Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 29-06-2009, 01:11   #641
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Data dołączenia: 30 04 2005
Lokacja: Bełchatów/Reading
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Imię: Eldryzif
Profesja: Rookstayer
Świat: Calmera
Poziom: 74
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
jeszcze głupsze niż katolicyzm: odchodzenie od niego dla kolejnej bzdurnej religii.
A czy religia jest ważna? Lepiej zastanowić się jak pozostawić świat niż myśleć co będzie jak zginiemy.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 29-06-2009, 01:11   #642
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
To wiemy.

@reszta posta: jeszcze głupsze niż katolicyzm: odchodzenie od niego (bo podejrzewam, że jako Polak wychowałeś się jako katolik) dla kolejnej bzdurnej religii.
Dlaczego katolicyzm jest głupi? Oprócz podważalnych kwestii takich jak Bóg, czy życie po śmierci, reszta przedstawia sposób postrzegania świata. Który, z resztą, byłby lepszy, gdyby kierowac się moralnością nauk katolickich- nie kradnij, nie zabijaj itp.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 01:24   #643
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Dlaczego katolicyzm jest głupi? Oprócz podważalnych kwestii takich jak Bóg, czy życie po śmierci, reszta przedstawia sposób postrzegania świata. Który, z resztą, byłby lepszy, gdyby kierowac się moralnością nauk katolickich- nie kradnij, nie zabijaj itp.
Jest głupi jak każda religia, albo inaczej: ludzie dający sobą manipulować są głupi. Bo 'szychy' w danych religiach takie głupie nie są, tylko śpią na pieniądzach.
stary 29-06-2009, 01:50   #644
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Domyślny

Zgodzę się, że krk to jest/była maszynka do pieniędzy, ale kim ty jesteś żeby oceniac to, że ludzie, którzy przeznaczają swoje pieniądze na kościół są głupi? Nie robią tego na darmo, niezależnie od istnienia Boga, czy jego braku sami coś przez to zyskują, często na przykład są bardziej otwarci na cudze potrzeby. Czy to złe, lub głupie?
Zebrało mi się na filozoficzno-psychologiczne wywody.

stary 29-06-2009, 02:00   #645
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Lasooch, może przestań rozwijać dyskusję o religiach w temacie o tolerancji względem homo?
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 04:01   #646
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly Pokaż post
Lasooch, może przestań rozwijać dyskusję o religiach w temacie o tolerancji względem homo?
Jedno ma dużo do drugiego.
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 08:21   #647
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Zgodzę się, że krk to jest/była maszynka do pieniędzy, ale kim ty jesteś żeby oceniac to, że ludzie, którzy przeznaczają swoje pieniądze na kościół są głupi? Nie robią tego na darmo, niezależnie od istnienia Boga, czy jego braku sami coś przez to zyskują, często na przykład są bardziej otwarci na cudze potrzeby. Czy to złe, lub głupie?
A czemu miałbym NIE oceniać, że ktoś jest głupi bądź też nie? Kto powinien? Dla mnie są głupcami - tyle.

@Dragon-Fly: spójrz na post Gonza ; )
stary 29-06-2009, 09:13   #648
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Imię: Moon Durus
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
no ja nie wiem czy katolicki bóg chciał żeby ludzie wydawali na niego kasę. z tego co wiem to on nawet mówił żeby żadnych złotych cielaków nie robić itp. a pierwsi apostołowie przecież byli biednymi ludźmi , sprzedawali all i szli przed siebie.

A on może tego nie ocenia ale mówi swoje zdanie na ten temat. (hah pierwszy raz poprę Lasoocha ;D )

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 10:02   #649
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
gdyby kierowac się moralnością nauk katolickich- nie kradnij, nie zabijaj itp.
Ale do tego dochodzi stosunek do kobiet, nawracanie mieczem. Każda religia ma jakiś haczyk lub coś, co nie zawsze się podoba.

Cytuj:
Tu się wszystko kończy na religii. Swoją drogą, była polityka to czemu nie religia?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
szczerze to te stare religie slowiansko-nordyckie sa bardzo madre i maja podstawy z zycia wziete.
Samych bogów słowiańskich jest przeszło 20. Do tego dochodzą jeszcze głupsze ''efekty/dowody działalności boga''. I cofanie rozwoju poprzez głoszenie nauk miecza i pałki. Zacofany w rozwoju już jesteś, zostaje ci się nauczyć nazw bogów, żeby nie określać ich mianem 'bóg słońca', 'bóg ziemi'.

Ostatnio edytowany przez Voon - 29-06-2009 o 10:05.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 11:08   #650
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Domyślny

Jak Łasy tutaj zacznie batalię, to krew będzie się lała litrami, a martwe ciała nie sposób będzie wystarczająco szybko wynosić. ;'/

@Łasy: A pomyślałeś o tym, że Kościół prowadzi działalność charytatywną i te pieniądze idą i na działalność Kościoła (czyli jakieś pikniki dla młodzieży, nowe 100 piszczałek do organów), i w kierunku ludzi potrzebujących? Czemu pewna część ludzi krytykuje w obecnych czasach Kościół? :|
Poza tym nie przesadzajmy z szychami. Z regionalnych ośrodków niewielka część idzie do góry, a reszta funduszy zużywana jest na działalność w regionie.

Czy to jest logiczne? Dopiero wstałem :x.
stary 29-06-2009, 11:08   #651
Miszczu
Użytkownik Forum

Miszczu's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2005

Imię: Wobtof
Domyślny

Cytuj:
Jest głupi jak każda religia, albo inaczej: ludzie dający sobą manipulować są głupi. Bo 'szychy' w danych religiach takie głupie nie są, tylko śpią na pieniądzach.
Dla mnie Ty jesteś głupi. Obrażasz religie dla której ludzie byli gotowi poświęcic życie ,może w imię ideałów lub Boga którego może nie ma ale to niczego nie zmienia. Smutne musi byc twoje życie skoro nic nie wierzysz i jeszcze wyśmiewasz się z innych religii. Chociaż znając życie oczywiście komunię świętą przyjąłeś bo w końcu prezenty piechotą nie chodzą ,i ślub też weźmiesz kościelny gdyż tak wypada.
stary 29-06-2009, 11:47   #652
Rocket Slayer
Użytkownik Forum

Rocket Slayer's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2006
Lokacja: Mikołów, niedaleko zamtuzu :)

Imię: Majk
Profesja: Elite Knight
Świat: Secura
Poziom: 146
Rocket Slayer ma numer GG 9457986 Send a message via Skype™ to Rocket Slayer
Domyślny

Jak by dzisiejsze czasy wyglądały, gdyby tych "głupich" religii nie było? Nie chciałbym żyć w takim świecie...

Podoba Ci się ta pszczyla? Może chcesz jej wystawić 10 na fotce.pl?
Rocket Slayer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 11:47   #653
Rincewind
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 01 2004
Lokacja: Lublin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Miszczu Pokaż post
Smutne musi byc twoje życie skoro nic nie wierzysz i jeszcze wyśmiewasz się z innych religii.
Religia =/= wiara
Rincewind jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 11:56   #654
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
A pomyślałeś o tym, że Kościół prowadzi działalność charytatywną i te pieniądze idą i na działalność Kościoła (czyli jakieś pikniki dla młodzieży, nowe 100 piszczałek do organów), i w kierunku ludzi potrzebujących? Czemu pewna część ludzi krytykuje w obecnych czasach Kościół? :|
Poza tym nie przesadzajmy z szychami. Z regionalnych ośrodków niewielka część idzie do góry, a reszta funduszy zużywana jest na działalność w regionie
Hmm, ciekawe z czyich pieniędzy ksiądz, który naucza mnie religii, kupił sobie czerwone BMW. Pensje nauczycieli chyba nie są na tyle wysokie?

Cytuj:
Dla mnie Ty jesteś głupi. Obrażasz religie dla której ludzie byli gotowi poświęcic życie ,może w imię ideałów lub Boga którego może nie ma ale to niczego nie zmienia. Smutne musi byc twoje życie skoro nic nie wierzysz i jeszcze wyśmiewasz się z innych religii. Chociaż znając życie oczywiście komunię świętą przyjąłeś bo w końcu prezenty piechotą nie chodzą ,i ślub też weźmiesz kościelny gdyż tak wypada.
Człowiek po to ma wolną wolę, żeby samemu decydować, czy chce wierzyć, czy nie. Powiem ci coś: ludzie wątpią w istnienie Boga nie dlatego, bo wydaje się to być bullshitem, tylko właśnie przez nasz wspaniały Kościół. To już nie jest organizacja religijna, tylko Religijno-społeczno-polityczna. Miesza się gdzie może, oczywiście "w imię Boga".
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 12:17   #655
Zegar_muminka
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 05 2009

Domyślny

Cytuj:
Dobrze powiedziane. On nie wierzy w nic, bo pieniądze go zaślepiają i one są jego bogiem. U mnie w mieście jest taki ksiądz proboszcz co co jakiś czas robi prezenty dla dzieci. Rozdaje słodycze, dopłaca też do stołówki w szkole.
Niektórzy z tego forum się wyraźnie cofają w rozwoju kulturowym, doszli już bożków słowiańskich, ciekawe co będzie nastepne. Jakieś religie jaskiniowców? Powieszą sobie pantofla na ścianie i będą się do niego modlić?
Co do homo to uważam to za zboczenie.

Ostatnio edytowany przez Zegar_muminka - 29-06-2009 o 12:27.
Zegar_muminka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 12:30   #656
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Hmm, ciekawe z czyich pieniędzy ksiądz, który naucza mnie religii, kupił sobie czerwone BMW. Pensje nauczycieli chyba nie są na tyle wysokie?
Daj mi pomieszkać w Waszej okolicy parę lat to dam osąd.
stary 29-06-2009, 12:35   #657
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zegar_muminka Pokaż post
Dobrze powiedziane. On nie wierzy w nic, bo pieniądze go zaślepiają i one są jego bogiem. U mnie w mieście jest taki ksiądz proboszcz co co jakiś czas robi prezenty dla dzieci. Rozdaje słodycze, dopłaca też do stołówki w szkole.
Niektórzy z tego forum się wyraźnie cofają w rozwoju kulturowym, doszli już bożków słowiańskich, ciekawe co będzie nastepne. Jakieś religie jaskiniowców? Powieszą sobie pantofla na ścianie i będą się do niego modlić?
Po 1. Nie masz żadnego powodu, by twierdzić, że pieniądze go zaślepiły. Widzę, że mamy tu do czynienia z dzieckiem rydzyka, inaczej moherem, który NIE PRZYJMUJE do wiadomości, że ktoś może być innej wiary / nie wierzyć w nic.
Po 2. Nie uznawanie żadnej religii to cofanie się w rozwoju kulturowym? O ile mi wiadomo, religia nie jest przymusem.

Weź lepiej idź czyścić buty proboszczowi, może się spełnisz życiowo w tym, bo nie koniecznie każdy na świecie musi być fanatykiem religijnym.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 12:38   #658
Ulrikk
Guest

Domyślny

Cytuj:
Ciekawe z czyich pieniędzy wuefista, który naucza mnie wf-u, kupił sobie czarne BMW. Pewnie jest księdzem, ale sprytnie się kamufluje.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 29-06-2009, 13:04   #659
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
no ja nie wiem czy katolicki bóg chciał żeby ludzie wydawali na niego kasę. z tego co wiem to on nawet mówił żeby żadnych złotych cielaków nie robić itp. a pierwsi apostołowie przecież byli biednymi ludźmi , sprzedawali all i szli przed siebie.
Mi również nie podoba się do końca sytuacja finansowa kleru- biskupi żyją w pałacach, księża często jeżdżą najdroższymi samochodami, przecząc założeniom apostołów
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez 2kor
Teraz więc niech wasz dostatek przyjdzie z pomocą ich potrzebom, aby ich bogactwo było wam pomocą w waszych niedostatkach i aby nastała równość według tego, co jest napisane: Nie miał za wiele ten, kto miał dużo. Nie miał za mało ten, kto miał niewiele.
Ale z drugiej strony jest to sprawa prywatna między poszczególnymi osobami a własnym sumieniem, ewentualnie Bogiem- zakładając, że istnieje.

Cytuj:
Zazdrośc? Zarób sobie, albo zostań księdzem.

Cytuj:

Człowiek po to ma wolną wolę, żeby samemu decydować, czy chce wierzyć, czy nie. Powiem ci coś: ludzie wątpią w istnienie Boga nie dlatego, bo wydaje się to być bullshitem, tylko właśnie przez nasz wspaniały Kościół. To już nie jest organizacja religijna, tylko Religijno-społeczno-polityczna. Miesza się gdzie może, oczywiście "w imię Boga".
Co ma kk do wiary? Nie podoba mi się jego przeszłośc, nie do końca podoba mi się jego stan obecny, a w Boga wierzę. A od tego jest żeby się mieszał- każdy ma do tego prawo. Dla mnie krk jest raczej drogą, lub sposobem interpretacji, czy też wskazaniem, a nie przepustką, czy jedynym warunkiem zbawienia.

stary 29-06-2009, 13:23   #660
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Zazdrośc? Zarób sobie, albo zostań księdzem.
Nie zazdrosc, tylko oburzenie na niesprawiedliwosc.

Poza tym nie ukrywam, ze dziwie sie malej ilosci chetnych w seminariach. Robota w porzadku, malo wymagajaca, zero odpowiedzialnosci, mozna sie czasem posmiac z glupich ludzi, kasa w porzadku, gromada klekajacych przed toba wszedzie gdzie sie pojawisz i do tego ograniczenia, ktore niby sa, ale i tak tylko w teorii. Zyc nie umierac.

Ostatnio edytowany przez Vil - 29-06-2009 o 13:30.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania