|
Notki |
Poradniki Poradniki napisane przez użytkowników forum. Podfora : Wasze propozycje poradników ; Poradniki archwialne; Poradniki nie związane z Tibią |
![]() |
|
Opcje tematu
![]() |
![]() |
#61 |
Zbanowany
Data dołączenia: 22 03 2007
Lokacja: Kraków
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Garen
Profesja: Elite Knight
Gildia: Immortal Souls
Świat: Harmonia
Poziom: 141
Skille: 98/97
Poziom mag.: 8
|
![]() gdzie teraz na lunuxie cipsoft wpakowal mapy i tibia.cfg ?
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#62 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2004
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 07 2005
Imię: Micalt
Profesja: Elite Knight
Gildia: Last Blood
Świat: Aurea
Poziom: 70
Skille: 82/78
Poziom mag.: 6
|
![]() DLA WSZYSTKICH MAJACYCH PROBLEMY Z KARTAMI ATI Wpisz w konsoliKod:
glxinfo | grep direct Jeśli wyświetli się "direct rendering: Yes", to znaczy, że masz w pełni funkcjonalny system z wykorzystaniem w pełni otwartych rozwiązań. Wypróbuj AIGLX. To świetna sprawa. Zamknij tę kartę swojej przeglądarki. No, chyba, że koniecznie potrzebujesz katować się za pomocą przekleństwa i profanacji znanej jako Xgl, albo potrzebujesz którejś z zaawansowanych funkcji, którą oferuje wyłącznie FGLRX. Albo nie masz wyjścia (karty nowsze od 9800). Czytaj dalej. Jeśli natomiast wyświetli się "direct rendering: No", to oznacza brak uruchomionego przyspieszenia sprzętowego. Czas na instalację FGLRX. Aplikacje -> Akcesoria -> Terminal. Najpierw wyłączmy rozszerzenie Composite, którego FGLRX nie obsługuje. Bez wyłączenia tego możesz zapomnieć o przyspieszeniu sprzętowym. Wyłączymy też AIGLX. Wydaj następujące polecenia: (oczywiście jeżeli posiadasz innego Linux'a niż Ubuntu, zamiast SUDO podajesz własną komende terminala root'a Kod:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf Kod:
Section "Extensions" Option "Composite" "0" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "off" EndSection Kod:
sudo apt-get update sudo apt-get install linux-restricted-modules-$(uname -r) sudo apt-get install xorg-driver-fglrx sudo depmod -a sudo aticonfig --initial --overlay-type=Xv Kod:
glxinfo | grep direct |
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 31 08 2007
|
![]() Mi wyświetla się taki bład
X Error of failed request: GLXUnsupportedPrivateRequest Major opcode of failed request: 143 (GLX) Minor opcode of failed request: 16 (X_GLXVendorPrivate) Serial number of failed request: 58 Current serial number in output stream: 59 A wszędzie mam "Yes" Co mam zrobić?? Myśle już z tydzień, ale niewiem jak... P.S. Jakby co mam Ati Radeon 9100 Ostatnio edytowany przez Kubunia - 18-09-2007 o 19:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Guest
|
![]() Nie masz zainstalowanych sterowników GLX do tego radka. Jaką masz dystrybucje Linucha?
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#66 | ||||
Master Alucard
|
![]() @up
Rozluźnij poślady ![]() ![]() Tibijczycy przerzucają się linuxa, bo ktoś im powiedział/gdzieś przeczytali, że to o wiele bezpieczniejszy system od windowsa. I ja twierdze, że takie myślenie (które akurat w przypadku tibii i keyloggerow się sprawdza) bardzo dobrze wpłynie na popularyzacje i rozpowszechnienie tego systemu. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
I am Sirius son I am the infinite space I am the most conquering One Ostatnio edytowany przez Shinjix - 24-09-2007 o 20:26. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 05 2006
Lokacja: Nowa Ruda
Stan: Na Emeryturze
Świat: Luminera
![]() |
![]() Ja nie wiem poco wy się bawicie w jakieś dziwne kody ... ja ściągnąłem , rozpakowałem , otworzyłem , kliknąłem i zagrałem ^^
![]() |
#68 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 03 01 2007
Lokacja: Warszawa
Imię: Pro Sorcer
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Titania
Poziom: 35
Skille: -/22
Poziom mag.: 36
![]() |
![]() Ludzie, powiedzcie po co wam Linux? Trzeba naprawde miec cos w bani namieszane, żeby z windowsa przesiadać się na linuksa (rozumiem tych co nie mają kasy na winde i nie chcą mieć pirata albo i na pirata ich nie stać). Linux jest to system operacyjny, który naprawdę wymaga 2-3 godzinek dziennie czytania przez około tydzień by sie go naprawdę dobrze nauczyć obsługiwać. A zapewne i tak po tym czasie jak przyjdzie co do większego problemu to zgłupiejecie. Zanim zaczniecie wychodzić z pytaniami, przeczytajcie dokładnie ten manual, popróbujcie, jak nie wiecie gdzie można "znaleźć" terminal to poczytajcie np. na ubuntu.pl itp. stronach związanych z obsługą danego linuxa. I bez wiedzy ogólnej na temat działania waszego komputera i zarządzania nim nie przesiadajcie się z Windowsa na Linuxa, bo przed hackami na windowsie można też się "obronić". A co do tego rozpowszechniania Linuxa to wolałbym żeby on miał już mniej userów, ale umiejących, niż więcej "psujących".
Tak w ogóle to ktoś próbował już może odpalić Tibie pod Wine ? może by to ułatwiło naszym "młodym" userom odpalenie gry... |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 09 2006
|
![]() U mnie z identycznym sprzętem(radeon 9200SE, Mesa 6.5.2) też nie chodzi. Na chwilę wyskakuje Tibia i zamyka
![]() ![]()
![]() |
#70 |
Guest
|
![]() Ciągłe gdy jestem przy 3 punkcie to jak mam rozpakowywać
to komenda nie działa zmieniałem oczywiście tą komendę bo powstała tibia 8.1 czy mogli byście mi pomóc. |
![]() |
![]() |
#71 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 26 01 2008
|
![]() ![]() Mam problem, nie odnosnie linuxa ale windowsa XP, jak sciagnolem tibie i juz ja zainstalowalem i gdy chce ja wlaczyc to wyskukuje blad i pisze to : nVidia OpenGL Driver Driver components mis-match. Exit is the only option. Prosze o pomoc |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2008
Lokacja: Świdnica
|
![]() mama troche prostszy i szybszy sposob
1.sciagnac tibie pod linuxa(ja sciagnolem obojestnie ktora) 2.(nie pamietam czy byla spakowana czy nie)jak jest spakowana to ja rozpakowac gdzie sie chce 3.wejsc w menu(start),prawym myszki zaznaczyc pozycje 'gry' i wejsc w 'modyfikuj menu' 4.jak sie otworzy okno to wtedy trzeba dodac pozcje(gdzies pisze 'dodaj pozycje'czy jakos tak ![]() 5.po dodaniu zaznaczyc ja(z lewej strony bedzie takie menu)i w oknie dialogowym 'wykonaj polecenie'(czy jakos tak ![]() ![]() 6.jak juz to zrobione to mozna sobie dodac ikonke (.xpm)(tak jak przy zmienianiu ikon)beda rozne typy ikon to trza zaznczyc inne ikony i nacisnac przycisk obok'przegladaj' i znalesc sobie ten pliczek ![]() 7.zapisac zmiany,poczekac az sie zapisza i wylaczyc to okno 8.i mozna uruchomic tibie(mi tak dziala naromalnie) to jest troche szybsze jak sie robi,tylko duzo pisze ps.troche dziwnie chyba napisane ale mozna zrozumiec ![]() ![]() ![]() a jak nie to mozna zainstalowac przez cedege |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2008
Lokacja: Świdnica
|
![]() masz albo blad ze sterownikiem karty,albo opengl zrabany
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 03 09 2007
|
![]() Bardzo przydaty poradniczek
![]() ![]() Dzieki wielkie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Frequenter
|
![]()
Masz kartę kredytową/debetową lub konto na Paypalu? Chcesz za darmo dostać iPhona, Xboxa, PS 3 czy najnowszą Nokię? KLIKNIJ TUTAJ! To nic nie kosztuje, a działa! Strona jest wypłacalna! Wszystko o gildiach Wszystko o staminie Ostatnio edytowany przez piternet - 19-04-2008 o 16:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 30 04 2008
Lokacja: Jelenia Góra
Imię: Quincy Kyo
Profesja: Paladin
Świat: Kyra
Poziom: 27
Skille: 80/69
Poziom mag.: 11
|
![]() Wiec tak. W tym momencie jest Tibia 8.11 mam Kubunt 7.10 i mam nastepujacy problem gdy włączam Tibie gasnie mi ona po setnej sekundy. Mam zainstalowane sterowniki do karty graficznej wiec nie wiem o co chodzi
|
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 21 05 2008
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Guest
|
![]() Chciałem pograć w Tibię. Ściągnąłem najnowszego klienta gry 8.20. Zgodnie z instrukcją rozpakowałem (do katalogu domowego), próba uruchomienia w terminalu poleceniem ./Tibia kończy się (po podaniu numeru i hasła logowania do serwera) komunikatem "The Tibia Client encountered a critical error and had to be stopped. a Detailed error report has been written to the error file which you are asked to submit at your next login". Jednocześnie z katalogu z grą zniknął plik Tibia.dat (ale to nie problem, mam jego kopię). W katalogu /home znajduje się katalog ./tibia. Jest tam log z określeniem błędu przy uruchomieniu gry. Brzmi to tak:
+--------------------------------------------------------------- Debug Assertion 8.20 Paths.cpp 607 Tue Jul 8 20:05:53 2008 Linux Version: Linux version 2.6.24.5-desktop-2mnb (qateam@titan.mandriva.com) (gcc version 4.2.3 (4.2.3-6mnb1)) #1 SMP Thu Jun 12 14:37:30 EDT 2008 Graphic Engine: OpenGL: PBuffer GL_VENDOR : NVIDIA Corporation GL_RENDERER : GeForce2 MX/PCI/SSE2 GL_VERSION : 1.5.8 NVIDIA 96.43.05 Last Packet Types: 032 030 000 000 000 000 000 000 000 000 Last Packet: 041 000 032 038 000 195 043 202 108 063 220 064 002 000 193 019 PlayerAppLin.cpp 836: exception occurred, reason: PlayerAppLin.cpp 937: exception occurred, reason: Control.cpp 1703: exception occurred (MessageType: 75 MaW: 8796778 MoW: 0), reason: Control.cpp 1668: exception occurred (Type = 75), reason: Paths.cpp 607: cannot rename temporary file, reason: from '/tmp/Tibia_dat.bak' to './Tibia.dat' ---------------------------------------------------------------- Sprawdziłem. W katalogu /temp jest plik o nazwie Tibia_dat.bak i mam nawet do niego pełne uprawnienia odczyt, zapis itd.). Pomożecie? Mój system to MandrivaLinux 2008.1 Spring Free __________________________________________________ ______________________________________________ Musiał być jakiś bug w wersji 8.20 na linuxa. Najnowsza 8.21 działa bezproblemowo Ostatnio edytowany przez karak67 - 10-07-2008 o 10:47. |
![]() |
![]() |
#79 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 01 2006
Lokacja: Połomia
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Ressurectos
Świat: Iridia
Poziom: 52
|
![]() Cytuj:
1. Instlujesz starowniki grafiki (sposób instalacji znajdziesz na googlach dla wszystkich dystrybucji i kart, trzeba tylko trochę się wysilić). 2. Ściągasz clienta. 3. Wypakowujesz (najlepiej do katalogu domowego). 4. Logujesz się jako root(używasz polecenia su ewentualnie sudo), przechodzisz do katalogu z grą dzięki polecniu cd (np: cd /home/username/Tibia). 5. Wklepujesz chmod +x StartTibia.sh. 6. Teraz tylko wejść do katalogu z grą kliknąć 2x StarTibia.sh i kliknąć uruchom (nie wiem jak wygląda to w środowisku KDE jednak w gnome napewno pojawi się coś takiego). 7. GRASZ! bez problemów, wszystkie pliki tzn cfg i mapy są w /home/username/.Tibia A więc jak widać nic trudnego. P.S. W razie jakich kolwiek pytań pisz. Pozdrawiam. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Na emeryturze.
Data dołączenia: 24 10 2003
|
![]() |
![]() |
![]() |