Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-12-2006, 22:33   #41
Princessinka
Użytkownik Forum

Princessinka's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2006
Lokacja: Polska!!

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Morgana
Princessinka ma numer GG 7638973
Domyślny

Tia...te kocurki byly troszke przesadzone... ale i tak ksiażka besciarska
Przypomniało mi się jeszcze cos ale nie wiem czy bedzie pasowac chodz klimacik ma... "Saga o Czarnoksięzniku" i "Ludzie lodu" uprzedzam że mało tego niema. A i jeszcze jedno: "Złoty Smok" i "Amulet Złotego Smoka" ale nie wiem czy tytków nie pokreciłam.. niezła ksiązka o dziewczynie która okazała się być pół smokiem i jej miłości do zwykłego rycerza Ksiązka bardzo, bardzo dobra( choć jeden motyw troche Potterowski ale ujdzie) z reszta jak dla mnie to nie ma złych książek fanasy bo ja wszystkie wchłaniam kilogramami<maniaczka>

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 25-12-2006, 23:07   #42
Dego
Użytkownik Forum

Dego's Avatar

Data dołączenia: 10 12 2006
Lokacja: w domu

Dego ma numer GG 6088579
Domyślny

Chyba sobie wypożycze Sagę Wiedźmińską a tak btw. sorka za nazwe tematu nie znam sie na tym dlatego napisałme RGP teraz wiem że to jest Fantasty...
stary 25-12-2006, 23:34   #43
Thanal
Użytkownik Forum

Thanal's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2005
Lokacja: /Wrocław/Breslau/Vratislavia

Imię: ---
Profesja: Sorcerer
Świat: Szukam:P
Domyślny

@up

Sagę tak, ale tylko pod warunkiem, że czytałeś dwie pierwsze książki " z serii" o Wiedźminie - "Miecz przeznaczenia" i "Ostatnie życzenie". Nie są one częścią Sagi (czyli pięciu tomów) - są to dwa zbiory opowiadań, przydatne jednak w zrozumieniu samej sagi. Pozdrawiam!

Co do pytania o rypygy i Feista - w edicie mojego poprzedniego posta.

@styku
Wiem o tym, po prostu wydawało mi się, że autorowi tematu o to chodziło . Co nie znaczy, że dla mnie fantasy = rpg (w które sam pogrywam jakiś 7 rok już, więc ciężko żebym nie orientował się w temacie pojęcia). I jeszcze jedno, piszesz, że "A cyberpunk to też już nie fantasy. Trzeba umieć odróżnić fikcje naukową od kompletnej fantastyki." Na zachodzie rzeczywiście rozróżnia się fantasy (zabijanie księżniczek, zaliczanie smoczyc itd.) i sci-fi, jednak w P(r)olandzie często mianem "fantasy" określa się całość - czyli fantastykę i sci-fi, więc jeżeli piszesz o fantasy, warto zaznaczyć czasem w jakim rozumieniu - szerszym, czyli fantastyka i sci-fi czy też jako tylko fantastykę ...ale to już tylko takie duperele są

[x]- mi sie 2 dni temu snilo ze na przejsciu przez jezdnie bylo ukryte wejscie na basnhee , a ja mailem 1 sdka i 900 many
[x]- odstawilem banshee hunty

Ostatnio edytowany przez Thanal - 26-12-2006 o 10:08.
Thanal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-12-2006, 09:32   #44
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
@styku
Wiesz, chyba po prostu podświadomie postawiłem w tym wypadku znak równości pomiędzy terminem rpg a (heroic?) fantasy...
Kolejny błąd. RPG to nie tylko heroic fantasy. Warhammer i wiele innych wypadają z pod tego tytułu od razu. A cyberpunk to też już nie fantasy. Trzeba umieć odróżnić fikcje naukową od kompletnej fantastyki. Nie żebym się czepiał, po prostu koryguje.

Ostatnio edytowany przez styku - 26-12-2006 o 09:33.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-12-2006, 10:20   #45
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez styku Pokaż post
Mądrość w Twych słowach brzęczy.
Az sie boje spytac, czy to ironia...
Cytuj:
Czytałeś Księgę Jesiennych Demonów? Choć w innej tonacji napisana, to jednak wciąż baaardzo pozytywne wrażenie. Niestety nic innego Grzędowicza nie czytałem (małe miasteczko, dobrej księgarni brak), choć będę się starał zrehabilitować.
Tha. Po pierwszym, a zwlaszcza drugim PLO siegnalem po reszte tworczosci Grzedowicza. I coz, cudne jest. Teraz tylko czekac na kolejne ksiazki...
Cytuj:
Ziemiańskiego warto poznać, chociaż IMO to pisarz jednej sagi - nic poza Achają zdaje się warte zachodu nie jest, ale i ta stoi pod znakiem zapytania.
Nie przecze. Kiedys moze siegne, jak bede mial troche wiecej wolnego czasu. Bo po objetosci Achai jakos mi sie odechcialo... =P
Cytuj:
Powiedz mi, jak określasz książkę RPG? Pytam z czystej ciekawości.
Podrecznik do D&D.
NMSP

Edit: Jasne, ze podrecznik. =P

Ostatnio edytowany przez Slay - 26-12-2006 o 12:02.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-12-2006, 11:04   #46
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
Az sie boje spytac, czy to ironia...
Niee, tak mi się jakoś wklepało.

Cytuj:
Poradnik do D&D.
Chyba podręcznik, bo po poradniki to do odchudzania można sięgnąć ;-)

Cytuj:
NMSP
Nie jestem fanem akronimów, rozwiń go jak możesz, bo jakoś nie rozpoznaje.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania