Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 13-10-2005, 20:48   #41
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Suverase
Unies to czlowieku
Targalem po ziemi 4-6 razy wieksze lootbagi. Nikt ci nie kaze tego brac na plecy.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-10-2005, 23:51   #42
Sevjij
Użytkownik Forum

Sevjij's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2005

Domyślny

Idziesz do dogodnego miejsca .. i trenujesz najlepiej na summonie
jak nie masz wyjścia to trenisz na tym co możesz ..

I zgadza się po ziemi rzucało się różne itemy xD Z tego co zauwarzyłem to polecam afking w port hope 0.38 % askary tam mieszka xD znaczy że tam naprawde mało ludzi jest (na stałe a nie expić) xD

I to naprawde nie wiekla tragedia .. trza tylko chcieć a można się przepchnąć z distem

You see a bag it's weight 16008 o.z
jeśli chodzi o ścisłość
Sevjij jest offline  
stary 15-11-2005, 19:23   #43
webhaos
Użytkownik forum

Data dołączenia: 13 11 2005
Lokacja: Cormaya

Stan: Aktywny gracz
Imię: Webcrown
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Web Team
Świat: Lucera
Poziom: 39
Skille: 21/27
Poziom mag.: 53
LOL ...

Ja bym wziom se eq miecz tarcze poszedł na gobliny nazbierał kilkaset kamieni porobil hmm selnoł je kupil jeszcze spery wbil z 50dista wiom luk dziesz na gloni i zbiarsz kaminie lvl ci niepomoże w ataku to sorc czy drut tlyko skile dizaj napadł na mojego pala 14lvl 25knight pod depo pszeglondałem tibia.com
daje exura gran i zaczołem go rombac z beltów po 50 to uciekl tlyko ja mam kase na skile
webhaos jest offline  
stary 15-11-2005, 21:55   #44
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

daruj sobie ...
stary 16-11-2005, 07:01   #45
Lord Nick
Użytkownik forum

Lord Nick's Avatar

Data dołączenia: 24 02 2005
Lokacja: Thais

Profesja: Knight
Gildia: Nie ma =/
Świat: Luminera
Poziom: 9
Skille: 40/40
Poziom mag.: 3
Domyślny

Ja aktualnie mam 35 lvl i 70 dista a zaczołem na Luminerze bez qmpli z 600 gp około też ja zrobiłem tak: nabiłem 11 lvl na trolach z miecza (mam 24 sword fighting) potem kupiłem łuk a za kase z troli Conjure Arrow, potem nabijałem Distance na goblinach do około 40 potem dobiłem spearami 43 i ruszyłem na... na cyce koło thais expiłem tam do 25 lvl~ dobiłęm 60 dista i więcej nie trenowałem dist poprostu z arrows'ów sam wskakuje co lvl a kasy mam full dobrze radze ten sposób
Lord Nick jest offline  
stary 16-11-2005, 13:55   #46
Nechero
Guest

Cool

Lol wy albo nie umiecie grac palem albo nie graliście mam dla was wiadomość zrobiłem sobie pala po update dokładnie w poniedziłek i wieczorem byłem juz na mainie pozsedłem do ab na trolle. Ciagle mi wypadały włocznie i tak zrobiłem 40 dist na 11lvl i dalej tam siedze i nie narzekam jak zrobie 50 dsit to zbijam na soldy i tam kase da rade trzepać i dist rosnie szybko.

stary 16-11-2005, 19:06   #47
Magma
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 09 2005
Lokacja: Spadłam z gwiaździstego nieba

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Berylia
Magma ma numer GG 4166124
Domyślny

No właśnie, ja miałam kase tylko z rooka (~1k) i od razu poszłam na trolle do Ab. Eq dostałam parcelem od drugiej postaci , tylko czary trzeba było kupować cały czas. Ciągle tam siedzę, pójdę sobie jak się speary skończą, a na to sie nie zanosi No i po każdym wypadzie w podziemia kasa mi się dwukrotnie zwracała, więc miałam kasę na speary.
Skille i level na lewo, w ogóle nie skillowałam. Latałam tylko na zielonej tarczy i bardzo mi się to opłaciło
Nie wiem tylko, gdzie iść teraz... Poradźcie coś.
stary 01-12-2005, 13:13   #48
pawepek
Użytkownik Forum

pawepek's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2005
Lokacja: Białystok

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
pawepek ma numer GG 6976708 Send a message via Skype™ to pawepek
Domyślny

Wg mnie najlepiej palkiem sie treni na trolach na edron, jezeli ebz pacc to kolo dwarfen bridge (na prawo). Spiry maja teraz 25 atk. wiec spokojnie mozna nimi trenic na trollach do 50 dista, a z 50 dista mozna juz normalnie grac...

Kolega powiedział "na 15 lvl 50 dista to do 25 lvla spokojnie nabijesz 60+dista na samym expieniu" - a potem mozna juz przeznaczyc troche kasy na spiry i jakos to idzie
stary 07-08-2006, 18:29   #49
bombelek
Użytkownik forum

Data dołączenia: 20 03 2004
Lokacja: Łazy

Świat: Aldora
Poziom: 26
Skille: 65/55
Poziom mag.: 10
bombelek ma numer GG 3460018
Domyślny

Ja dzisiaj wszedlem na Maina, Pallem. Poszedlem na trole kolo carlin. Na 5-6 troli wypadla mi jedna wlocznia, co cholernie wkurza. A tym bardziej jesli ta wlocznia lamie sie po 3-cim podniesieniu :[ !!! Czytam juz ktorys temat i widze ze nie ma innego wyjscia jak trenowanie spearami. Nazbieralem tez troche kamieni. I 20stones'ow wystarczylo mi na nabicie nie calych dwoch poziomow w discie, takze nie jest to ani jakis super sposob ani jakis gowniany, da sie przezyc! Tylko faktycznie trzeba byc cierpliwym...
bombelek jest offline  
stary 07-08-2006, 23:56   #50
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

to nie znaczy ze musisz odświeżać temat sprzed kilku miesiecy zeby sie wyżalic....
stary 08-08-2006, 01:06   #51
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Data dołączenia: 09 10 2005
Lokacja: Zabrze

Domyślny

Co z tego, że odświeżył temat?

Co do topicu:

Na początku zabijamy jak najwięcej trolli spiramy, które jesteśmy w stanie kupić po zakupie eq i innych potrzebnych rzeczy (czy ja wiem czy nowe eq na trolle, ja bym sobie to odpuścił, ale jak kto woli). Po skończeniu się spirów bierzemy jakąś broń meelee (np. mace albo katanę) i bijemy te trolle z w/w broni zbierając kasę na następne spiry, no i oczywiście zbieramy same spiry. Jak mamy zapas koło 10 spirów zaczynamy je znowu zużywać na trollach i później znowu meelee, tak aż do 13 lvl-u*, zapewnie zastanawiacie się dlaczego 13? Bo na tym lvl-u można kupić czar conjure arrow, zanim zrobimy ten 13 lvl, mamy koło 37 dista, robimy sobie strzały (ile kto woli) i idziemy na roty, gdzie uzbieramy kasę na następne strzały i tak do 50~ dista, później cyclopy (lub jak ktoś wyżej napisał valkyrie żeby wylootować plate armora ), a dopiero później cyclopy.

* - oczywiście dopóki nie zrobimy wystarczającej ilości strzał wciąż expimy na trollach.

P.S. jeśli ktoś już napisał ten sposób to sorry, ale nie chciało mi się czytać wszystkich postów.
stary 08-08-2006, 10:42   #52
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Diamonic
Co z tego, że odświeżył temat?
to z tego, ze temat tyczyl sie czasow gdy bronie rzucane wytrzymywaly srednio 3-4 rzuty wiec dzisiejsze genialne porady do niego w zaden sposob nie pasuja.
stary 08-08-2006, 12:05   #53
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Data dołączenia: 08 08 2006

Domyślny

Cytuj:
Na początku zabijamy jak najwięcej trolli spiramy, które jesteśmy w stanie kupić po zakupie eq i innych potrzebnych rzeczy (czy ja wiem czy nowe eq na trolle, ja bym sobie to odpuścił, ale jak kto woli).
Na poczatku po wyjsciu z rooka kupujemy jakas slaba bron melee (np orcish axe) i zabijamy nia jak najwiecej trolli zbierajac speary. Nie ma sensu kupowac spearow bo wypada ich bardzo duzo z trolli. Kase lepiej zostawic sobie na pozniej na zakup small stonesow. Eq z rooka nalezy sprzedac na rooku przed wyjsciem na main poniewaz taki rook set ma wieksza wartosc niz noob set na mainie. (legion helmet, chain armor, studded legsy, cooper shield i katana maja wieksza wartosc na rooku niz soldier helmet, scale armor, brass legs, dwarven shield, orcish axe na mainie dzieki czemu za mniejsza cene zdobywamy duuuzo lepszy eq i jeszcze zostaje nam kasa na czary i small stonesy). Nie mowie ze ten eq na trolle potrzebne bo te mozna bic lub skillowac z nimi nawet w leather secie, ale na inne potwory przed zakupem plate seta sie przyda. (tym bardziej ze taki noob secik na mainie kosztuje mniej niz set z rooka wiec jeszcze dodatkowo na tym zarobimy kase na czary lub small stonesy)
Cytuj:
Po skończeniu się spirów bierzemy jakąś broń meelee (np. mace albo katanę) i bijemy te trolle z w/w broni zbierając kasę na następne spiry, no i oczywiście zbieramy same spiry.
Bron melee najlepiej wziac jak nie mamy spearow i zabijac tak dlugo az przynajmniej ze 100 zgromadzimy zeby trening byl pozniej w miare plynny a ciagle zmieniac speary->bron melee->speary. I ta bron melee ktora bierzemy to nie mace ani katany (te rzeczy jesli mamy na rooku to sprzedajemy przed wyjsciem na main) tylko orcish axe. (mozna kupic spokojnie za 80-100 gp a duzo szybciej bedziemy tym trolle zabijac a wiec i speary szybciej zgromadzimy). I kase z trolli zachowujemy na pozniejsze kupno small stonesow a zbieramy speary i nimi na poczatek bedziemy trenowac.
Cytuj:
Jak mamy zapas koło 10 spirów zaczynamy je znowu zużywać na trollach i później znowu meelee, tak aż do 13 lvl-u*, zapewnie zastanawiacie się dlaczego 13?
IMHO nie jest to najlepsza metoda, bo trening jest bardzo szarpany i denerwujacy dzieki czemus takiemu ze naprzemian bijemy spearami i bronia melee. Najlepiej jest uzbierac ze 100 spearow a pozniej zdjac wszystko z siebie i brac speary do full cap i gdzies przeniesc i schowac. (do miejsca skilowania). Pozniej wrocic sie po jakis eq zeby potwory z ktorymi skilujemy nas nie zabily i juz z eq brac co chwila tyle ile mozemy spearow i trenowac az sie cala setka skonczy i znowu isc na trolle pozbierac spearow.
Cytuj:
Bo na tym lvl-u można kupić czar conjure arrow, zanim zrobimy ten 13 lvl, mamy koło 37 dista
Nieprawda bo grajac metoda jaka opisalem powyzej mialem juz 45 dista na 13 lvlu.
Cytuj:
Bo na tym lvl-u można kupić czar conjure arrow, zanim zrobimy ten 13 lvl, mamy koło 37 dista, robimy sobie strzały (ile kto woli) i idziemy na roty, gdzie uzbieramy kasę na następne strzały i tak do 50~ dista
Do 50 skila najlepiej poskillowac spearami np na dwarfach w kazo zdobywajac speary z trollowiska na prawo od dwarven bridge. Ponizej 50 arrowsy sie nigdy nie zwracaja, obojetnie na co chodzimy. Robienie samemu strzal to zly pomysl bo zajmuje ogrom czasu. Natomiast na 37 skilla sie na rotach nie zwraca z arrowsami. (tzn mogloby sie zwrocic jesliby zalozyc ze robimy lootbaga ale jak ktos ma facca to przeciez w venore, kazo lub na fibuli lootbaga nie zrobi z rotow bo tam duzo noobow i zabiora, moznaby sprobowac na pacc area na darashii robic lootbagi ale to trzeba miec pacca)
Cytuj:
* - oczywiście dopóki nie zrobimy wystarczającej ilości strzał wciąż expimy na trollach.
Wystarczajaca ilosc strzal sie robi bardzo dlugo za pomoca czaru, lepiej poskillowac troche, pozniej kupic strzaly za kase z trolli i isc na expowisko gdzie sie bedzie zwracac z gp. (bo na tym lvlu wszedzie lootbaga na faccu zabiora). Np na 50+ dista mozna isc sobie na roty w venore i tam expic do 20 lvl.

Ostatnio edytowany przez móc - 08-08-2006 o 12:17.
móc jest offline  
stary 08-08-2006, 14:26   #54
Diamonic
Użytkownik Forum

Diamonic's Avatar

Data dołączenia: 09 10 2005
Lokacja: Zabrze

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
to z tego, ze temat tyczyl sie czasow gdy bronie rzucane wytrzymywaly srednio 3-4 rzuty wiec dzisiejsze genialne porady do niego w zaden sposob nie pasuja.
Tak tylko, że teraz bronie rzucane też się niszczą, jedyną różnicą jest to, że rzadziej, a na początku i tak nie wystarczy tyle spearów ile się ma, więc sposób robienie paladyna byłby taki sam lub bardzo podobny.

@móc (nie chce mi się cytować wszystkiego ;f)

Tak tylko, że to jest palek na NOWYM servie, więc o zmianie eq na początku raczej nie ma mowy, bo kosztuje więcej niż na starszych światach...

Ostatnio edytowany przez Diamonic - 08-08-2006 o 14:30.
Diamonic jest offline  
stary 08-08-2006, 14:39   #55
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tak tylko, że to jest palek na NOWYM servie, więc o zmianie eq na początku raczej nie ma mowy, bo kosztuje więcej niż na starszych światach...
Na nowych swiatach ceny podstawowego ekwipunku wyglada nastepujaco:
soldier helmet - 50 gp
scale armor - 100 gp
brass legs - 150 gp
leather boots - z rooka
dwarven shield - 150 gp
orcish axe - 100 gp
scarf - 200-300 gp ale nie musimy go w ogole kupowac

Ceny na rooku wygladaja nastepujaco:
legion helmet - 40 gp
chain armor - 100 gp
studded legs - 200 gp
leather bootsy - za darmo
cooper shield - 200 gp
katana - 200 gp

Podsumowujac:
Noob set z maina kosztuje 550 gp
Rook set kosztuje 740 gp

Tak wiec sprzedajac rook seta na rooku przed wyjsciem na main i kupujac (za kase ze sprzedanego rook seta) noob seta na mainie jestesmy daleko do przodu jesli chodzi o ekwipunek (duzo lepszy niz te smieci na rooku ktore nawet przed rotami nie chronia) i mamy jeszcze dodatkowe 190 gp za ktore mozemy kupic pierwsze czary, scarfa, small stonesy lub w ostatecznosci speary do treningu.
móc jest offline  
stary 08-08-2006, 19:08   #56
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2005
Lokacja: 50 cm od ekranu

Imię: Forestman
Profesja: Elder Druid
Świat: Eternia
Poziom: 33
Skille: 13/21
Poziom mag.: 29
Stożek ma numer GG 9888628
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez móc
Na nowych swiatach ceny podstawowego ekwipunku wyglada nastepujaco:
soldier helmet - 50 gp
scale armor - 100 gp
brass legs - 150 gp
leather boots - z rooka
dwarven shield - 150 gp
orcish axe - 100 gp
scarf - 200-300 gp ale nie musimy go w ogole kupowac

.
inaczej:
Scarf-25gp w sklepie na Edron, badz za darmo w pewnym ciele na pustyni.
Orcish axe-nie sadze aby na calkiem nowym swiecie ktos sprzedawal
brass legs- 195gp w sklepie (nawet na starym serverze nikt nie sprzedaje)
scale armor-pujsc do tomba i sobie wziasc
legion helmet-j/w tylko do kopalni
dwarven shield- j/w

Reszte kasy zainwestowac w luk i strzely, pujsc expic a jak braknie kasy to mozna wziasc katane albo mace i zabic kilka rotow. Nie wiem w czym problem? Dist sam skoczy.
P.S Zaczac expic z lukiem po zrobieniu jakis 30-40 dista ze spirkow na trolach wypadajacych z nich.

Teraz zobaczylem kiedy temat byl zalozony-wypowiedzi z przed kilku miesiecy sa pozbawione racji bytu, bo teraz niedosc ze lamanie sie broni jest mocno zredukowane to jeszcze system rozwoju palka jest lepiej opracowany poprzez testowanie teorii w praktyce (jak wiadomo to co w teorii sie sprawdza to w praktyce czesto lipa)

Ostatnio edytowany przez Stożek - 08-08-2006 o 19:11.
Stożek jest offline  
stary 08-08-2006, 23:57   #57
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Stożek
Scarf-25gp w sklepie na Edron, badz za darmo w pewnym ciele na pustyni.
15gp w sklepie na Edron pod warunkiem ze mamy pacca (zreszta podroz na edron lub z edron tez kosztuje wiec w sumie wychodzi znacznie drozej)
Cytuj:
Orcish axe-nie sadze aby na calkiem nowym swiecie ktos sprzedawal
A ja sadze bo orc rider jest dosyc slabym potworem i nie trzeba wielkiego lvla zeby go zabijac.
Cytuj:
brass legs- 195gp w sklepie (nawet na starym serverze nikt nie sprzedaje)
A to ciekawe, bo ja gralem od zera na ~5 starych swiatach i na kazdym z nich udawalo mi sie kupic brass legi za 100-150 gp. (na jednym za 100, a na ~4 za 150 kupilem). Poza tym takie potwory jak stalker, tarantula czy nawet orc leader sa w zasiegu niskiego lvla.
Cytuj:
scale armor-pujsc do tomba i sobie wziasc
Jesli masz pacca. (chociaz w sumie to i na faccu mozna z ghouli wylootowac lub znalezc na ziemi na respach ghouli)
Cytuj:
eszte kasy zainwestowac w luk i strzely, pujsc expic a jak braknie kasy to mozna wziasc katane albo mace i zabic kilka rotow.
Zycze powodzenia w expieniu na 10 dista z lukiem i strzalami. Kasy braknie napewno bo na 1 rota wywalisz 100 strzal. Katany lub mace sie nie oplaca bo mozna je sprzedac na rooku i kupic za zarobiona kase orcish axa ktorym duzo szybciej bedziesz zabijal potworki i dzieki temu zarabial kase.
Cytuj:
Dist sam skoczy.
Skoczy ale do 50 lepiej potrenowac zeby nie bylo strasznego waste.
móc jest offline  
stary 09-08-2006, 00:22   #58
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Poza tym takie potwory jak stalker, tarantula czy nawet orc leader sa w zasiegu niskiego lvla.
ee troll ?

Cytuj:
Zycze powodzenia w expieniu na 10 dista z lukiem i strzalami. Kasy braknie napewno bo na 1 rota wywalisz 100 strzal.
21 dista ( kwestia kilkunastu minut i kilkunastu spirow ) i roty padaly na 4-5 strzal srednio, amunicja zwracala sie a skille lecialy znacznie szybciej niz przy uzyciu spirow.
stary 09-08-2006, 09:00   #59
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Domyślny

Cytuj:
ee troll ?
Na tarantulach w DC moga sobie expic spokojnie 19 druidzi. Stalkery czesto wystepuja w tombach, wiec sila rzeczy jak ktos bije inne potwory to moze natrafic na stalkera lub expi na poziomie ze stalkerami. Podobnie jak tarantule 19 druid moze sobie z nimi poradzic. Jakby komus sie znudzilo expienie to nawet orca leadera moze pokonac ponizej 30 lvla. (na orc landzie, nie w samej fortecy)
Cytuj:
21 dista ( kwestia kilkunastu minut i kilkunastu spirow ) i roty padaly na 4-5 strzal srednio, amunicja zwracala sie a skille lecialy znacznie szybciej niz przy uzyciu spirow.
Ty zakladasz posiadanie pacca a ja zakladam ze koles jest facc. Majac pacca rzeczywiscie mozna tak zrobic jak piszesz bo mozna sobie pojsc na roty na darashii i chociaz z samej kasy sie nie zwraca to jednak nie ma na pacc area noobow i mozna sobie spokojnie zrobic lootbaga i kasa wydana na amunicje sie zwroci. Ja jednak zakladam ze koles ma facca i wtedy juz sobie na taki komfort nie moze pozwolic. Jak juz wczesniej napisalem - z samej kasy na rotach sie nie zwraca przy 21 dista. Lootbaga na faccu nie ma gdzie zrobic bo na rotach wszedzie pelno malych lvli. (expilem jak do tej pory na 3 spawnach rotow: rotowisko w venore, rotowiska na fibuli + kilka carrion wormow oraz kopalnie w kazo gdzie wiecej dwarfow i wszystkie te 3 miejsca jak sie okazalo sa zalegane przez noobkow ponizej 20 lvla i nie ma co liczyc ze nikt sie nie rzuci na worek)

Ostatnio edytowany przez móc - 09-08-2006 o 09:02.
móc jest offline  
stary 09-08-2006, 23:52   #60
bombelek
Użytkownik forum

Data dołączenia: 20 03 2004
Lokacja: Łazy

Poziom: 26
Skille: 65/55
Poziom mag.: 10
bombelek ma numer GG 3460018
Domyślny

Dzienks za wyczerpujace posty, przydaly mi sie. Skille juz mi podskoczyly ale jak widze nadal trwa dyskusja kiedy zalozyc luk i strzaly, czy przy 40 dista czy przy 50... Dzis nawet jeden kumpel poradzil by zrobic to przy 60<wow>, ale przy tym lamiacym sie wszystkim nerwowo tyle nie wyrobie! Co do zrobienia 13lvl i zaklecia na robienie strzal uwazam ze to spoko pomysl, bo zamiast spalac mane na UTEVO LUX zeby bic mlvl to moge miec przy okazji troche strzal. Zauwazylem ze mowicie tu o kupowaniu kamieni? Oczywiscie macie na mysli,tak jak ja, kupowanie ich od ich osob? Bo przeciez nigdzie u zadnego Npc kupic ich nie mozna... Chyba ze sie myle! A kupowanie ich od innych jest bardzo mozolne poniewaz prawie nikt ich nie sprzedaje. Najwiecej i to raz udalo mi sie kupic 60 small stones'ow! Moim sposobem na ich pozyskanie sa wyprawy moja inna postacia na gobliny na Femor Hills i tam przeszukiwanie cial...
bombelek jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania