|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
Pokaż wyniki sondy: Czy jesteś za karą smierci? Przeczytaj posta zanim zagłosujesz.... | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
41 | 51.25% |
Nie |
29 | 36.25% |
Nie mam zdania... |
10 | 12.50% |
Głosujących: 80. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#61 |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#62 |
Użytkownik Forum
|
![]() Pewnie, że za. Na ludzi działa tylko bat. Dla mnie wogóle idiotyczna jest ilość praw przysługująca mordercom (ogólnie bantydom). Krótka piłka, zabiłeś - zabiją cię. Wiedziałeś o tym co cię może spotkać, ale zrobiłeś co zrobiłeś, i za to odpowiesz. A nie wysyłanie tego marginesu społecznego do prac społecznych etc.
Btw. Dla mnie zbrodnia w afekcie nie jest żadnym powodem, aby kara była mniejsza. Takie 'osobniki', mające problemy psychiczne tak zaawansowane, że dopuszcząją się morderstwa, powinny być (przepraszam za słowo) eliminowane. Tak samo wkurza mnie ta cała dyslekcja dysortografia itd. Jeszcze 50 lat temu taki 'miszczu', dostawał by linijką po łapach, aż by się pisać nauczył. A teraz? Co drugi ma papiery na dysmuskofie... Co, jakaś epidemia? @4down - Emok Haha, pwnd. ; p Ostatnio edytowany przez Argen - 22-07-2008 o 14:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.
|
![]() Po przeczytaniu kilku postów (szczególnie Waszki (kotfa co to ma być?!)) zauważyłem, że jest źle w naszym kraju, że (znowu te "że"...) więkoszść osób podchodzi do kary śmierci pod względem finansowym niż psychicznym czy humanitarnym.
Jak ktoś wspomniał; karę śmierci powinno "wyznawać" się tylko w dobrze rozwiniętych krajach...patrząc jednak na pieniądze, powinno być odwrotnie, dlatego nie ździwiłbym się gdyby niedługo u nas takie coś się pojawi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() Zobacz mój pierwszy post w temacie i kliknij w link. Naprawdę, polecam. Jest tam dużo o aspekcie psychiczno-moralnym.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 08 2006
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 3
Stan: Na Emeryturze
Świat: Calmera
![]() |
![]() Ktoś rzucił pomysł o kamieniołomach- myślisz, że jak dałbyś im kilof to by się zachowywali jak potulne baranki? Tym bardziej by ich używali żeby się "rozerwać"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 12 2005
Lokacja: UK/Łódź
Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Słitaśny Krulik
|
![]() @Wylansowany
Aspekt humanitarny? Nie bądź smieszny, on zabił i czy myślał cokolwiek o tym? Śmiem wątpić. @edit Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Vasudanin - 22-07-2008 o 14:28. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 12 2005
Lokacja: UK/Łódź
Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Krzyżak
|
![]() Metallica - Ride the Lightning
Cytuj:
Imho powinno się ich wysyłać do dożywotniego zaiwaniania przy jakiejś budowie autostrad, cokolwiek (aby mu ciężko było ; ). Niech od rana do nocy i do usranej śmierci macha łopatą za darmo to będzie miał nauczkę. ; ) Tutaj taka mała dygresja. Niejednym opłaca się coś przeskrobać i pójść siedzieć bo nieraz nie mają gdzie mieszkać, co jeść itd. A tak to nie dość, że ma ciepło, wikt i opierunek to jeszcze bezpiecznie i wygodnie ; ) Ale to się tyczy raczej złodziejaszków drobniejszych itp. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
![]() Haha- kara śmierci? Śmieszne. Dlaczego życie jakiejś chorej psychicznie osoby ma być tyle warte, ile życie mojego przyjaciela/krewnego, czy kogokolwiek innego? Dlaczego życie jakiegoś idioty, który zabił kilku ludzi ma być warte tym osobom? Niezależne jaką śmiercią delikwent by umarł i tak kara nie będzie zadowalająca. Niech pójdzie pracować do jakiegoś gnojowiska przez 30 lat. Niech pracuje narzędziem proporcjonalnym do swojej siły (czyt. silny dostanie niemalże plastikową zabawkę, a słabszy 5kilowy młot, którym nie da rady pracować), a wyżywienie nie będzie stosowne do czasu przeznaczonego na pracę, lecz do ilości wykonanej roboty. Po 30-40 latach może nawet wyjść z tego więzienia. Choć jak na moje to i tak nie odpracowałby życia bliskiej mi osoby.
![]() |
#73 | |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() Cytuj:
Umyślnie, zadziwszy się, podstępem zabił, I od ołtarza mego weźmiesz, I go zabijesz." Tak mówił Bóg do Mojżesza. To co, fail? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
P.S.: Wasze pomysły na dożywotnie kary są conajmniej śmieszne. Wydatki na odpowiednie pilnowanie skazańców, wyżywienie, stroje ochronne (w przypadku prac siłowych), narzędzia i kupa innych gówien byłyby większe niż zarobki z takiej marnej pracy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2005
Stan: Niegrający
|
![]() Najbardziej mnie w*****a to prawo, że jeżeli ktoś zabił kogoś np. siekierą to (według kodeksu) może dostać mniejszy wyrok niż jak by zabił z użyciem np. pistoletu - to jest dla mnie śmieszne... Po za tym jak by tacy ludzie mieli iść później pracować na kamieniołomy to by zaczeli coś kombinować, takich ludzi nie dotyczy etyka moralna, oni są w stanie zrobić wszystko... W więzieniu jest to samo, inni skazańcy (nie koniecznie mordercy) są dużo narażeni - mało ludzi to ludzi zostało zamordowanych w więzieniach? I co z tego jak taki morderca dostaje jeszcze raz taki sam najgorszy wyrok, czyli dożywocie i on se w więzieniu może robić wszystko bo i tak mu nic nie zrobią...
Ostatnio edytowany przez Granteon - 22-07-2008 o 15:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Arbiter Elegantiarum
|
![]() Cytuj:
Polskie prawo <3. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 07 2005
Stan: Niegrający
|
![]() Dokładnie tak. Ja se tego nie wymysliłem, takie coś jest naprawde w naszym kodeksie...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 07 2008
|
![]() Według mnie to praca nadaje się dla tych którzy popełnili mniejsze wykroczenia, jesli ktoś zabił kilka osób to jest niebezpieczny i będzie drogie utrzymanie takiej osoby bo skoro pójdzie robić te autostrady to chyba nie będzie zakuty w kajdany i kulą do nóg, a jak wiadomo ma dostęp do narzędzi którymi może zrobić komuś (zwłaszcza strażnikom którzy go pilnują) krzywdę, popatrzcie na jedno, że aby takiego upilnować może nie wystarczyć dwóch strażników, strażnicy mają nie lekką pracę powiedzmy, że zarobią po 2000 czyli nawet już dwójka to 4000 no i utrzymanie samego siebie to przecież wiadome jest, że taki więzień nigdzie tyle nie zarobi, a dwóch strażników to naprawdę zamało - jeśli będzie pracował 8 godzin to oni będą stać i patrzeć, więzien porobi kilka miesięcy i będzie uznawany za spokojnego, gdy wyrobi sobie reputację to wtedy weźmie kamień albo inne narzędzie i szybko rozwali strażników jeśli będą blisko siebie, może nawet się nie zorientują... Z drugiej strony pomyślcie jak działa dożywocie, dostaje taką karę bez możliwości ubiegania się o przedterminowe zwolnienie (czasem są takie, że po 20 kilku latach można się starać o opuszczenie pudła) no i są jak wiadomo też skazani za mniejsze przewinienia którzy z takimi zabójcami muszą przebywać, jak wiadomo w więzieniu powstają gangi itp. I teraz co taki człowiek który dostał kilka lat za jakieś rzeczy nie związane z zabijaniem, a musi przebywać z takimi osobami? Czy czasem powiedzmy po 4 latach nie będzie miał zjechanej psychiki i czy będzie normalnie uczciwie żył?
Powinno być dożywocie, ale izolacja od skazanych za inne "mniejsze" przewinienia. |
![]() |
![]() |