Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 16-04-2006, 13:34   #41
Luthi
Użytkownik Forum

Luthi's Avatar

Data dołączenia: 29 12 2005

Stan: Na Emeryturze
Imię: Elvenar
Profesja: Elite Knight
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Nie ma to jak podejscie naukowe... BO JEST
No stary... udowodnisz mi, że jest coś szybszego to będe do Ciebie mowił per "Pan", a jak narazie to nikt nie odkrył niczego szybszego, więc N/C skoro sie nie znasz.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 16-04-2006, 13:38   #42
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Luthi
No stary... udowodnisz mi, że jest coś szybszego to będe do Ciebie mowił per "Pan", a jak narazie to nikt nie odkrył niczego szybszego, więc N/C skoro sie nie znasz.
pojazd poruszajacym sie silnikiem napedzanym antymateria: potrafi osiagnac predkosc kilku WARP. Udowodnij mi, ze to nieprawda.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2006, 16:14   #43
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
pojazd poruszajacym sie silnikiem napedzanym antymateria: potrafi osiagnac predkosc kilku WARP. Udowodnij mi, ze to nieprawda.
No sorry, ale to jest minimum głupie, bo jak ktoś ci na złość wyleci z tekstem, udowodnij, że taki pojazd osiągnie tą prędkość to co? Zbudujesz mu go? czy jak...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2006, 16:32   #44
Luthi
Użytkownik Forum

Luthi's Avatar

Domyślny

Cytuj:

Człowieku wiesz co to znaczy PRęDKOść śWIATłA?

Prędkość światła jest to prędkość z jaką rozchodzi się fala elektromagnetyczna (światło), w próżni i wynosi 299 792 458 m/s. Według teorii względności Alberta Einsteina jest to największa, absolutna prędkość

Za dużo bajek kolego. A jezeli jest predkosc wieksza TO SAM MI TO UDOWODNIJ. Bo Einstein co innego twierdził.
stary 16-04-2006, 16:42   #45
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Człowieku wiesz co to znaczy PRęDKOść śWIATłA?
Tak, wiem

Cytuj:
Prędkość światła jest to prędkość z jaką rozchodzi się fala elektromagnetyczna (światło), w próżni i wynosi 299 792 458 m/s. Według teorii względności Alberta Einsteina jest to największa, absolutna prędkość
No i co z tego? A co jezeli OTW jest bledna?

Cytuj:
Za dużo bajek kolego. A jezeli jest predkosc wieksza TO SAM MI TO UDOWODNIJ. Bo Einstein co innego twierdził.
Bajek? Raczej otwarte myslenie. To, ze cos jest teraz pewne nie wyklucza tego, ze za 20 lat bedzie wlasnie taka bajeczka. Sama OTW podwaza teorie Newtonowskie (wrecz je neguje) a przeciez wcale nie tak dawno wszystko bylo OK. Pozatym ja nie jestem naukowce - nic nikomu nie musze udowadniac Wystarczy, ze popatrze w przeszlosc i juz widac, ze wiele teorii bylo blednych. Pewnie tak samo bedzie z teoria wzglednosci.

A jak juz zaczelismy dyskusje: gdyby ludzie na swiecie mysleli tak jak niektorzy tutaj: ze wielcy naukowcy sa nieomylni i ze musi byc tak jak oni mowia - to jeszcze zylibysmy w czasach jaskiniowcow. Ponownie proponuje przeanalizowanie zmian we wszelkich teoriach powiazanych z OTW

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 16-04-2006 o 16:46.
stary 16-04-2006, 17:19   #46
Luthi
Użytkownik Forum

Luthi's Avatar

Domyślny

Patrząc w przyszłosc to ja Ci powiem ,ze we wszechswiecie nie jestesmy sami.
Bóg istnieje i za kilkanascie lat powinien byc koniec ziemi.
Może i dobrze mówisz , ale musisz zrozumiec ze narazie nie znamy niczego szybszego od światła, CO JEST UDOWODNIONE. Bo teorie o tych silnikach itd. to TYLKO teorie .
Co to jest "OTW" ? bo nie wiem , Chodzi Ci o TOE-teoria wszystkiego?
stary 16-04-2006, 17:23   #47
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

@Up;
Ogólna Teoria Względności ;p Czy jakoś tak ;p

@Topic:
Topic ciekawy, ale na tym forum nie wrózę mu nadziei ;p
stary 16-04-2006, 17:34   #48
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
ale musisz zrozumiec ze narazie nie znamy niczego szybszego od światła, CO JEST UDOWODNIONE.
I to jest blad myslenia polowy tego swiata. To, ze teraz nie zmany iczego szybszego nie oznacza, ze to nie istnieje.

Cytuj:
Co to jest "OTW" ? bo nie wiem , Chodzi Ci o TOE-teoria wszystkiego?
Ogolna teoria wzglednosci.

Moj jogger
stary 16-04-2006, 18:06   #49
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
I to jest blad myslenia polowy tego swiata. To, ze teraz nie zmany iczego szybszego nie oznacza, ze to nie istnieje.
Prawda, ale też nie wolno twierdzić, że jeśli coś porusza się szybciej niż światło na papierze, w obliczeniach to nie znaczy, że tak samo będzie poruszać się w rzeczywistości

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2006, 18:52   #50
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

Stan: Niegrający
eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Taka ciekawostka:
Einstein przed śmiercią pracował nad czymś co zostąło nazwane teorią bezwzgledności.
Czemu?
Ponieważ OTW nie była perfekcyjna.
Co znacyz że były wyjątki które łamią tą regułę.
Bo widzicie - możemy albo iść drogami utartymi rpzez wszystkich, albo próbować tworzyć nowe - tak jak robili to słynni odkrywcy czy wynalazcy - których życie było pełne wyśmiewisk, itd.
Wystarcyz chwilę poczytać ich historię, a można dojsc od łatwego wniosku:
część userów tutaj zachowuje się jak ówcześni "znawcy" którzy uważali coś za niemożliwe.
A było inaczej.
Wnioski pozostawiam wam
PS
Pełne popracie dla Matka ^^
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2006, 19:25   #51
Luthi
Użytkownik Forum

Luthi's Avatar

Brak ikony

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez eerion
Taka ciekawostka:
Einstein przed śmiercią pracował nad czymś co zostąło nazwane teorią bezwzgledności.
Czemu?
Ponieważ OTW nie była perfekcyjna.
Co znacyz że były wyjątki które łamią tą regułę.
(..)
Wystarcyz chwilę poczytać ich historię, a można dojsc od łatwego wniosku:
część userów tutaj zachowuje się jak ówcześni "znawcy" którzy uważali coś za niemożliwe.
Einstein pracował nad TOE -teoria wszystkiego.
Ciekawym gościem był tutaj Srinivasa Ramanujan, koleś wymyślił sam wzory matematyczne na podstawie ENCYKLOPEDII MATEMATYKI KTóRą ZNALAZł NA śMIETNISKU!. żył w wielkiej biedzie, ale tworzył wzory, masakrycznie trudne, niektore z nich Sprawdzają się dopiero w 26 wymiarze !, niestety kilka tysięcy jego wzorów czeka jeszcze na odszyfrowanie!

Eerion, może ci forumowiczowi "znawcy" patrzą obiektywnie i zbytnio nie fantazjują?
Tutaj połowa Panów [i Pań ] nie mówi, że "coś jest niemożliwe", ale mówi, że jak narazie coś jest niemożliwe A to chłopie jest diametralna różnica.
stary 16-04-2006, 20:04   #52
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

co do teorii Newtona i jego wzorów -_-"
Einstein nie udowadniał ich nieprawidłowości, tylko sam szczegół - prawidłowości ich dla małych prędkości i że są nieprawidłowe przy większych prędkościach

swoją drogą - mieliśmy tu rozmawiać chyba na temat teoretycznego 4D a nie na temat, które wzory są złe be itp.

sam Einstein ulegając powszechnemu mniemaniu w jednym ze swych wzorów wprowadził fikcyjny parametr, aby się podporządkować powszechnym założeniom - zdaje się, że to było z radiacją kosmiczną, ale nie pamiętam już.. dopiero gdy udowodniono, że to istnieje okazało się, że pierwotna wersja była dobra

już gdzieś tam, za starych czasów liceum słyszałam - że dany wzór jest dobry, póki nie znajdzie się wyjątku od tego wzoru - wtedy staje się on nieprawidłowy - jest mu udowodnione nieprawidłowe <- to tak na marginesie
jednak! jest on prawidłowy, jeśli jest oczywiście sprawdzalny - znaczy się, nie że ktoś sobie z głowy jakieś dyrdymały nie do udowodnienia napisze, lecz coś co się sprawdza w obliczeniach

tak więc - chodzi tu raczej o wykorzystywalne rzeczy, a nie teorie bez, jak to się mówi pokrycia

d.Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..
Taube jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2006, 21:31   #53
Jackal Silentdark
Zbanowany

Jackal Silentdark's Avatar

Data dołączenia: 16 07 2005
Lokacja: Stalowa Wola

Stan: Na emeryturze
Jackal Silentdark ma numer GG 6339684
Domyślny

mylicie pojęcia rzutu i wymiaru

tu są 2 wymiarowe rzuty 1-2-3-4-5-6 wymiarowych nie sześcianów a odpowiedników sześcianu
a 1d to bynajmniej nie jest punkt ani żadna kropka, jest to układ jak wszystkie wymiary w którym można poruszać sie tylko po prostej wyznaczonej przez ten układ jako wymiar 1 (jakoś tak to idzie)

a jak juz prawicie o OTW to musicie sie trzymać jakis założeń a nie ni z beczki ni z pietruszki
jeśli uwzględnić czas jako osobny wymiar to trzeba odnieść się do teoria Kaluzy-Kleina w której mówi o 4 wymiarowej przestrzeni a czas traktuje jako osobny wymiar 'nie-przestrzenny'. w tej teorii opiera sie i wykorzystuje jako takie pojęcie hiperprzestrzeni. 4 wymiar jest niewidoczny z powodu swoich rozmiarów sięgających długości Plancka [10 (-33) m]-jednostka z potęgą, nie było jak zapisać, a żeby zbadać ten wymiar trzeba by naprawdę nowych technologii pozyskiwania energii, którymi nie dysponujemy, dlatego naukowcy se dali siana z tym i zgłębiają teraz, bez większych sukcesów ... mechanike kwantową ... przy wymiarach będąc: supergrawitacji, teorii superstrun, strun bezonowych... itp.itd.etc.

@wieszok
co do twoich rysunków to nigdy w założeniach używając tego co nawet zdołałeś całkiem nieźle wytłumaczyć, nigdy nie zakłada sie odległości równej zero
takie zakrzywienie czasoprzestrzeni określa tensor krzywizny i związany z nim tensor krzywizny Ricciego
(długo sie oszukałem tego wzora bo nie mam porgrama do robienia takich na komputerze)

Ostatnio edytowany przez Jackal Silentdark - 16-04-2006 o 21:47.
Jackal Silentdark jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2006, 16:01   #54
jack_O
Użytkownik forum

Data dołączenia: 22 10 2006

Domyślny

odkopuje b.ciekawy temat
oglądaliście efekt motyla ? czy o takiej sytuacji w jakiej znajdował sie główny bohater można mówić jako o równoległych wymiarach ? czy to po prostu choroba psychiczna ? do czego zmierzał rezyser ?
jack_O jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-10-2006, 17:39   #55
Celoz
Zbanowany

Celoz's Avatar

Data dołączenia: 24 12 2005

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Thy slayer
Profesja: Rookstayer
Świat: Candia
Poziom: 9
Celoz ma numer GG 2451090 Celoz ma login Tlenu Celoz@o2.pl
Domyślny

czwarty wymiar to czas, a nie format obrazu.
@up: osz ty! po kiego odświeżałeś? :<

Ostatnio edytowany przez Celoz - 23-10-2006 o 17:40.
Celoz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania