Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-01-2005, 19:34   #61
Pierzu master
Guest

Domyślny Expienie

Na pierwszych levcach najszybciej expi się knightem, ale tak powiedzmy po 20 levcu sorcem, kiedy sdki staną się normą (nie będzie nam ich szkoda) można nimi nieźle expić !!
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-01-2005, 20:17   #62
Wexerh
Zbanowany

Data dołączenia: 25 09 2004
Lokacja: Łódź

Wexerh ma numer GG 2856511
Domyślny

Knight i pall najsszybciej powiadacie taa ? guzik prawda na nizszych lvl moze tak
plyniesz sorcem na Edron wystarczy hmm 30 lvl respawn dragonow sumonujesz sobie ds`a na gorze blokuje ci dragona nie muszisz miec wcale sd wystarczy z 30 bp hmm i masz ponad 100 k exp w caly dzionek , polak potrafi - no nie ? :>
wlasciwie juz od 30 lvl jest najlepsza postacia !! . 30-40 lvl sorca jak pisalem dragony , od 40 jezeli masz juz wlasciwie blokera mozesz juz na Demony chodzic wystarczy jakies 50 bp sd na 3 h. . w 3h. na pozadnym respie jezeli szybko wam pojdzie bloker duzo uhow mozesz zrobic do okolo 300 k. exp , no i loot niczemu sobie czyli sorc rulezz , jak sorc juz dojdzie do lvl 100 + to juz wlasciwie chyba niema co robic ale niewiem moze jakies behe solo ?

Ostatnio edytowany przez Wexerh - 13-01-2005 o 20:22.
Wexerh jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-01-2005, 21:44   #63
Khad
Użytkownik Forum

Khad's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2004
Lokacja: Kraków

Profesja: Paladin
Gildia: White Fist
Świat: Hiberna
Khad ma numer GG 3423419
Domyślny

50 lvl. Jeżeli weźmiemy pod uwagę exp/h to wygra mag/drut
na 2 miejscu pally na 3 knight. Jeżeli Bierzemy pod uwagę exp ogólnie np na cały dzień to wygra knight, potem pal, potem sorc/drut

Dlaczego?!

Odpowiedź jest bardzo prosta. Sorcem można wziąść runy i iść na hunt jednak runy wystrzelamy szybko i ponowne zaoptrzanie troche potrwa. (chyba, ze jestes milionerem. Palek rowniez na godziine zrobi wiecej exp aniz najt (niewiele wiecej ale wiecej)ale musi wracac po bloty. A knight moze siedziec na guardach/ w mint czy gdzies tam;p dluzej i wyjdzie na tym znacznie lepiej jesli chodzi o statystyki calego dnia i strate kasy wlozonej w hunt.

na 100 lvlu sytuacja sie zmienia jezeli chodzi o knighta i pala.
Sytuacja exp/h:
1)mag
2)knight
3)pal

exp/dzien

1)knight
2)pal
3)sorc*

* nie wliczam sytuacji - 150bp sd i demona, bądź demonki
Khad jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-01-2005, 22:56   #64
Bulboglowy
Użytkownik Forum

Bulboglowy's Avatar

Data dołączenia: 12 02 2004

Profesja: Elite Knight
Domyślny

Wiemy już, że dobrym expowiskiem są kopalnie, jeszcze lepszym hunty na smokach. Niestety nie mam PACC'a i chciałbym się dowiedzieć jak dobry jest exp na potworach tylko dla graczy z Premium... Słyszałem, że fajnie się expi na Djinnach, czy mógłby ktoś to potwierdzić ? Co dzieje się ze wszystkimi nowymi potworami, czy ktoś na tym expi ?

Dziękuję za wiarygodne odpowiedzi. (jak zwykle interesuje mnie ilość xp/h)
Bulboglowy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2005, 16:26   #65
maxx99
Użytkownik forum

Data dołączenia: 17 11 2004
Lokacja: Darashia

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wexerh
Knight i pall najsszybciej powiadacie taa ? guzik prawda na nizszych lvl moze tak
plyniesz sorcem na Edron wystarczy hmm 30 lvl respawn dragonow sumonujesz sobie ds`a na gorze blokuje ci dragona nie muszisz miec wcale sd wystarczy z 30 bp hmm i masz ponad 100 k exp w caly dzionek , polak potrafi - no nie ? :>
hahahahha
1.100k/exp w CALY dzionek??? 30lev knightem to ja tyle robie w 3,5h zbierajac sobie tylko pieniazki i zarabiajac na 3-6bp UHow ( i jednoczesnie zaznaczam ze nie trace swoich podczas takiego lajtowego huntowania)
2. 30 level?? sorkiem??nie mowie ze nie sam nie raz tak robilem ale... wystarczy ze trafisz na jakis wiekszy respik i ktorys smok sie przerzuci... bez SD i mana shielda zywy nie wyjdziesz, no ewentualnie szybkie UHanie sie moze cie uratowac
3. a co do tego ze polak potrafi - ... to owszem potrafi krasc, wyzywac i zabijac majac przewage +10lev... (oczywiscie jest duza grupa osob ktora wykazuje sie kultura, ale to jest jakies 10% ogolu polskich graczy)
maxx99 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2005, 18:23   #66
Pitek
Guest

Domyślny

Ja p******e czy ktos patrzył na Bubble?Kim ona jest?KNIGHTEM na 200lvl z tego wynika że to knight expi najszybciej.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2005, 20:19   #67
maxx99
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pitek
Ja p******e czy ktos patrzył na Bubble?Kim ona jest?KNIGHTEM na 200lvl z tego wynika że to knight expi najszybciej.
niestety z tego wynika jedynie to ze dziewczyna lubi sobie grac i expic

a to że ze srednio (przynjmniej jak sprawdzalem kilka razy) zalogowanych na antice h-lev 16 to knighci 2 palkow i 2 sork/druid moze stanowic jakis posredni dowod jak expia knighci
stary 15-01-2005, 08:22   #68
Nerevareen
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 12 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez maxx99
hahahahha
100k/exp w CALY dzionek??? 30lev knightem to ja tyle robie w 3,5h
maxx99 muszę cię wyśmiać od góry do dołu Gdzie ty w 3,5h 30 lvlowym knightem zrobisz 100k expa??
Ktoś tu musiał mocno udeżyć się w głowę bo knightem na tym lvlu robisz max 20k\h na slimach albo NIECO więcej na cycach ale trzeba w miare EQ mieć. Więc plz nie pie**ol głodnych kawałków że 30 lvl knight zrobi 100k z 3,5h bo mi się niedobrze robi jak coś takiego czytam
Nerevareen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2005, 19:42   #69
Bulboglowy
Użytkownik Forum

Bulboglowy's Avatar

Data dołączenia: 12 02 2004

Profesja: Elite Knight
Domyślny

To ja mam pytanko do tematu: Gdzie robisz te 20k/h na slimach?
Bulboglowy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2005, 20:40   #70
maxx99
Użytkownik forum

Domyślny

Nerevareen człowieczku drobny jesli juz kogos wysmiewasz to chociaz rob to w kwesti w ktorej masz cos do powiedzenia.... otoz chcialbym cie uswiadomic ze level postaci ma tutaj NIEWIELE!!! podkreslam NIEWIELE znaczenia (poniewaz chodzi glownie o SKILLE!!! i o ilosc HP broniacego mnie przed padnieciem od jednego strzalu) moj knighcik ze skillem 75 i GSem w boszkach spokojnie smigajac sobie po mojej ulubionej krypcie w ankrahmun robi dokladnie tyle expa co napisalem (czasem troszke mniej czasem wiecej )... a co do 20k exp/h to dokladnie tyle robie palkiem na 20lev (69dist) w cyclopolis badz w jednej z krypt (rowniez bez strat wlasnych- procz boltow), lub kiedys robilem jeszcze z FSem na rotach darashia -> dokladnie 1kexp w 2,5-3,5min

(oczywiscie chcialbym zaznaczyc ze te wyniki sa w duzej mierze jednorazowe bo takie 100k exp to sa praktycznie 2 lev

Ostatnio edytowany przez maxx99 - 15-01-2005 o 20:41.
stary 16-01-2005, 07:50   #71
Nerevareen
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 12 2004

Domyślny

Cytuj:
knighcik ze skillem 75 i GSem w boszkach
Ohhh... nie wziełem pod uwagę newbiech którzy idą na łatwiznę i grają na Antice czy Novej gdzie wypasiony EQ można kupić pół darmo. Zazwyczaj mając 30 lvl [na serverach mających do ok. 5 miesięcy] postać knighta na 30 lvl ma o wiele słabszy EQ a GS i BoHy pozostają POZA jaj zasięgiem bo kosztują fortune. A skile po 75 na 30 lvlu...trenować każdy głupi umie.
Cytuj:
Nerevareen człowieczku drobny jesli juz kogos wysmiewasz to chociaz rob to w kwesti w ktorej masz cos do powiedzenia....
Coś sugerujesz?
@down
Zagraj sobie na nowym serverze bez UH, SD\HMM makerów zobaczymy jak szybko będziesz expił.

Ostatnio edytowany przez Nerevareen - 16-01-2005 o 10:20.
Nerevareen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-01-2005, 10:05   #72
maxx99
Użytkownik forum

Domyślny

Alez moj drogi zaplacilem za GSa 70k, za boszki 75, +aol i armorek to tez troche, a zarobilem na to wszystko dzieki postman questowi i lootbagach oraz handlu runkami na serwerze AUREA majac kilka swoich postaci na roznych lev
jesli jestem newbie bo potrafie sobie w zyciu poradzic to ok

no i fajnie ze jestes 'glupi' jak ja i tez sobie trenujesz :
//Nicka: Apococito
//Skills: 70\70 i rośnie [ I wanna be 1st again!]
//LvL:32 i ferie [PG! PG!]

Ostatnio edytowany przez maxx99 - 16-01-2005 o 10:07.
stary 21-01-2005, 17:58   #73
Tiligus
Użytkownik Forum

Tiligus's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2004

Pergamin

Przeanalizowałem konkurencyjne forum (gery) znalazłem tam post użytkownika o nazwie "Bart" który wymienił wszystkich 100 lvl+ polaków według profesji.
Po policzeniu wyszło mi, że:
- mamy 66 knightów
- mamy 40 paladinów
- mamy 19 sorców
- nie mamy ani jednego druida (lol)

Według tego można wywnioskować, że jednak magiczną liczbe ludzie przeważnie osiągali knightami, noi z doświadczeń kolegów wiem, że lepiej im się expiło knightami. Trzeba zawsze brać pod uwage też ile każda profesja musi włożyć w przygotowania do huntów (uhy,hmmy,explo...) i ile z huntu mu się zwraca. Ja bym głosował na knighta.

Można też porównywać profy w inny sposób. I zawsze bedzie jakieś "ale".
No ale skoro są różne zdania na temat różnych profesji, to chyba dobrze świadczy o Cip sofcie, bo żadna profa nie jest przesadzona.

Ale poprostu jeżeli chodzi o styl grania bardziej komfortowo gra mi się knightem.
stary 26-01-2005, 22:49   #74
Master Of Devastation
Zbanowany

Master Of Devastation's Avatar

Data dołączenia: 14 11 2004
Lokacja: Wrocław

Master Of Devastation ma numer GG 2880088
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tiligus
Przeanalizowałem konkurencyjne forum (gery) znalazłem tam post użytkownika o nazwie "Bart" który wymienił wszystkich 100 lvl+ polaków według profesji.
Po policzeniu wyszło mi, że:
- mamy 66 knightów
- mamy 40 paladinów
- mamy 19 sorców
- nie mamy ani jednego druida (lol)

byłby druid 100 lvl polak...Zenobia Flominger z danubia 98 elder druid ale podczas wojny romi(105 master )haknął ją (hezip'a 95 palla ,ex cavatora 129 royala i xozigoso 98 elite)i zrookował ich a miało być tak pięknie pierwszy polski druid z 100 lvlem
Master Of Devastation jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2005, 21:10   #75
Dwik
Użytkownik Forum

Dwik's Avatar

Data dołączenia: 01 08 2004
Lokacja: Hrubieszów

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Nerevareen człowieczku drobny jesli juz kogos wysmiewasz to chociaz rob to w kwesti w ktorej masz cos do powiedzenia.... otoz chcialbym cie uswiadomic ze level postaci ma tutaj NIEWIELE!!! podkreslam NIEWIELE znaczenia (poniewaz chodzi glownie o SKILLE!!! i o ilosc HP broniacego mnie przed padnieciem od jednego strzalu) moj knighcik ze skillem 75 i GSem w boszkach spokojnie smigajac sobie po mojej ulubionej krypcie w ankrahmun robi dokladnie tyle expa co napisalem (czasem troszke mniej czasem wiecej )... a co do 20k exp/h to dokladnie tyle robie palkiem na 20lev (69dist) w cyclopolis badz w jednej z krypt (rowniez bez strat wlasnych- procz boltow), lub kiedys robilem jeszcze z FSem na rotach darashia -> dokladnie 1kexp w 2,5-3,5min

(oczywiscie chcialbym zaznaczyc ze te wyniki sa w duzej mierze jednorazowe bo takie 100k exp to sa praktycznie 2 lev
Gościu takie farmazony piepszysz, że źle się robi. Wyżej masz kolegę który ma wyższy lvl od ciebie i pewnie podobne skille. Eq ma średnie znaczenie, aby była broń 2-handed. Abyś zrobił 100k expa w kryptach musiałbyś zabić 650+ mumi, 1k+ ghouli, czyli tego co można w miarę szybko zabić, i jest stosunkowo szybki resp. Co daje jakieś 300+/1h mumi lub 400/1h ghouli, a biorąc pod uwagę mieszane expo to jakieś 120+ mumi i 350 ghouli. Znajdź mi taki resp!! Pewien pal na Isarze (ach te czasy mojego Pohmakera), mówił mi że robi 70k expa na pohu a knight na pohu raczej za dobrze nie poexpi.
@ topic Knight rlz, w szczególności z extra skillami + eq ;]
stary 01-02-2005, 00:00   #76
maxx99
Użytkownik forum

Domyślny

@up
1. "Eq ma średnie znaczenie, aby była broń 2-handed."
ta najlepiej Two handed sword, LOL

2.alez ja nie rozumiem wogole o co ci chodzi.. jesli powatpiewasz w te marne 20-30k/h ktore robie to jestes poprostu .... (tutaj sam cos sobie wklej)
spojrz tylko na posty Atlasa w tym temacie, boooze jakim on musi byc noobem jesli pisze ze mozna zrobic np 50k/h to by bylo przeciez np 800 mumii... bo innych potworkow to tam nigdzie nie ma...

3. pisz jakies przedzialy czasowe piszesz o tych 100k expa mojego nie piszesz w ile a podajesz jakies daremne przeliczniki ... z obliczen wynika ze chodzi ci o troche mniej niz 3 godzinki... a ten twoj kolega z 70k na Pohu?? to ile robil 10min??

PS. mam nadzieje ze szybko odpowiesz bo chcialbym poznac twoje teorie...

----

Pojdynczy resp w jednym z grobowcow:
(dane z pamieci wiec moglem sie delikatnie pomylic gdzies )
6 mumii - 6x145= 870
10 'szamblerow' = 1950
1 stone golem = 160
4 slimy = 4x160=640
10 scorp = 450
8 ghouli = 680
~25 szkieletow = 875
10 larw = 440
6 scarabow = 720
3 weze = 30
5 lwow = 150
-----------------
~7000 exp

wiec zakladajac ze nie jestem za szybki i robie obrot w 15 minut, no i nawet nie zabijam wsystkiego i tak mam 25k/h, jesli natomiast przerzuce sie do innego grobowca np. w centrum planszy gdzie mam duuzo wiecej ghouli, (tam gdzie pojedynczy resp beholdera) idzie jeszce ladniej i jeszce lzej

Ostatnio edytowany przez maxx99 - 01-02-2005 o 00:19.
stary 01-02-2005, 11:17   #77
Khad
Użytkownik Forum

Khad's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2004
Lokacja: Kraków

Profesja: Paladin
Gildia: White Fist
Świat: Hiberna
Khad ma numer GG 3423419
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dwik
knight na pohu raczej za dobrze nie poexpi.
założymy sie? poh to jedno z najszybszych expowisk dla knighta ;s jak jest tam sam mowie to o kolo 50 lvlach. b szybki resp cycow + dragi + slimy
Khad jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-02-2005, 13:52   #78
Denellorn
Użytkownik forum

Denellorn's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2005

Domyślny ...

wedlug mnie temat jest bezsensu...to nie od profesji zalezy czy expi najszybciej a od gracza poniewaz to on kieruje postacia itd.
przyklad:mialem pacc.i postac 15 knight a muj qmpel mial 15lvl sorc noo i co??
wydawaloby sie oczywiste ze ja bede expil szybciej...malo ludzi w edron i darashi...na rotach nawet powinienem expic szybciej niz on a tu gdy ja mam 18lvl okazuje sie ze on nabil 21 na tych samych rotach na facc...wiec to od umiejetnosci grazca zaleyzy czy expi szybko czy wolno
Denellorn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-02-2005, 17:38   #79
Gromexor
Zbanowany

Gromexor's Avatar

Data dołączenia: 20 01 2005
Lokacja: KrAiNa MlEkIeM i MiOdEm PłYnĄcA, cZyLi WrOcŁaW ^.-

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Adaras
Najszybciej expią bez wątpienia Knight i Paladyn. I tu się nasuwa pytanie - która z nich ? Według mnie Knight, choć Pallkiem expi się taniej i bez zbytniego stresu. Knight na wysokich lvlach, jeżeli ma dużo UHów expuje techniką "Na berserkera", tzn. pakuje się w grupy potworów i wybija co do jednego. Pallek natomiast spokojnie odciaga potworka i dobija ze śmiercionośnych bełtów. Jest także kwestia amunicji. Jak to się mówi: "Pallek expi tyle czasu, na ile starczy mu bełtów". "Knight expi tyle, na ile starczy mu ilość UHów". Knightowi, który ma wysoki lvl, ilość CAP'a nie sprawia kłopotów.
Tak więc ja stawiam na Rycerza. Jest także kwestia huntów - tam tylko knight nie zdobywa expa, wszystko idzie dla strzelców.

Palek? Taniej? LOL!

Knight rulez, just knight! Ja knightem nabijam do 15 levelu w 6 dni... kiedyś przed hackhedem miałem knighta 32 level i nim grałem 2 miesiące...
Gromexor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-02-2005, 19:42   #80
Norua
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 11 2004

Domyślny

Był ktoś kiedyś sorcem na 100+ demon spawn? sorc+blocker?

Nie?

A to szkoda, 2mln expa w jeden dzień można zrobić.
Norua jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania