|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
Pokaż wyniki sondy: Jakiej jesteś płci? | |||
kobieta |
![]() ![]() ![]() ![]() |
16 | 6.04% |
mężczyzna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
249 | 93.96% |
Głosujących: 265. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#41 |
Nikt ważny
|
![]() 1. Czy płeć osoby, którą spotykasz w Tibii, ma wpływ na to, jak postrzegasz tę osobę?
Raczej nie, podobnie jak w normalnym świecie. 2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? Coż, oczywiście, że tak i trudno się temu dziwić. jednak e różnice wypływają z dobrych manier no i faktu, że kobiety i mężczyzny raczej nie traktuje się tak samo. Nie chodzi tutaj o równouprawnienie, tylko o kontakty międzypłciowe. Normalna sprawa i nie ma się tu czego wstydzić. 3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata? Coż. Nieraz spotykałem graaczy, którzy podarowują płci pieknej kwiaty lub drobne prezęciki. Nieraz też słyszałem rozmowy, które kierowały się wyraźnie w stronę lekkiego flirtu lub coś w tym rodzaju. jest to jak najbardziej normalne chyba, że kobieta okaże się potem mężczyzną, który tylko kobietę udawał (nie wliczając graczy, którzy wybierają dla siebie postać o płci przeciwnej do swojej co nie jest zakazane, gdyż nigdzie nie jest powiedziane, iż płec gracza i płeć postaci się zgadzają. W końcu niektórzy poszukują tego ducha RPG). 4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Coż, raczej nie choć trudno mi tutaj być w stu procentach pewnym, gdyż moja pamięć bywa zawodna. Jednak jeśli miałbym wybierać między tak/nie, to wybrałbym "nie".
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! |
![]() |
|
![]() |
#42 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Moon's Spawn
|
![]() 1. Czy płeć osoby, którą spotykasz w Tibii, ma wpływ na to, jak postrzegasz tę osobę?
Zazwyczaj spotykam plec meska, nawet jesli outfit ma kobiecy. Chyba nie ma to dla mnie znaczenia. 2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? Jak wyzej. Raczej nie. 3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata? Ha. Pelno flirtow, poza tym, ejsli juz ktos stwierdzi, ze naparwde jestes dziewczyna, od razu jest grzeczniejszy. Poza tym chyba zaufanie jest wieksze do kobiety niz do mezczyzny. Zaobserwowalam rowniez wzrost opiekunczosci wobec kobiety. Czasami bywa to wrecz denerwujace. aha, no i prezenty ![]() 4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Nie, nigdy.
#43 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2004
Lokacja: Forgotten Realms
Stan: Tutor
Imię: Val'ndar
Profesja: Elite Knight
Gildia: Great Eagles
Świat: Eternia
![]() |
Na ogół nie, gdyż, jak już wspomniano, za większością postaci kobiecych kryje się chłopak. Aczkolwiek dla "Pań" staram się być nieco milszy. Na wypadek, gdyby faktycznie była kobietą. 2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? Jeżeli wiem, iż konkretna "kobieta" jest nią faktycznie, staram się do niej zwracać trochę inaczej, łagodniej. Z chłopakami/rówieśnikami normalnie. 3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata? Na ogół jest to tak, że do pań docierają pytania "jesteś dziewczyną w RL?", jeżeli potwierdzi i, nie daj Boże da np. jakieś ładne swoje zdjęcie, może się spodziewać, że zaraz pojawią się setki zalotników. Niestety, nawet w Tibii dziewczyny czasami bywają zawodne, lub żenią się dla interesu. 4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Raczej nie. Pomijając wyzwiska skierowane do mężczyzn lub kobiet. Z czasem da się zauważyć, że nawet do mężczyzn docierają przekleństwa np. "ty dziwko".
#44 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 01 2005
Lokacja: Warszawa
![]() |
Tak bo dla dziewczyn jestem bardzo mily w tibi i w rl ![]() 2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? patrz1 3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata? Tak mozna powiedziec ze tibia jest jak chat niektore osoby flirtuja i szukaja przyjaciol przez neta 4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Nie |
![]() |
![]() |
#45 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 03 2005
Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
|
Nie. Dla mnie nie ma różnicy jaka to płeć. W końcu jest równouprawienie ![]() 2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? Jak wspomniałem wyżej, owszem. Wolę dziewczyny traktować bardziej dżentelmensko, ale z umiarem. Jest to spowodowane małą liczebnością osób o płci żeńskiej. Nawet bardzo małej. Dlatego wolę do takiej osoby mieć większy szacunek, aczkolwiek jej zachowania też dużo dają do myślenia. Jeżeli ona próbuje mnie wykorzystywać, to cóż... ograniczam z nią kontakty, a jeżeli to dobra koleżanka, to podtrzymuje przyjaźń. 3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata? Oczywiście że tak. Gracze o płci męskiej traktują prawdziwe dziewczyny znacznie bardziej uprzejmie. Mają znacznie większy szacunek. Baa... widziałem nawet niewolników, które służyły im bo chciały poznać je naprawdę. Rodowite kobiety w Tibii mają znacznie więcej szacunku niż mężczyzni. Wyżej już o tym wspominałem. Jest to spowodowane małą ich liczebnością. Aczkolwiek, woków kobiet kręci się tyle samców, że ciężko z nią pogadać, bo inni wokoło z nią gadają. Niektórzy flirtują, inni próbują zainponować, jeszcze inni chcą jej jakoś pomóć, nawet jeżeli nie mogą. Jednym słowem relację męsko-damskie są baardzo podobne do tych realnych, a nawet identyczne. 4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Nie, przez duże N. W Tibii nie ma czegoś takiego jak dyskryminacji. Pojawiają się dżentelmeni, ale nie ich przeciwności. Każda postać jest traktowana po równo pod względem płci. Nie ważne jaka to postać. Co z tego że jakaś pani się bije w jakiejś wojnie. Czy to powód żeby jej nie zabijać, jeżeli jest się po stronie wrogiej gildii? Własnie, w Tibii nie ważna jest płeć. Nie ważne kogo huntują, z kim się biją, pod względem płci. W Tibii nie ma czegoś takiego jak dyskryminacji, jest równouprawienie, ale też takie że nie ma czegoś takiego jak płeć. Płeć jest tylko ważna w relacjach prywtnych, a nie w samej grze. Można by nawet powiedzieć że kobiety tibijskie mają takie pole do manewru że jeżeli dobrze to rozegrają, to mogą panować w grze, ale muszą też uważać, bo każdy będzie je też traktował na pierwszy rzut oka jak mężczyzne. Żeby mieć to pole do manewru muszą poznawać graczy bardziej prywatnie. "To mężczyzni rządzą planetą, ale mężczyznami rządzą kobiety". Jeśli ktoś z Was zechce poruszyć kwestię, której nie ująłem w pytaniach, to nie widzę żadnych przeszkód, a wręcz przeciwnie - może być to bardzo pomocne. A skorzystam z tego. Otóż w Tibii wiele dziewczyn jako postacie w grze nie są kobietami. Często za postać damską w grze, kieruję mężczyzna. Po co? Chyba najzwyczajaniej "dla jaj". Często to jest bardzo denerwujące. Bo gdy się dobrze układało z postacią żeńską, to okazuje się że jest kobietą. Krew może tak zalać. Dlatego liczebność kobiet w Tibii jest dość niska. Czasami się też okazuje że nie wierzą prawdziwej kobiecie że jest kobietą...
#46 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kwidzyn
Stan: Na emeryturze
Imię: Slagolash The Second
Świat: Saphira
![]() |
Nie. Jest tak jak w tej reklamie: "Cześć jestem Wojtek...etc."-nigdy nie wiesz kto jest po drugiej stronie. Postać może mieć outfit kobiecy, ale może grac nią mężczyzna (notabene mój kumpel gra druidką ![]() 2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? Nie...nawet jeżeli po drugiej stronie monitora rzeczywiście jest dziewczyna, to nie przywiązuję do tego wagi. Na pewno traktuję to inaczej niż w swiecie rzeczywistym ![]() 3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata? Tak. Swoją drogą mogą być to tzw. śluby tibijskie. Tyle, że tutaj także może zajść sytuacja o której mówiłem w punkcie 1-że nigdy nie wiesz, kto tak naprawde siedzie po drugiej stronie kabla. Słyszałem o historii, gdzie postać kobieca (oczywiście grał nią mężczyzna) wmawiała wszystkim, że w rzeczywistosci też jest kobietą o.0 Najgorsze było to, że ludzie jej wierzyli, miała paru "chłopaków" (oczywiscie w Tibii), protectorów na wysokich levelach...I tutaj mamy najlepszy przykład utożsamiania Tibii ze światem realnym...;/ 4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Nie, nigdy nie widziałem zeby ktos wyzywał kobiety czy mezczyzn. Widziałem tylko bluzgi pod adresem homoseksualistów, ale to inna sprawa ;p (btw: ja tez ich nie toleruję xD) |
![]() |
![]() |
#47 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Komórka pod schodami do nieba
Stan: Na Emeryturze
Imię: Krzeslaw on Berylia
Profesja: Knight
Świat: Berylia
![]() |
![]() 1.Nie. mam kolege który ma kobietę w outficie.
2.Nie 3.Tak. Sam ustępuję miejsca na Mana standingu ![]() Typowym przykładem utażsamiania tibii z RL są śluby. 4. nie
#48 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 04 2005
Lokacja: W-wa
![]() ![]() |
![]() Hej. Podbijam temat, coby był bardziej zauważalny...
|
![]() |
![]() |
#49 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 11 2004
Stan: Na emeryturze
|
![]() Cytuj:
2. Jestem milszy, czasem rzuce jakims itemem 3. Tak, w tibii sa takie zjawiska jak "ślub" 4. Nie
![]() |
![]() |
#50 |
Redaktor
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
|
Nie. 2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich? Tak. 3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata? Tak, zauwazam takie zachowania. Nie, nie miałem do czynienia. 4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci? Nie. |
![]() |
![]() |
#51 |
Guest
|
![]() 1 nie
2 nie 3 nie 4 nie I to by było na tylko P.S szybki jestem z tym odpowiadaniem nie?? ![]() ![]() |