Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki

Notki

Poradniki Poradniki napisane przez użytkowników forum.
Podfora : Wasze propozycje poradników ; Poradniki archwialne; Poradniki nie związane z Tibią

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-05-2007, 12:08   #761
Prince Anubis
Użytkownik forum

Prince Anubis's Avatar

Data dołączenia: 04 08 2006
Lokacja: Gdynia

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Son Malv
Profesja: Knight
Gildia: Elite Banana
Świat: Nebula
Poziom: 24
Skille: 70/70
Poziom mag.: 4
Prince Anubis ma numer GG 9883092
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zeke_Atirus Pokaż post
Witam mam pytanie dotyczące skilowania mianowicie mam zamiar skilować na monku ale nie wiem jaką bron mam wybrac (skiluje sworda) moje skile to 71/71. Z góry thx za odpowiedź.

jeśli masz skillować na monku...yhm najlepiej z knifa by bylo ...
ale jesli bys nie uderzał co 30 sek hita to byś musiał zlurować tak 2 potworki żeby biły monka wtedy hity bedą szły częściej
oczywiście na siebie też weż 2 potworki
Prince Anubis jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-05-2007, 13:55   #762
Aladar
Użytkownik Forum

Aladar's Avatar

Data dołączenia: 15 02 2007
Lokacja: jeszcze w domu :P

Świat: Amera
Skille: ROSNĄ!!
Aladar ma numer GG 6919968
Żarówka

De facto nie ważne czy na szlamy pójdzie się w leather armor, czy w golden armor. Nie istotne jest to co będziemy mieli na sobie (no może w małym stopniu zmniejszy obrażenia). JEŚLI SKILL W TARCZY NIE BĘDZIE WYSTARCZAJĄCO DUŻY SZLAM ZEŻRE NAS Z BUTAMI i nie będzie narzekał że musi chrupać metal!!! Nalpierw potreńcie na czymś innym niż szlam... polecam choćby Carion worma, za 70 expa jest to już dość godny przeciwnik i ma więcej życia niż zwykły roocik. na Dwarfy Soldiery nie polecam się zapuszczać bo mają dużo większy def niż Carion... na nich się fajnie treni później j ma się trochę wyśrubowany atak ( bo z resztą tylko broń się na nich dobrze temperuje - nie tarcze). Jak mówi Shriiiiek jest to najlepsza metoda, o której też wspominałem.

Czyli w skrócie:
trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić i jeszcze raz TRENIĆ. Jak już puknie 65 w defie zaopatrzcie się w coś konkretnego do obrony i plastrujcie szlamy!!

Ten co niepokój przeczekał,
Chaos i straszną pożogę.
Poza przestrzenią i czasem,
W błogiej nicości się znalazł.
(...)
Aladar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-05-2007, 14:13   #763
Goldscorpion
Użytkownik Forum

Goldscorpion's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2006
Lokacja: Katowice/Lędziny

Stan: Niegrający
Świat: czekam na nowy
Goldscorpion ma numer GG 9387970
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aladar Pokaż post
De facto nie ważne czy na szlamy pójdzie się w leather armor, czy w golden armor. Nie istotne jest to co będziemy mieli na sobie (no może w małym stopniu zmniejszy obrażenia). JEŚLI SKILL W TARCZY NIE BĘDZIE WYSTARCZAJĄCO DUŻY SZLAM ZEŻRE NAS Z BUTAMI
LOL
Jeżeli gówno o tym wiesz to nie wprowadzaj innych w błąd. Więc chcesz mi powiedzieć, że: sorc lvl 8 noob eq skill shielda 20 bedzie obrywał tyle samo co sorc lvl 8 z mpa g legs d helmet s boots s mastermind ze skillem 20?? Armor zmniejsza obrażenia w większym stopniu niż skill.
Goldscorpion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-05-2007, 12:29   #764
Prince Anubis
Użytkownik forum

Prince Anubis's Avatar

Domyślny

Cytuj:
De facto nie ważne czy na szlamy pójdzie się w leather armor, czy w golden armor. Nie istotne jest to co będziemy mieli na sobie (no może w małym stopniu zmniejszy obrażenia). JEŚLI SKILL W TARCZY NIE BĘDZIE WYSTARCZAJĄCO DUŻY SZLAM ZEŻRE NAS Z BUTAMI i nie będzie narzekał że musi chrupać metal!!! Nalpierw potreńcie na czymś innym niż szlam... polecam choćby Carion worma, za 70 expa jest to już dość godny przeciwnik i ma więcej życia niż zwykły roocik. na Dwarfy Soldiery nie polecam się zapuszczać bo mają dużo większy def niż Carion... na nich się fajnie treni później j ma się trochę wyśrubowany atak ( bo z resztą tylko broń się na nich dobrze temperuje - nie tarcze). Jak mówi Shriiiiek jest to najlepsza metoda, o której też wspominałem.

Czyli w skrócie:
trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić, trenić i jeszcze raz TRENIĆ. Jak już puknie 65 w defie zaopatrzcie się w coś konkretnego do obrony i plastrujcie szlamy!!

głupszej wypowiedzi nie widziałem jeszcze nigdy
człowieku ty myślisz, że jak pójdziesz bez eq to cie slim nie zabije? LoL
normalnie masakra
i na przyszłość nie pisz więcej takich bzdur i nie wprowadzaj innych w pole...
stary 20-05-2007, 15:07   #765
Aladar
Użytkownik Forum

Aladar's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Goldscorpion Pokaż post
LOL
Jeżeli gówno o tym wiesz to nie wprowadzaj innych w błąd. Więc chcesz mi powiedzieć, że: sorc lvl 8 noob eq skill shielda 20 bedzie obrywał tyle samo co sorc lvl 8 z mpa g legs d helmet s boots s mastermind ze skillem 20?? Armor zmniejsza obrażenia w większym stopniu niż skill.
Faktycznie popełniłem drobny błąd... użyłem niewłaściwego wyrazu powinno brzmieć "w jakimśstponiu(...)".
Ale na przyszłość prosiłbym o pomijanie bluzgów a zwracanie uwagi na treść.
Wybitnie nie w smak jest obrzucać mięsem innych jeśli się reaguje na coś a nie myśli! Przecież wystarczyło powiedzieć że w wypowiedzie coś jest nie tak jak być powinno... nie?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Prince Anubis Pokaż post
głupszej wypowiedzi nie widziałem jeszcze nigdy
człowieku ty myślisz, że jak pójdziesz bez eq to cie slim nie zabije? LoL
normalnie masakra
i na przyszłość nie pisz więcej takich bzdur i nie wprowadzaj innych w pole...
A oto i nasza perełka
Ujmę to tak: Najpierw przeczytaj, jeśli nie zrozumiałeś... przeczytaj jeszcze raz.
a teraz czas na drobną refleksję...
(...) co tam takiego było napisane (...)

już??
ok... czy napisałem że mamy się na szlam wybrać po nagu??
i czy w ogóle tego dotyczyłą wypowiedź??

wniosek?
Tak to jest jak społeczeństwo reaguje a nie myśli...
"Najpierw zastanów się 100 razy nad tym co chcesz powiedzieć...
A zanim to powiesz przemyśl to jeszcze raz!"

Chaos i straszną pożogę.
(...)
stary 20-05-2007, 15:20   #766
Shriiiiek
Użytkownik Forum

Shriiiiek's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2007

Imię: Kido Pham
Świat: Candia
Poziom: 36
Skille: 72/72
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Goldscorpion Pokaż post
LOL
Zgadzam sie w zupelnosci. Skile sa wazne zeby hitow nie obrywac, a armor zeby obrywac slabiej. Przeiez bylby jakis cel w tym ze ludzie (szczegolnie knighci) wydaja kupe kasy na eq, no nie?
Shriiiiek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-05-2007, 00:42   #767
Aladar
Użytkownik Forum

Aladar's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shriiiiek Pokaż post
Zgadzam sie w zupelnosci. Skile sa wazne zeby hitow nie obrywac, a armor zeby obrywac slabiej. Przeiez bylby jakis cel w tym ze ludzie (szczegolnie knighci) wydaja kupe kasy na eq, no nie?
taa... szkoda tylko że czasem to co jest najlepsze jest często nieosiągalne

Mogę się mylić ale to trochę śmieszne że rycerza na nawet wyśrubowanych skillach może pojechać czarodziej na kupe niższym epp... ( przykładowo trep ma 25 epp a czarodziej 20 ) Czemu to nie jest w miare wyrównane??
Osobiście uważam że czarodziej (nawet na niskim epp ) ma za dużą przewagę nad rycerzami. To nie fair!

Chaos i straszną pożogę.
(...)

Ostatnio edytowany przez Aladar - 21-05-2007 o 00:44.
stary 21-05-2007, 10:32   #768
Darth'Knight
Guest

Domyślny

mam pytanie w ile wbije 50dista od 10 palladynem?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 21-05-2007, 20:22   #769
Shriiiiek
Użytkownik Forum

Shriiiiek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
taa... szkoda tylko że czasem to co jest najlepsze jest często nieosiągalne

Mogę się mylić ale to trochę śmieszne że rycerza na nawet wyśrubowanych skillach może pojechać czarodziej na kupe niższym epp... ( przykładowo trep ma 25 epp a czarodziej 20 ) Czemu to nie jest w miare wyrównane??
Osobiście uważam że czarodziej (nawet na niskim epp ) ma za dużą przewagę nad rycerzami. To nie fair!
Tak to juz jest... Rycerz sluzy do blokowania, a mag do zabijania Jednak zauwaz, ze rycerzom sie latwiej expi samemu, i maja przy tym mniejszy waste. Mag na 50 lvlu (nie liczac exori mort i exori vis) bedzie bil z rozdzki za 70-80, a knight na 50 lvl ze skilami 80/80 bedzie bil z 2 handed za 150-200. Zeby mag udezyl mocno musi miec albo wysoki lvl i mocne czary (np ue) albo uzywac run, a knight bije z melee nei tracac ani many ani kasy. Ogolnie jeden bez drugiego sobie na huntach nei poradzi, wiec mozna uznac ze obydwaj sa tak samo wazni
stary 21-05-2007, 21:42   #770
Prince Anubis
Użytkownik forum

Prince Anubis's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shriiiiek Pokaż post
Tak to juz jest... Rycerz sluzy do blokowania, a mag do zabijania Jednak zauwaz, ze rycerzom sie latwiej expi samemu, i maja przy tym mniejszy waste. Mag na 50 lvlu (nie liczac exori mort i exori vis) bedzie bil z rozdzki za 70-80, a knight na 50 lvl ze skilami 80/80 bedzie bil z 2 handed za 150-200. Zeby mag udezyl mocno musi miec albo wysoki lvl i mocne czary (np ue) albo uzywac run, a knight bije z melee nei tracac ani many ani kasy. Ogolnie jeden bez drugiego sobie na huntach nei poradzi, wiec mozna uznac ze obydwaj sa tak samo wazni
zgadzam sie w zupełności ...
na 80/80 skillach no jeśli nam sie znudzi skillowanie to mozna chyba sov'a zdobyc bądź kupic bo to lepsze wyjście niż walenie z 2 handed...

>>>-------------------> cYa! Pozdro
stary 21-05-2007, 22:06   #771
EnzaMorix
Użytkownik Forum

EnzaMorix's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2007
Lokacja: Lomza

Stan: Początkujący
Świat: Kyra
EnzaMorix ma numer GG 2408737
Domyślny

Cytuj:
zgadzam sie w zupełności ...
na 80/80 skillach no jeśli nam sie znudzi skillowanie to mozna chyba sov'a zdobyc bądź kupic bo to lepsze wyjście niż walenie z 2 handed...

>>>-------------------> cYa! Pozdro
200 o.O? chyba w potworki bez defa....
Knight musi w pocie czola skillowac zeby nabic jakies znosne skille a sorc idzie i wali ZAWSZE po te 50-70 i nie musi sie martwic ze nastepny hit mu wejdzie za 5 dmg albo w ogole zostanie sparowany.... knighta znacie chyba tylko z opowiesci czy screenow z best hitami. Poza tym knight z 2reczna bronia na full ataku obrywa mocniej niz taki sorc z rozdzka na full defie i do tego sorc moze zawsze uciec.

Enza Morin, ex top sword & shield of Unitera
Love Hinata =*
EnzaMorix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-05-2007, 00:32   #772
Aladar
Użytkownik Forum

Aladar's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez EnzaMorix Pokaż post
Knight musi w pocie czola skillowac zeby nabic jakies znosne skille a sorc idzie i wali ZAWSZE po te 50-70 i nie musi sie martwic ze nastepny hit mu wejdzie za 5 dmg albo w ogole zostanie sparowany.... knighta znacie chyba tylko z opowiesci czy screenow z best hitami. Poza tym knight z 2reczna bronia na full ataku obrywa mocniej niz taki sorc z rozdzka na full defie i do tego sorc moze zawsze uciec.
Tak racja...
Przy czym mam jedno ale... czasem sork może oberwaćtrochę mocniej. Ja osobiście trepem poszedłem na Krasnali strażników i o dziwo normalna walka była w przedziale 20 - 50 hp dmg. ale to był jeden strażnik na solo... Czemu w takim razie przy skillach 60/58 jakimś códem strażnik zasadził mi hita za całe 102 hp dmg?? nawet czarodziej musi się przejmować tym że obrywa bo w przeciwieństwie to rycerza ma dużo mniej punktów życia (ale ma fajny czar magic shield który mu solidnie ratuje skóre, bo można wtedy lać czarodzieja a się okazuje że to i tak my grając rycerzem jesteśmy bici )

Z D&D wyniosłem takie oto doświadczenie: Mag to niesamowity hurtownik Trepem zaś w przeciwieństwie do D&D trzeba bić każdego stwora na solo a nie kilku naraz. Trochę szkoda że nie można tak jak na sesji obciać 2 głów jednym ciąciem. Jednak Shriiiiek zgadzam się z Tobą. Bo ktoś musi robić za tarczę dla czarodzieja I tak jego mana może (choć wcale nie musi) uratować rycerzowi życie.

Chaos i straszną pożogę.
(...)
stary 22-05-2007, 15:15   #773
Darth'Knight
Guest

Domyślny

Jaki jest czas (okolo) wbica skilli dystancu od 10 do 50 i shielda 10-30?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 22-05-2007, 21:36   #774
Prince Anubis
Użytkownik forum

Prince Anubis's Avatar

Domyślny

@up
to nie jest poradnik dla palla tylko dla knighta...
jak poprosi Raynold'a to może ci napisze poradnik dla palla
stary 23-05-2007, 00:51   #775
Aladar
Użytkownik Forum

Aladar's Avatar

Żarówka

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raynold Pokaż post
Tutaj powstanie zapowiadany temat o treningu. Postaram się jak najlepiej wszystko ująć, będzie faq. Mam nadzieję, że rzeczywiście to pomoże ^^

6. Trening paladynem.

Jeśli chcemy naszym paladynem potrenować distance, to sposób treningu jest podobny jak opisywałem wcześniej. Jakie są różnice? Ano takie, że jedyną sensowną bronią do treningu są włócznie, które mają 30 ataku...
trening paladyna z rycerzem - rycerz zakłada najlepszą zbroję jaką ma i bierze najlepszą tarczę. Paladyn powinien pozostać bez zbroi, z wooden shield (żeby rycerz mógł awansować)
trening paladyna z innym paladynem - obaj ubierają się w najlepsze rzeczy jakie mają
trening paladyna z potworami - tutaj jeden dylemat... Potwory są słabe i szybko giną od włóczni. Z niskimi skilami możesz zaczynać treningi na minoskach, jednak szybko się przekonasz, że ciężko to nazwać porządnym treningiem, bo zbyt szybko giną. Pierwszym poważniejszym potworkiem jest cyklop. Ma dość dużo życia i przy niewysokich skilach wystarcza na dłużej. Jak znajdziesz jakiś fajny respawn, to trening bardzo przyjemny, bo dodatkowo dostajesz trochę expa, no i kasy ^^ Jednak już przy pewnych skilach cyklop nie wystarcza. Ten "Trening" bardziej wygląda jak zwykłe zabijanie i nie zdążą się zrespawnować następne cyklopy, a my już zabiliśmy wszystko. Tutaj musimy uciec się do pomocy magicznych. Prosimy kumpla, używając odpowiedniej ceny, o przywołanie monka. To ustrojstwo ma jedną bardzo fajną zaletę: samo się leczy. I to dość szybko (zdecydowanie szybciej niż ghoul). Stajemy sobie gdzieś w ustronnym miejscu i atakujemy monka z włóczni. Do treningu shieldinga nie zapominamy zlurować sobie dwóch bugów/spiderów/ratów etc... Oczywiście, w pełnym ekwipunku (tzn takim, żeby nas te szczury nie zabiły ;] ).
Pamiętajcie! Paladyn trenując włóczniami, zawsze robi to w trybie full defence!

Uwagi:
a. Jeśli trenujemy z potworkami, to one mają jakiś swój arm i nie mamy na to wpływu. Dużo naszych hitów idzie na zbroję. Zauważyłem, że przy takich minoskach, to może nawet połowa... :/ I nic z tym nie możemy zrobić. Partnerowi możemy powiedzieć, żeby ściągnął zbroję i będzie ok, a tutaj frytki.. Małym wyjątkiem jest ten ghoul. Zauważyłem, że on ma mały arm i liczba hitów idąca na jego zbroję jest zdecydowanie mniejsza niż u takiego minoska.
b Jeden z miłych użytkowników zapodał linka do bardzo ciekawych rozważań na temat treningu. Teorie te na temat zdobywania mlev oraz skili wkleił już Oxygane w tym temacie . Ponieważ tamte pomiary i doświadczenia są bardziej wiarygodne, proszę tam też zaglądać w razie wątpliwości, potem pytać ;]

7. Przybliżony czas awansu.

Oto jak szybko możesz awansować w skilu sword/club axe fighting. Oczywiście, wszystkie czasy są przybliżone i ustalone na podstawie doświadczenia niektórych graczy. Dla porównania zapraszam równiez na http://mysite.verizon.net/vze7p87m/ -> Calculators -> Skill advances

@ = 10h.
# = 1h.
\ = 30 min.

050-059: ~24 h.
060-069: ~56 h.
070-079: ~152 h.
080-089: ~365 h.
090-099: ~910 h.
100-109: ~2400 h.

########### Sword/Club/Axe ###########

----------- 50-59 ------------
050 #
051 ##
052 ##
053 ##
054 ##
055 ##
056 ###
057 ###
058 ###
059 ###\
----------- 60-69 ------------
060 ####
061 ####
062 ####
063 ####\
064 #####
065 ######
066 ######\
067 #######
068 #######
069 ########
----------- 70-79 ------------
070 ########\......................................... ...(8.5h)
071 ##########........................................ ...(10h)
072 ############...................................... ...(12h)
073 #############..................................... ...(13h)
074 ##############\................................... ...(14.5h)
075 ################.................................. ...(16h)
076 #################................................. ...(17h)
077 ##################\............................... ...(18.5h)
078 ####################\............................. ...(20,5h)
079 ######################............................ ...(22h)
----------- 80-89 ------------
080 ########################.......................... ...(24h)
081 ##########################........................ ...(26h?)
082 ############################\..................... ...(28.5h?)
083 ###############################................... ...(31h?)
084 ##################################................ ...(34h)
085 #####################################............. ...(37h)
086 ########################################.......... ...(40h)
087 ############################################...... ...(44h)
088 ################################################.. ...(48h)
089 ################################################## ##.(52h)
----------- 90-99 ------------
090 @@@@@@............................................ ...(57h)
091 @@@@@@............................................ ...(63h)
092 @@@@@@@........................................... ...(69h)
093 @@@@@@@........................................... ...(76h)
094 @@@@@@@@.......................................... ...(84h)
095 @@@@@@@@@......................................... ...(92h)
096 @@@@@@@@@@........................................ ...(101h)
097 @@@@@@@@@@@....................................... ...(111h)
098 @@@@@@@@@@@@...................................... ...(123h)
099 @@@@@@@@@@@@@@.................................... ...(135h)
---------- 100 - 109 ---------
100 @@@@@@@@@@@@@@@................................... ...(150h)
101 @@@@@@@@@@@@@@@@@................................. ...(165h)
102 @@@@@@@@@@@@@@@@@@................................ ...(180h)
103 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.............................. ...(200h)
104 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............................ ...(220h)
105 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.......................... ...(240h)
106 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........................ ...(260h)
107 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@..................... ...(290h)
108 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.................. ...(320h)
109 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@............... ...(350h)
---------- 110 -110 ----------
110 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@........... ...(385h)

Poradnik wciąż w trakcie tworzenia, jednakże proszę o wypowiedzi pomocne w jego ukończeniu, ewentualnie o zadawanie pytań, które mogę dorzucić do FAQ oraz ewentualne odpowiedzi; mile widziane uzupełnienia do tych idpowiedzi, które już są. Komentarze - podziękowania (już kasowałem przed ukończeniem) są bardzo miłe, jednak proszę nie pisać ich tutaj, preferowana pw.
To jest na PIERWSZEJ STRONIE poradnika.

Cytuj:
@up
to nie jest poradnik dla palla tylko dla knighta...
jak poprosi Raynold'a to może ci napisze poradnik dla palla
Bez urazy, ale już coś pisałem o podejmowaniu pochopnych decyzji...
Wystarczyło przeczytać.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Darth'Knight Pokaż post
Jaki jest czas (okolo) wbica skilli dystancu od 10 do 50 i shielda 10-30?
przelicz
Ale jedno nie gra... to nie czasy dla dist ani tarczy...

Chaos i straszną pożogę.
(...)

Ostatnio edytowany przez Aladar - 23-05-2007 o 22:52.
stary 24-05-2007, 12:43   #776
Aladar
Użytkownik Forum

Aladar's Avatar

Żarówka

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shinjix Pokaż post
Postanowiłem napisać poradnik o różnicach między profesjami, ponieważ wiele jest tematów: "kogo wybrać???", a to wszystko przecież od gusta zależy. Ja postaram się wam przybliżyć mniej więcej wszystkie profesje...

Knight
Zalety:
  • Z każdym nowym levelem knight dostaje 15 punktów życia [hp], 5 punktów many i 25 capa;
  • Regeneracja życia 1 punkt co 6 sekund i regeneracja many 1 punkt co 12 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt życia co 4 sekundy, mana bez zmian;
  • Łatwo się nim gra;
  • Awansuje szybciej od innych profesji w skillach walki w zwarciu [axe, sword,club, fist];
  • Awansuje bardzo szybko w shieldingu(tak samo jak pal ale szybciej od magów);
  • Nie musi wykorzystywać do expienia amunicji tak jak inne profesje;
  • Potrafi używać podstawowych czarów[np. lekkie leczenie(exura), leczenie z zatrucia (exana pox), przyspieszenie (utani hur), berserk(exori), światło(utevo lux, utevo gran lux), itp.] oraz run [UH, HMM, GFB, Explosion, Fire-Bomb, zawładnięcie potworkiem(convince creature) na wyższym levelu];
  • Po levelu 60 knight staje się naprawdę potężny;
  • Dobry knight może bez strachu może odkrywać nieodkryte mapy i jaskinie;
  • Knigh w huntach grupowych zawsze robi za blokera(przyjmuje najwięcej hitów potworków) i na światach pvp jest wykorzystywany w wojnach jako bloker ;
  • Na odpowiednim levelu knight może iść do KAŻDEJ lokacji/jaskini w tibii;
  • Awansuje w walce na odległość(distance fighting) średnio-szybko(szybciej niż magowie ale wolniej niż paladyni);
  • Na niższym levelu expi najszybciej ze wszystkich profesji;
  • Przeważnie to knight zbiera loot z huntów;

Wady:
  • Bardzo wolna regeneracja many;
  • Awansuje ekstremalnie wolno w poziomie magicznym;
  • Nie ma dobrego spontanicznego czaru leczącego;
  • Musi wybrać rodzaj broni w jakim chce walczyć(axe, cub, sword) już na niższym poziomie [późniejsza zmiana pochłonie zbyt wiele czasu];
  • Musi zawsze dbać o to, by mieć najlepsza tarczę, zbroję, hełm itp., żeby się dobrze bronić;
  • Zawsze musi stawić czoło potworkowi „twarzą w twarz” I zawsze zbiera najwięcej ciosów(co się z tym wiąże: wykorzystuje straszliwie dużo Uhów w huntach);
  • Żeby zabijać samemu silniejsze potworki musi mieć o wiele większy level niż inne profesje I dużo skillować;

Paladyn

Zalety:
  • Z każdym nowym levelem Paladyn dostaje 10 punktów życia [hp], 15 punktów many i 20 capa;
  • Regeneracja życia 1 punkt co 8 sekund i regeneracja many 1 punkt co 8 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt życia co 6 sekund i 1 punkt many co 6 sekund;
  • Awansuje najszybciej ze wszystkich profesji w skillu walki na dystans(distance fighting);
  • Paladyn szybciej awansuje w walce na dystans niż knight w walce w zwarciu;
  • Awansuje tak samo szybko w shieldingu(jeżeli używa spearów i tarczy) jak knight;
  • W miare szybko awansuje w levelu magicznym;
  • Sam sobie tworzy amunicję;
  • Amunicja dla paladyna(bełty, strzały) jest o wiele tańsza niż amunicja dla magów(hmm);
  • Tworzy użyteczne runy(hmm);
  • Ma bardzo dobre czary spontaniczne(Ultimate healing, Invisibility, Mana shield);
  • Może używać (prawie) wszystkie runy [wysokolevelowcy także śmiercionośnie SD];
  • W skillu walki w zwarciu(axe, sword, club) awansuje w miarę szybko(szybciej od magów, wolniej od knighta);
  • Na niższych levelach może zabijać silniejsze potworki (np. Cyklop, dwarfy Guardy, Demon Skeletony{kiedyś nawet GSy});
  • Wysokolvelowy paladyn może expić szybciej niż knight;
  • Wysokolevelowy paladyn z dobrze rozwiniętym shieldingiem jest lepszym blokerem niż knight, ponieważ ma czar „mana shield” i może szybko rzucać czar „Ultimate Healing”+ runy UH;
  • Walka paladyna polega na uciekaniu i strzelaniu dzięki czemu zyskuje o wiele mniej obrażeń niż knight;

Wady:
  • Paladynem skilluje się o wiele gorzej niż knightem, ponieważ jedyną bronią do skillowania są speary, które trzeba ciągle podnosić i na wyższym skillu zadają zbyt duże obrażenia...
  • Z uwagi na to, że kusza i łuk to bronie dwuręczne[paladyn nie może trzymać tarczy i kuszy/łuku na raz] to gdy paladyn złapie laga lub zostanie strapowany i nie będzie miał żadnej tarczy przy sobie może zostać bardzo szybko zabity....
  • Musi uciekać przed potworkami i strzelać w nie, więc jest mu bardzo trudno w małych pomieszczeniach(to może przeszkadzać w szybkim expieniu na nizszym levelu;
  • Nie może trzymać pochodni(torch) ani magic light wand gdy expi, ponieważ to miejsce zajmują strzały, bełty[musi się zdać na czar światła: utevo lux i utevo gran lux];
  • Nie może expic bez przerwy-musi się wracać do miasta po strzały lub bełty;
  • Duża waga amunicji może być utrudnieniem dla niskolevelowych paladynów;

Mag (Sorcerer)

Zalety:
  • Z każdym nowym levelem mag dostaje 5 punktów życia, 30 punktów many i 10 capa;
  • Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian;
  • Bardzo szybko awansuje w levelu magicznym(szybciej od knighta i paladyna i tak samo jak druid);
  • Ma najpotężniejszy czar w grze (ultimate explosion) i ma mase przydatnych czarów (np. Energy wave, Invisibility, itp.);
  • Może tworzyć najpotężniejszą runę w grze(Sudden Death) i tworzy najpotrzebniejsze runy dla siebie(explosion, SD, HMM, GFb);
  • Przyzywanie potworka!!!!!!(summon creature). Może przywołać 2 potwory, które pomagają w walce(zamiast blokera);
  • Skillując(ćwicząc magic level) zarabia masę pieniędzy;
  • Nawet na niskim levelu może huntować mocniejsze stworki;
  • Musi uciekać i strzelać runkami w potwory, dzięki czemu dostaje mniej obrażeń niż knight i inne profesje(tak samo jak druid);
  • Na wysokich levelach to magowie są najsilniejszą klasą, zawsze wszyscy na questy i hunty chcą chodzić z magami, czyszczą niebezpieczne miejsca za pomocą UE(np. respawn 8 demonów), lub Necro quest room;

Wady:
  • Strasznie mało capa, co na niższych i średnich levelach strasznie przeszkadza;
  • Strasznie wolno awansuje w wszelkich skillach poza magicznych(walki na dystans, walki wręcz, shieldingu);
  • Amunicja do expienia jest o wiele droższa niż u paladyna;
  • Na niższych levelach expienie jest kosztowne(hunty się nie za bardzo zwracają);
  • Na niższych levelach ciężko jest badać nieznane obszary(mag ma mało życia, więc zaskoczony szybko może umrzeć);
  • Magiem dość trudno się gra i trzeba mieć masę czasu...

Druid

Zalety:
  • Z każdym nowym levelem druid dostaje 5 punktów życia, 30 punktów many i 10 capa;
  • Regeneracja życia 1 punkt co 12 sekund i regeneracja many 1 punkt co 6 sekund. Gdy wykupisz promocję: 1 punkt many co 4 sekundy, życie bez zmian;
  • Bardzo szybko awansuje w levelu magicznym(szybciej od knighta i paladyna i tak samo jak mag[sorcerer]);
  • Może tworzyć najpotężniejszą runę leczniczą w grze (Ultimate healing rune-UH), a także runy przydatne podczas expienia(HMM, GFB, Explosion) i kilka innych przydatnych run (Energy Wall, Soulfire, Convince Creature, itp.;
  • Ma przydatne czary, bardzo dobre czary spontaniczne(mana shield, invisibility);
  • Dobre czary leczące (np. heal friend, mass heal)
  • Przyzywanie potworka!!!!!!(summon creature). Może przywołać 2 potwory, które pomagają w walce(zamiast blokera);
  • Skillując(ćwicząc magic level) zarabia masę pieniędzy[trochę więcej niż sorcerer];
  • Nawet na niskim levelu może huntować mocniejsze stworki;
  • Amunicja do expienia jest o wiele droższa niż u paladyna;
  • Musi uciekać i strzelać runkami w potwory, dzięki czemu dostaje mniej obrażeń niż knight i inne profesje(tak samo jak mag);
  • Bardzo chętnie brani na hunty;

Wady:
  • Strasznie mało capa, co na niższych i średnich levelach strasznie przeszkadza;
  • Strasznie wolno awansuje w wszelkich skillach poza magicznych(walki na dystans, walki wręcz, shieldingu(chociaż szybciej niż mag);
  • Na niższych levelach expienie bardzo kosztowne(hunty się nie za bardzo zwracaja;
  • Na niższych levelach ciężko jest badać nieznane obszary(druid ma mało życia, więc zaskoczony szybko może umrzeć);
  • Druidem dość trudno się gra i trzeba mieć masę czasu...

Kilka moich uwag:
  • Moim zdaniem mag (sorcerer) jest lepszy od druida, ponieważ ma on czar UE, robi sobie SD, bardziej respektują „Master Sorcerer’ów” niż „Elder Druid’ów”, lepiej się nim gra i mimo, że na początku druid ma trochę więcej kasy (lepiej wychodzi na sprzedaży run UH);
  • Na początku mojej tibijskiej kariery myślałem, że knight to badziew ale teraz okazało się, że gra knightem nie jest taka głupia i beznadziejna.....
  • Paladyn jest dobry na początku i na high-levelu(w środku średni) ale mimo wszystko jak aktualnie gram paladynem to mi tęskno za masterem(kiedyś do niego wrócę)....
  • Niektórzy sądzą, że druidem się gra lepiej ale według mnie nic dobrego master sorca nie zastąpi;
  • Na początku nie wydawajcie zbyt dużo kasy na sprzęt dla maga(zwykły b robe +plate legs+crown helmet+crown shield[potem demon] starczą) Wydawajcie kase i róbcie runy od razu na expa....
  • Magiem tak do 25 levela radzę siedzieć na rotach, trollach, orkach, goblinach i robic hmm’emy na dalszy exp...

Źródła:

Chwila wolnego czasu, www.tibia.pl ; http://www.geocities.com/cdeepal/EncyclopediaTibia/ i trochę własnej inwencji twórczej
To znalazłem z innej porcji poradników o postaciach, za co dziękuję autorowi.
Jednak nigdzie nie znalazłem podobnych do ww "tabelek" czasochłonności treningu. Jak zrobie sobie palka to całkiem prawdopodobne że zamieszcze coś podobnego (chodzi mi o czas treningu broniami dystansowymi jak kamienie, noże do rzucania, dzidy , a także walka za pomocą łuku i kuszy). I może też "+ - " czasy w trenieniu defa.
A jakby do czegoś mielibyście wątpliwości to najpierw przeczytajcie co jest pot tym adresem:

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=26531

co wcale nie znaczy że nie możecie nic odpisywać na ten temat tutaj
Z resztą ja też czekam na opinie pod tym tematem i jakieś wskazówki bo jeszcze palkiem nie grałem a czegoś bym się chętnie dowiedział...
pozdro to @ll

Chaos i straszną pożogę.
(...)

Ostatnio edytowany przez Aladar - 24-05-2007 o 12:53.
stary 24-05-2007, 14:31   #777
adoriflam
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 12 2006

LOL

bardzo fajny temat.ja tez mam knighta 10 ze skilami 35 sword fightingxD
zapraszam na moje forum prosze sie rejesrowac
http://www.tibijskiemax.fora.pl/
adoriflam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-05-2007, 15:36   #778
Shriiiiek
Użytkownik Forum

Shriiiiek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez EnzaMorix Pokaż post
Ok, knight to gowno, to na cholere nim grasz? xDD

nie pisalem ze 200 za kazdym razem, ale nie mow ze sie nei zdazaja takie hity. Zreszta knight z dobrymi skilami zabije potwora 3 razy szybciej niz sorc z samej rozdzki. Oczywiscie sorc sie moze pobawic w sd, summony czy jakies czary ofensywne ale musi sie liczyc z poteznym waste. Knight bije "za darmo" i to jest w nim dobre
stary 25-05-2007, 01:51   #779
Aladar
Użytkownik Forum

Aladar's Avatar

Domyślny

Racja. Wystarczy tylko mu włożyć klingę do łapki i już może tańczyć.
Szkoda tylko, że jak używa broni na dłuższym drzewcu (jak halabarda, strażnicza halabarda lub smocza lanca) nie atakuje " z drugiej linii" czyli z za pleców postaci która stoi bezpośrednio przed nim i leje potwora. Rzecz jasna w kontakcie bezpośrednim zadawałby połowę średnich obrażeń. A tak ma zajęte obie ręce i musi polegać na punktach def trzymanej broni i poziomu skillu w tarczy. Normalnie szkoda. To byłoby moim zdaniem ciekawe urozmaicenie gry. Można by nawet opracowywać taktykę walki, lub podczas prowadzenia wojen między różnymi krajami na Tibii... i potężny gracz nie miałby 8 oponentów na około tylko 24
A znam przypadek że kogoś lano w 40 chłopa i choć biedaka powalono, to tanio skóry nie sprzedał.

Chaos i straszną pożogę.
(...)

Ostatnio edytowany przez Aladar - 25-05-2007 o 01:55.
stary 25-05-2007, 08:11   #780
pawlak73
Guest

Domyślny

Ja mam takie pytanko, które może ono było ale nie jestem w stanie przeczytac wszystkich postów w tym temacie. Co trzeba zrobić żeby skill SWORD FIGHTING się mógł nabijać??? Ja mam 10 level i mam broń swordlong i gdy ide skillować na potwory to mi nic nie nabija. Nie wiem dlaczego??? Mógłby któs mi na to pytanie udzelić odpowiedzi!!! POZDRAWIAM!!!
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania