Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Czy jesteś za karą smierci? Przeczytaj posta zanim zagłosujesz....
Tak 41 51.25%
Nie 29 36.25%
Nie mam zdania... 10 12.50%
Głosujących: 80. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-07-2008, 13:38   #61
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mapa_Europy Pokaż post
Gorszą karą od kary śmierci, byłoby dożywocie. Ale pod jednym warunkiem. Dozywocie w samotnosci.
Dobra, teraz go utrzymuj. Nie daj Bóg, żeby uciekł.
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-07-2008, 14:00   #62
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Pewnie, że za. Na ludzi działa tylko bat. Dla mnie wogóle idiotyczna jest ilość praw przysługująca mordercom (ogólnie bantydom). Krótka piłka, zabiłeś - zabiją cię. Wiedziałeś o tym co cię może spotkać, ale zrobiłeś co zrobiłeś, i za to odpowiesz. A nie wysyłanie tego marginesu społecznego do prac społecznych etc.

Btw. Dla mnie zbrodnia w afekcie nie jest żadnym powodem, aby kara była mniejsza. Takie 'osobniki', mające problemy psychiczne tak zaawansowane, że dopuszcząją się morderstwa, powinny być (przepraszam za słowo) eliminowane.
Tak samo wkurza mnie ta cała dyslekcja dysortografia itd. Jeszcze 50 lat temu taki 'miszczu', dostawał by linijką po łapach, aż by się pisać nauczył. A teraz? Co drugi ma papiery na dysmuskofie... Co, jakaś epidemia?

@4down - Emok

Haha, pwnd. ; p

Ostatnio edytowany przez Argen - 22-07-2008 o 14:27.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 14:08   #63
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Po przeczytaniu kilku postów (szczególnie Waszki (kotfa co to ma być?!)) zauważyłem, że jest źle w naszym kraju, że (znowu te "że"...) więkoszść osób podchodzi do kary śmierci pod względem finansowym niż psychicznym czy humanitarnym.
Jak ktoś wspomniał; karę śmierci powinno "wyznawać" się tylko w dobrze rozwiniętych krajach...patrząc jednak na pieniądze, powinno być odwrotnie, dlatego nie ździwiłbym się gdyby niedługo u nas takie coś się pojawi...
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 14:14   #64
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Domyślny

Zobacz mój pierwszy post w temacie i kliknij w link. Naprawdę, polecam. Jest tam dużo o aspekcie psychiczno-moralnym.
stary 22-07-2008, 14:22   #65
Capality
Użytkownik Forum

Capality's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2006
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 3

Stan: Na Emeryturze
Świat: Calmera
Capality ma numer GG 16087821
Domyślny

Ktoś rzucił pomysł o kamieniołomach- myślisz, że jak dałbyś im kilof to by się zachowywali jak potulne baranki? Tym bardziej by ich używali żeby się "rozerwać"

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez --Ogorek-- Pokaż post
a od kiedy filmy są w .html?
Capality jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 14:25   #66
Emok
Użytkownik Forum

Emok's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2005
Lokacja: UK/Łódź

Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Capality Pokaż post
Tym bardziej by ich używali żeby się "rozerwać"
Albo kogoś.
Emok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 14:26   #67
Vasudanin
Słitaśny Krulik

Vasudanin's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2007
Wpisy bloga: 64

Stan: Niegrający
Imię: Slayekau
Profesja: Rookstayer
Świat: Isara
Poziom: 12
Skille: 18/20
Vasudanin ma numer GG 7128157 Vasudanin ma login Tlenu Vasudanin@tlen.pl Send a message via Skype™ to Vasudanin
Domyślny

@Wylansowany
Aspekt humanitarny? Nie bądź smieszny, on zabił i czy myślał cokolwiek o tym? Śmiem wątpić.
@edit
Cytuj:
Ktoś rzucił pomysł o kamieniołomach- myślisz, że jak dałbyś im kilof to by się zachowywali jak potulne baranki? Tym bardziej by ich używali żeby się "rozerwać"
Cytuj:
Albo kogoś.
Albo kogoś a później siebie ale w takim wypadku trzeba by mu dać kilof z zestawu "Bob budowniczy".
Oryginalnie napisane przez Niecny_Rozbojnik Pokaż post
Wiesz, znam osobiście jednego zoofila, i on nigdy nie zrobił krzywdy swojej suczce, nawet jej się to podobało. Tzn. nie wiem jak by było z pchaniem w pipkę, bo tego z nią nie próbował, ale palcówka jej się podobała, nigdy nic na siłę nie robił.

Ostatnio edytowany przez Vasudanin - 22-07-2008 o 14:28.
Vasudanin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 14:39   #68
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vasudanin Pokaż post
@Wylansowany
Aspekt humanitarny? Nie bądź smieszny, on zabił i czy myślał cokolwiek o tym? Śmiem wątpić.
Chodzi mi o ludzi, którzy chcą zabić zabójcę (masło maślane...), wtedy na przeszkodzie będzie aspekt humanitarny...
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 14:40   #69
Emok
Użytkownik Forum

Emok's Avatar

Data dołączenia: 27 12 2005
Lokacja: UK/Łódź

Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vasudanin Pokaż post
Albo kogoś a później siebie (...)
Jak później siebie? Przecież już ma najwyższą karę (dożywocie w kamieniołomach), to po co ma się zabijać? Nic mu już nie mogą zrobić. A gdyby była kara śmierci...
Emok jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 14:44   #70
Vasudanin
Słitaśny Krulik

Vasudanin's Avatar

Vasudanin ma numer GG 7128157 Vasudanin ma login Tlenu Vasudanin@tlen.pl Send a message via Skype™ to Vasudanin
Domyślny

Dożywocie, więc skróci sobie je do tej chwili. Innymi słowy, jak nie my go zabijemy, sam to zrobi, więc po co mu robić fatygę więzieniem? Taka przepustka w jedną stronę.
Wiesz, znam osobiście jednego zoofila, i on nigdy nie zrobił krzywdy swojej suczce, nawet jej się to podobało. Tzn. nie wiem jak by było z pchaniem w pipkę, bo tego z nią nie próbował, ale palcówka jej się podobała, nigdy nic na siłę nie robił.

Ostatnio edytowany przez Vasudanin - 22-07-2008 o 14:46.
stary 22-07-2008, 14:54   #71
Glamri
Krzyżak

Glamri's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: Zewsząd!!! /m/ Liczba postów: Nie powiem Głupie pomysły: Za dużo Imię: Krzysio

Imię: Glamri
Gildia: -
Świat: Hiberna
Poziom: 23
Skille: 75/75
Poziom mag.: 4
Glamri ma numer GG 2728942 Glamri ma login Tlenu glamri@tlen.pl Send a message via Skype™ to Glamri
Domyślny

Metallica - Ride the Lightning
Cytuj:
Who made you God to say: I'll take your life from you!
No właśnie...

Imho powinno się ich wysyłać do dożywotniego zaiwaniania przy jakiejś budowie autostrad, cokolwiek (aby mu ciężko było ; ). Niech od rana do nocy i do usranej śmierci macha łopatą za darmo to będzie miał nauczkę. ; ) Tutaj taka mała dygresja. Niejednym opłaca się coś przeskrobać i pójść siedzieć bo nieraz nie mają gdzie mieszkać, co jeść itd. A tak to nie dość, że ma ciepło, wikt i opierunek to jeszcze bezpiecznie i wygodnie ; ) Ale to się tyczy raczej złodziejaszków drobniejszych itp.
stary 22-07-2008, 15:01   #72
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Haha- kara śmierci? Śmieszne. Dlaczego życie jakiejś chorej psychicznie osoby ma być tyle warte, ile życie mojego przyjaciela/krewnego, czy kogokolwiek innego? Dlaczego życie jakiegoś idioty, który zabił kilku ludzi ma być warte tym osobom? Niezależne jaką śmiercią delikwent by umarł i tak kara nie będzie zadowalająca. Niech pójdzie pracować do jakiegoś gnojowiska przez 30 lat. Niech pracuje narzędziem proporcjonalnym do swojej siły (czyt. silny dostanie niemalże plastikową zabawkę, a słabszy 5kilowy młot, którym nie da rady pracować), a wyżywienie nie będzie stosowne do czasu przeznaczonego na pracę, lecz do ilości wykonanej roboty. Po 30-40 latach może nawet wyjść z tego więzienia. Choć jak na moje to i tak nie odpracowałby życia bliskiej mi osoby.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 15:07   #73
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Domyślny

Cytuj:
"A gdyby ktoś bliźniego swego,
Umyślnie, zadziwszy się, podstępem zabił,
I od ołtarza mego weźmiesz,
I go zabijesz."
Tak mówił Bóg do Mojżesza.
To co, fail?
stary 22-07-2008, 15:15   #74
Vasudanin
Słitaśny Krulik

Vasudanin's Avatar

Domyślny

Nari, to co niech popracuje i na szubienicę?
stary 22-07-2008, 15:15   #75
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Powiedz to mordercom. Jeśli oni odrzucili nawet prawo Boskie, to dlaczego mamy ich za darmo żywić itd.

P.S.: Wasze pomysły na dożywotnie kary są conajmniej śmieszne. Wydatki na odpowiednie pilnowanie skazańców, wyżywienie, stroje ochronne (w przypadku prac siłowych), narzędzia i kupa innych gówien byłyby większe niż zarobki z takiej marnej pracy.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 15:19   #76
Granteon
Użytkownik Forum

Granteon's Avatar

Data dołączenia: 25 07 2005

Domyślny

Najbardziej mnie w*****a to prawo, że jeżeli ktoś zabił kogoś np. siekierą to (według kodeksu) może dostać mniejszy wyrok niż jak by zabił z użyciem np. pistoletu - to jest dla mnie śmieszne... Po za tym jak by tacy ludzie mieli iść później pracować na kamieniołomy to by zaczeli coś kombinować, takich ludzi nie dotyczy etyka moralna, oni są w stanie zrobić wszystko... W więzieniu jest to samo, inni skazańcy (nie koniecznie mordercy) są dużo narażeni - mało ludzi to ludzi zostało zamordowanych w więzieniach? I co z tego jak taki morderca dostaje jeszcze raz taki sam najgorszy wyrok, czyli dożywocie i on se w więzieniu może robić wszystko bo i tak mu nic nie zrobią...

Notka!

Ostatnio edytowany przez Granteon - 22-07-2008 o 15:29.
Granteon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 15:20   #77
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Granteon Pokaż post
Najbardziej mnie w*****a to prawo, że jeżeli ktoś zabił kogoś np. siekierą to (według kodeksu) może dostać mniejszy wyrok niż jak by zabił z użyciem np. pistoletu...
Czyli jeżeli uduszę Cię struną od fortepianu to będę miał jeden z niższych wyroków?
Polskie prawo <3.
stary 22-07-2008, 15:30   #78
Granteon
Użytkownik Forum

Granteon's Avatar

Data dołączenia: 25 07 2005

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly Pokaż post
Czyli jeżeli uduszę Cię struną od fortepianu to będę miał jeden z niższych wyroków?
Polskie prawo <3.
Dokładnie tak. Ja se tego nie wymysliłem, takie coś jest naprawde w naszym kodeksie...

Notka!
Granteon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 15:36   #79
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Granteon Pokaż post
Dokładnie tak. Ja se tego nie wymysliłem, takie coś jest naprawde w naszym kodeksie...
Może dokładają za nielegalne posiadanie broni? : D
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 15:47   #80
Pokromca_dragonuw
Użytkownik forum

Data dołączenia: 07 07 2008

Domyślny

Według mnie to praca nadaje się dla tych którzy popełnili mniejsze wykroczenia, jesli ktoś zabił kilka osób to jest niebezpieczny i będzie drogie utrzymanie takiej osoby bo skoro pójdzie robić te autostrady to chyba nie będzie zakuty w kajdany i kulą do nóg, a jak wiadomo ma dostęp do narzędzi którymi może zrobić komuś (zwłaszcza strażnikom którzy go pilnują) krzywdę, popatrzcie na jedno, że aby takiego upilnować może nie wystarczyć dwóch strażników, strażnicy mają nie lekką pracę powiedzmy, że zarobią po 2000 czyli nawet już dwójka to 4000 no i utrzymanie samego siebie to przecież wiadome jest, że taki więzień nigdzie tyle nie zarobi, a dwóch strażników to naprawdę zamało - jeśli będzie pracował 8 godzin to oni będą stać i patrzeć, więzien porobi kilka miesięcy i będzie uznawany za spokojnego, gdy wyrobi sobie reputację to wtedy weźmie kamień albo inne narzędzie i szybko rozwali strażników jeśli będą blisko siebie, może nawet się nie zorientują... Z drugiej strony pomyślcie jak działa dożywocie, dostaje taką karę bez możliwości ubiegania się o przedterminowe zwolnienie (czasem są takie, że po 20 kilku latach można się starać o opuszczenie pudła) no i są jak wiadomo też skazani za mniejsze przewinienia którzy z takimi zabójcami muszą przebywać, jak wiadomo w więzieniu powstają gangi itp. I teraz co taki człowiek który dostał kilka lat za jakieś rzeczy nie związane z zabijaniem, a musi przebywać z takimi osobami? Czy czasem powiedzmy po 4 latach nie będzie miał zjechanej psychiki i czy będzie normalnie uczciwie żył?

Powinno być dożywocie, ale izolacja od skazanych za inne "mniejsze" przewinienia.
Pokromca_dragonuw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 3 (zarejestrowanych: 0, gości: 3)

Zasady postowania