Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-07-2009, 14:08   #881
Miszczu
Użytkownik Forum

Miszczu's Avatar

Data dołączenia: 01 07 2005

Imię: Wobtof
Profesja: Master Sorcerer
Domyślny

Dobrze ,że wycofałem się z tej dyskusji bo ona tak naprawdę nie ma i nie będzie miała nigdy końca. Ateiści będą chcieli coraz to ciekawszymi teoriami obalic istnienie Boga a wierzący będą zaprzeczac na każdy możliwy sposób.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-07-2009, 15:38   #882
Draggy_Slayer
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 10 2006

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Miszczu Pokaż post
Dobrze ,że wycofałem się z tej dyskusji bo ona tak naprawdę nie ma i nie będzie miała nigdy końca. Ateiści będą chcieli coraz to ciekawszymi teoriami obalic istnienie Boga a wierzący będą zaprzeczac na każdy możliwy sposób.
ateisci nie musza niczego obalac, oni wiedza, ze boga nie ma, bo nie ma na to zadnych dowodow
a ludzie wierzacy WIERZA wiec i tak niczego nie osiagna mowiac tu o pismie swietym, stworzeniu swiata i te pe
Draggy_Slayer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 16:11   #883
Pix888
Użytkownik Forum

Pix888's Avatar

Data dołączenia: 10 10 2008

Domyślny

1.Ateista zawsze ma rację.
2.Jeśli nie ma racji patrz ptk 1.
Pix888 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 16:25   #884
Vasudanin
Słitaśny Krulik

Vasudanin's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2007
Wpisy bloga: 64

Stan: Niegrający
Imię: Slayekau
Profesja: Rookstayer
Świat: Isara
Poziom: 12
Skille: 18/20
Vasudanin ma numer GG 7128157 Vasudanin ma login Tlenu Vasudanin@tlen.pl Send a message via Skype™ to Vasudanin
Domyślny

@up
A teraz patrz:
1. Ateista się myli, to katolik ma zawsze rację.
2. Jeśli ateista ma rajcę patrz punkt pierwszy.
I co?
Oryginalnie napisane przez Niecny_Rozbojnik Pokaż post
Wiesz, znam osobiście jednego zoofila, i on nigdy nie zrobił krzywdy swojej suczce, nawet jej się to podobało. Tzn. nie wiem jak by było z pchaniem w pipkę, bo tego z nią nie próbował, ale palcówka jej się podobała, nigdy nic na siłę nie robił.
Vasudanin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 16:35   #885
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Draggy_Slayer Pokaż post
ateisci nie musza niczego obalac, oni wiedza, ze boga nie ma, bo nie ma na to zadnych dowodow
To zależy od jego definicji, ale nikt nie wie, że jakiegoś boga nie ma.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 20:03   #886
Draggy_Slayer
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
To zależy od jego definicji, ale nikt nie wie, że jakiegoś boga nie ma.
wiesz, ja uwazam, ze jesli nie umiesz czegos udowodic to tego nie ma.
stary 05-07-2009, 21:24   #887
Ametystowec
Użytkownik Forum

Ametystowec's Avatar

Data dołączenia: 28 03 2006
Lokacja: Ustka

Domyślny

Cytuj:
wiesz, ja uwazam, ze jesli nie umiesz czegos udowodic to tego nie ma.
Przychodzisz do domu i widzisz, że ktoś upiekł ciasto, na stole leży kartka z nadrukowanym napisem: "Ciasto zostało upieczone i położone na stole - mama" Skąd twierdzenie, że do domu nie wszedł tajny oddział cukierników, który piecze ciasta w domach swoich ofiar? A może ciasto samo się upiekło na skutek reakcji łańcuchowych po przewróceniu się radia stojącego na parapecie? O dziwo, ciasto smakuje całkiem w pyte!

Idąc Twoim tokiem myślenia ciasta w ogóle niema.

Albo jak sobie udowodnisz, że jesteś synem swojej matki? Dla dobra Twojej psychiki dokumenty w szpitalu zostały przekłamane (przy pomocy koperty), podobieństwo między tobą i twoim rodzeństwem oraz między twoją "rodzicielką" to czysty przypadek. A każdy, kto może coś w tej sprawie wiedzieć - milczy.

Kminisz aluzję?

Podsumowując niemachujawewsi, że świat powstał przypadkowo, bez ingerencji jakiegoś inteligentnego bytu.

@down
[idiotfriendly]
Czyli jednak nie kminisz. Ciasto = ziemia, kartka = biblia, ktoś kto napisał kartkę = ten kto wie o tym, że upiekł to ciasto, (fakt, iż kartka została popisana drukiem włącza drukarkę/maszynę(drukarka/maszyna = "narzędzie, które napisało na kartce = ludzie piszący biblię) do pisania) Dobry smak ciasta = np. prawidłowe funkcjonowanie praw fizyki.
[/idiotfriendly]
A drugi pokazuje jak skrajne jest myślenie ateistów, jeżeli nie widzisz podobieństw...nie chce mi się tłumaczyć

W sumie powinienem tłumaczyć przykłady od razu, bo na tym forum trzeba tłumaczyć niektórym jak osłom.

Ostatnio edytowany przez Ametystowec - 05-07-2009 o 22:02.
Ametystowec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 21:53   #888
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

@up: Chcesz do dowodu na to, że jesteś zabawnie głupi? Popatrz na swoje świetne przykłady, a potem puknij się w główkę.

Cóż, równie dobrze mogę być świadkiem tego, jak mama piecze ciasto. Tak samo ojciec może być świadkiem porodu, a potem wciąż czuwać przy dziecku. Tak więc przykłady do kitu.

Nie można twierdzić że coś istnieje biorąc za jedyny dowód to, że nie ma dowodu na to, że nie istnieje. Tak można dowodzić istnienia wszystkiego.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 22:02   #889
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Cóż, równie dobrze mogę być świadkiem tego, jak mama piecze ciasto. Tak samo ojciec może być świadkiem porodu, a potem wciąż czuwać przy dziecku. Tak więc przykłady do kitu.

Nie można twierdzić że coś istnieje biorąc za jedyny dowód to, że nie ma dowodu na to, że nie istnieje. Tak można dowodzić istnienia wszystkiego.
1. Ale on w swoim przykładzie napisał, że NIE JESTEŚ światkiem, a twój ojciec może cię zawsze oszukiwać.

2. Ale można założyć, że coś MOŻE ISTNIEĆ dopóki nie udowodnisz, że to nie istnieje. Zresztą, wiara w gruncie rzeczy wyklucza istnienie znanych dowodów (bo jeśli masz dowody to masz już wiedzę, a nie wiarę).

P.S.: Przykłady Ametystowca wcale nie były głupie.

@down

Yesteś fayny

Ostatnio edytowany przez Argen - 05-07-2009 o 22:05.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 22:02   #890
LoluU$
Użytkownik Forum

LoluU$'s Avatar

Data dołączenia: 24 03 2007
Lokacja: Rzeszów

LoluU$ ma numer GG 8018677
Domyślny

ej a wierzycie w Mikolaja ?
Felix 19:39:59
to co
Felix 19:40:02
cicho
Felix 19:40:16
spamuje juz prawie 3 lata znam sie

// //
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xevez Pokaż post
ale fjuta mi nie pozwalają używać:
LoluU$ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 22:37   #891
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ametystowec Pokaż post
[idiotfriendly]
Czyli jednak nie kminisz. Ciasto = ziemia, kartka = biblia
Nie wiedziałem, że to bóg napisał biblię -__-
Cytuj:
ktoś kto napisał kartkę = ten kto wie o tym, że upiekł to ciasto, (fakt, iż kartka została popisana drukiem włącza drukarkę/maszynę(drukarka/maszyna = "narzędzie, które napisało na kartce = ludzie piszący biblię) do pisania)
Jesteś pewien? Jak napiszę na kartce, że istnieją pokemony, to oznacza, że to prawda, bo JA TO WIEM? Nie mów czasem, że to typowe zachowanie ateisty, ten temat jest dowodem tego, że można porównywać wszystko do wszystkiego.
Cytuj:
Dobry smak ciasta = np. prawidłowe funkcjonowanie praw fizyki.
Ja myślałem, że języka... Poza tym nic mi nie wiadomo, żeby bóg powiedział coś Adamowi o prawach fizyki, a widząc ciasto już czujesz że będzie smaczne...

Cytuj:
A drugi pokazuje jak skrajne jest myślenie ateistów, jeżeli nie widzisz podobieństw...nie chce mi się tłumaczyć
No tak, myślenie ateistów jest skrajne, a nasze idealne, eh oni be a my gut. Jak nie chce ci się tłumaczyć, to co ty tu jeszcze robisz? Tu się wypowiadają ludzie, a nie wszechwiedzący bogowie.

Cytuj:
W sumie powinienem tłumaczyć przykłady od razu, bo na tym forum trzeba tłumaczyć niektórym jak osłom.
Tylko że niektórzy nie potrafią nawet tego.

Cytuj:
1. Ale on w swoim przykładzie napisał, że NIE JESTEŚ światkiem, a twój ojciec może cię zawsze oszukiwać.
Czy katolicy zawsze zakładają najgorsze patologie?

Cytuj:
2. Ale można założyć, że coś MOŻE ISTNIEĆ dopóki nie udowodnisz, że to nie istnieje. Zresztą, wiara w gruncie rzeczy wyklucza istnienie znanych dowodów (bo jeśli masz dowody to masz już wiedzę, a nie wiarę).
Zakładać można wszystko, takie dowody są nic nie warte.

Cytuj:
P.S.: Przykłady Ametystowca wcale nie były głupie.
Przykład LoluU$a wcale nie był głupi.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-07-2009, 22:44   #892
Ametystowec
Użytkownik Forum

Ametystowec's Avatar

Domyślny

@up

Ok, wybacz ale jesteś...ok nie będę się zniżać, polecam na spokojnie jeszcze raz przeczytać to co napisałem, bo doprawdy tego nie można łatwiej "przetłumaczyć".

@down

Zmieniam zdanie, już lepiej wierzyć w Boga niż być ignorantem

Ostatnio edytowany przez Ametystowec - 05-07-2009 o 22:54.
stary 05-07-2009, 22:45   #893
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
Podsumowując niemachujawewsi, że świat powstał przypadkowo, bez ingerencji jakiegoś inteligentnego bytu.
Ależ oczywiście.
Wszakże
Cytuj:
Niewidzialny i niewykrywalny Latający Potwór Spaghetti stworzył świat, zaczynając od góry, drzew i karła. Wszystkie dowody na rzecz ewolucji zostały specjalnie podłożone przez niego
A co do ewolucji

Cytuj:
Ludzie wyewoluowali z piratów. Ludzie dzielą około 95% DNA z małpami, ale ponad 99.9% DNA z piratami
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2009, 00:25   #894
Draggy_Slayer
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ametystowec Pokaż post
Przychodzisz do domu i widzisz, że ktoś upiekł ciasto, na stole leży kartka z nadrukowanym napisem: "Ciasto zostało upieczone i położone na stole - mama" Skąd twierdzenie, że do domu nie wszedł tajny oddział cukierników, który piecze ciasta w domach swoich ofiar? A może ciasto samo się upiekło na skutek reakcji łańcuchowych po przewróceniu się radia stojącego na parapecie? O dziwo, ciasto smakuje całkiem w pyte!

Idąc Twoim tokiem myślenia ciasta w ogóle niema.

Albo jak sobie udowodnisz, że jesteś synem swojej matki? Dla dobra Twojej psychiki dokumenty w szpitalu zostały przekłamane (przy pomocy koperty), podobieństwo między tobą i twoim rodzeństwem oraz między twoją "rodzicielką" to czysty przypadek. A każdy, kto może coś w tej sprawie wiedzieć - milczy.

Kminisz aluzję?

no i ja nie zakladam, ze nie, moze jestem synem sasiadki moze cukiernicy pieka ciasta i klada je u mnie w domu, ale dowody wskazuja na to, ze ciasto upekla moja mama i ze jestem jej dzieckiem i te dowody mi wystarcza, jak bog zejdzie na ziemie i powie - jestem bogiem zeby wam to pokazac rozpieprze cos / zrobie jakies cuda itp. to uwierze, a raczej dostane dowod, wiec bede wiedzial ze istnieje

@up
a somalijscy piraci to szczyt ewolucji i to oni sa prorokami

hail FSM

Ostatnio edytowany przez Draggy_Slayer - 06-07-2009 o 00:26.
stary 06-07-2009, 01:00   #895
Ametystowec
Użytkownik Forum

Ametystowec's Avatar

Domyślny

[quote=Draggy_Slayer;2589829]no i ja nie zakladam, ze nie, moze jestem synem sasiadki moze cukiernicy pieka ciasta i klada je u mnie w domu, ale dowody wskazuja na to, ze ciasto upekla moja mama i ze jestem jej dzieckiem i te dowody mi wystarcza, jak bog zejdzie na ziemie i powie - jestem bogiem zeby wam to pokazac rozpieprze cos / zrobie jakies cuda itp. to uwierze, a raczej dostane dowod, wiec bede wiedzial ze istnieje

Lol, właśnie powiedziałeś, że uznajesz Biblię jako dowód na istnienie Boga, mało tego, dodałeś, że to Ci wystarcza O.o Ale przyjmijmy wersje, że coś mi/Tobie się pokiełbasiło. Jeżeli wystarczy ci na piśmie, że ciasto to sprawka Twojej mamy, więc dlaczego nie uznasz, że Biblia jest takim samym dowodem na istnienie Boga . A jeżeli ktoś by sfałszował Biblię, to: "dowody wskazuja na to(...)ze jestem jej dzieckiem" Więc nie rozumiem, akceptujesz dowody takimi jakimi są, nie dociekasz czy są prawdziwe czy nie.
stary 06-07-2009, 01:04   #896
Draggy_Slayer
Użytkownik Forum

Domyślny

[quote=Ametystowec;2589853]
Cytuj:
no i ja nie zakladam, ze nie, moze jestem synem sasiadki moze cukiernicy pieka ciasta i klada je u mnie w domu, ale dowody wskazuja na to, ze ciasto upekla moja mama i ze jestem jej dzieckiem i te dowody mi wystarcza, jak bog zejdzie na ziemie i powie - jestem bogiem zeby wam to pokazac rozpieprze cos / zrobie jakies cuda itp. to uwierze, a raczej dostane dowod, wiec bede wiedzial ze istnieje

Lol, właśnie powiedziałeś, że uznajesz Biblię jako dowód na istnienie Boga, mało tego, dodałeś, że to Ci wystarcza O.o Ale przyjmijmy wersje, że coś mi/Tobie się pokiełbasiło. Jeżeli wystarczy ci na piśmie, że ciasto to sprawka Twojej mamy, więc dlaczego nie uznasz, że Biblia jest takim samym dowodem na istnienie Boga . A jeżeli ktoś by sfałszował Biblię, to: "dowody wskazuja na to(...)ze jestem jej dzieckiem" Więc nie rozumiem, akceptujesz dowody takimi jakimi są, nie dociekasz czy są prawdziwe czy nie.
bo juz ci mowie dlaczego

po 1, wchodze do domu i widze ciasto. Wiem, ze jedynie moja mama w mym domu piecze ciasta plus widze kartke ze TO JEST CIASTO KTORE UPIEKLA wiec nie mam powodu temu nie wierzyc, widze ciasto, widze kartke - to jest ciasto, wszystko sie zgadza.

Widze bilblie, kilku gosci pisze, ze koles chodzi po wodzie, zamienia wode w wino, wskrzesza zmarlego itp. nie widzialem tego i nie mam zadnej mozliwosci zweryfikowania, czy to co tam napisali jest zgode z prawda wiec jak dla mnie biblia nie jest dowodem na istnienie boga. Idac tym tokiem rozumowania mitologia grecka jest dowodem na istnienie bogow greckich, czy uwazasz ze oni istnieja? nie. a jak dla mnie biblia to taki sam dowod jak mity grekow
stary 06-07-2009, 01:33   #897
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Nie chce mi się już tutaj rozmawiać, ale tym, którzy znają angielski wystarczająco, żeby to zrozumieć, polecam ten oto wykład Dawkinsa:
http://www.youtube.com/watch?v=YcYDkZcLAug (to jest pierwsza część, następne można znaleźć w playliście)
stary 06-07-2009, 12:37   #898
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
A jest jakis dowod na nie-istnienie Boga?

No ale skoro Boga nie ma, to kto stworzyl swiat? Czy ateista powie, ze przez "wielki wybuch"? A czym rozni sie tenze wielki wybuch (teoria zaklada, ze wszelka energia, czas, przestrzen itd. wziela swoj poczatek w "gestej i goracej osobliwosci" ktora istniala zawsze i byla nieskonczona) od religijnej teorii istnienia Boga (ktora zaklada, ze wszelka energia, czas, przestrzen itd. wziela swoj poczatek w Bogu, ktory istnial zawsze i byl nieskonczony)?
Jedyna roznica jest to, ze Bog byl zawsze i nie bylo nic "przed", natomiast naukowcy nie wiedza, skad sie wziela "osobliwosc". Pomijajac to, ze z naukowego punktu widzenia istnienie i wielkiego wybuchu i Boga jest nieudowodnione i logicznie patrzac, obie sa tak samo prawdopodobne.
stary 06-07-2009, 13:11   #899
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
No ale skoro Boga nie ma, to kto stworzyl swiat?
Czemu ktoś miałby go stworzyć? Dlaczego możliwość, że jakaś forma materii istniała zawsze (albo istniało coś innego, co się w nią przekształciło) jest czymś trudniejszym do zaakceptowania niż pomysł, że zawsze istniała jakaś inteligentna istota, która z jakiegoś powodu wymyśliła, że stworzy świat, ludzi i jeszcze będzie im zsyłać przykazania i karać za nieposłuszeństwo? Czemu nie możecie zaakceptować tego, że nie wiemy co było przed początkiem Wszechświata, tylko musicie przyjmować jakąś definitywną wesję, jak np. boga?

Cytuj:
Pomijajac to, ze z naukowego punktu widzenia istnienie i wielkiego wybuchu i Boga jest nieudowodnione i logicznie patrzac, obie sa tak samo prawdopodobne.
Bzdura, Wielki Wybuch jest faktem popartym przez całą masę dowodów. Co oczywiście nie dowodzi to, że jego sprawcą nie był jakiś bóg.
stary 06-07-2009, 13:54   #900
Ametystowec
Użytkownik Forum

Ametystowec's Avatar

Domyślny

@up
Podaj chociaż 5 dowodów

@Draggy

Czyli powinieneś jednak wierzyć w cukierników
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania