|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
Pokaż wyniki sondy: W którym przedziale wiekowym się mieścisz? | |||
13 lub mniej |
![]() ![]() ![]() ![]() |
61 | 19.12% |
14-16 |
168 | 52.66% |
17-18 |
43 | 13.48% |
19-20 |
22 | 6.90% |
21-22 |
10 | 3.13% |
23-25 |
8 | 2.51% |
26-30 |
2 | 0.63% |
31-35 |
0 | 0% |
36-40 |
1 | 0.31% |
41 lub więcej |
4 | 1.25% |
Głosujących: 319. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#41 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mam 9 lat.
1.Dla mnie dużego znaczenia to niema 2.Jeśli ktoś jest starszy to traktuje go z szacunkiem. 3.Niewiem czy dobrze zrozumiałem pytanie. Starsi gracze jednak są dojrzalsi(patrz pkt.2), ale sa wyjątki.Więc wg mnie wiek nie odgrywa dużej roli. 4.No w RL nigdy bym się niezaprzyjaźnił z 15-18 latkiem, a w Tibia jest to o tyle dobre, że można sie zaprzjaźnić z kim się chce. Mam nadzieję, że zrozumiałeś. ![]()
![]() |
#42 |
Użytkownik Forum
|
![]() 1. Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie innych graczy wg ich wieku?
2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? ad.1 Nie oceniam ze każdy gracz niezależnie od wieku dla mnie jest tej samej rangi ad.2 Tak jeśli wiem że to jest starszy gracz odemnie to niepisze żadnych głupoyt zachowuje się tak aby on też mnie szanował tak jak ja go szanuje ad3. Młodsi gracze zachwoują się niedojrzale piszą głupoty spamują zadają głuypie pytania przeklinają ad.4 Tak napewno w grze gadam bardziel lużniej z starszymi graczami niż w realu
#43 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() 1. Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie innych graczy wg ich wieku?
Ciezko odpowiedziec na to pytanie. Napewno wiekgracza ma wplyw na poruszanie tematow rozmowy. Pozatym nie oszukumy sie... ciezko w grze sensownie pogadac z 11-sto latkiem (no offense ![]() 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? Poprostu z niewychowanymi malolatami nie gadam ![]() ![]() 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? patrz pkt 2. 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Alez oczywiscie ze tak. To chyba normalne. W realu prawie wcale nie gadam z 13-14 latkami natomiast w tibii zdarza sie od czasu do czasu ![]() ![]()
#44 |
Administrator
Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 104
|
Wiek dla mnie nie ma konkretnego znaczenia z prostej przyczyny - przewaznie nie wiem ile dana osoba ma lat. Oceniam ludzi po ich zachowaniu i ich czynach, nie po wieku czy narodowosci. Wiek mozna wywnioskowac po zachowaniu, jesli osoba zachowuje sie "noobowsko" to przewaznie jest to osoba mloda, gdy ktos sie zachowuje dorosle to widac ze ma sie do czynienia z osoba starsza(czyli w Tibii jakies 20-25 lat ![]() ![]() 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? Z racji tego ze nie wiem przewaznie ile dana osoba ma lat, wiek nie ma zadnego znaczenia. Oceniam ludzi po czynach nie po wieku. 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Tu raczej nic nowego nie napisze, wiele osob pisalo to samo. Osoby mlode bardzo szybko chca dorosnac, chca miec wszystkie przywileje byc doroslym, Tibia daje im mozliwosc stania sie kims innym niz sa naprawde. Mysla ze jesli beda mieli wysoki poziom to beda szanowani i uwazani za osoby dorosle. Osoby mlode czesto tez traktuja gre za powaznie. Sa bardziej podatne na wplyw innych osob. Czyli praktycznie wychodzi na to, ze maja takie same cechy jak w prawdziwym zyciu, tylko ze w Tibii moga robic to na co im prawdziwe zycie nie pozwala, i czesto przez to im odbija. Osoby starsze daza do rozwiazywania problemow w bardziej dorosly sposob, sa mniej agresywne wzgledem innych i raczej nie rzucaja "miesem" na prawo i lewo i nie wyzywaja innych ze maja 12 lat ![]() 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Czesciowo udzielilem odpowiedzi na to pytanie w poprzednim punkcie, wiec wiele nie dodam raczej. Moim zdaniem jest to podobnie jak w prawdziwym zyciu, jesli ktos zachowuje sie jak gówniarz to nikt nie bedzie sie liczyl z jego zdaniem tak jak w prawdziwym zyciu nikt nie liczy sie z zdaniem 12 latka, ktory by biegal tylko w kolko i mowil ze jak ktos sie nie zgodzi na to co on chce to go zbije. Jedyna roznica polega na tym ze o ile w prawdziwym swiecie taki 12 latek nie ma sily fizycznej aby spelnic swoje grozby, o tyle w Tibii moze miec czasem wysoko poziomowa postac(przewaznie zakupiona na allegro, itp.), wpisac na klawiaturze: Exevo gran mas vis, i co prawda nie przekona nikogo tym do swoich racji, ale pare osob bedzie musialo siedziec cicho jesli nie beda chcialy znowu pojawic sie w swiatyni. |
![]() |
![]() |
#45 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2004
Lokacja: Whitestok
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Druid
Świat: Harmonia
Poziom: 23
Poziom mag.: 22
![]() |
![]() odp:
1.nie obchodzi mnie za bardzo wiek innych 2. powazanie dla 30+ (to takie chodzące rary) 3.wg mnie dużo starsi gracze (25+) sa spokojniejsi, nie pekują, spamują (za bardzo)itp 4.tak, wg mnie przez mmorpg granice wiekowe sie zacierają - gracz to gracz ??? pomoglem ???
#46 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() 1. Wiek na srednie znaczenie. Czasem można trafić na 11-12'sto latka który potrafi się zachowywać po ludzku i czasem można trafić na 18'sto latka który powinien wrócić do przeczkola. Jeżeli trafie na takich bachorów, co ledwo do Tibii się dorwali ro najczęściej staram się nie utrzymywać z nimi znajomości. Nawet jesli posiada tam 100-150level. Mam respekt do starszych graczy, doświadczonych, nie zachowywujących się jak n00by.
2. Po cześci, młodych (>=13) traktuje " z dystansem", wielu z nich uważa, że jak mają jakiś wyższy level to są masters i kozakują. Co do starszych (<13) to traktuje ich jak "swoich", tak jak bym sam chciał być traktowany (jeżeli taki delikwent nie okaże sie n00bem) 3. W skali 0/10 to chyba cos koło 2. Najbardziej, przynajmiej u mnie, liczy się zachowanie gracza. 4. Chyba tak, w Tibii są "lżej" traktowane. W Tibii czesto kumplują się ludzie w wieku 12lat i 30, co w realu jest raczej żadko spotykane.
#47 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...
![]() |
Niestety w wiekszosci przypadkow ma duze znaczenie. Wiekszosc n00bow to wlasnie osoby w przedziale wiekowym od kilku do 15 lat. Wielu z niech nie zna absolutnie ortografii i gramatyki <nie mowie tu o robieniu drobnych literowek od czasu do czasu, a o zdaniach w stylu "poszlem wczorah z kolegom na orci i wytoklismy ich dorzo">, zachowuja sie jak totalni idioci... nie mowie ze wszyscy, ale conajmniej 75% wlasnie taka jest... im starsi gracze tym mniej takich przypadkow jest, jednak tez sie zdazaja. 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? Zalezy w jaki sposob sie zachowuje... to ma najwieksze znaczenie. 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Dosc duzy... ale jak juz wspominalem wszystko zalezy od zachowania... jezeli np 10 latek potrafi sie odpowiednio w tibii zachowac itd, jego wiek dla wiekszosci nie bedzie problemem. 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Hmm tak, sa traktowane inaczej... nie jest zbyt czestym widokiem zeby powiedzy 20 latek mial 10 letnich kumpli, gadal z nimi, chodzil po ulicach itd... a w tibii takie sytuacje maja miejsce dosc czesto. Podsumowujac, wiek sie nie liczy, liczy sie zachowanie. Zachowanie jednak bardzo czesto wynika wlasnie z wieku gracza, wiec wiek ma posredni wplyw.
![]() Hunt you down without mercy Hunt you down all nightmare long Ostatnio edytowany przez Gtyk - 13-04-2005 o 22:48. |
![]() |
![]() |
#48 |
Nikt ważny
|
Nie aż tak duże jak mogło by się wydawać choć nie trudno tutaj zgadnąć, że wolę kiedy osoba z którą rozmawiam ma trochę więcej niż ~14 lat gdyż te osoby mają trochę większy zasób słów i szerszy pogląd na świat (przynajmniej z regóły) 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? Cóż, staram się nie osądzać ludzi wedłóg tego parametru ale do graczy poniżej ~14 roku życia zazwyczaj nie spodziewam się zbyt wiele 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Różnie to bywa. Przede wszystkim w Tibii bez problemu można zafałszować swój wiek. Poza tym umiejętność grania w dużej mierze zależy od tego, ile lat masz juz kontakt z komputerem a wiadomo że z tym to jest różnie... 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Oczywiście, że tak. Granice wiekowe w Tibii nie są tak wyrażnie nakreślone jak w prawdziwym świecie.
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! Ostatnio edytowany przez Hegemmon - 14-04-2005 o 08:40. |
![]() |
![]() |
#49 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2004
Lokacja: Forgotten Realms
Stan: Tutor
Imię: Val'ndar
Profesja: Elite Knight
Gildia: Great Eagles
Świat: Eternia
![]() |
> Nie. Czasami nawet 19 latek potrafi się zachowywać jak 13-latek. I vice versa. Aczkolwiek z reguły młodszy = głupszy, bo dopiero poznaje życie.(Sam liczę jedynie 15zim). 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? To zależy głównie od tego, jak on przedstawi się w moich oczach. Jeżeli np. młody gracz ma bogaty zasób słownictwa i potrafi "normalnie" porozmawiać i się zachowywać, z chęcią mu pomogę w takiej czy innej sprawie. Tak czy owak toleruję także tych mniej "normalnych" graczy, przynajmniej się staram. 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Zbyt wielu "młodych" graczy, którzy przeszli na, że tak powiem Ciemną Stronę Mocy (CSM), tworzy chaos. Totalny chaos. 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Tak. Choć w Tibii coraz częściej daje się zauważyć, że miernikiem wieku jest lvl...Można to poznać po zachowaniu młodszych graczy. Im wyższy, tym bardziej starają się zachowywać jak dorośli. Nie można powiedzieć, że do końca im to wychodzi, ale czasami bywa to irytujące.
#50 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Moon's Spawn
|
Wiek ma spore znaczenie. Pogadac moge i z 10-latkiem, ale nie bedzie to dluga rozmowa i nie zaowocuje raczej dluzsza znajomoscia. I owszem oceniam po wieku, poniewaz malolatom niestety nie mozna zaufac (w wiekszosci przypadkow, co nie oznacza, ze nie ma wyjatkow), natomiast ludziom starszym i pwoazniejszym, ktorzy graja dla przyjemnosci i towarzystwa - owszem. Najlepiej sie gra z 30-latkami ![]() 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? W sumie dosc szybko mozna sie kapnac ile dany czlowiek moze meic lat. I wiek wplywa na wzrostem zaufania badz jego brak. Nie wiadomo co przyjdzie takiemu malolatowi do glowy. Rowniez tym, ze czuje sie madrzejsza od takiego malolata. Nie sadze aby byl to wyraz mojej zarozumialosci, raczej rzeczywistosci. I rowniez im to okazuje. Ale nie jestem niemila, niegrzeczna itp. jak to oni potrafia. 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Jak wyzej. Wiek znaczaco wplywa na zufanie do gracza. bardziej parwdopodobne jest, ze znajomsoc z czlowiekiem starszym bedzie dluzsza, jest o czym rozmawiac, nie tylko oTibii i pasjonujacych huntach, najlepszym eq itp. Poza tym, nie umiem traktowac zupelnie powaznie osoby w wieku lat np. 10. Ale wydaje mi sie, ze ma na pewno mniejsze znaczenie niz mialoby w rl. 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Jak wyzej. W Tibii ma to neico mniejsze znaczenie. Ale przeciez znajomosc z 10-13 latkiem z Tibii nei zakonczy sie znajomoscia w rl. Ale o ile w Tibii zdarza mi sie rozmawiac z malolatami, tak w rl juz raczej nie.
Zakatarzona I am still standing in this moment of pure madness... Proud Member of Metal Militia Ostatnio edytowany przez Pupilka - 14-04-2005 o 10:17. |
![]() |
![]() |
#51 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 01 2005
Lokacja: Warszawa
![]() |
Raczej tak wole rozmawiac ze strszymi niz z mnlodszymi w tibi i w rl 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? hmm.. wiekszas osob podajacych sie za 15 lat ma tak naprawde 12-13 lat wiec jedynie po zachowaniu mozna ocenic 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Ludzie bardziej patrza kto jaki ma lvl a nie ile ma lat 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Tak i nie zalezy od czlowieka i od mentalnosci |
![]() |
![]() |
#52 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 12 2004
|
![]() 1. Nie
2. Zalezy czy to kolega czy nieznajomy 3. Żaden 4. Tak |
![]() |
![]() |
#53 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 03 2005
Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
|
![]() 1.Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie graczy wg wieku?
Dla mnie wiek graczy nie ma żadnego zanczenia. Często się okazywało że gdy zaprzyjaźniłem się z innym graczem, to okazywało się później że jest parę lat młodszy/starszy. Ocenianie w Tibii według wieku jest według mnie głupie. Co to za różnica czy ma 9 lat czy 21, skoro i tak nie widzę go za monitorem. Najważniejsze są zachowania gracza. Często 10 latek potrafi być znacznie mądrzejszy od 20 latka, a jest to ogromna różnica wiekowa. Gdy się już okazuje jaki ma wiek, nie zmienia to moich zachowań, aczkolwiek zaobserwowałem że inni zmieniają zachowanie. Gdybym zmienił zachowanie w stosunku do gracza, ten by to napewno zauważył, gdyby był starszy, to bym zmienił na bardziej szanującego go, a młodszy to odwrotnie. Niestety taka zmiania potrafi być bardzo bolejąco dla niego i ostatecznie może najzwyczajniej przestać być naszym kolegą. Dlatego nie oceniam według wieku. 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? Nie wpływa u mnie. Jeżeli człowieczek zachowuje się jak dorosły, mimo że ma 9lat, to będe go tak traktował. Będe miał do niego szacunek i też jego zdanie będzie miało u mnie duże znaczenie. Natomiast jeżeli będzię się zachowywał jak n00b, mimo że jest 18latkiem, to będe go też tak traktował. Nie będzie mnie obchodziło jego zdanie, i też będe go unikał. Nie widzę żadnych powodów by wiek kogoś innego, decydował w Tibii o moje zachowania w stosunku do niego. 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Ja powiem że taki średni. Doświadczeni gracze żadko pytają się o wiek bo wiedzą że to nie ma żadnego znaczenia. Najważniejsze są zachowania. Hmm... Co do tych mniej wtajemnniczonych (do 20lvl(jeżeli to 1gra oczywiście)), to często osóbki pytają się o wiek (przynamniej mnie się tak pytają) i z góry oceniają, tym samym atmosfera wsród low-lvl jest że się dobierają w grupy wiekowe. Ale z czasem młodzi gracze dostrzegają że to bezsens skreślać kogoś w Tibii za wiek i później nawet mimo dużej różnicy wiekowej potrafią z sobą kolegować. 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Oczywiście. W realnym świecie nie widzę by osoby dorosłe, jak i bardzo młode chodziły z sobą pograć w piłkę i takie tam (chodzi o to że się nie znają i się nigdy nie znały). Przecież grupy jakie się zbierają w realu są prawie zawsze w podobnym wieku. Natomiast w Tibii, ludziki chodzą na hunty/trenować nie patrząc na wiek. W Tibii ludzie nie patrzą (przynajmniej niektórzy) na wiek, tylko na zachowania, a realu ludzie z góry określają osoby z względu na wiek. Jeszcze małe uwagi: W Tibii za wiek często służy level. Ludzie rzadko, a nawet bardzo rzadko kolegują się z sobą gdy mają dużą rozpiętość levelową. Nigdy nie widziałem by 40lvl, najzwyczajniej pogadał z 10lvl o tak sobie. Każda osoba w Tibii, pierwszą rzecz jaką robi na widok osoby która się do niej odzywa, naciska "look" i ocenia wg lvl. Jeżeli osoby mimo ogromnej różnicy lvl chodzą z sobą, pomagają sobie i w ogóle kolegują się. Oznacza to że wcale nie poznali się gdy mieli takie zróżnicowane levele, a gdy mieli podobne. Czyli jedna z tych osób poprostu założyła nową postać i powiedziała o tym drugiemu. Tym samym drugi, jako że to ta sama osoba, tylko że z innym lvl, najzwyczjaniej kontynuuje przyjaźń zaczętą w okresie podbonego lub takiego samego lvl, albo to realny kolega. Każdy z góry skreśla osobę gdy ma taki, a nie inny level. Jeżeli człek ma powyżej 50lvl to każdy sobie myśli: "O jaki doświadczony gracz, zaprzyjaźnię się z nim...". Podczas gdy na widok 8lvl każdy myśli sobie: "Eee.. tam. Pwnie jakiś n00b". Jednym słowem ludzie określają osobę jaki ma lvl, często też, jeżeli tego nie wiedzą, to w ogóle nie biorą pod uwagę że ta sama osoba może mieć chara z 100lvl, a ten będzie służył za runmakera. Inną ciekawą cechą są zachowania graczy w stosunku do ich levela. Jeżeli ktoś ma duży level. To niższe często się podlizują w stosunku do niego. Nie ważne jakie ma zachowania. Czy to dojrzały 9latek, czy niedojrzały 20letni gnojek z podwórka. Z góry też są skreślani niskie lvl, jeżeli tak low-lvl coś poprosi to nikogo nie obchodzi jego zdanie. Nie ważne czy ma 5,10,20,50 lat i zachowuje się jak dojrzały czy gnojek. Ważny jest level, a jeżeli ma niski to wszyscy go olewają bądź nawet się na nim wyżywają. Jednym słowem można określić to tak: "Ważny jest tibijski level, nie ważny prawdziwy wiek i zachowania.". Mam wrażenie że trochę zboczyłem z kursu, ale też mam nadzieję że chodź trochę pomogłem...
#54 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Zabrze
Stan: Aktywny gracz
Imię: Mestre Zygi
Profesja: Royal Paladin
Gildia: General Levy of Sarmats
Świat: Antica
Poziom: 101
Skille: 93/80
Poziom mag.: 22
![]() |
Wiek ma spore znaczenie.Gadanie z małolatami dlamnie jest tylko stratą czasu.Ale czasami musze przyznać że zdarząją sie wyjątki. 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? Moje zachowanie w stosunku do innnych graczy zależy w sporej części od tego ile mają lat. Przykład:ma mniej niż 13 lat wtedy moje zaufanie do niego wynosiu 0%(czyli naprzyklad nigdy mu nic niepożycze).Nawet jeśli wydaje sie być w porządku. 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Część graczy napewno jakoś na to patrzy,ale najważniejsz jest sposób zachowania i to co muwi dana osoba. 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? W rl taki 20 latek napewno nawet niepogada z 11 latkiem.A w tibi mogą być dobrymi kumplami i wiek niebędzie miał znaczenia. Ale jak wspomniał mój poprzednik w tibi wiek niejest jakimś wyznacznikiem tak jak jest to w rl, tylko level.Bo od niego zależy nasze pierwsze wrażenie,to jak podchodzimy do innej osoby.To znienia sie dopiero gdy poznamy tą osobe bliżej,ale w końcu trudno jest z każdą osobą jaką widzimy zaprzyjażnić sie na tyle żeby poznać jaka jest naprawde.
#55 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kwidzyn
Stan: Na emeryturze
Imię: Slagolash The Second
Świat: Saphira
![]() |
Nie zawsze. Nie można przyrównywać wszystkich do jednego wzorca. Często spotykam osoby mające 10-11 lat, a zachowujące się dojrzale i poważnie, inaczej od panującego stereotypu "bachora" albo "dziecka". Czasem zdarza się sytuacja odwrotna-kiedy to 17-latek zachowuje się na poziomie przedszolaka. 2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich? Kazdego kogo poznam, traktuję tak samo ![]() 3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii? Raczej negatywny. Zwykle młodsi ludzie traktowani są jak "gówniarze", a wobec starszych (a co za tym zwykle idzie: wyższych leveli ;p) czuje się respekt. 4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie? Tutaj wiele zależy od levelu/pozycji w klanie. Można mieć 20 lat i być przeciętnym graczem, a mozna mieć 13 i osiągać najwyzsze poziomy. Tutaj nie mam do konca wyrobionej opinii.... |
![]() |
![]() |
#56 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 19 09 2003
|
![]() 1. Nigdy nie oceniam graczy po wieku.
2. Zawsze traktuje graczy tylko wedlug tego jak sie zachowuja. 3. Nie wiek ale wychowanie skutkuje odpowiednim zachowaniem w grze. 4. Napisalem w 1 punkcie, że nie oceniam graczy po wieku, ale rożnica taka występuje. Dlaczego? Wyobrażacie sobie, żebym ja 46 letni mężczyzna pozwolił sobie mówić 10-latkowi na Ty. Tymczasem w tibi mam kolegów w wieku 10-35 lat i wszyscy mowia mi na Ty. W grze to jest normalne. Poza tym ja w szczgólności odczułem różnicę wieku jaka dzieli mnie od większości grajacych. Tyle wyzwisk, wierszyków i obelg pod moim adresem w życiu realnym nigdy nie uslyszalem co przez półtora roku gry. Dlatego nie wierzę, że nie patrzycie na wiek. Czym gracz starszy tym bardziej narażony na złe traktowanie przez niedojrzałych małolatów. Wiem z praktyki. Ostatnio edytowany przez Von Ulryk - 15-04-2005 o 11:37. |
![]() |
![]() |
#57 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Komórka pod schodami do nieba
Stan: Na Emeryturze
Imię: Krzeslaw on Berylia
Profesja: Knight
Świat: Berylia
![]() |
![]() 1. Nie, chyba ze zachowuje się wyjątkowo dziecinnie ( w grze) i to pozwala mi mieć wyobrażenie o wieku gracza.
2. Jeżeli jest młodszy ode mnie to nie, ale jeśli ma powyżej 25 lat to szacunek się należy. 3. Nie ponieważ zdarzają się dojrzali 11 - latkowie i infantylni 16 - latkowie. 4.Tak, ponieważ bariera wiekowa w RL jest i to duża,m a w tak zwaniej sieci nie ma, a jeśli nawet to bardzo mała.
#58 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 02 2005
Lokacja: 51*04'46.36'' N 17*02'15.40'' E
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cloudy Rendowyn
Profesja: Elite Knight
Gildia: Rebirth
Świat: Astera
Poziom: 120
Skille: 100/100
Poziom mag.: 8
|
![]() 1. Dla mnie zadne. Nieoceniam ludzi wg wieku.
2. W ogole nie wplywa? 3. Jakis tam jest ale maly bo chyba nie bedziesz gadal z zanudzajacym 5-latkiem ogladajacym "jedyneczke". 4. Tak, bo można pogadac z chlopakiem powiedzmy 10 letnim nieznajac jego wieku a w RL chyba majac 20lat z takim nie pogadasz.
![]() Ostatnio edytowany przez ...:::Mareczek:::... - 15-04-2005 o 15:40. |
![]() |
![]() |
#59 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 04 2005
Lokacja: W-wa
![]() ![]() |
![]() Podbijam temat... żeby badania były reprezentatywne, musi się wypowiedzieć jak największa liczba graczy
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 11 2004
Stan: Na emeryturze
|
![]() Cytuj:
2. kazdego traktuje tak samo 3. zaden 4. Inaczej, w swiecie realnym mlodszy okazuje szacunek starszemu a w tibii nie ma czegos takiego
![]() |