Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 28-01-2008, 12:07   #81
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Dlaczego gornikom albo nauczycielom mozna dac podwyzke?
No i wracamy do tego o czym pisalem wczesniej, ze na podwyzke zasluguja wszyscy, wiec technicznie nie mozna jej dac nikomu bo nagle wszyscy zaczna sie upominac o swoje co grozi destabilizacja.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 28-01-2008, 12:46   #82
Parys
Mytho(L)ogy Hero

Parys's Avatar

Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Chciałem zwrócić uwagę na to samo co Ashlon. Piszecie, że wszyscy pracują na kilku etatach. Tylko policzcie sobie, ile taki lekarz musi dziennie zapieprzać - 8h w szpitalu i pewnie 5-6 w klinikach. I mam 13-14h dziennie. Pamiętajcie, że lekarz też ma rodzinę, którą musi się zająć. Musi się też cały czas uczyć, bo taki zawód. Trochę się zastanówcie czy gdybyście mieli rodzine, moglibyście jej praktycznie w ogóle nie widzieć.

Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 16:11   #83
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

Cytuj:

Pojedz na Kube, tam przeciez sam miod i orzeszki... ~~
Dyktatura jest moim zdaniem jednym z najleprzych mozliwych utsrojow politycznych. A to ze akurat na kubie etc trafiali sie zli dyktatorzy to nie moja wina. Popatrz chocby na Anglie w czasach Viktorianskich. Wtedy byla "dyktatura"(wkoncu krol to taki dyktator tyle z pokolenia na pokolenie) na ktoryj Anglia zyskała najbardziej i tak sie rozwineła że 60% świata mowila po angielsku i w sumie zostalo to do teraz(ameryka, australia, indie) i dlatego angielski jest uznawany za najbardziej universalny jezyk.
Podsumowując, dyktatura jest swietnym ustrojem jednak tylko wtedy gdzy ma dobrego dyktatora.

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 16:20   #84
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Arculin Pokaż post
Istnieje jeszcze wyjście że wszystko opanuje jedna firma i będziemy mieli monopol i to oni stawki będą dyktować.
Monopol (państwowy) de facto mamy teraz. A od zwalczania prywatnych monopoli jest Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kołbaś Pokaż post
Dyktatura jest moim zdaniem jednym z najleprzych mozliwych utsrojow politycznych. A to ze akurat na kubie etc trafiali sie zli dyktatorzy to nie moja wina. Popatrz chocby na Anglie w czasach Viktorianskich. Wtedy byla "dyktatura"(wkoncu krol to taki dyktator tyle z pokolenia na pokolenie) na ktoryj Anglia zyskała najbardziej i tak sie rozwineła że 60% świata mowila po angielsku
Racja, popatrzmy też na Niemcy w czasach hitlerowskich i Rosję za Stalina. Też tak się "rozwinęły", że połowa Europy mówiła po niemiecku lub rosyjsku. Rozwój Anglii dokonał się mniej więcej na tej samej zasadzie, może tylko mniej okrutnymi metodami (choć wcale niekoniecznie), z tym że Anglia wybrała sobie przeciwników nieco mniej wymagających.
Zresztą kontrprzykłady można by mnożyć. Najlepszym jest chociażby USA - bezsprzecznie najpotężniejsze obecnie państwo na świecie, które od początku swojego istnienia było demokracją.
Cytuj:
Dyktatura jest moim zdaniem jednym z najleprzych mozliwych utsrojow politycznych. A to ze akurat na kubie etc trafiali sie zli dyktatorzy to nie moja wina.
Na Kubie, w Birmie, do niedawna w Iraku i Afganistanie, w Niemczech hitlerowskich, Włoszech w tych samych czasach, ZSRR, Korei Północnej, Zimbabwe akurat "trafili" się źli dyktatorzy. Zresztą pokaż mi gdzie indziej demokracja doprowadziła do takich samych katastrof, jak to miało miejsce w przypadku dyktatur.
Cytuj:
Podsumowując, dyktatura jest swietnym ustrojem jednak tylko wtedy gdzy ma dobrego dyktatora.
Co się niemal wzajemnie wyklucza, więc dyktatura nie jest świetnym ustrojem

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 28-01-2008 o 16:42.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 16:36   #85
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

@up
Zauważ, że nawet za Hitlera i Stalina górale mogli robić oscypki jak chcieli... Dziś stoi nad nimi urzędnik Eurokołchozu.

@dyktatura
Są przykłady dobrych dyktatur. Pierwsza z brzegu: Francisco Franco.
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 16:49   #86
Duch Niespokojny
Moderator

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shanhaevel Pokaż post
@up
Zauważ, że nawet za Hitlera i Stalina górale mogli robić oscypki jak chcieli... Dziś stoi nad nimi urzędnik Eurokołchozu.
No tak, to jest spory plus. Obozy koncentracyjne wymiękają przy oscypkach.
Cytuj:
@dyktatura
Są przykłady dobrych dyktatur. Pierwsza z brzegu: Francisco Franco.
O Franco nie będę się wypowiadał, bo mało o nim wiem. Ale mimo wszystko jest znacznie więcej przykładów złych niż dobrych dyktatur.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 28-01-2008 o 16:50.
stary 28-01-2008, 16:57   #87
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
@up
o ile mnie pamiec nie myli do Libii "Eurokolchoz" nie siega, dyktatora tez tam maja, moze sie przeniesiesz ?

@down:

no demokratami na pewno nie byli, a monarchow za wielu nie zostalo.

Ostatnio edytowany przez Vil - 28-01-2008 o 17:11.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 17:09   #88
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

Cytuj:
Na Kubie, w Birmie, do niedawna w Iraku i Afganistanie, w Niemczech hitlerowskich, Włoszech w tych samych czasach, ZSRR, Korei Północnej, Zimbabwe akurat "trafili" się źli dyktatorzy.
Zauważcie że wszyscy z tych dyktatorów to komuniści/socjaliści.

Są matematyczne dowody na to, że demokracja jest gorsza od odpowiedniej dyktatury. Moim zdaniem najlepsza byłaby monarchia konstytucyjna z bardzo silną władzą króla i z zachowaniem sejmu.

Ostatnio edytowany przez Smetana - 28-01-2008 o 17:14.
Smetana jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 17:49   #89
raf420
Użytkownik Forum

raf420's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2007

Gildia: tez brak
Świat: i znowu
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smetana Pokaż post
Są matematyczne dowody na to, że demokracja jest gorsza od odpowiedniej dyktatury. Moim zdaniem najlepsza byłaby monarchia konstytucyjna z bardzo silną władzą króla i z zachowaniem sejmu.
Jakie dowody?
Czy dla ciebie ludzkie życie nic nie znaczy, że nie bierzesz go pod uwagę?
Wiesz ile morderstw popełniano za dyktatury? -.-
Gratulować poprzeczki moralności...

Dyktatura jest największym błędem ustrojowym jaki w ogóle kiedykolwiek powstał... Te liczne wojny, które by się odbywały pomiędzy dyktatorami/krajami, czy to na prawdę lepszę od pokoju? Dla mnie na pewno nie.

Można wziązć też pod uwagę to, że ludzka natura nie pozwala człowiekowi prawowicie rządzić podwładnymi i zrobić wszystkim lepiej. Każdy z biegiem czasu dyktator zacznie uważać siebie za Boga co doprowadziłoby po prostu do bidy. znalezienie odpowiedniego dyktatora zajełoby nieskończoność, bo to na prawdę powinien być zajebiście wielki altruista dla, którego dobro ludzi jest ważniejsze od swojego.

Więc szansa na to, że będzie wam się lepiej żyło w dyktatorskim państwie wynosi 1 do 100.

P.S.
Lepiej takiego brzemia nie dawać jednemu człekowi.
ende

Ostatnio edytowany przez raf420 - 28-01-2008 o 17:51.
raf420 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 18:15   #90
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
No i wracamy do tego o czym pisalem wczesniej, ze na podwyzke zasluguja wszyscy, wiec technicznie nie mozna jej dac nikomu bo nagle wszyscy zaczna sie upominac o swoje co grozi destabilizacja.
Nie twierdze, ze podwyzki sa zle, tylko dziwne jest zachowanie, gdy gornik dostaje podwyzke 1000zl, natomiast lekarz/nauczyciel takiej nie dostanie - "bo przeciez moze wziac 1 etat wiecej". Chodzilo mi o pokazanie blednego zalozenia.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kolbas
Dyktatura jest moim zdaniem jednym z najleprzych mozliwych utsrojow politycznych. A to ze akurat na kubie etc trafiali sie zli dyktatorzy to nie moja wina. Popatrz chocby na Anglie w czasach Viktorianskich. Wtedy byla "dyktatura"(wkoncu krol to taki dyktator tyle z pokolenia na pokolenie) na ktoryj Anglia zyskała najbardziej i tak sie rozwineła że 60% świata mowila po angielsku i w sumie zostalo to do teraz(ameryka, australia, indie) i dlatego angielski jest uznawany za najbardziej universalny jezyk.
Ta, zalozenia sa piekne, tylko w 90% dyktatorzy byli ludzmi nieodpowiednimi do pelnienia jakiejkolwiek funkcji w spoleczenstwie, nie mowiac juz o rzadzeniu. A monarchia i dyktatura to odrebne systemy polityczne...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shan
@up
Tylko popatrz, dzisiaj goral moze sobie czytac co chce, natomiast w czasach Hitlera i Stalina niewygodne ksiazki palono... (patrz - palenie ksiazek w 1933 roku w Niemczech). Idac tokiem twojego rozumowania powinnismy sie tez buntowac, ze ktos smie sprawdzac jakosc mleka wyrabianego w jakims zakladzie lub innej chalupce biednego gorala.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Smetana
Zauważcie że wszyscy z tych dyktatorów to komuniści/socjaliści.
No co poradzic, ze obecna demokracja nie dopuszcza mozliwosci istnienia dyktatora.

Cytuj:
Tyle, ze wiekszosc dyktatur jest nieodpowiednia. A co do wymienionej monarchii - gdzie tu dyktatura? Przeciez sejm jest zalazkiem demokarcji...
stary 28-01-2008, 18:29   #91
janek@
Użytkownik Forum

janek@'s Avatar

Data dołączenia: 22 03 2005

Stan: Niegrający
Domyślny

Ej (to do konia wiem) w mojej szkole jest dyrektor(dyktator) więc co chcecie? xD

Najlepszym ustrojem byłby komunizm bez dyktatora. Tak każdy równy sobie nawet w portfelu.
janek@ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 18:35   #92
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.

Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

Cytuj:
Nie twierdze, ze podwyzki sa zle, tylko dziwne jest zachowanie, gdy gornik dostaje podwyzke 1000zl, natomiast lekarz/nauczyciel takiej nie dostanie - "bo przeciez moze wziac 1 etat wiecej". Chodzilo mi o pokazanie blednego zalozenia.
Górnik wykonuje obecnie jedną z najbardziej niebezpiecznych prac narażając przy okazji zdrowie i życie. Przeciętny górnik narażony jest m.in. na zakażenie pylicą. Nie mówiąc już o niebezpieczeństwie tąpnięć i bardzo ciężkiej fizycznej pracy. Dlatego górnik nie może wziąć jednego etatu więcej.
stary 28-01-2008, 19:04   #93
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
Ej (to do konia wiem) w mojej szkole jest dyrektor(dyktator) więc co chcecie? xD

Najlepszym ustrojem byłby komunizm bez dyktatora. Tak każdy równy sobie nawet w portfelu.
Dlaczego jakiś leń ma mieć tyle samo kasy co ja?
Wiem, że pasuje ci założenie "Czy się robi czy się leży tysiąc sześćset się należy", ale wybacz - ta zasada na szczęście upadła.

Co do dyktatury - chcecie dobrej?
Józef Piłsudski
Z odpowiednimi ludźmi jest możliwa pozytywna dyktatura, problem jest taki, że tam najczęściej trafiają ludzie z odrobinkę nieodpowiednim umysłem
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.

Ostatnio edytowany przez eerion - 28-01-2008 o 19:09.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 19:30   #94
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Domyślny

@oscypki
To była taka aluzja w stronę ogromu biurokracji UE.

@up
No tak, tylko że Piłsudski był socjalistą. A widzę, po twojej wypowiedzi, że nie lubisz socjalizmu. : P

Cytuj:
Proszę, powiedz, że żartujesz.
stary 28-01-2008, 19:52   #95
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

Józef Piłsudzki nie byl dobrym dyktatorem. To on zamkną swoich przeciwnikow w twierdzy, gdzie pozniej ich skazano na wieloletnie wiezienia. On sam nie chcial wziasc pozycji prezydenta tylko dlatego ze nie odpowiadaly mu ograniczenia narzucone na prezydenture. Niestety byl typowym przykaldem dyktatora ktory jednak robil to inaczej ze wszystko po cichutku.

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 20:37   #96
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Domyślny

Osoba generała Franco również jest zbyt kontrowersyjna, żeby nazwać go "przykładem dobrego dyktatora".
stary 28-01-2008, 20:50   #97
Duch Niespokojny
Moderator

Domyślny

Cytuj:
@oscypki
To była taka aluzja w stronę ogromu biurokracji UE.
Biurokracja nie jest domeną takiego czy innego systemu politycznego. Równie dobrze może i występować w dyktaturze (rzekłbym, że tam nawet występuje częściej, bo i większa jest chęć kontrolowania wszystkiego przez rządzących), a wiele krajów demokratycznych jest od niej wolnych. Zresztą, nawet gdyby była właściwa tylko dla demokracji, to jeszcze nie jest argument za systemem dyktatorskim.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 28-01-2008 o 21:00.
stary 28-01-2008, 20:57   #98
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Zresztą, nawet gdyby była właściwa tylko dla demokracji, to jeszcze nie jest argument za systemem dyktatorskim.
Oczywiście, że nie. Wcale nie podałem go jako argument popierający dyktaturę, po prostu wyraziłem swój stosunek do UE.

Cytuj:
Biurokracja nie jest domeną takiego czy innego systemu politycznego.
Nie mówię o systemie politycznym, tylko o UE. Ogólnie to o oscypkach było offtopem, zupełnie poza dyskusją "pro i anty demokracja".

PS Dodam, że Hitler był wybrany demokratycznie przez lud, dyktatura z zasady jest wynikiem przejęcia władzy siłą.

Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 28-01-2008 o 20:59.
stary 28-01-2008, 21:01   #99
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

@Duch:
Pokaż mi firme która ciągnie monopol w kilku dziedzinach. Jeśli możesz ofc. A zaparskałem monitor jak mówiłeś o tym urządzie. To właśnie taki urząd który siedzi na dupie i bierze kase która przydałaby się gdzie indziej.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-01-2008, 22:19   #100
eerion
CS Tibia.pl Team

eerion's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2003
Lokacja: Utopia
Wpisy bloga: 2

eerion ma numer GG 4323111
Domyślny

Cytuj:
Józef Piłsudzki nie byl dobrym dyktatorem. To on zamkną swoich przeciwnikow w twierdzy, gdzie pozniej ich skazano na wieloletnie wiezienia. On sam nie chcial wziasc pozycji prezydenta tylko dlatego ze nie odpowiadaly mu ograniczenia narzucone na prezydenture. Niestety byl typowym przykaldem dyktatora ktory jednak robil to inaczej ze wszystko po cichutku.
A jednak to dzięki Piłsudskiemu Polska była w stanie się podnieść.
Choćby wystarczy sporjzeć an rzpewrót majowy. Obalenie rzadu - jasne. Ale gdyby nie ono kraj pogłębiał by się w chaosie (ciągłe upadki rządów)

Cytuj:
@up
No tak, tylko że Piłsudski był socjalistą. A widzę, po twojej wypowiedzi, że nie lubisz socjalizmu. : P
No nie przepadam za nimi, ale J.P. jakich przekonań by nie miał robił jak najlepiej dla Polski. I wiedział co robić.
Wpuścić takiego maniaka do tematu o anime

eerion.blogspot.com - Jak to gaijin Japonię ogarniał, czyli relacja z kraju kwitnącej wiśni.
eerion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania