Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-11-2006, 22:08   #61
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Panowie, panowie!
To nie temat na takie kłótnie i na "wystawianie idiotów pod pregierz"
Temu, że Dmowski w swój sposób przyczynił się do tego wszystkiego, nie można zaprzeczyć.
To tak jak rozwodzić się nad tym, czy Maria Magdalena była rozpustnicą, czy nie -.-

BTW
Piłsudski pełnił głównie funkcję reprezentatywną, więc reprezentował wolność, walkę o niepodległość itp. IMO jego zasługi są przekoloryzowane. Tak jak w przypadku kilku innych postaci historycznych, został on do pewnego stopnia poddany gloryfikacji. Ale nie będę się włączał w ta dyskusję bo Slay zaraz sypnie kontrargumentami z rękawa.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-11-2006, 06:45   #62
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

@Litawor: Nie zrozumiales przeslania. Ze Rosja i Ententa maja duzo wspolnego, to jest poza wszelka dyskusja. Natomiast koncepcja odzyskania niepodleglosci Dmowskiego byla jak najbardziej bledna. I to napisalem. Nie moja wina, ze nadinterpretujesz.
Co do kongresu, oczywiscie, byl Dmowski, co nie zmienia faktu, ze do gadania mial mniej niz nawet Clemenceau. Czyli pelne, okraglutkie ZERO.

A w Polsce ceni sie to, co skuteczne. Dmowski gadaniem i wyjazdem do Wersalu nie zdzialal nic, a Pilsudski walka i owszem.
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2006, 15:55   #63
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

W swoim poście napisałeś, że Dmowski nie współpracował z Ententą, co jest nieprawdą. Nie wiem też, skąd wynika Twoja ocena jego działań, bo na pewno nie podzielają jej historycy. Jednak dalsze spieranie się nie ma sensu, bo raczej niczego sobie w ten sposób nie udowodnimy.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2006, 17:33   #64
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Bo dalej uwazam, ze nie wspolpracowal. Wyprowadz mnie z bledu jakimis przykladami, jesli sie myle.
A czy nie podzielaja historycy? Znam co najmniej trzech, i to "raczej" szanujacych sie, ktorzy oceniaja Dmowskiego bardzo podobnie. No ale pewnie oni sie nie znaja...
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-11-2006, 20:05   #65
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Nie rozumiem, jakie przykłady mógłbym Ci podać. Po prostu Dmowski, współpracując z Rosją, współpracował z Ententą. Po przejęciu w Rosji władzy przez bolszewików odciął się od niej, nie zawieszając współpracy z Ententą, bo uważał, że tylko jej zwycięstwo może zapewnić Polsce niepodległość. Nie zaprzeczysz też chyba, że na Zachodzie działał bardzo prężnie. Jeżeli to Ci nie wystarczy, to mogę tylko poszukać biografii Dmowskiego, którą chyba gdzieś jeszcze mam, i polecić Ci przeczytanie jej.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 14-11-2006 o 20:07.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-11-2006, 15:17   #66
Misza
Użytkownik Forum

Misza's Avatar

Data dołączenia: 30 06 2005
Lokacja: -+*≡☼SZWECJA☼≡*+-
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Ja tylko dodam od siebie (ale oczywiscie podkreslam, ze moge sie mylic, ze nie jestem nadczlowiekiem, ze to nie sa 100% pewne informacje; flame'a nie lubie), ze tak naprawde w odzyskaniu niepodleglosci nie pomogla walka zbrojna w takim stopniu, w jakim to przedstawiaja. W wojnie, jak we wszystkim, duza role odgrywaja pieniadze. Co komu po stu tysiecznej armii uzbrojonej w byle flinty, gdy naprzeciw wyjdzie chocby kilka dywizji swietnie wyszkolonych i uzbrojonych zolnierzy (dzieki czemu tak uzbrojonych? A? Dzieki kasie!)? Bylo kilka powstan, prawie wszystkie stlumione (niektore wlasnie przez kilka pulkow zolnierzy...), wszyscy pamietaja (bodajze) wielkopolskie. Ponoc wygrane. A tak naprawde to Niemcy juz czuli, ze sie wojna konczy, wiec zaczeli wracac...
Rzecz kolejna: wszyscy psiocza na kraj, ze zawsze taki slaby, ze nic nie osiagnal. Przez pewien czas Polska byla NAJPOTEZNIEJSZYM (gospodarka) krajem Europy (w sredniowieczu), ale przez jednego krola (nie pamietam ktorego) rozpadla sie - krol poswiecil sie prywatnej wojnie ze Szwecja, bo chcial, uwaga, tytul krola Szwecji (ktory mu sie zreszta formalnie nalezal). Szwecja zdobyla inflanty, a szwedzki krol powiedzial, ze wycofa swoje wojska, gdy polski krol wyrzeknie sie szwedzkiego tytulu. A ten... hm, kretyn, uniosl sie duma i dalej toczyl wojne. Zniszczyl cala potezna gospodarke Polski...
To samo mozna powiedziec o Pilsudskim (errm, jak blednie zapisalem, bluzgajcie). Nie kwestionuje tego, co zrobil dla narodu, ale w kazdym razie tez troche zaszkodzil. Akurat nie pamietam juz o co chodzilo, ale to bylo wlasnie cos podobnego do tego 'niewlasciwego obstawiania'. Nikt nie jest zupelnie swiety i bezbledny, on tez nie byl. Zbyt go 'wybielili'.

I tymi slowami (ale pamietajcie, to NIE MUSZA byc pewne informacje, chociaz sam mam taka nadzieje, nie probuje nikogo oszukac) chcialbym zakonczyc temat. Niech ktos go zamknie, ewentualnie niech inni tu nie zagladaja.
Killmi uahade.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania