Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 18-01-2007, 16:01   #641
goburu
Zbanowany

Data dołączenia: 14 12 2006
Lokacja: Liberty Bay

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: PvP
Poziom: 90
Skille: po co??
Poziom mag.: 56
Domyślny

Jestescie otępieni umyslowo i wydaje sie wam ze uhy nic nie kosztuja a visy 9999999 gp, dlatego nigdy nie dojdziemy do porozumienia, nigdy nie zrozumiecie tego co ja rozumiem. Liczylem koszty wielokrotnie i na dragach ZAWSZE wychodze lepiej z kasą sorcem, a z expem to juz w ogole nie ma porównania. Im lepsze potwory tym przewaga sorca robi sie coraz wieksza. Sorc moze bic dragi od 50 lvl (zwykłe), knight nawet na 80 niekoniecznie sie zwroci.

Ostatnio edytowany przez goburu - 18-01-2007 o 16:02.
goburu jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-01-2007, 17:01   #642
Marciniek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 11 2005

Imię: Marciniek
Profesja: Knight
Gildia: Invisibles
Świat: Guardia
Poziom: 108
Skille: 100/99
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez fajny2 Pokaż post
Knight to najgorsza profesja, nie mam co do tego zadnych watpliwosci.
Nie znasz knightów, nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez goburu Pokaż post
Jestescie otępieni umyslowo i wydaje sie wam ze uhy nic nie kosztuja a visy 9999999 gp, dlatego nigdy nie dojdziemy do porozumienia, nigdy nie zrozumiecie tego co ja rozumiem. Liczylem koszty wielokrotnie i na dragach ZAWSZE wychodze lepiej z kasą sorcem, a z expem to juz w ogole nie ma porównania. Im lepsze potwory tym przewaga sorca robi sie coraz wieksza. Sorc moze bic dragi od 50 lvl (zwykłe), knight nawet na 80 niekoniecznie sie zwroci.
Chcesz dowodów, proszę bardzo:
Miejsce expa: Smoki na arenie na dragon lair obok Venore.
1. Expie ja ~80lvl knight, 92 sword; eq: rh/dsm/k legs/boh + Avenger; na 7bp uh + 2 sword ringi = 22k.
2. Expi kolega, ~100lvl master sorc., 64mlvl; eq: rh/b robe/p legs/boh/dem-sh/wand; na 20bp mf = 22k (Wyrzuca puste fiolki, aby mieć cap)
ad.1
- Exp w granicach 40-50k/h, użycie bp uh na ~35 smoków, co daje 35x700x7bp= 171,500 expa.
- Loot - rare zależy od szczęścia, ale w przecientny wypad zwróci się z samych dsh/woi/dh, do tego dochodzi kasa, broad swordy, steel helmy i tzw. śmieci - steel shieldy, xbowy, double axe.
Przeciętnie z 6bp uh wychodzi loot na 40-60k (nie zdarzyło się mniej, a zdarzyło się więcej).
ad.2
- Exp w granicach 80-100k/h, użycie bp mf na ~7,5 smoka, co daje 7,5x700x20bp= 105,000 expa.
- Loot - rare zależy od szczęścia, lecz z powodu capa i tego, że nie ma czasu się zatrzymywać nie zbiera: broad sword, steel helmet, double axe, xbow, steel shield. Gdy loot dopisuje, często jest zmuszony prosić kogoś o pomoc albo wyrzucić dragon hammery.
Przeciętnie z 20bp mf wynosi loota na 25-40k.
- 2 przypadek gdy zbiera low loota, osiąga 50-70k/h expa i z 20bp mf wynosi loota na 30-50k.

To są potwierdzone informacje przez ponad 5 wypadów na d lair.
Wnioski pozostawiam Wam do wyprowadzenia...
@down
Tego się właśnie spodziewałem, to są PRAWDZIWE dane, doświadczam tego nacodzień. Co do 150lvla, to kumpel na poziomie ~180 używa 1 uha na 2-5 dragów, ze średnią 70 dragów na bp uh, dziękuje.

Ostatnio edytowany przez Marciniek - 18-01-2007 o 17:31.
Marciniek jest offline  
stary 18-01-2007, 17:20   #643
goburu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Marciniek
użycie bp uh na ~35 smoków
Rotflnąłem w tym momencie. Cały twój dowód jest do bani. Użycie uhów przez knighta BARDZO zaniżone (podałeś wartość dla ~150 lvl).
goburu jest offline  
stary 18-01-2007, 17:37   #644
d4rqu
Zbanowany

Data dołączenia: 28 11 2006

Domyślny

Hmmm może tak. Knight lv 40, skille 80/80, club/axe/sword ring (ewentualnie dragon necklace) to średnio na pojedynczego draga traci 1uh i całą mane na exura. Czasem można się obejść bez uha wystarczy się manasami leczyć. Wyjdzie około 200gp jeżeli nie oberwiesz ani raz z fire wave. Tak przynajmniej było ze mną. Biłem smoka na full attack z gsa, nie używałem żadnych run tylko exura exura exura. Mi się kasa zwracała z nawiązką ponieważ jak wypadł dragon shield to kupowałem jeszcze obsidian lance za 500gp, zamieniałem to na obsidian knife i sprzedawałem za 10k. Jednak expienie na dragach na 40lv może być nieopłacalne z tego powodu, że wystarczy lag na kilka sekund i możesz dednąć. Mi się na szczęście to nie zdarzyło

Goburu: trochę przesadzasz. Dragon to na prawdę słaby potwór tak samo jak wyvern (niestety są w grupie). Oczywiście sorcowi/drutowi/palkowi się bardziej opłaca expić. Ale mając knighta na 40lv, skille 80 można naprawdę z zyskiem expić na dragach knightem.

Ostatnio edytowany przez d4rqu - 18-01-2007 o 17:46.
d4rqu jest offline  
stary 18-01-2007, 17:51   #645
goburu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Goburu: trochę przesadzasz. Dragon to na prawdę słaby potwór tak samo jak wyvern (niestety są w grupie). Oczywiście sorcowi/drutowi/palkowi się bardziej opłaca expić. Ale mając knighta na 40lv, skille 80 można naprawdę z zyskiem expić na dragach knightem.
Oczywiscie ze mozna. Problem w tym ze inne profesje maja ten zysk duzo wiekszy.
goburu jest offline  
stary 18-01-2007, 18:08   #646
d4rqu
Zbanowany

Domyślny

Amerykę odkryłeś Wiadomo, że inne profesje expią szybciej, jednak nie róbmy z draga nie wiadomo jakiego mocnego potwora. Drag to naprawdę słaby potwór, jedynie należy pamiętać, żeby unikać fire wave. Jak drag ma yellow hp i ucieka to nie należy się napalać i biegnąć za nim tylko z boczku spokojnie żeby z wave nie zarobić
d4rqu jest offline  
stary 18-01-2007, 18:38   #647
Marciniek
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oczywiscie ze mozna. Problem w tym ze inne profesje maja ten zysk duzo wiekszy.
Właśnie pokazałem, że knight z sca/sov/avenger/arcane staff expi zarabiając więcej kasy niż magowie (mowa o lvl 50~150), a Ty dalej swoje.
Od Ciebie argumenty się odbijają jak od ściany, i dalej piszesz historie wyssane z palca.

@down
Knight jest właśnie po to, żeby na słabszych potworach, ale masowo zabijanych expić, sorc expi szybciej, ale musi się dłużej przygotowywać, a silniejsze potwory są przeznaczone do polowania w grupach, a to, że magowie sobie sami bloczą, to jest właśnie efekt uboczny mana-update'u i błąd CIPsoft'u.

Ostatnio edytowany przez Marciniek - 18-01-2007 o 19:38.
Marciniek jest offline  
stary 18-01-2007, 18:41   #648
d4rqu
Zbanowany

Domyślny

Zgadzam się z tym, że knight expi wolniej ale zarabia więcej od maga ale tylko na słabych potworach - dragon jest słabym potworem. Spróbuj expić knightem i sorcem na hydrach. Zobaczymy kto więcej zarobi Po za tym exp jest ważniejszy od kasy, chyba że chcesz na allegro handlować

ps. na minosach i rotwormach knight też więcej zarabia

Ostatnio edytowany przez d4rqu - 18-01-2007 o 18:44.
d4rqu jest offline  
stary 18-01-2007, 21:59   #649
goburu
Zbanowany

Domyślny

@Marciniek

Ad.1
Twoje 20 uhow na 35 dragow na 80 lvlu jest po prostu smieszne i nawet nie zamierzam tych bredni komentowac.

Ad.2
Knight expi opłacalnie tylko na slabych potworach, sorc na wszystkich. Sorc zarabia mniej od knighta tylko na slabych potworach poniżej 700 expa. (i to też nie na wszystkich - patrz demon skeleton) Wszystkie potwory powyżej 700 expa to już domena sorców i drutów, a knight i pal przyglądają się walce z boku lub stoją w miejscu i nie robią nic poza leczeniem. Pal jeszcze jest w stanie zrobić coś pożytecznego na tych potworach, ale musi mieć conajmniej 2 razy wyższy poziom od maga. Knight jest zupełnie bezradny w walce solo 1 vs 1 z mocnym potworem.

Ostatnio edytowany przez goburu - 18-01-2007 o 22:10.
goburu jest offline  
stary 18-01-2007, 23:41   #650
d4rqu
Zbanowany

Domyślny

Zgadzam się. Demon skeleton nie jest i nigdy nie będzie opłacalny dla knighta. Nawet dwarf guard obecnie nie jest opłacalny (chyba że na bardzo wysokich skillach). A jeśli chodzi o mocniejsze potwory jak giant spider to knightowi nigdy nie będą się opłacały. Chociaż ostatnio widziałem film jak elite knight powyżej 100lv (możliwe że nawet 130lv, 140lv nie pamiętam dokładnie) ropał po 1 dragon lordzie, pomagał mu sorcerer na niskim levlu, który schował się za murem i stworzył 2 demon skeletony. 2 Demon skeletony i knight biły dragon lorda. Ten exp był opłacalny i z kasą wyszedł na plus. Knightem można również expić na mocniejszych potworach, choć przewaga sorca/druida jest bardzo duża.
d4rqu jest offline  
stary 19-01-2007, 00:27   #651
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Data dołączenia: 17 05 2004

Domyślny

@Marciniek
Czyli sorc z twojego "dowodu" expi 2x szybciej od knighta, nie tracąc na tym kasy, a nawet trochę zarabiając.
Wcale i w ogóle nie wychodzi na tym lepiej.

~~~~
Cadonis jest offline  
stary 19-01-2007, 10:18   #652
SuperKnight
Użytkownik Forum

SuperKnight's Avatar

Data dołączenia: 16 01 2007
Lokacja: Ankrahmun

Imię: t
Profesja: Rookstayer
SuperKnight ma numer GG 0700880
Domyślny

Sorc traci wiecej kasy od Knighta :/ Mam na Harmoni 59 sorka i na danubi 62 Ek no to cos o tym wiem ;/
SuperKnight jest offline  
stary 19-01-2007, 11:29   #653
goburu
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez SuperKnight Pokaż post
Sorc traci wiecej kasy od Knighta :/ Mam na Harmoni 59 sorka i na danubi 62 Ek no to cos o tym wiem ;/
Traci wiecej ale i wiecej zarabia czyli w sumie wychodzi na korzyść sorca.
goburu jest offline  
stary 19-01-2007, 11:31   #654
d4rqu
Zbanowany

Domyślny

Jedno jest pewne: potrzebne są zmiany. Do ulepszenia knight/palladyn
d4rqu jest offline  
stary 19-01-2007, 11:54   #655
Marciniek
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
@Marciniek

Ad.1
Twoje 20 uhow na 35 dragow na 80 lvlu jest po prostu smieszne i nawet nie zamierzam tych bredni komentowac.

Ad.2
Knight expi opłacalnie tylko na slabych potworach, sorc na wszystkich. Sorc zarabia mniej od knighta tylko na slabych potworach poniżej 700 expa.
Ad.1
Zapraszam na Guardie, zrób postać, którą będziesz za mną chodzić i oglądać jak bije dragi.
Ja daje konkretne argumenty, fakty, których sam doświadczyłem, a Ty piszesz same teorie, niedojrzy nieprawdziwe to jeszcze bez dowodów.
Nie twierdze, że knight jest lepszy od sorca, bo tak nie jest.
Nie ma lepszych ani gorszych profesji, każdy gra tym, czym lubi i jak się postara to każdą profesją osiągnie podobne sukcesy.

Ad.2
Mylisz się, sorc na słabszych potworkach nabija po prostu waste, kiedy knight może na nich expić darmowo.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cadonis Pokaż post
@Marciniek
Czyli sorc z twojego "dowodu" expi 2x szybciej od knighta, nie tracąc na tym kasy, a nawet trochę zarabiając.
Wcale i w ogóle nie wychodzi na tym lepiej.
Z mojego dowodu wynika, że knight nie jest takim czołgiem, który tylko potrafi przyjmować na siebie obrażenia i nabijać niezliczone waste na wszystkich potworkach silniejszych od cyklopa.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez d4rqu Pokaż post
Zgadzam się. Demon skeleton nie jest i nigdy nie będzie opłacalny dla knighta. Nawet dwarf guard obecnie nie jest opłacalny (chyba że na bardzo wysokich skillach).
Nie zgadzam się, sorc idąc na guardy musi używać różdżki lub/+ exori, natomiast ja wczoraj na guardach wbiłem 30k expa w nieco ponad godzine nie używając nawet 1 uha/manasa, jedyne co potrzebowałem, to jedzenie, aby się exurować.

@Topic
Podkreślam jeszcze raz, jedyne czego trzeba knightowi to zależność obrażeń od poziomu, zastanówcie się nad tym...

Ostatnio edytowany przez Marciniek - 19-01-2007 o 11:56.
Marciniek jest offline  
stary 19-01-2007, 12:05   #656
goburu
Zbanowany

Domyślny

Ad.1
Chyba nawet gremlin (gorący zwolennik knighta) potwierdziłby ci ze 20 uhow na 35 dragow na 80 lvlu to jest wartosc grubo zaniżona. Nie mam zamiaru komentowac urojonych dowodów.
Ad.2
Ale tibia nie polega na dozywotnim atakowaniu trolli.
Ad.3
Z twojego dowodu nic nie wynika bo jest zmyślony.
Ad.4
Po raz kolejny zmyślasz. Guardy zostały mocno przypakowane w ostatnim update i teraz ze skillami 80/80 bez uha na 1k expa sie nie obedzie.

Ostatnio edytowany przez goburu - 19-01-2007 o 12:07.
goburu jest offline  
stary 19-01-2007, 12:17   #657
Marciniek
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Ad.1
Chyba nawet gremlin (gorący zwolennik knighta) potwierdziłby ci ze 20 uhow na 35 dragow na 80 lvlu to jest wartosc grubo zaniżona. Nie mam zamiaru komentowac urojonych dowodów.
Nie musisz komentować, zobacz to.
Z giant swordem/ d lance jest to niemożliwe, ale widać, że nie miałeś do czynienia z lepszą bronią.
Cytuj:
Ad.2
Ale tibia nie polega na dozywotnim atakowaniu trolli.
Tu się zgadzam, od dzisiaj przestaje Cie atakować.

Cytuj:
Ad.3
Z twojego dowodu nic nie wynika bo jest zmyślony.
Patrz wyżej.
Cytuj:
Ad.4
Po raz kolejny zmyślasz. Guardy zostały mocno przypakowane w ostatnim update i teraz ze skillami 80/80 bez uha na 1k expa sie nie obedzie.
Kolejna brednia.

"You are now ignoring player goboru." or sth like that.
Marciniek jest offline  
stary 19-01-2007, 12:36   #658
murhaja
Użytkownik forum

Data dołączenia: 12 01 2006

Świat: Obsidia
Poziom: 66
Skille: 81/81
Poziom mag.: 6
Domyślny

no oczywiście knightem z jednoręczną bronią + tarczą nie ma waste na guardach, ale exp jest bardzo słaby...zresztą tak samo jak loot, no chyba że zadowala cie 30k expa/h na 100lvlu...

20 uhów na 35 dragów - możliwe ale nie na tym lvlu chyba że walisz sovem ,sca

Ostatnio edytowany przez murhaja - 19-01-2007 o 14:28.
murhaja jest offline  
stary 19-01-2007, 12:50   #659
goburu
Zbanowany

Domyślny

Ad.1
Z SCA też nie.
Ad.2
Bardzo śmieszne.
Ad.3,4,5
Właśnie pokazałeś, że jesteś dzieckiem neostrady.
@murhaja
Z SCA też niemożliwe na tym lvlu.
goburu jest offline  
stary 19-01-2007, 15:41   #660
Piciaz1213
Zbanowany

Data dołączenia: 23 12 2006
Lokacja: Wioska Konoha Gakure

Stan: Niegrający
Domyślny Mysle ze tak

Gralem sorc mam nim 27lvl i sie do dupy gra na tym lvl kurwa trzeba pitac a knightem z dobrymi skilami podchodzisz do monster i bardzo mocno walisz.[CHAR][/CHAR]
Profesja:Knight teraz
lvl:narazie 17 ale ciagle rosnie
skile: 50/49

Sorc jest dobry ale knight wymiata
Piciaz1213 jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania