|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#81 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() No i wracamy do tego o czym pisalem wczesniej, ze na podwyzke zasluguja wszyscy, wiec technicznie nie mozna jej dac nikomu bo nagle wszyscy zaczna sie upominac o swoje co grozi destabilizacja.
|
![]() |
#82 |
Mytho(L)ogy Hero
|
![]() Chciałem zwrócić uwagę na to samo co Ashlon. Piszecie, że wszyscy pracują na kilku etatach. Tylko policzcie sobie, ile taki lekarz musi dziennie zapieprzać - 8h w szpitalu i pewnie 5-6 w klinikach. I mam 13-14h dziennie. Pamiętajcie, że lekarz też ma rodzinę, którą musi się zająć. Musi się też cały czas uczyć, bo taki zawód. Trochę się zastanówcie czy gdybyście mieli rodzine, moglibyście jej praktycznie w ogóle nie widzieć.
![]() |
![]() |
#83 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() Dyktatura jest moim zdaniem jednym z najleprzych mozliwych utsrojow politycznych. A to ze akurat na kubie etc trafiali sie zli dyktatorzy to nie moja wina. Popatrz chocby na Anglie w czasach Viktorianskich. Wtedy byla "dyktatura"(wkoncu krol to taki dyktator tyle z pokolenia na pokolenie) na ktoryj Anglia zyskała najbardziej i tak sie rozwineła że 60% świata mowila po angielsku i w sumie zostalo to do teraz(ameryka, australia, indie) i dlatego angielski jest uznawany za najbardziej universalny jezyk.
Podsumowując, dyktatura jest swietnym ustrojem jednak tylko wtedy gdzy ma dobrego dyktatora.
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |||
Moderator
Data dołączenia: 10 09 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Zresztą kontrprzykłady można by mnożyć. Najlepszym jest chociażby USA - bezsprzecznie najpotężniejsze obecnie państwo na świecie, które od początku swojego istnienia było demokracją. Cytuj:
Co się niemal wzajemnie wyklucza, więc dyktatura nie jest świetnym ustrojem Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 28-01-2008 o 16:42. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las
![]() |
![]() @up
Zauważ, że nawet za Hitlera i Stalina górale mogli robić oscypki jak chcieli... Dziś stoi nad nimi urzędnik Eurokołchozu. @dyktatura Są przykłady dobrych dyktatur. Pierwsza z brzegu: Francisco Franco. |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Moderator
|
![]() Cytuj:
O Franco nie będę się wypowiadał, bo mało o nim wiem. Ale mimo wszystko jest znacznie więcej przykładów złych niż dobrych dyktatur. Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 28-01-2008 o 16:50. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
@down: no demokratami na pewno nie byli, a monarchow za wielu nie zostalo.
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 28-01-2008 o 17:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Są matematyczne dowody na to, że demokracja jest gorsza od odpowiedniej dyktatury. Moim zdaniem najlepsza byłaby monarchia konstytucyjna z bardzo silną władzą króla i z zachowaniem sejmu.
... Ostatnio edytowany przez Smetana - 28-01-2008 o 17:14. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Czy dla ciebie ludzkie życie nic nie znaczy, że nie bierzesz go pod uwagę? Wiesz ile morderstw popełniano za dyktatury? -.- Gratulować poprzeczki moralności... Dyktatura jest największym błędem ustrojowym jaki w ogóle kiedykolwiek powstał... Te liczne wojny, które by się odbywały pomiędzy dyktatorami/krajami, czy to na prawdę lepszę od pokoju? Dla mnie na pewno nie. Można wziązć też pod uwagę to, że ludzka natura nie pozwala człowiekowi prawowicie rządzić podwładnymi i zrobić wszystkim lepiej. Każdy z biegiem czasu dyktator zacznie uważać siebie za Boga co doprowadziłoby po prostu do bidy. znalezienie odpowiedniego dyktatora zajełoby nieskończoność, bo to na prawdę powinien być zajebiście wielki altruista dla, którego dobro ludzi jest ważniejsze od swojego. Więc szansa na to, że będzie wam się lepiej żyło w dyktatorskim państwie wynosi 1 do 100. P.S. Lepiej takiego brzemia nie dawać jednemu człekowi. ende Ostatnio edytowany przez raf420 - 28-01-2008 o 17:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |||||
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#91 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Stan: Niegrający
|
![]() Ej (to do konia wiem) w mojej szkole jest dyrektor(dyktator) więc co chcecie? xD
Najlepszym ustrojem byłby komunizm bez dyktatora. Tak każdy równy sobie nawet w portfelu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Music addict
Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.
Imię: Zuzia Shadow
Profesja: Elite Knight
|
![]() Górnik wykonuje obecnie jedną z najbardziej niebezpiecznych prac narażając przy okazji zdrowie i życie. Przeciętny górnik narażony jest m.in. na zakażenie pylicą. Nie mówiąc już o niebezpieczeństwie tąpnięć i bardzo ciężkiej fizycznej pracy. Dlatego górnik nie może wziąć jednego etatu więcej.
![]() |
#93 | ||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
Wiem, że pasuje ci założenie "Czy się robi czy się leży tysiąc sześćset się należy", ale wybacz - ta zasada na szczęście upadła. Co do dyktatury - chcecie dobrej? Józef Piłsudski Z odpowiednimi ludźmi jest możliwa pozytywna dyktatura, problem jest taki, że tam najczęściej trafiają ludzie z odrobinkę nieodpowiednim umysłem
eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni. Ostatnio edytowany przez eerion - 28-01-2008 o 19:09. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @oscypki
To była taka aluzja w stronę ogromu biurokracji UE. @up No tak, tylko że Piłsudski był socjalistą. A widzę, po twojej wypowiedzi, że nie lubisz socjalizmu. : P Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
![]() |
![]() Józef Piłsudzki nie byl dobrym dyktatorem. To on zamkną swoich przeciwnikow w twierdzy, gdzie pozniej ich skazano na wieloletnie wiezienia. On sam nie chcial wziasc pozycji prezydenta tylko dlatego ze nie odpowiadaly mu ograniczenia narzucone na prezydenture. Niestety byl typowym przykaldem dyktatora ktory jednak robil to inaczej ze wszystko po cichutku.
![]() I staniemy się pasterzami, Dla Ciebie mój panie dla Ciebie, Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni, Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy, Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie, I poskramiać duszę będziemy na wieki, In nomine Patris et Filii, et Spiritus Sancti. Amen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() Osoba generała Franco również jest zbyt kontrowersyjna, żeby nazwać go "przykładem dobrego dyktatora".
![]() |
#97 |
Moderator
|
![]() Biurokracja nie jest domeną takiego czy innego systemu politycznego. Równie dobrze może i występować w dyktaturze (rzekłbym, że tam nawet występuje częściej, bo i większa jest chęć kontrolowania wszystkiego przez rządzących), a wiele krajów demokratycznych jest od niej wolnych. Zresztą, nawet gdyby była właściwa tylko dla demokracji, to jeszcze nie jest argument za systemem dyktatorskim.
Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 28-01-2008 o 21:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 | ||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
PS Dodam, że Hitler był wybrany demokratycznie przez lud, dyktatura z zasady jest wynikiem przejęcia władzy siłą. Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 28-01-2008 o 20:59. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2006
![]() |
![]() @Duch:
Pokaż mi firme która ciągnie monopol w kilku dziedzinach. Jeśli możesz ofc. A zaparskałem monitor jak mówiłeś o tym urządzie. To właśnie taki urząd który siedzi na dupie i bierze kase która przydałaby się gdzie indziej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |||
CS Tibia.pl Team
|
![]() Cytuj:
Choćby wystarczy sporjzeć an rzpewrót majowy. Obalenie rzadu - jasne. Ale gdyby nie ono kraj pogłębiał by się w chaosie (ciągłe upadki rządów) Cytuj:
![]() |
![]() |