![]() |
#81 |
Fallen Angel
|
![]() LOL. A jak ja się dam ukrzyżować i powiem że to dla twojego zbawienia to też będziesz mnie czcił?
|
![]() |
#82 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Lasooch - 05-04-2008 o 21:52. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 03 2008
Lokacja: Wrocław
Wpisy bloga: 6
Stan: Początkujący
Imię: ancient~ / skug~
Świat: harmonia,nebula
|
![]() Może siostra Faustyna spożyła coś halucynogennego ;x
(mówię całkiem poważnie) Nie wyobrażam :s Ostatnio edytowany przez eisscheriann - 05-04-2008 o 21:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2007
Stan: Niegrający
Imię: Haer Isaac
Profesja: Druid
Świat: Harmonia
Poziom: 64
Poziom mag.: 50
|
![]() Cytuj:
A tak na poważnie to niewiem. Nieba też niemoge opisać. Ale musi być jakaś różnica między niebem a piekłem, bo skoro ktoś powiedział ze to będzie tak wyglądało jak przed narodzeniem, czyli że sie śpi, więc co oznacza wieczne potępienie??? Ból jakiś ? ( W sensie jakby ktośnam przylał xD), no ale ciała nie mamy. ( Jak śpisz w nocy bez snów, to to jest tak jak przed narodzeniem xD ) Niewiem, cięzko mi sie na ten temat wypowiedzieć. Nie krytykujcie mnie bardzo. Mam pytanie do was : Jak sobie wyobrażacie wieczne potępienie ??? Ból cielesny, może nie dostanie sie do nieba, i zostanie na ziemi i straszyć by ktoś sie za ciebie pomodlił, ??? Jest to wogóle sens to rozważać ? Napiszcie swoje wyobrażenie o wiecznym potępieniu. PS: Bum! Znów sie rozpisałem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() kuriozalny przypadek gdy jakis podmiot legitymizuje sam siebie, bo ma monopol na uznawanie co jest z duchowego punktu widzenia prawdziwe a co nie.
![]() |
#86 |
Użytkownik Forum
|
![]() A, właśnie, Michoss:
Niebo - ot, takie sobie idealne miejsce. Wszystkie zachcianki spełnione i w ogóle cud miód... NOT. Po prostu... takie jakby życie. Wszystkie piękne aspekty życia ale też te 'mniej piękne'. Z tym, że w nieskończoność, ewentualnie w jakichś cyklach. Piekło - nie wierzę w nie. Kiedy wierzyłem, to wiadomo, diabły, bicze, kotły, ogień, mrok i zło.
![]() |
![]() |
#87 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 10 2006
Lokacja: Katowice/Lędziny
Świat: czekam na nowy
![]() |
![]() Wtedy jeżeli umrzesz za wiarę, zostaniesz zapewne obwołany świętym.
Ostatnio edytowany przez Goldscorpion - 05-04-2008 o 22:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Michoss:
Niebo: wielka, niebieska kraina z chmurkami. W środku jegomość z brodą, który mówi o sobie Bóg i spełnia nasze zachcianki. Piekło: mała, ciasna, czarna kraina. I tyle. Pustka, nie ma niczego, jesteś sam, przez całą wieczność.
![]() |
#89 |
Kapłan Preclanski
|
![]() Osobiście odtworzyłem sobie kiedyś to jako niebo-miejsce dla nas idealne, i piekło-najbardziej dla nas znienawidzone.
Podam na przykładzie. Jeśli ktoś przez całe życie (lub większość ;P) był złym back daark satanistą, a (pomijając bluźnienie na boga) trafi do nieba, będzie to dla niego ciemna jaskinia, a bóg to obwieszony pentagramami demon. Full szczęście. Jeśli jednak wyląduje w piekle, będzie to piękny obwieszony krzyżykami klasztor, a szatan to nawiedzony biskup siłą zmuszający go do poprawy i nawrócenia się. Dla maniakalnego katolika będzie oczywiście odwrotnie, na muzułmanina w niebie będzie czekać Allach i 700 dziewic, etc. To chyba najlepsza wizja, dla każdego optymalna. Oczywiście, w takim przypadku, przy sądzie ostatecznym nie liczyłaby się wiara, a jedynie czyny.
![]() |
![]() |
#90 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 07 2006
|
![]() Na świecie religii jest od groma, przy czym masa z nich twierdzi, że jeśli nie jesteś jej wyznawcą, to znaczy, że żyjesz w grzechu, a skoro żyjesz w grzechu - pójdziesz do piekła. Z tego wychodzi, że albo musze wyznawać je wszystkie, albo będę miał równo przesrane "po śmierci" (choć i tu pojawia się problem, że znakomita część z nich naturalnie mieni się to jedyną i słuszną, a wyznawanie jakichkolwiek innych = idziesz do piekła) - i tak źle, i tak niedobrze... Bóg jest dla mnie niczym więcej jak wyidealizowaną personifikacją ogólnie przyjętych zasad moralnych, którymi kieruje się dana grupa ludzi na danym obszarze. Sam sobie jestem panem i za życia mam 150 lepszych rzeczy do roboty, niż zastanawianie się co będzie ze mną po śmierci. A póki co bynajmniej nie zapowiada się na cokolwiek ciekawego...
You have the strongest armour, because you are the weakest. ![]() Ostatnio edytowany przez - Prodigy - - 05-04-2008 o 22:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#91 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 10 2006
Lokacja: Katowice/Lędziny
Świat: czekam na nowy
![]() |
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Goldscorpion - 05-04-2008 o 22:22. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zbanowany
|
![]() To po co te wszystkie religie, skoro domniemane niebo i piekło jest jedno?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Użytkownik Forum
|
![]() Szczerze mówiąc, Bóg nigdzie nie pisze.
![]() |
![]() |
#95 |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Taki maly offtopic:
Ostatnio na religii ksiadz nam opowiadal o malzenstwie i o obowiazkach zony. Wg niego, malzonka musi zawsze zgodzic sie uprawiac seks z mezem, wtedy kiedy on tego chce. Jezeli maz ja zdradzi, to jest to z winy kobiety, gdyz nie zaspokajala jego potrzeb. Co o tym myslisz scorpion? ^^ @down: ale chyba ksiadz powinien miec takie poglady, jakie ma kosciol ![]() Ostatnio edytowany przez Tompior - 05-04-2008 o 22:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Użytkownik Forum
|
![]() Żydzi mają swoje niebo, ze 144,000 miejsc, które to miejsca już się pewnie dawno skończyły. Więc nie idą.
![]() |
![]() |
#98 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44
Skille: Milion
|
![]() To znaczy, że nawet jeśli Żydzi są dobrymi ludźmi to i tak idą do piekła? No tak, w końcu ukrzyżowali Jezusa, nie ma większego grzechu niż pomoc Zbawicielowi w zbawieniu ludzkości ^__^
![]() |
#99 |
Zbanowany
|
![]() No ktoś musiał ukrzyżować Jezusa, padło na Żydów ;|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nie, to znaczy, że Stary Testament mówi o 144,000 miejscach w niebie. A chyba 'trochę' już się ludzi przewinęło, więc pewnie już miejsc nie ma. Nie dlatego, że ukrzyżowali Jezusa, tylko po prostu z braku miejsc. xd
![]() |