Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 12-03-2007, 05:43   #41
sat
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 09 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Celesta
Poziom mag.: 49
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Progmaniak Pokaż post
co jeszcze mozecie polecic dla druida bo mialem 4bp mf a loot to ~400gp smieci i spike sword :/
no popatrz. wyobraz sobie, ze biorac na palka bolcow za 4,4k bys mial wiecej kasy i wiecej expa. jedyne co bys musial miec to odpowiednie skile. moim najtem jak wpadam do penisula tomb, to z 15 uhow robie ponad 13k kasy
sat jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 12-03-2007, 10:45   #42
Deselino
Guest

Domyślny

Cytuj:
Kolejny ktory sie nasluchal i juz jest expertem, trening nie jest taki nudny bo zwykle w czasie treningu robisz cos innego, od rozmawiania z ludzmi w grze po robienie lekcji czy sprzatanie pokoju.
Slimy padaja co pol minuty to jak ty sobie wyobrazasz odrabiania lekcji podczas treningu? -.-
Cytuj:
Rycerz/Paladyn
Gdzies tam daleko sorc i chwile potem druid (brak jakich kolwiek specjalnych czarow spontanicznych).
Dlaczego?
Poniewaz rycerz i paladyn traca tylko expowiska, druid i sorc traca expowiska, najwazniejsze czary czyli vis/mort i domek sprobujcie ktos grac high lvl druidem z limitem depo na runy (tak wiem ze runy sa teraz mniej wazne i faktycznie jak musze sie znosic z domku przy update to juz nie zajmuje 9+ depotow tylko 4-5 ale nadal ciezko bylo by tak grac non stop).
Co do paladyna to sie zgodze ze jest najlepszy na facc. Ale co do rycerza to i tak jest najgorszy bo jego hity z melee w porownaniu z innymi profesjami sa smieszne. Paladyn i rycerz to jak niebo i ziemia. Palowi moze i atak nie rosnie wraz z lvl (chociaz tez nie do konca bo przeciez mozna atakowac calkiem mocno z run) ale swoimi boltami przebija obronę każdego potwora z dużą łatwością. Skille palowi rosna 4 razy szybciej niz knightowi (przed update 7.6 było 2 razy a teraz jeszcze zwiekszyli dwukrotnie) czego prawie nikt z was nie zauważa, pal nie musi trenowac, a nawet na tym samym skillu co knight wali mocniej w wiekszosc dobrych potworów takich jak np. GS'y.

Np. 100 lvl giant spidery:
Paladin na zabicie traci 39-78 gp (czyli nie ma bata żeby się nie zwróciło)
Sorcerer/Druid na zabicie traci 250-300 gp (raczej się nie zwraca)
Knight na zabicie traci 800-1000 gp (nie ma szans na zwrot pieniędzy)

No to teraz sami sobie odpowiedźcie na pytanie która profesja jest najlepsza na faccu.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2007, 17:51   #43
karate:]
Użytkownik Forum

karate:]'s Avatar

Data dołączenia: 22 08 2006

Stan: Na emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Obsidia
Domyślny

A teraz mi powiedz ile czasu bijesz ten 100lv na faccu. O ile palkiem, knightem jest to jeszcze możliwe to sorc musi sie meczyc z wandem do konca. Knight nie expi na GS'ach, bo mu sie to nie opłaca tak samo jak sorc nie expi na elfach więc porównywanie profesji pod wzgledem oplacalnosci expienia na róznych potworach nie ma sensu.
IMO najważniejszą rzeczą którą traci jest brak postmana i kilku expowisk. Chodz i bez tych wymagających pacca moze sobie poradzić (Roty=>Elfy=>Elfy=>OF=>WRL)

1. Pally
2. Knight
3. Rookstayer(?)
4. Sorc/dru ze wskazaniem na tego pierwszego
stary 12-03-2007, 20:05   #44
Sierzput
Guest

Domyślny

Osobiście preferuje druty, ale knightami nie pogardzę.

Na 30 levelu knight ze skillami 80/80 to potęga (ale komu się chce robić skille[mi])

Druid to nuda ale tylko tak do 33 levela pozniej dragi (tampest rod i exori vis[oczywicie exura sio]) no i demonki z sdeczkow

Knighty Rox

Ostatnio edytowany przez Sierzput - 12-03-2007 o 20:09.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2007, 22:04   #45
r4mz3s
Użytkownik Forum

r4mz3s's Avatar

Data dołączenia: 10 02 2007
Lokacja: Płock

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
r4mz3s ma numer GG 5949543
Domyślny ehh

Moim zdaniem palkiem sie fajniej gra, może expi sie na bardziej ekstremalnym poziomie ale za to wieksza frajda z gry mi osobiscie sie nie podoba walenie z sd po 1k Ci co twierdzą ze palkiem się nudno gra to co sorc/drut moze ciekawiej . Nie wiem co takiego fajnego że moga robic uhy , sd moim zdaniem wiecej kasy zdobedziesz expiąc niz klepanie tych Waszych runek . Wszyscy dołują tego palka . Mi jakoś jego wady nie dają sie we znaki
r4mz3s jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2007, 17:00   #46
szmytek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 10 2006

Imię: ...
Gildia: Terror
Świat: askara
Poziom: 38
Poziom mag.: 37
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez r4mz3s Pokaż post
Moim zdaniem palkiem sie fajniej gra, może expi sie na bardziej ekstremalnym poziomie ale za to wieksza frajda z gry mi osobiscie sie nie podoba walenie z sd po 1k Ci co twierdzą ze palkiem się nudno gra to co sorc/drut moze ciekawiej . Nie wiem co takiego fajnego że moga robic uhy , sd moim zdaniem wiecej kasy zdobedziesz expiąc niz klepanie tych Waszych runek . Wszyscy dołują tego palka . Mi jakoś jego wady nie dają sie we znaki

run juz sie nie robi bo srockiem/drutem wiecej kasy z expa niz z runek palancie
szmytek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2007, 17:24   #47
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sierzput Pokaż post
Druid to nuda ale tylko tak do 33 levela pozniej dragi (tampest rod i exori vis[oczywicie exura sio]) no i demonki z sdeczkow
Zabiles kiedys draga na 33 lvlu?
Cytuj:
Ci co twierdzą ze palkiem się nudno gra to co sorc/drut moze ciekawiej . Nie wiem co takiego fajnego że moga robic uhy , sd moim zdaniem wiecej kasy zdobedziesz expiąc niz klepanie tych Waszych runek . Wszyscy dołują tego palka .
Omg czlowieku, wczoraj sie urodziles? run sie nie robi od 3 updatów o_O
stary 13-03-2007, 18:39   #48
r4mz3s
Użytkownik Forum

r4mz3s's Avatar

Data dołączenia: 10 02 2007
Lokacja: Płock

Świat: Secura
r4mz3s ma numer GG 5949543
Domyślny

Cytuj:
Czytajcie uwaznie ja napisalem ze wiecej kasy sie zdobedzie expiac wiec mi tu nie wyskakiwac
r4mz3s jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-03-2007, 20:59   #49
Vis
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 03 2005
Lokacja: Neverland

Świat: Pythera
Domyślny

@ r4mz3s

Myślę że nie chodzi o to że napisałeś że pall zdobędzie więcej kasy, tylko o to że stwierdziłeś że sorc/druid są fajni bo mogą robić runy... A te profesje to dużo więcej niż grawerowanie i kolorowanie kamyków pod domkiem/depo.
stary 14-03-2007, 04:53   #50
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
A ktos ci kaze na slimach trenowac przy skillach 90+?
no czasem niestety gracze graja na swiatach non-pvp, a na takich swiatach to albo slime, albo geo. no ale nie zawsze ma sie pod reka sorca/druta ktory by chcial siedziec na geo po te 12h dziennie przez tydzien.

Cytuj:
W porownaniu do jakich hittow sorca?
Sorc bez PACC nie ma exori vis/mort/flam, nie ma wava, nie ma GEB, nie ma UE.
prawda jest taka, ze sorc czy druid bez pacca jest cienki jak sik pająka. koniec pacca to walenie z run i wanda/roda. to rowniez duzo wolniejsze odzyskiwanie many

Cytuj:
Rycerzem moge wejsc do malego pokoju z 4 smokami, paladynem jest to bardzo trudne.
wejsc palkiem mozna. calkowicie bezproblemowo. problem sie zaczyna z wyjsciem w jednym kawalku.

Cytuj:
1. Rycerzowi tez zwiekszyli.
2. Trening paladynem jest prawie niemozliwy wiec skille musza wpadac same podczas expa.
3. Co z tego ze rosna 4 razy szybciej skoro kazdy kolejny punkt skilli to jest prawie podwojenie czasu treningu (czyt 4 razy szybciej to roznica raptem 5 punktow skilla).
troche poprawili predkosc skili. sam zauwazylem, ze conieco szybciej rosna.
palkiem sie wali w zasadzie non stop na takim pohu, wiec z tego powodu tez troche szybko wpada skil. predkosc skilowania to niestety udreka. nie kazdemu sie chce siedziec po 18-20h od skila do skila, no ale dzieki takim ludziom ( takim, ktorzy uwazaja ze skile 60/60 to duzo ) zwalniaja sie ciekawsze miejscowki do expienia.

Cytuj:
Jakos rycerzy jest duzo wiecej na high lvl niz paladynow i duzo lepiej expia... moze jednak sama sila bicia nie decyduje o tym ktora profesja jest najlepsza?!?
gra palkiem jest o tyle denerwujaca, ze zawsze trzeba miec ze soba bolce, ktore waza od cholery. palkiem wezme 2k bolcow i to nie wystarczy na zbyt dlugi czas. najtem jak wezme te 16 bp uh to mam expa ze hoho.

Cytuj:
1. Paladyn moze zabic GS tak jak mowisz za cene 10-15 boltow. (20-45gp)
2. Sorc/druid zabije GS z 5-7 visow + 1-2 leczenia. (150-300gp)
3. Knight zabije GS z 4 run HMM. (300gp)
palek przy okazji musi sie starac, zeby sobe nie nalurowac kolejnych na plecy.
sorc/druid owszem walnie te 5-7 visow jak potrafi dobrze z nich walic, ale do tego trzeba pacca i odpowiedni level. ja mam sorca i robie sobie od czasu do czasu hmmki. rekordem bylo jak do tej pory zrobienie 60 bp hmm po 200 gp kazdy. super oplacalne i dosyc dobrze przyspiesza expa.

Cytuj:
A teraz sobie odpowiedz, ilu ludzi na FACC osiaga 100 lvl?
Jesli chcesz porownywac profesje na FACC to porownuj lvl jaki wiekszosc ludzi bez PACC ma czyli do 50.
bez zadnego pacca to raczej trudne wyzwanie.
stary 14-03-2007, 11:44   #51
cite
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 05 2004
Lokacja: Warszawa

Imię: Druid Cite
Świat: Candia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sat Pokaż post
no czasem niestety gracze graja na swiatach non-pvp, a na takich swiatach to albo slime, albo geo. no ale nie zawsze ma sie pod reka sorca/druta ktory by chcial siedziec na geo po te 12h dziennie przez tydzien.
Na monkach ludzie też trenują.
cite jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2007, 14:52   #52
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez cite Pokaż post
Na monkach ludzie też trenują.
palkowie. owszem. ja dla przykladu nie znam zadnej miejscowki do treningu knightem z monkiem tak, zeby rosl shielding ( mowie caly czas o swiecie npn-pvp, bo swiaty pvp nie daja takiej upierdliwosci). trening na ghoulu ( ktorych jest pelno ) powyzej skila 75/75 mija sie c celem, bo ghoul za wolno sie leczy i trzeba by bylo przerywac trening co chwile.
stary 14-03-2007, 15:16   #53
Desew
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin
Jakos rycerzy jest duzo wiecej na high lvl niz paladynow i duzo lepiej expia... moze jednak sama sila bicia nie decyduje o tym ktora profesja jest najlepsza?!?
Skąd masz takie dane, że palowie expią gorzej od knightów?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2007, 15:30   #54
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Desew Pokaż post
Skąd masz takie dane, że palowie expią gorzej od knightów?
mozliwosci maja takie same, a jak expia to juz zalezy od graczy a nie klas.
stary 14-03-2007, 16:46   #55
cite
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 05 2004
Lokacja: Warszawa

Imię: Druid Cite
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sat Pokaż post
palkowie. owszem. ja dla przykladu nie znam zadnej miejscowki do treningu knightem z monkiem tak, zeby rosl shielding ( mowie caly czas o swiecie npn-pvp, bo swiaty pvp nie daja takiej upierdliwosci). trening na ghoulu ( ktorych jest pelno ) powyzej skila 75/75 mija sie c celem, bo ghoul za wolno sie leczy i trzeba by bylo przerywac trening co chwile.
Kumple na edron trenują.
cite jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2007, 17:01   #56
Frapper
Użytkownik Forum

Frapper's Avatar

Data dołączenia: 17 12 2005
Lokacja: Funreal World
Wpisy bloga: 1

Frapper ma numer GG 1002880
Domyślny

W drodze na demone(ten labirynt) jest monk i mozna zlurowac sobie dwarf'a na shielding, duzo knightow tak trenuje.

http://mroziak.blogspot.com/
Pierwszy uzytkownik ktory reportuje wlasne posty.

<Tompior> ale najlepsze z kont evana
<Tompior> Rothes_pompowacz_arbuzuw
Frapper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-03-2007, 23:29   #57
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

a ja tam wole isc do tomba i trenic na slimie. nie musze sie nikogo prosic o stawianie monkow i innych cudow. a to ze slimy szybko padaja? takie zycie
stary 13-10-2007, 20:48   #58
Paladin'Popek
Zbanowany

Data dołączenia: 29 06 2007

Imię: Paladhino
Świat: Nerana(kolejki)
Poziom: 28
Skille: rosna;P
Poziom mag.: 10
Domyślny

graj druidem summujesz dsy i na dragi nie bedzie ci sie nudzic mozesz isc bez utamki na dl x DD wtedy masz adrenaline jak wiesz ze na 1 lepsze combo padniesz ;PP
Paladin'Popek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-10-2007, 01:34   #59
Misiako
Użytkownik forum

Data dołączenia: 22 09 2007

Poziom: 16
Skille: 70/60
Poziom mag.: 9
Domyślny

@up
Po jaką cholere odświeżasz temat skoro gościu się pytał kogo wybrać przed letnim uptade? -.-
byle mniej takich ludzi na forum...
Misiako jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania