Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-07-2005, 13:18   #61
Gohan-saan
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Kretyn?

A co do treści Twego postu - tak samo trudno jest wyjaśnić istnienie Boga. Skąd On się według Ciebie wziął? Dlaczego akurat On miał istnieć od początku?
Nie,nie kretyn ale to był przymiotnik =.= .Rzeczywiście,trudne do wyjaśnienia,aczkolwiek możliwe.W religii jest wszystko możliwe,moja była nauczycielka (czyt.katachetka) także nie umiała wyjaśnić istnienia Boga.Poprostu: To Siła Wyższa,istota rozwinięta najwyżej.Każda z trzech teorii ma w sobie prawde.Więc teraz coś Ci powiem (tylko moje przypuszczenie):
Teoria darwinowska głosi,że ewoluowaliśmy z "małp".Religia głosi natomiast,że stworzył nas Bóg.A trzecia teoria,że nasze życie zostało rozpoczęte przez kosmitów (?),istoty najwyższe.A więc jeżeli to połączyć to wyjdzie coś takiego:
Bóg,to istota najwyższa która ewoluowała od rozpoczęcia Wszechświata.Na początku była taka jak my,później się rozwijała,dalej ewoluwała,rozwijała itd,aż w końcu osiągnęła granice.Została tzw. Istotą Najwyższą.Postanowiła więc stworzyć życie.Prawdopodobnie stworzyła najpierw bakterie,mikroorganizmy (nie wiem czy razem czy odzdzielnie) itp.I stąd się wzieliśmy.Jak widać,można wytłumaczyć istnienie Boga.Oczywiście,to nic oficjalnego,to tylko i wyłącznie moje przypuszczenia.

P.S:Jak skończy mi się ban to wtedy sobie pogadamy...
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-07-2005, 13:22   #62
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

btw.świat według kiepskich to nie jest orginalne dzieło,wystarczy o 16.15 od poniedziaku oglądnąć starszy już świat wg bundych to jest coś
jeśli naprawdę ktoś czci szatana to nie może mieć przyjaciół,jak można ich mieć skoro czci się zdrajcę?ps.jeśli ktoś nie wierzy w Boga a wierzy w szatana i na odwrót to nie myśli-.-
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:24   #63
Gohan-saan
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Palladni
@Gohan-saan

Widzicie!! Mój proboszcz nigdy sie niemyli!!111!! Ty niemasz argumentów na istnienie boga, my/oni niemają na jego nieistnienie i tak zostanie, doputy dopuki niezginiemy i się sami nieprzekonamy. Twoje argumenty polegaja tylko na twojej wierze, a ja wierze w teorie ewolucji (taa strasznie trudne słowo), przecie ciągle sie rozwijamy. Jest spore prawdopodobieństwo że na innych planetach jest życie i wiesz co... Jeśli są to inteligętne formy życia, to oni też mają swojego Boga.
Co do papieża, to inna sprawa bo widzisz on nietylko przewodził Chrześcijanom ale także starał sie pomóc każdemu, starał się rozwiązywać pokojowo konflikty itd. Większość papieży do tej pory (Poza Janem Pawłem II) praktycznie nieopuszczała Watykanu, nasz tak bo chciał pomagać. Dlatego rozpaczaliśmy bo on był naprawde dobrym człowiekiem.

Btw. Jeśli już stawiasz znaki interpunkcyjne to spacje daje sie PO postawieniu znaku a nie przed.
Przeczytaj mój ostatni post a dowiesz się co mam na myśli =.= .
A tak by the wayglądaliście (nie wiem czy to nie do wiary czy coś innego było) program w którym było,że kosmici się objawiają czy coś takiego i głoszą słowa Chrystusa ?Boże,czego ludzie nie wymyślą...tak samo jak z tym "kosmitą" w Austarlii czy tam coś,tym no,"Czupakabra" czy jakoś tak.Pokazali zdjęcie to,to jak fragles wyglądało...
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:25   #64
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gohan-saan
To co ukazują Kiepscy jest debilne a nie śmieszne i reprezentuje poziom nas - Polaków.

A widziasz. ja w kiepskich znalazlem bardzo duzo aluzji do zycia codziennego I mnie akurat to bawi bardzo. To, ze ty nie jestes zbytnio spostrzegawczy i nie rozumiesz dlaczego rezyser tak brutalnie przedstawia tam swiat - twoja sprawa. Ale Kiepscy to cos wiecej niz tylko kretynskie teksty. To żaluzja do naszej codziennosci;] A ciebie to chyba bardzo boli. Pewnie sytuacje tam przedstawiane sa dla ciebie normalnoscia

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:26   #65
Palladni
Użytkownik Forum

Palladni's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2004
Lokacja: Nowogard

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Pacera
Poziom: 40+
Poziom mag.: 51
Palladni ma numer GG 5971635
Domyślny

Cytuj:
Została tzw. Istotą Najwyższą.Postanowiła więc stworzyć życie.Prawdopodobnie stworzyła najpierw bakterie,mikroorganizmy (nie wiem czy razem czy odzdzielnie) itp.I stąd się wzieliśmy.Jak widać,można wytłumaczyć istnienie Boga.Oczywiście,to nic oficjalnego,to tylko i wyłącznie moje przypuszczenia.
Nie, niemożna wytłumaczyć a na pewno nie jednoznacznie. Pozatym, po co Istota Najwyższa miała by tworzyć takie ścierwo jak to co wymieniłeś? Mogła odrazu stworzyć człowieka. Skoro był też Istotą Najwyższa, po kiego czorta były mu anioły i takie które się buntowały. Mógł go zniszczyć.

Btw. Może ktoś mi przybliżyc sylwetke Antychrysta? Niechce mi sie szukać a może to pozwoli dodać kilka argumentów...

Cytuj:
Przeczytaj mój ostatni post a dowiesz się co mam na myśli
A ty mój, znaczy sie ten Kiedyś coś obiło mi się o tej "Czupakabrze", ale to nie miejsce do rozmów o tym...

Ostatnio edytowany przez Palladni - 04-07-2005 o 13:29.
Palladni jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:29   #66
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

@Gohan-saan

Ale zdawało mi się, że to Bóg miał być stwórcą wszechświata, a nie powastać wraz z nim. Ja nie mam zamiaru spierać się o to, czy istnieje jakiś bóg (siła wyższa, która stworzyła świat), czy też nie. Jak powiedziałem, jestem agnostykiem i nie uważam, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie. Po prostu Boga mogę zaakceptować jedynie jako stwórcę wszechświata, nie wierzę zaś w to, że 24/7 tym światem kieruje, nie wierzę w opowiastki z Biblii i nie wierzę w życie po śmierci. Nie wierzę, że stawia nam jakiekolwieg wymagania i ustanawia normy moralne, bo jeśli istnieje zło, to pochodzi od Niego. Nic nie dzieje się wbrew jego woli, bo jako Stwórca to On decydował o tym, jacy jesteśmy. Jeśli zaś Go nie ma, to nie ma.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 04-07-2005 o 13:30.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:30   #67
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Nie wierzę, że stawia nam jakiekolwieg wymagania i ustanawia normy moralne, bo jeśli istnieje zło, to pochodzi od Niego. Nic nie dzieje się wbrew jego woli, bo jako Stwórca to On decydował o tym, jacy jesteśmy. Jeśli zaś Go nie ma, to nie ma.
JEZU! Nareszcie ktos kto mysli tak jak ja Nic dodac nic ujac BRAWO DLA CIEBIE. Masz plusika!

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:31   #68
Gohan-saan
Guest

Domyślny

Cytuj:
Nie, niemożna wytłumaczyć a na pewno nie jednoznacznie. Pozatym, po co Istota Najwyższa miała by tworzyć takie ścierwo jak to co wymieniłeś? Mogła odrazu stworzyć człowieka. Skoro był też Istotą Najwyższa, po kiego czorta były mu anioły i takie które się buntowały. Mógł go zniszczyć.

Btw. Może ktoś mi przybliżyc sylwetke Antychrysta? Niechce mi sie szukać a może to pozwoli dodać kilka argumentów...

A ty mój, znaczy sie ten Kiedyś coś obiło mi się o tej "Czupakabrze", ale to nie miejsce do rozmów o tym...
A czytasz ze zrozumieniem ?Powiedziałem,że to tylko i wyłącznie =MOJE= koncepcje a nie prawda najwyższa.
No rzeczywiście,o "czupakabrze" można rozmawiać na GG
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:38   #69
Gohan-saan
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
A widziasz. ja w kiepskich znalazlem bardzo duzo aluzji do zycia codziennego I mnie akurat to bawi bardzo. To, ze ty nie jestes zbytnio spostrzegawczy i nie rozumiesz dlaczego rezyser tak brutalnie przedstawia tam swiat - twoja sprawa. Ale Kiepscy to cos wiecej niz tylko kretynskie teksty. To żaluzja do naszej codziennosci;] A ciebie to chyba bardzo boli. Pewnie sytuacje tam przedstawiane sa dla ciebie normalnoscia
Hmmm,naprawde ?Chlanie alkoholu,upijanie się itp. według Ciebie jest śmieszne ?Normalnością ?Hmm,nie jestem pełnoletni więc jeszcze nie piłem/paliłem itp więc to NIE jest normalna codzienność.Zresztą,Kiepscy zostali zlamieni ze Świata według Bundych (Ah,ten tata psychopata )
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:40   #70
Palladni
Użytkownik Forum

Palladni's Avatar

Domyślny

Właśnie dlatego, że tylko ty tak myślisz staram Ci udowodnić że tak niejest i naprowadzić cie na dobry tok myślenia (Dobry i dość pewny według mnie).

BTW. Edytuj posty a nie post-pod postem piszesz!

Cytuj:
Hmmm,naprawde ?Chlanie alkoholu,upijanie się itp. według Ciebie jest śmieszne ?Normalnością ?Hmm,nie jestem pełnoletni więc jeszcze nie piłem/paliłem itp więc to NIE jest normalna codzienność.Zresztą,Kiepscy zostali zlamieni ze Świata według Bundych (Ah,ten tata psychopata )
A według ciebie normą jest? Tak, może i jako niepełnoletni niepowinienem pić, ale to robie, ale ile młodzieży, która uważana jest za normalną pije/pali. Ja osobiście znam mnóstwo takich ludzi. Wracając do Kiepskich, niedostrzegasz aluzji i takich tam... "Faków" różnych programów, polityków itd.?

Ostatnio edytowany przez Palladni - 04-07-2005 o 13:47.
stary 04-07-2005, 13:48   #71
Dabek
eX Moderator

Dabek's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2004

Imię: Dabeek
Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom: 100
Domyślny

Cytuj:
Wierzycie w teorie Darwinowską ?Ja nie.
Cytuj:
Teoria darwinowska głosi,że ewoluowaliśmy z "małp".Religia głosi natomiast,że stworzył nas Bóg.
Czy ty naprawde chcesz nam wcisnąć że to co z naukowego punktu widzenia jest oczywiste, czego uczy się w szkołach i w co wierzy i z czym zgadza się 99% społeczeństwa (z Kościołem włącznie) to KIT?
Naprawdę myślisz że było tak jak jest napisane w Piśmie? Że człowiek nagle pojawił się na skinienie Bożego palca, że Ewa zjadła jabłko i teraz wszyscy mamy za to prze***ane?
Bibilia to ALEGORIA (trudne słowo, wiem-.-), artystyczna wizja historii, która wcale nie wyklucza teroii Darwina, a ty próbując nam wcisnąć że tak jest cofasz sie w rozwoju o dobre pareset lat...

Ostatnio edytowany przez Dabek - 04-07-2005 o 13:51.
Dabek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:49   #72
Gohan-saan
Guest

Domyślny

Cytuj:
Właśnie dlatego, że tylko ty tak myślisz staram Ci udowodnić że tak niejest i naprowadzić cie na dobry tok myślenia (Dobry i dość pewny według mnie).

BTW. Edytuj posty a nie post-pod postem piszesz!
Zabronisz mi tak pisać ?Dostane bana i to będzie moja sprawa.
btw:wszyscy piszą offtop...to miałobyć o kśiężach psychopatach a nie o istnieniu Boga,stworzeniu świata,podwarzaniu Biblii itp.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dabek
Czy ty naprawde chcesz nam wcisnąć że to co z naukowego punktu widzenia jest oczywiste, czego uczy się w szkołach i w co wierzy i z czym zgadza się 99% społeczeństwa (z Kościołem włącznie) to KIT?
Naprawdę myślisz że było tak jak jest napisane w Piśmie? Że człowiek nagle pojawił się na skinienie Bożego palca, że Ewa zjadła jabłko i teraz wszyscy mamy za to prze***ane?
Bibilia to ALEGORIA (trudne słowo, wiem-.-), artystyczna wizja historii, która wcale nie wyklucza teroii Darwina, a ty próbując nam wcisnąć że tak jest cofasz sie w rozwoju o dobre pareset lat...
To już moja sprawa w co wierze a Ty nie będziesz mi mówił w co mam wierzyć i co jest dobre a co złe =.= .

A ja to co dodałeś uprzejme usunąłem z mojego posta.

@Paladini:
To nie fanatyzm, to wiara.Poprostu jestem osobą wierzącą,a taki zasrany moderator jak Dabek mi nie będzie mówił w co mam wierzyć =.=
(Dabek,po *** mi posty edytujesz ?)

Ostatnio edytowany przez Gohan-saan - 04-07-2005 o 14:04.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 13:59   #73
Palladni
Użytkownik Forum

Palladni's Avatar

Domyślny

@Re Up: A niemówiłem
Z tego co widze, jesteś osobą dość głęboko wieżącą w to co mówi Biblia, niech i tak zostanie, byle by ta wiara nieprzerodziła sie w Fanatyzm. Czasami trzeba sie pogodzić że niejest tak jakby sie chciało, a ja jestem praktycznie w 100% przekonany, że jednak to była ewolucja...
stary 04-07-2005, 14:05   #74
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Nie bede sie silil na jakies mega madre argumety - moim zdaniem zdecydowana wiekszosc ksiezy to po prostu bucefaly. Wydaje mi sie ze wychodza z zalozenia : spoleczenstwo wierzy bo wierza inni, wiec ja bede kaplanem. Jaka w tym logika ? Jak np. patrze na mojego proboszcza, zadufanego, grubego gbura to mam ochote mu wyciac jakas deska w twarz. Sam osobiscie wierze w Boga i modle sie co wieczor no ale w kosciele wysiedzenie godziny to dla mnie koszmar. A co do tego ze przyczepaiaja sie do anime, komiksow oraz pseudo-satanistycznych zespolow to wynika chyba z tego ze chca przeciagnac na swoja strone jeszcze wieksza rzesze wiernych.

P.S. nie czytalem poprzednich wypowiedzi z tego tematu wiec nie bluzgac jesli cos powtorzylem lub palnalem cos nie na temat ; ))))

Ostatnio edytowany przez Arrivald - 04-07-2005 o 14:06.
Arrivald jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 14:09   #75
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Data dołączenia: 08 12 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Na emeryturze
Świat: Nova
Gufat III ma numer GG 8644522
Domyślny

Cytuj:
@Gufat III

Przeczytaj mój post, kliknij na link i nie gadaj bzdur o satanistach. Jak ktoś już słusznie zauważył, "obrządkami" zajmują się właśnie pseudosataniści. Zwykle ci prawdziwi sataniści nie czczą, a najczęściej nawet nie wierzą w szatana. Większość z nich to ateiści, jednak niektórzy wierzą w Boga, choć nie oddają mu czci i nie modlą się do niego. Ci sataniści, których "magii" tak się boisz, to jakieś dzieciaki, którzy swoją wiedzę nt. satanizmu czerpią z kościoła lub telewizji, albo zwykli psychopaci.
Z całym szacunkiem, ale ja nie mówie o obrządkach w których kończy sie na chęciach wywołania Szatana. Nie kończy sie na chęciach i mam nadzieje że wiesz co chce przez to powiedzieć, bo nie zamierzam pewnych rzeczy pisać na forum, gdzie jest kupe małolatów.
Gufat III jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 14:17   #76
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gufat III
Z całym szacunkiem, ale ja nie mówie o obrządkach w których kończy sie na chęciach wywołania Szatana. Nie kończy sie na chęciach i mam nadzieje że wiesz co chce przez to powiedzieć, bo nie zamierzam pewnych rzeczy pisać na forum, gdzie jest kupe małolatów.
Wiem, co chcesz powiedzieć i wiedziałem o tym, pisząc tamten post.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 14:18   #77
Palladni
Użytkownik Forum

Palladni's Avatar

Domyślny

Cytuj:
@Paladini:
To nie fanatyzm, to wiara.Poprostu jestem osobą wierzącą,a taki zasrany moderator jak Dabek mi nie będzie mówił w co mam wierzyć =.=
Niemówie że to jest fanatyzm, ale to może być bo niesłuchasz innych i upracie twierdzisz że to Bóg stworzył wszystko, włącznie z nami i z samym sobą (?). No bo jak on zaistniał? Dabek edytował ci posta, poto żebyś niezaśmiecał forum i z tego co zauwazyłem to on nienażuca Ci w co masz wierzyć a jedynie uświadamia, że mało prawdopodobne jest aby wszystko Bóg stworzył...

@Edit: Czuje że zbliża się zamknięcie tematu...

Ostatnio edytowany przez Palladni - 04-07-2005 o 14:21.
stary 04-07-2005, 14:20   #78
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Data dołączenia: 08 12 2004
Lokacja: Wrocław

Stan: Na emeryturze
Świat: Nova
Gufat III ma numer GG 8644522
Domyślny

Cytuj:
Wiem, co chcesz powiedzieć i wiedziałem o tym, pisząc tamten post.
..dlatego wierz mi że to co Ty nazywasz satanizmem, może być najwyżej jednym z odłamów. Każdy wierzy w to co chce.
Gufat III jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 14:30   #79
Gohan-saan
Guest

Domyślny

Cytuj:
Niemówie że to jest fanatyzm, ale to może być bo niesłuchasz innych i upracie twierdzisz że to Bóg stworzył wszystko, włącznie z nami i z samym sobą (?). No bo jak on zaistniał? Dabek edytował ci posta, poto żebyś niezaśmiecał forum i z tego co zauwazyłem to on nienażuca Ci w co masz wierzyć a jedynie uświadamia, że mało prawdopodobne jest aby wszystko Bóg stworzył...

@Edit: Czuje że zbliża się zamknięcie tematu...
A czy nie napisałem moich przypuszczeń ?
Zamknąć temat bo tu już ****a poważnie kłotnie się zaczynają
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2005, 14:31   #80
Dabek
eX Moderator

Dabek's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2004

Imię: Dabeek
Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom: 100
Domyślny

Cytuj:
1. Nazywanie kogoś "zasranym" tylko dlatego że nie ma takiego samego zdania jak ty to niechybna oznaka fanatyzmu
2. Edytowałem, żeby połączyć dwa twoje napisane pod rząd posty w jeden...
Dabek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania