Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 01-10-2006, 22:14   #541
paulgustav
Użytkownik Forum

paulgustav's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2006

Profesja: Elite Knight
Świat: harmonia
Domyślny axe czy sword

ja osobiscie przekonalem sie ze sword jest kiepski
bo nawet 80 skill nie moglem ubic dragon
nawet bylo ciezko przebic sie przez def hero
ja bardziej polacem axe
paulgustav jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 03-10-2006, 16:25   #542
Siim
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez paulgustav Pokaż post
ja osobiscie przekonalem sie ze sword jest kiepski
bo nawet 80 skill nie moglem ubic dragon
nawet bylo ciezko przebic sie przez def hero
ja bardziej polacem axe

To zal mi cie skoro na 80 sword nie mogles ubic draga bo mi wchodzily w draga na 80 skila z gsem hity po 160 czasami...

@Topic:

odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz siekac (axe) ciac (sword) czy miazdzyc (cluby)

mi najbardziej odpowiada 3 opcja dlatego jakbym robil nowego knighta wybralbym club...
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 17:03   #543
Magnus
Użytkownik forum

Magnus's Avatar

Data dołączenia: 28 08 2006

Imię: Lerandal
Profesja: Knight
Świat: Secura
Poziom: 63
Skille: 85/83
Poziom mag.: 6
Domyślny

Ja sam bije sie na sworda i troche żałuje ale żle tak bardzo niejest. Jeżeli bijesz sie na axe to niezmieniaj.
Magnus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 17:14   #544
BaxCrow
Użytkownik Forum

BaxCrow's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2006
Lokacja: Żory

Stan: Na Emeryturze
Domyślny Lol?!

Patrze na te All wypowiedzi i jak dla mnie to SWORD jest jednym wielkim SUX!
Axe jest duzo lepszy. Przy skillach 75/75 lub 80/80 nie widac roznicy czy ktos ma FA czy BS. A Fire Axe ma przynajmniej lepszy Atak i przy bloczeniu DL'i, Hydr, Dragów, Warlocków czy Demków nie ma to aż tak wielkiego znaczenia ile defa ma broń. Więc jak dla mnie AXE ROX! Po drugie popatrzcie ile waży GIANT SWORD! 180 CAP! a DRAGON LANCE! TYLKO 67 CAP!

Taka mała punktacja:

DEF: Sword 3 pkt, Axe 1 pkt
ATK: Sword 1 pkt, Axe 3 pkt
CAP: Sword 1 pkt, Axe 2 pkt
Wygląd (wiem, że mało wazny, ale co tam): Sword 2 pkt, Axe 2 pkt
Ceny: Sword 2 pkt (BS 7-18k, a GS przewaznie wszedzie 17k)
Axe 3 pkt (FA 7-12k, a DL 10-14k)

Podsumowując:
Sword - 9 pkt
Axe - 11 pkt

Axe jest lepszy, Sword też dobry, ale ma więcej wad.
Większość Najtów bierze Swordy, bo to bardziej pasuje do Wojownika niż jakiś tam toporek, ale ja dalej będe przy swoim AXE ROX!!!
To znaczy, że nie wiele w życiu widziałeś.
Jeżeli nie znasz ich przydomku.
To znaczy, że nie rozumiesz mnie.
Jeżeli mnie nie rozumiesz.
To znaczy, że... CZERWONE DIABŁY!

NA ZAWSZE WIERNY! OD 1997 ROKU!

You see dead Game. You recognized Tibia. It was killed by CipSoft.
BaxCrow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 17:24   #545
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez BaxCrow Pokaż post
Patrze na te All wypowiedzi i jak dla mnie to SWORD jest jednym wielkim SUX!
a angielska trudna jezyk.
stary 03-10-2006, 17:48   #546
Misiek_xD
Użytkownik forum

Misiek_xD's Avatar

Data dołączenia: 02 10 2006

Domyślny

Axe z jednej strony są git ale drogie ;/. Lecz jednak wole te bronie bardziej od swordów.
Misiek_xD jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 17:54   #547
Rohas
Użytkownik Forum

Rohas's Avatar

Data dołączenia: 26 09 2006
Lokacja: Osaka

Rohas ma numer GG 3027418
Domyślny

OMG Chyba każdy sam powinien wybrać według WŁASNEJ decyzji, co mu odpowiada Wybierasz to co wolisz. Czy wolisz mieć broń z większym atakiem (axe) czy z większą obroną (sword). A skoro juz masz taki dylemat, że nie umiesz sam podejmować decyzji , to sobie graj sorkiem albo druidem
Rohas jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 17:55   #548
BaxCrow
Użytkownik Forum

BaxCrow's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2006
Lokacja: Żory

Domyślny Eh...

Nie wiem o co ci chodzi, jeśli Vil nie umiesz czytać to już nie mój problem i jesli myślisz, że jesteś moderatorem i możesz gadać co ci sie podoba to jesteś w wielkim błędzie.

__
~: poszukaj sobie etymologii slowa 'sucks' :~
To znaczy, że nie wiele w życiu widziałeś.
Jeżeli nie znasz ich przydomku.
To znaczy, że nie rozumiesz mnie.
Jeżeli mnie nie rozumiesz.
To znaczy, że... CZERWONE DIABŁY!

NA ZAWSZE WIERNY! OD 1997 ROKU!

You see dead Game. You recognized Tibia. It was killed by CipSoft.

Ostatnio edytowany przez Vil - 03-10-2006 o 21:35.
BaxCrow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 18:27   #549
Zasalamel
Użytkownik Forum

Zasalamel's Avatar

Data dołączenia: 03 10 2006
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Ja sam używam sworda, ale jeśli tak długo trenowałeś axe to nie zmieniaj!
Zasalamel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 18:29   #550
Ajron 88
Użytkownik Forum

Ajron 88's Avatar

Data dołączenia: 13 08 2004
Lokacja: Kluczbork

Domyślny

@ Xeradus.. zanim tu zdobedziesz ten Pharao sword, ja dawno bede miec SCA z Ani lub Kupne.. taka prawda, jest to item bardzo żadki.

Co do tematu , tak jak zacyttowal ktos z Tibi Wiki , potwierdzam to teze na bazie wlasnych testow , w wypadku uzywania tarczy , system gry ignoruje defence broni , liczy sie defence tarczy nie broni ,w wypadku broni dwurecznych juz jest inaczej , defence broni ma kolosalne znaczenie..

Osobiscie uzywam Axe , ale jak zawsze powtorze , Giant sword jest (wedlug mnie) lepszy od Dragon Lance'y , wiec dlaczego wybralem Axe ? Bo SCA wciąga Sov'a nosem , a ja zawsze walcze o to co najleprze.

@Któryś z panów powyżej..

Pisal cos o cenach Sov-Sca na serverach , piszesz ciagle ze Sov jest tanszy od Sca na wiekszosci (wszystkich ? niepamietam jak to napisales) serverach , a ja ci powiem ze mnie sie to wydaje troche dziwne.. z racji tego zeby zdobyc Sov'a (czy Sca) trzeba zrobic trudny quest, co wplywa na to ze tych broni nie ma zbyt wielu (sprzedaja tylko pallki i sorce [drudzi nie robia anni ]) , czyli powiedzmy ze mamy w tym danym momencie 10 Sov'ów i 10 Sca na servie , teras zobacz sobie ile ludzi używa swordow i ile osob uzywa Axe , podejrzewam ze 65 % knightow uzywa swordy (kiedys masa ludzi uzywala Club'ów , ale od czasow jak anni stal sie "wykonalnym" questem , ich liczba zaczela systematycznie spadac) , im wiecej chetnych a mniejsza liczba towaru.. tym cena wyzsza czyż nie ? Żeby nie bylo ze tak sobie pieprze głópoty, u nas na galanie Sov stoi za 1,5kk , Sca za 1,2kk (cena wysredniona) , a np. mam oferte zeby kupic Sca za 1kk , Sca wedlug mnie jest tansze na wiekszosci serverow, i nie wydaje mi sie zeby bylo to cos dziwnego..

Cytuj:

Większość Najtów bierze Swordy, bo to bardziej pasuje do Wojownika niż jakiś tam toporek, ale ja dalej będe przy swoim AXE ROX!!!
Miecz pasuje do Wojownika ? myslalem ze do Rycerza bo Wojownik to osoba ktora walczy (troche slabe tlumaczenie xD) i nie koniecznie w fizycznym znaczeniu kojarzącym sie z przemoca..

pzdr..

p.s. Gdybym kiedys nie wybral Toporów, Wziolbym cluby , mimo ze dlugo smigal bym z war hammerem , byc moze zdobylbym Thunder Hammera, a o satysfakcji jaka bym wtedy poczul , moge tylko pomazyc.
19:12 Seemes: does that mean your br?
19:12 Wabasi: -aims shotgun- whos BR?

Ostatnio edytowany przez Ajron 88 - 03-10-2006 o 18:47.
Ajron 88 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-10-2006, 21:19   #551
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ajron 88 Pokaż post
@Któryś z panów powyżej..

[drudzi nie robia anni ]) ,

p.s. Gdybym kiedys nie wybral Toporów, Wziolbym cluby , mimo ze dlugo smigal bym z war hammerem , byc moze zdobylbym Thunder Hammera, a o satysfakcji jaka bym wtedy poczul , moge tylko pomazyc.
Śmiech na sali... anni z drutem +3 sorcow to dziecinna igraszka w porownaniu do 4 x sorc kiedy wystraczy lepsza partia hitow od demonow i nie ma juz many na ue ( jeszcze zalezy jaki lvl, niektorzy robia go dopiero po 130 lvlu)

ad. PS: sa jeszcze crystal mace i Hammer of the wrath ktore wypadaja z faraonow i sa calkiem zacnnymi borniami
stary 03-10-2006, 21:37   #552
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
ad. PS: sa jeszcze crystal mace i Hammer of the wrath ktore wypadaja z faraonow i sa calkiem zacnnymi borniami
aka mocniejsza lanca nie do zlootowania i ekwiwalent FA za pareset K zlota.
stary 04-10-2006, 17:25   #553
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
aka mocniejsza lanca nie do zlootowania i ekwiwalent FA za pareset K zlota.
no to dobrze ze mocniejsza, pozatym zawsze jest szansa ze orsha siekna i bedzie TH a na 100+ lvl to raczej bedzie stacc typa :O a co do crystal mace to jak ktos ma lvl kolo setki to go raczej stac
ale to i tak raczej nie do zrealizowania wiec cluby sux

Ostatnio edytowany przez Piotrek Marycha - 04-10-2006 o 17:35.
Piotrek Marycha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2006, 19:22   #554
Sulfrendil
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 08 2006

Profesja: Knight
Sulfrendil ma numer GG 5588652
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ajron 88 Pokaż post

Co do tematu , tak jak zacyttowal ktos z Tibi Wiki , potwierdzam to teze na bazie wlasnych testow , w wypadku uzywania tarczy , system gry ignoruje defence broni , liczy sie defence tarczy nie broni ,w wypadku broni dwurecznych juz jest inaczej , defence broni ma kolosalne znaczenie..
Eee a czy to nie jest liczone razem z arm. czyli przy przyjmowaniu na tarcze sie nie liczy a na zbroje tak. Wiec załóżmy, że otacza Cię wiecej niż 2 potworki. 2 hity w turze bierzesz na tarcze a 3? Na sworda i caly eq. [tak mi sie wydaje] albo jak czasami nie przyjmiesz ataku na tarcze to wtedy to samo.

Sulfrendil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2006, 16:19   #555
Antilles
Użytkownik forum

Antilles's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2006
Lokacja: Thais

Stan: Aktywny gracz
Imię: Don El Cid
Profesja: Sorcerer
Świat: Furora
Poziom: 17
Skille: 14/18
Poziom mag.: 10
Domyślny

Wiesz zalezy co chcesz robic esli bedziesz chcial bardziej blokowac nisz isc na bardziej ryzykowny hunt to wez axe a jeslio chcesz bardziej blokowac do wez sworda
Antilles jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2006, 16:54   #556
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sulfrendil Pokaż post
Eee a czy to nie jest liczone razem z arm. czyli przy przyjmowaniu na tarcze sie nie liczy a na zbroje tak. Wiec załóżmy, że otacza Cię wiecej niż 2 potworki. 2 hity w turze bierzesz na tarcze a 3? Na sworda i caly eq. [tak mi sie wydaje] albo jak czasami nie przyjmiesz ataku na tarcze to wtedy to samo.
Wówczas byle fire sword dawałby lepszą obronę niż magic plate armor. No, chyba że oczywiście def broni byłby jakoś inaczej przeliczany, ale wątpię - tarcze i bronie mają w statystykach obronę (Def), a zbroje, hełmy, nogawice itd. - pancerz (Arm), czyli broni bliżej do tarczy, niż do pancerza. Tym bardziej, że oczywiste wydaje się, że zarówno tarczą, jak i bronią aktywnie blokuje się ciosy, podczas gdy pancerz chroni przed nimi niejako samoczynnie.
Cytuj:
~: poszukaj sobie etymologii slowa 'sucks' :~
W języku polskim (a takiego chyba tutaj używamy) jej nie znajdziesz, bo i nie występuje w nim w ogóle takie słowo. Nie mam nic przeciwko zapożyczeniom, ale nie mają one zbyt wielkiego sensu, gdy istnieje już w naszym języku wyraz o takim samym znaczeniu, tym bardziej jeśli co drugie słowo w zdaniu przeplatasz makaronizmami.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 05-10-2006 o 18:54.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2006, 17:58   #557
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
W języku polskim (a takiego chyba tutaj używamy) jej nie znajdziesz, bo i nie występuje w nim w ogóle takie słowo. Nie mam nic przeciwko zapożyczeniom, ale nie mają one zbyt wielkiego sensu, gdy istnieje już w naszym języku wyraz o takim samymm znaczeniu, tym bardziej jeśli co drugie słowo w zdaniu przeplatasz makaronizmami.
Po pierwsze to moj komentarz do jego komentarza. Po drugie chodzilo o uswiadomienie paru osobom aby nie uzywaly slow ktorych znaczenia nie rozumieja, bo narazaja sie na smiesznosc. Po trzecie, jak sam pewnie wiesz, suck --> sucks ma troche wspolnego z czasownikami wiec trudno byc 'sux'.
stary 05-10-2006, 18:27   #558
druidek12
Zbanowany

druidek12's Avatar

Data dołączenia: 21 02 2006
Lokacja: Łódź

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
Gildia: Solo style
Świat: Celesta
Poziom: 43
Poziom mag.: 51
Domyślny

A ja jestem ciekaw, co za idiota odświeżyl temat sprzed dwóch i pół (2,5 liczbą) lat
Chłopak pewnie (chociaż niekoniecznie) już ma ze 100lvl+ i skille 90/90 w wybranym, a wy nadal mówicie mu co ma wybrać

Ostatnio edytowany przez druidek12 - 05-10-2006 o 18:31.
druidek12 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2006, 18:40   #559
Jabad
Użytkownik Forum

Jabad's Avatar

Data dołączenia: 25 12 2005
Lokacja: Chełm

Imię: X
Profesja: Elite Knight
Gildia: ...
Świat: nie podam bo po
Poziom: 80+
Skille: 92/91
Poziom mag.: 7
Domyślny

Heh. Ten temat nie ma sensu... kłócicie się która z tych broni jest lepsza, a tymczasem to nie ma znaczenia. To czy wybierzesz sword czy axe to twoja sprawa. Kazdy swoje chwali - ktos wybierze sworda bedzie pisal ze sword rules i tak samo bedzie w przypadku axe. Axe maja wiecej ataku : FA i SCA w porownaniu do BS i SOV-a maja 2 ataku wiecej w przeliczeniu na skile(jesli kalkulatory nie klamia) jest to roznica 4 skili. Jesli posiadasz jakies sensowne skile (mowa tutaj o 80+\80+) to te 2 ataku broni wiecej nie daje ci duzej przewagi, bo ile expa zdobedziesz wiecej na godzine...? gora 2 k nie ma bata ze wiecej. Pomysl o tym ze wbijesz przez to mniej skila(zalozmy twoj kumpel ma takie same skile zrobil level i axe podskoczyl mu o 8%, za to tobie podskoczy za ta sama ilosc expa jakies 2% skili wiecej ... .Po jakims czasie jesli kolega z axem nie bedzie skilowal to ta roznica 2 ataku zostanie zniwelowana[jakies 50 leveli lol] przez skile(napewno nie calkiem ale troche owszem) a defa ty bedziesz mial wiecej. Jedyna wada gsa to jego waga:/ jest lepszy od d lance nie ma co nawet ukrywac, 6 defa w przypadku broni dwureznej robi swoje. Sword ringi sa trudniej dostepne ale jesli masz pacca i kase to nie robi problemu Knighci ktorzy wybrali sword zaszli dalej(wreszcie jakis argument) przykladem jest Eternal Oblivion - nawet nie wiem jaki ma level.. ale w kazdym badz razie okolo 288 a sword fighting na poziomie 115!
Jesli masz zamiar mniej skilowac bierz axe bo na mniejszym skilu przelamiesz obrone potworka na ktorym chcesz huncic, jesli wybierasz sworda poskiluje wiecej i wyjdzie ci na to samo, a defa i shielda bedziesz mial wyzsze. Pamietaj ze high level knight zadaje tak duze obrazenia ze roznica pomiedzy SOV-em a SCA jest niezauwazalna. Nie dostrzega on takze roznicy w defie tych broni.
stary 05-10-2006, 19:07   #560
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Po pierwsze to moj komentarz do jego komentarza.
Trzeba było to jakoś wyraźniej zaznaczyć (najlepiej pisząc w osobnej wiadomości, zamiast ludziom bezczelnie się wpychać do ich postów ).
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez druidek12 Pokaż post
A ja jestem ciekaw, co za idiota odświeżyl temat sprzed dwóch i pół (2,5 liczbą) lat
Chłopak pewnie (chociaż niekoniecznie) już ma ze 100lvl+ i skille 90/90 w wybranym, a wy nadal mówicie mu co ma wybrać
To jest raczej ogólny temat do dyskusji nad tym co lepsze, w teorii przynajmniej mający pomagać ludziom, którzy nie wiedzą jaki rodzaj broni wybrać (bo w praktyce raczej nikomu by się nie chciało tego czytać; chociaż wystarczy zapoznać się z dziesięcioma pierwszymi postami - reszta to w zasadzie to samo ).

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 05-10-2006 o 19:08.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania