysl, poza tym prawdopodobnie zawsze na zblizonym levelu bedzie szybsze niz levelowanie knighta ( nawet wyskillowanego ).
stary 13-09-2006, 23:47   #35
colin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 11 2004

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Sorcerer
Domyślny

W tibie gram rok z małym hakiem i nie miałem nigdy pacc nawet nie planowałem go kupić i nie planuje, ale do rzeczy, a raczej do postawionego pytania?

Sor-jest stosunkowo tanią postacią, ekwipunek prawie nie istnieje, a co do skills i lvl to nie muszą być imponujące żeby zacząć expić, a tak naprawdę to gra ma sprawiać przyjemność, a nie powodować stresa.

Pall-Podobnie jak sor nie musisz mieć wysokiego lvl i skill żeby zacząć grać, jedyna różnica potrzebujesz lepsze itemy ~55 skill wypada bardzo szybko a potem to tylko expić.

Kina-jest najdroższą postacią, przede wszystkim musi mieć wszystko naj, co do skills A i D muszą być naprawdę dobre, a co za tym idzie czas i oczywiście lvl bo na niskim to można tylko w depo dupę innym zawracać.

Drut- nie grałem

Nie wypowiadam się jaka różnica w grze jest między pacc, a facc bo nigdy nie miałem okazji grać jako pacc i tak naprawdę to nie wiem jakie czary tracę grając pacc(znam je teoretycznie ale nie praktycznie)

Bo w życiu jak w tibi, nikt nie chce być niewolnikiem, siedzenie przed ekranem monitora i gapienie się na dwa roty tu dzież inne stwory to dla mnie bez sensu, to samo tyczy się ciągłe podnoszenia spirów z ziemi, czy też wiekowych połowów ryb...

enjoy oneself -> tak powinno wyglądać życie, kiedy zapominasz o szarym dniu...

http://cheetah.blog.onet.pl/
colin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-09-2006, 08:55   #36
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez colin Pokaż post

Sor-jest stosunkowo tanią postacią, ekwipunek prawie nie istnieje, a co do skills i lvl to nie muszą być imponujące żeby zacząć expić, a tak naprawdę to gra ma sprawiać przyjemność, a nie powodować stresa.
Zeby expic sorcem/drutem wystarczy pujsc do najblizszego sklepu po wand, o jakimkolwiek trningu nie ma mowy.
Cytuj:

Pall-Podobnie jak sor nie musisz mieć wysokiego lvl i skill żeby zacząć grać, jedyna różnica potrzebujesz lepsze itemy ~55 skill wypada bardzo szybko a potem to tylko expić.
Wystarczy p-set a nawet scale armor, nie trzeba wogole skilowac (skile 20 wskocza w 30minut a wiec to raczej nie jest trening). Co najwyzej mozna zrobic wyzsze skile ale 55 to juz przesada.
Cytuj:

Kina-jest najdroższą postacią, przede wszystkim musi mieć wszystko naj, co do skills A i D muszą być naprawdę dobre, a co za tym idzie czas i oczywiście lvl bo na niskim to można tylko w depo dupę innym zawracać.
Tutaj sie mylisz. Zeby zaczac zarabiac kase knight musi kupic tylko k-axe, skull staffa albo innego typu bron (moze byc WH) i p-set. Koszty rysuja sie podobnie jak wand na 13lvl dla sorca +jego eq. Jednak co dziejie sie dalej? Otoz najt moze zarabiac kilkakrotnie wiencej niz druid/ sorcer i kupowac eq zamiast mfow.

Cytuj:

Drut- nie grałem
To szkoda, bo po ostatnich update gra sie nim b.przyjemnie.

Cytuj:

Nie wypowiadam się jaka różnica w grze jest między pacc, a facc bo nigdy nie miałem okazji grać jako pacc i tak naprawdę to nie wiem jakie czary tracę grając pacc(znam je teoretycznie ale nie praktycznie)
Tracisz przedewszystkim e-vis i heal friend - UE to scierwo a exori nie przydaje sie praktycznie gdy nie posiada sie dostepu do PACC area.
Cytuj:

Bo w życiu jak w tibi, nikt nie chce być niewolnikiem, siedzenie przed ekranem monitora i gapienie się na dwa roty tu dzież inne stwory to dla mnie bez sensu, to samo tyczy się ciągłe podnoszenia spirów z ziemi, czy też wiekowych połowów ryb...
Ryb juz nikt nie lowi, nikt juz nie trenuje dista za pomoca spirow na wyzszych skilach-CIPsoft wkoncu stara sie zlikwidowac ten pomysl graczy zwany "trening". Tylko knight musi spedzic przynajmniej kilkaset h na treningu aby mogl swobodnie expic do 60lvl i wyzej.
stary 14-09-2006, 15:01   #37
noobowaty mistrz
Zbanowany

Domyślny

Moze i druid bez pacca wolno expi, ale i tak szybciej niz knight z paccem.
stary 14-09-2006, 16:05   #38
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

A tak wracając bardziej do tematu, moze tak Panowie którzy się tutaj głównie wypowiadają powiedzą gdzie proponują expić postacią bez pacc?
Bo szczerze mówiąc, sam bym się chętnie dowiedział gdzie Waszym zdaniem jest najlepiej ; ]
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-09-2006, 16:16   #39
XIII
Zbanowany

XIII's Avatar

Data dołączenia: 27 07 2006
Lokacja: Localhost

Stan: Na Emeryturze
Świat: RL
Domyślny

@up
Najlepsze sa guardy : D Najlepszy D Hell i Labirynt.

Mój sorcerer bez pacca sobie tam radzi spokojnie, od 33lvl mozna bylo robic 150% lvla, teraz na 62lvlu troche wolniej, ale na lootbagach zarabiasie duzo kasy!
XIII jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-09-2006, 17:58   #40
Crucio
Użytkownik Forum

Crucio's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Elite Knight
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rooker666 Pokaż post
Druid jest najlepszy ponieważ od 15 lvl można robić ihy i sprzedawać za 1k a od 24 uhy po 3k a sorcem dopiero od 45 sdki a nie sądzę żebyś tak szybko nabił 45 lvl
Sprzedawanie run sie teraz nie-o-pła-ca ;d.
A jak wbijesz 33 lvl sorcem, to KAZDA kase wydajesz na manasy, i guardy guardy guardy ...
Anyway, wie ktos na czym bez pacc wbic szybko 33 level sorcem ? ; d
Crucio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania