Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 26-12-2007, 20:31   #61
Żyłka
Użytkownik Forum

Żyłka's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
coz, faktycznie litpon, ze ktos przekrecil az 1 literke w dosc trudnym gramatycznie i genealogicznym nazwisku.
Miałem na myśli to, że on mówi o Piłsudskim jako o kimś, kogo podziwia, a nie jest w stanie poprawnie napisać jego nazwiska. Nietrudno jest wyciągnąć wnioski świadczące o tym, że chyba jednak on o tym człowieku wie niewiele, a odwołuje się do niego w kwestii zasług dla narodu.
Żyłka jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-12-2007, 21:29   #62
piotrek26111
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 08 2007
Lokacja: postac "Perpetual Torment" zostala skasowana przez gmow za uzywanie tibia bota ng

Profesja: Rookstayer
Świat: Askara
Poziom: 44
Skille: 22/26
Domyślny

Cytuj:
Tego tutaj nikt nie powiedział...
więc na wszelki wypadek mówię
stary 27-12-2007, 11:52   #63
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny

Cytuj:
Gdyby Hitler nie podbijał wszystkiego naraz, tylko po kolei, to dzisiaj świat wyglądałby inaczej
Gówno prawda. Jakby po jednym państewku podbijał, to inne państwa europejskie zobaczyłyby, że on nie z jednym a pięcioma toczy wojnę i to one by go wszystkie naraz najechały. Bo w końcu ile można udawać, że każde kolejne państwo wyrządziło mu krzywdę?
.Matrik. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2007, 15:16   #64
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez .Matrik. Pokaż post
Gówno prawda. Jakby po jednym państewku podbijał, to inne państwa europejskie zobaczyłyby, że on nie z jednym a pięcioma toczy wojnę i to one by go wszystkie naraz najechały. Bo w końcu ile można udawać, że każde kolejne państwo wyrządziło mu krzywdę?
Z każdym kolejnym państwem byłby silniejszy.
stary 27-12-2007, 15:25   #65
Patton
Guest

Domyślny

Jakby dokonczyl operacje lew morski,wygralby a tak to wielka brytania byla wolna zolnierzy desantowali tam potem na plaze normandi i ma hitler drugi front O gdyby inaczej rozegral kampanie na wschodzie np skierowal wszystkie sily na moskwe a nie rozdrabnial sie tak to tez by wygral gdyby nawet japonia zaatakowala zsrr od zachodu tez by wygral
  Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2007, 21:52   #66
Uther92
Użytkownik Forum

Uther92's Avatar

Data dołączenia: 19 05 2006
Lokacja: Za górami, za lasami....
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez gyagen Pokaż post
a teraz wyjdź na dwór i zobacz ile fujar nosi Czegevere,sierpa i młota itp itd
http://www.allegro.pl/search.php?str...&category=1454
http://www.allegro.pl/search.php?str...&category=1454
Ach to nasze niedouczone społeczeństwo.
Może wstawisz mi notkę ?
Masz problem z keyloggerem ? Nie jesteś pewien co do swojego bezpieczeństwa ? Chętnie ci pomogę
Uther92 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 01:49   #67
Memento Mori
Użytkownik Forum

Memento Mori's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2005

Imię: Xardosan
Profesja: Elder Druid
Gildia: Memento Mori
Świat: Celesta
Poziom: 63
Skille: 21\25
Poziom mag.: 59
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez .Matrik. Pokaż post
Gratuluje zapoznania sie z polityka panstw alianckich na poczatku II wojny swiatowej (choc wtedy chyba aliantow nie bylo nawet...). Ich polityka polegala na przymykaniu oka na kolejne podboje (przed i w czasie wojny), az sami nie zostali zaatakowani. Najlepszym przykladem jest zajecie Austrii przed wojna bez zadnego wystrzalu.

Hitler wygralby ta wojne gdyby wygral kilka bitew wiecej. Wystarczyloby zeby odparl atak aliantow w Normandii czy powiodl sie kontratak w Ardenach.

IMHO ta ksiazka nie jest niczym zlym, dopoki ludzie pamietaja ile zla przyniosla. Pewien odsetek polskiego spoleczenstwa jest na tyle inteligentna, zeby po przeczytaniu tej ksiazki potraktowac ja jako kolejne zdobyte doswiadczenia a nie 'biblie' swoich pogladow.
stary 28-12-2007, 08:36   #68
Thomisson
Użytkownik Forum

Thomisson's Avatar

Data dołączenia: 17 02 2005
Lokacja: Old Trafford

Thomisson ma numer GG 7120620
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Memento Mori Pokaż post
Najlepszym przykladem jest zajecie Austrii przed wojna bez zadnego wystrzalu.
Bez żadnego wystrzału, ponieważ miejscowa ludność przyjęła go jak jakiegoś zbawiciela.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Memento Mori Pokaż post
Hitler wygralby ta wojne gdyby wygral kilka bitew wiecej. Wystarczyloby zeby odparl atak aliantow w Normandii czy powiodl sie kontratak w Ardenach.
Wystarczyłoby, gdyby zima w Rosji zaczęła się normalnie, a nie wcześniej. Po podbiciu państwa Stalina, III Rzesza miałaby zapewniony byt na długie lata.
Thomisson jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 10:54   #69
Patton
Guest

Domyślny

Hitler by zwyciezyl jakby oddal kierowanie armia swoim generalom a nie sam mieszal sie w wojne i to by wystarczylo.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 12:19   #70
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thomisson Pokaż post
Bez żadnego wystrzału, ponieważ miejscowa ludność przyjęła go jak jakiegoś zbawiciela.
Mój nowy idol.

@Wojna,
Otóż Hitler przegrał dlatego, że jego słowo było ostatnim we wszystkich głównych decyzjach strategicznych. Ponieważ miał liczne problemy psychiczne i uzależnił się od amfetaminy, jego decyzje miały bardzo słabą jakość.

Wszyscy na zachodzie i wschodzie olewali go, bo uważali, że nie warto ściągać na siebie uwagi maniakalnego dyktatora. Austrii akurat mi nie żal, bo to kraj wypełniony faszyzmem, nacjonalizmem i antysemityzmem. Jakiś kawałek czasu temu byłem tam i widziałem jak grupa ludzi (ok. 100-150 osób) urządziło marsz po Wiedniu. Ubrani oczywiście w mundury nazistów, albo chociaż mieli przepaski ze swastyką na ramieniu. Robili ostre jazdy w stylu palenia samochodów, biciu się z przechodniami i urządzali ogólną demolkę własności miejskiej itp. W Niemczech też ciągle są tego typu marsze urządzane. To są dopiero faszyści, rasiści i antysemici.

CDN. Lecę na zakupy
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 12:52   #71
Memento Mori
Użytkownik Forum

Memento Mori's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2005

Imię: Xardosan
Gildia: Memento Mori
Świat: Celesta
Poziom: 63
Skille: 21\25
Poziom mag.: 59
Domyślny

@up: W Niemczech partie faszystowska chca zdelegalizowac, ostatnio o tym bylo glosno gdy Tusk pojechal do Berlina.

Moze Austriacy przyjeli Hitlera jak zbawiciela, ale wladze Austrii nie byly zbyt zadowolone i oddawali wladze pod przymusem - albo oddaja dobrowolnie, albo wojna.

Moze nie robmy juz offtopu?
stary 28-12-2007, 13:02   #72
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Patton Pokaż post
Jakby dokonczyl operacje lew morski,wygralby a tak to wielka brytania byla wolna zolnierzy desantowali tam potem na plaze normandi i ma hitler drugi front O gdyby inaczej rozegral kampanie na wschodzie np skierowal wszystkie sily na moskwe a nie rozdrabnial sie tak to tez by wygral gdyby nawet japonia zaatakowala zsrr od zachodu tez by wygral
Jakby skierował wszystkie siły w jedno miejsce to pewnie by wpadły w gigantyczny kocioł i tyle by je widzieli. Zresztą naucz się używać znaków interpunkcyjnych, bo aż ciężko Cię zrozumieć.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Korektor Pokaż post
@Wojna,
Otóż Hitler przegrał dlatego, że jego słowo było ostatnim we wszystkich głównych decyzjach strategicznych. Ponieważ miał liczne problemy psychiczne i uzależnił się od amfetaminy, jego decyzje miały bardzo słabą jakość.
Nie tylko Hitler był uzależniony, zdaje się Goering miał problemy z morfiną... nie wiem jak inni.

@down: dlaczego? Jak zajęli Stalingrad to ich wzięli w kocioł. Z Moskwą mogłoby być tak samo.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 28-12-2007 o 13:55.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 13:14   #73
Patton
Guest

Domyślny

@up A wiesz jak by bylo ciezko zamknac taki kociol? Hitler przeznaczyl do ataku na zsrr 7,2 mln ludzi wyobraz sobie takie natarcie w jednym kierunku a tak to sie rozdrobnili na 3 armie. Zreszta nie ma mowy o zadnym kotle,bo gdyby zajeli moskwe to juz by bylo po zsrr
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 14:22   #74
Thomisson
Użytkownik Forum

Thomisson's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Mój nowy idol.
"12 marca 1938 roku wojska niemieckie wkroczyły do Austrii. Zamiast kul, powitały ich wiwatujące tłumy."

Fragment podręcznika do historii autorstwa Tomasza Małkowskiego i Jacka Rześnickiego, Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe
stary 28-12-2007, 14:50   #75
Patton
Guest

Domyślny

Cytuj:
@down: dlaczego? Jak zajęli Stalingrad to ich wzięli w kocioł. Z Moskwą mogłoby być tak samo.
Jak chodzi o Stalingrad to Niemcy mieli braki w zaopatrzeniu dlatego zostali okrazeni.
A gdyby niemcy wkroczyli do Moskwy to mysle ze nie byloby zadnego okrazenie gdyz w Moskwie znajduja sie osrodki wladzy,z Moskwy sterowano armia,mysle ze nawet zapasowe dywizje z syberii nic by nie zddzialaly.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 18:59   #76
raf420
Użytkownik Forum

raf420's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2007

Gildia: tez brak
Świat: i znowu
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Żyłka Pokaż post
Kim w ogóle jest ten cały Piłsudzki? Zapewne był jakimś bohaterem, skoro darzysz go takim szacunkiem, ale ja nigdy o nim nie słyszałem, więc może mógłbyś mi nieco przybliżyć jego postać?
Wielkie halo... patrz o której ten post pisałem i sześć razy pomyśl zanim napiszesz durny spam oks? No, a jeżeli chodzi o mój gust to już nie twoja sprawa, bo i dla drugiego bohaterem hitler może być czy Stalin.

A żeby go nie było...
Właśnie czytam "mein kampf" i nie zapowiada się ciekawie. Jest takie nudne gorsze od Pana Tadeusza.
Prawo powinno tą książkę udostępnić każdemu albowiem i tak z niej żaden drugi hitler nie wyjdzie. ;]

Ostatnio edytowany przez raf420 - 28-12-2007 o 19:02.
raf420 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-12-2007, 20:37   #77
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny

Cytuj:
Udajesz eksperta od militariów i II wojny? Ja wiem, że się nie znam,a le tobie nawet symulacja nie wychodzi.

Cytuj:
Gratuluje zapoznania sie z polityka panstw alianckich na poczatku II wojny swiatowej (choc wtedy chyba aliantow nie bylo nawet...). Ich polityka polegala na przymykaniu oka na kolejne podboje (przed i w czasie wojny), az sami nie zostali zaatakowani. Najlepszym przykladem jest zajecie Austrii przed wojna bez zadnego wystrzalu.
Zapoznałem się, miałem to przed świętami w szkole i wiem, że w Austrii rzeczywiście powitali Hitlera dość hucznie, a Czesi sudeccy sami połamali szlabany graniczne, ale wydaje mi się, że jakby on wciąż i wciąż podbijał kolejne państwa, to inne mocarstwa poczułyby się (w końcu) zagrożone. Przecież obietnice Hitlera okazały się bzdurami.
.Matrik. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2007, 01:12   #78
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Patton Pokaż post
Jak chodzi o Stalingrad to Niemcy mieli braki w zaopatrzeniu dlatego zostali okrazeni.
A gdyby niemcy wkroczyli do Moskwy to mysle ze nie byloby zadnego okrazenie gdyz w Moskwie znajduja sie osrodki wladzy,z Moskwy sterowano armia,mysle ze nawet zapasowe dywizje z syberii nic by nie zddzialaly.
Stałoby się to samo co z Napoleonem dobre 100 lat wcześniej. Ruscy za Ural i za nimi tylko spalona ziemia. Reszty nie wypada komentować, no prócz problemów z zaopatrzeniem, co jest prawdą i jednym z powodów klęski w Rosji.

@Thomisson,
Tylko, że mój post nie miał charakteru ironicznego Chyba pierwszy raz owego faktu (tak jak być powinno) nie nazwano aneksją. Bo to aneksja nie była.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-12-2007, 12:30   #79
Thomisson
Użytkownik Forum

Thomisson's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Stałoby się to samo co z Napoleonem dobre 100 lat wcześniej. Ruscy za Ural i za nimi tylko spalona ziemia. Reszty nie wypada komentować, no prócz problemów z zaopatrzeniem, co jest prawdą i jednym z powodów klęski w Rosji.
Ale Hiltler nie był tak zachłanny na Rosję, jak Napoleon. Gdyby dotarł do Rosji, zapewne przegrupowałby tam armię i czekał do wiosny na posiłki ze wchodu od Japonii. Gdyby tak się stało, Rosja nie miałaby szans na obronę przy ataku z dwóch stron.

Cytuj:
@Thomisson,
Tylko, że mój post nie miał charakteru ironicznego Chyba pierwszy raz owego faktu (tak jak być powinno) nie nazwano aneksją. Bo to aneksja nie była.
Aha, to sorry w takim razie
stary 29-12-2007, 19:54   #80
Koronowany rycek
Użytkownik Forum

Koronowany rycek's Avatar

Data dołączenia: 28 01 2005
Lokacja: Białystok

Imię: Bziqol
Świat: Nerana
Poziom: 70
Wyślij wiadomość przez ICQ do Koronowany rycek Koronowany rycek ma numer GG 10231901 Adres Jabbera do Koronowany rycek
Domyślny

Ktos tam napisal o Austrii. Fakt A co sie stało z Czechosłowacja ? Przyblizona sytuacja, tylko ze tam zbrojnie najechali.

Takie małe sprostowanie moim SUBIEKTYWNYM okiem.

ZSRR nie było az tak wielka potega, czego dowodem jest natarcie na Finlandie (wojna zimowa 1939-1940).Powodem było zbyt bliskie połozenia Leningradu,gdyz jak twierdzili było to serce Rosji (bo tylko 32 km dzieliło granice ZSRR a ziemiami okupowanymi przez III rzesze).Chcieli podbic Finlandie aby miec wiekszy wachlarz ruchu do natarcia na Niemcy(lecz Hitler wyprzedził myslami i czynami Stalina).Ale to nie o tym mowa a wiec.... Rosja sadzila ze Finlandia nie jest godnym przeciwnikiem i rychło zaatakowała owe panstwo jak dotad neutralne. Finowi dzieki swej metalnosci a nie uzbrojeniu(Armia liczyła +/-)
Siły Straty
FINOWIE
250 000 ludzi 22 830 zabitych
30 czołgów 43 600 rannych
160 samolotów 1000 w niewoli

BOLSZEWICY
ok. 1 mln ludzi 127 000 zabitych i zaginionych 3100 w niewoli
3000 czołgów 2000 czołgów
3800 samolotów

,,wygrała''. tzn nie oddała swych WSZYSTKICH ziem a zaledwie 11%(choc to byly najbogatsze ziemie w dobra matki natury).
\/

Podsumowujac, jak juz Korektor napisał u góry Hitler popełnił ten sam bład jak Napoleon. I to dzieki warunkom pogodowym a nie uzbrojeniu,ilosci zołnierzy etc ZSRR zdołała uchronic swoją niepodległosc

Ps 1 (Za to my mozemy sie szczycic ze podblismy Moskwe(jezeli ktos interesuję sie historia to bedzie wiedział o czym mowa)

ps 2 lekki offtop ;d

Ostatnio edytowany przez Koronowany rycek - 29-12-2007 o 20:23.
Koronowany rycek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania