Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-07-2005, 22:24   #41
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rilo
ej ja tego nie czytam bo mi się ksiązka nie podoba przeczytalem pol ksaizki i zasnelem prawie mnie to nie robi ale jak komus sie podoba to dobrze przynajmiej nie bedzie mulic pod blokiem a moze mi ktos powiedziec dlaczego ludzi kosciola mowia ze hp to zlo?
@edit;
skoro mowicie ze hp jest nalogiem to czym jest tibia mam kumpla ktory robi wszystko dla tibi hp nie uzaleznia tozalerzy od odbiorcy czy jest normlany lub e ze tak powiem zyciowo glupi tibia z ludzi robi gorsze zeczy przynajmniej w moim otoczeniu
ktio mie powwie ossomuhozzi?

@topic
Hm, Harry'ego mam wszystkie tomy, przeczytałem... I podoba mi się. IMO książka ma taki rozgłos, bo Rowling podeszła do młodzieży jak do równych sobie, nie wysilała się na infantylizm i 'chronienie młodych umysłów od ZŁA!'.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-07-2005, 22:31   #42
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Cytuj:
HP jest tak wspanialu, bo jest INNY.
Ale przecież bajki i baśnie pisał już Andersen, Brzechwa, bracia Grimm. Czym różni się HP? Tym, że osadzony jest we współczesności? Tym, że podlany jest elementami kultury masowej? Tym, że jest kolorowy i kiczowaty?
Cytuj:
Nie kazdemu podoba sie przeciez stricte-fantasy (jesli mozna to tak okreslic).
Stricte-fantasy to są legendy i Tolkien. Sapkowski, ewenteualnie, ale też nie do końca. Trylogia Zimnego Ognia była bardzo oryginalna.
Cytuj:
Posune sie dalej - wg mnie ksiazka nie moze zamykac sie w jednych ramach. Powinna ewoluowac. Wnosci cos wlasnego, co niewatpliwie jest w HP.
A Friedman nie wniosła niczego nowego? No to spójrz - przedstawienie fantasy w dalekiej przyszłości - wszak tamci koloniści to 'nasi' potomkowie. Ciekawe przedstawienie nowej planety. Odmienny sposób przedstawienia magii - FAE! Tak genialny, a zarazem prosty. Już nie wspominając o pięknej złej postaci, Gerald Tarrant... Mugole z HP i Hogwart to przy tym ziarenko piasku. Błyszczące i wywyższane. Kiczowate.
Cytuj:
TO mimo tego, ze nie opdoba sie i mi i tobie jest dzielem sztuki.
Niektórzy mówią na kicz dzieło sztuki, inni na gówno papu. Wszystko zależy od punktu widzenia.
Cytuj:
Przepraszam, ale stwierdzenie, ze HP to kicz jest ignorancja talentu autorki
Ignorancja to nie to samo co ignorowanie, Matek. A ja nie ignoruje talentu autorki - bo IMHO, jest on u niej może i rozbudowany, ale nie w zadowalającą stronę...
Cytuj:
Tu tez popadasz w stwierdzenie, ze 'dobre jest tylko to co malo znane' Nie sadze, ze powiesc mozna porownywc do opowiadan.
Można. Uwierz.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-07-2005, 22:42   #43
M@rcin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 12 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Niegrający
Domyślny

Mi ten cały szał na HP nie przeszkadza.Przeczytałem 3 części długo przed wydaniem 4 i jakoś tak wyszło ,że na tym saga się zakonczyła

Jestem ciekaw ile autorka zarobiła juz kasy z HP ??
stary 19-07-2005, 07:36   #44
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Ale przecież bajki i baśnie pisał już Andersen, Brzechwa, bracia Grimm. Czym różni się HP? Tym, że osadzony jest we współczesności?
No wlasnie moze chodzi o to Kald? Czlowiekowi chyba latwiej zidentyfikowac sie z bohaterami jak akcja dzieje sie na podobnej plaszczyznie w ktorej zyje? Tak jest ze mna przynajmniej

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
A Friedman nie wniosła niczego nowego? No to spójrz - przedstawienie fantasy w dalekiej przyszłości - wszak tamci koloniści to 'nasi' potomkowie. Ciekawe przedstawienie nowej planety.
Ale przeciez nie chodzi o porownanie, ktora ksiazka jest lepsza. Tobie sie podoba to, innym to. Twierdze poprostu, ze HP nie ma nic z kiczu. Wrecz przeciwnie..

Cytuj:
Można. Uwierz.
ja bym sie jednak nie odwazyl

PS: Do czego doszlo... bronie ksiazki, ktora mi sie nie podoba;D

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania