Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 29-07-2005, 12:20   #81
Brave
Użytkownik Forum

Brave's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2004
Lokacja: Warszawa

Brave ma numer GG 1472401
Domyślny

Przeczytałem tylko pierwszą stronę, gdyż nie mogłem się powstrzymać i zadać pytania Berialsowi, oto i ono:

Skoro odrzucacie (z tego co piszesz) Boga, ale i Szatana, to czemu w przykazaniach satanizmu jest napisane "Szatan reprezentuje"?
Jedno wyklucza drugie, nie sądzisz?

Co do mojego zdania o sataniźmie - Jeśli traktować go jako religię, czyli wiarę w Szatana i stosowanie się do jego zasad to traktuję go jako normalną religię, acz kolwiek myślę, że zgubną. Wyjaśniam: Jeśli wierzymy w Szatana, wierzymy też i w Boga. Powszechnie wiadomo (dla wierzących oczywiście), że to Bóg nas stworzył, a nie Szatan. Wierząc w Szatana zatem (mam na myśli stosowanie się do jego przykazań), odwracamy się od naszego stwórcy, dlatego myślę, że jest to wiara zgubna.
Jeśli zaś traktować satanizm jako filozofię (będąc jednocześnie ateistą), to uważam ją za bardzo mądrą filozofię. Ale w takim przypadku, nie można mówić "Szatan reprezentuje".

Gufat --> Człowieku, to ile czasu człowiek się modli to jest jego sprawa. Jeden potrzebuje się pomodlić codziennie, inny raz na tydzień. Jeśli modlitwa polega na rozmawianiu z Bogiem, nie ma tu mowy o rutynie. Rutyną można nazwać odmówienie 2x Ojcze Nasz i 2x Zdrowaś Mario (przykładowo mówię ) codziennie, bez dodania słowa od siebie.

...Growing darkness, taking down
I was me but now he's gone...

Ostatnio edytowany przez Brave - 29-07-2005 o 12:27.
Brave jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 29-07-2005, 12:22   #82
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gezund
Ty też pójdziesz do piekła.
Zgrywasz chrześcijanina, a tak naprawde gówno o chrześcijaństwie wiesz. Ja chrześcijaninem nie jestem i chyba lepiej się na tym znam :| Ostateczny rozrachunek dokonuje się po śmierci a nie na początku życia.

@Pogromca PK
Może nikogo nie wyzywasz ale naprawde zachowujesz się jak dziecko.
@Kald
Jeden z niewielu rozsądnych głosów :|

Dyskusja ciekawa ale nieco jałowa.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 12:59   #83
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Data dołączenia: 08 12 2004
Lokacja: Wrocław

Świat: Nova
Gufat III ma numer GG 8644522
Domyślny

@Brave
A powiedz, tak z ręką na sercu, jako katolik modlisz/modliłeś się w celu rozmowy z Bogiem? Bo ja nie znam osoby w wieku 0-30 lat, która by się modliła, bądź jej modlitwa nie była czystą rutyną wynikającą z przyzwyczajenia/wychowania.
Gufat III jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 13:10   #84
Maethi
Zbanowany

Maethi's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2005
Lokacja: Polska
Wpisy bloga: 1

Maethi ma numer GG 4684801
Domyślny

@Gufat
ja jestem takim przykładem. Do września ubiegłego roku modlitwa była rutyną. Przez 3 miesiące miałem załamanie. Nie wiedziałem co jest prawdą. Zrozumiałem wszystko , przemyślałem to. teraz nie modle się 2 x dziennie wg. planu. Modle się gdy jest mi cięzko , mam problemy. Rozmawiam z Bogiem i prosze go o pomoc. Oferuje mu to co mam najlepsze. Staram sie , żeby rozmawiać z Bogiem raz dziennie ale porządnie.
Maethi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 13:10   #85
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gufat III
Katolicyzm wyznają ludzie słabi, jak już napisałem dla nich iść do kościoła czy pomodlić się przed snem to rutyna, nie ma w tym wiary. Prawdziwie wierzą może jeszcze takie babcie 70+ lat, co latają wszędzie z różańcem.
Ty mnie naprawde smieszysz...

"katolicyzm wyznaja ludzie slabi" - prosze o uzasadnienie.

Cytuj:
jak już napisałem dla nich iść do kościoła czy pomodlić się przed snem to rutyna,
A co jest zlego w takiej rutynie. ja sie nodle dwa razy dziennie, ciagle ta sama mdlitwa i wcale nie uwazam ze to cos zlego;] Jest roznica miedzy klepaiem a modleniem sie;]

Cytuj:
Bo ja nie znam osoby w wieku 0-30 lat, która by się modliła, bądź jej modlitwa nie była czystą rutyną wynikającą z przyzwyczajenia/wychowania.
Ja znam setki. Na spotkaniach mlodziezy katolickiej widzialem nawet tysiace... i co? Nie kazdy obnosi sie ze swoja wiara. ja nie rozgaduje np ludzia, ze modle sie codziennie. Moi kumple nawert tego nie wiedza;] A kultura: tez wynika z przyzwyczajenia i wychowania - i co czlowiek kulturalny jest slaby? A jak nie znasz takiej osoby, ktora modli sie z serca. Coz... wspolczuje zmyslu obserwacji albo towarzystwa w jakim sie obracasz.

i przestancie uogulniac. Myslicie, ze jak czlowiek nazwie siebie katolikiem to jest slaby. Jak wiezy to jest slaby. Ateista jest tez slaby. Taka prawda ze wszyscy jestsmy slabi;]

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 13:22   #86
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Ty mnie naprawde smieszysz...

"katolicyzm wyznaja ludzie slabi" - prosze o uzasadnienie.
Podkreślam jeszcze raz, że nie mówie o wszystkich. Powtórze jeszcze raz: Nie znam zbyt wielu prawdziwych katolików: Ludzie idą do kościoła w niedzielę, aby sie nie nudzić, albo żeby sie pokazać w kościele, bo chcą ucvhodzić za katolików. Spytasz po co to ludziom, ja Ci powiem że chca zaspokoić swoją próżność. Mozesz sie ze mną nie zgodzić, ale takie jest moje zdanie i mocno sobie je już wyrobiłem patrząc się na ludzi.
Cytuj:
A co jest zlego w takiej rutynie. ja sie nodle dwa razy dziennie, ciagle ta sama mdlitwa i wcale nie uwazam ze to cos zlego;] Jest roznica miedzy klepaiem a modleniem sie;]
To że ta rutyna, to zwykła nieszczerość, wiara ze strachu, bądź z przyzwyczajenia, ni8e ma tu dialogu z Bogiem, są tylko puste słowa. I jeszcze raz Ci powtórze, że są i Ci porządni katolicy.
Cytuj:
Ja znam setki. Na spotkaniach mlodziezy katolickiej widzialem nawet tysiace... i co? Nie kazdy obnosi sie ze swoja wiara. ja nie rozgaduje np ludzia, ze modle sie codziennie. Moi kumple nawert tego nie wiedza;] A kultura: tez wynika z przyzwyczajenia i wychowania - i co czlowiek kulturalny jest slaby? A jak nie znasz takiej osoby, ktora modli sie z serca. Coz... wspolczuje zmyslu obserwacji albo towarzystwa w jakim sie obracasz.
To tak jak młodzież wszechpolska z tą młodzieżą katolicką ;-) Pada wiele pięknych haseł, ale nie koniecznie szczerych, a nasza dyskusja jest jałowa, bo każdy ma swoje zdanie i nie zmienimy go bo nie mamy dowodów. Proste~
Cytuj:
i przestancie uogulniac. Myslicie, ze jak czlowiek nazwie siebie katolikiem to jest slaby. Jak wiezy to jest slaby. Ateista jest tez slaby. Taka prawda ze wszyscy jestsmy slabi;]
Damn right. Niestety są takie układy i taki system nami rządzi że są słabi i Ci słabsi.
stary 29-07-2005, 13:27   #87
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Ludzie idą do kościoła w niedzielę, aby sie nie nudzić, albo żeby sie pokazać w kościele, bo chcą ucvhodzić za katolików. Spytasz po co to ludziom, ja Ci powiem że chca zaspokoić swoją próżność. Mozesz sie ze mną nie zgodzić, ale takie jest moje zdanie i mocno sobie je już wyrobiłem patrząc się na ludzi
Wow... ty powinienes za wrozke robic. Jestes taki inteligetny i wielki. I tak doskonale sie znasz na ludziach...

Cytuj:
To że ta rutyna, to zwykła nieszczerość, wiara ze strachu, bądź z przyzwyczajenia, ni8e ma tu dialogu z Bogiem, są tylko puste słowa. I jeszcze raz Ci powtórze, że są i Ci porządni katolicy.
Ja wierze ze strachu. I uwierz... mam dialog z bogiem... bardzo mocny;]

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 13:29   #88
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Wow... ty powinienes za wrozke robic. Jestes taki inteligetny i wielki. I tak doskonale sie znasz na ludziach...
Niew no jasne, najlepiej zostane prezydentem i będe wspomagał narodowe towarzystwo wróżek i czarodziejów, głosuj na mnie Matek, plixo00r!!111
Cytuj:
Ja wierze ze strachu. I uwierz... mam dialog z bogiem... bardzo mocny;]
Więc Ci gratuluję...
stary 29-07-2005, 16:28   #89
Berials
Użytkownik Forum

Berials's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2003
Lokacja: Lublin

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Isara
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Brave
Skoro odrzucacie (z tego co piszesz) Boga, ale i Szatana, to czemu w przykazaniach satanizmu jest napisane "Szatan reprezentuje"?
Jedno wyklucza drugie, nie sądzisz?

Odpowiedź jest prosta i zdaje mi się że była gdzieś pisana wyżej.
Szatan, dla nas jest symbolem, symbolem przeciwności wobec wiary Chrześcijańskiej (Szatan to po Hebrajsku "Wróg"), symbolem z którym nie ideintyfikujemy się osobowo.
Berials jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 21:22   #90
Brave
Użytkownik Forum

Brave's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2004
Lokacja: Warszawa

Brave ma numer GG 1472401
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Berials
Odpowiedź jest prosta i zdaje mi się że była gdzieś pisana wyżej.
Szatan, dla nas jest symbolem, symbolem przeciwności wobec wiary Chrześcijańskiej (Szatan to po Hebrajsku "Wróg"), symbolem z którym nie ideintyfikujemy się osobowo.
Tak, ale skoro, jak wspomniałeś, odrzucacie go, to czemu wyznajecie JEGO zasady i przykazania?

EDIT: Chyba jednak pojąłem - chodzi o to, że wyznajecie jego zasady, ale nie czcicie go, dobrze rozumiem?

Cytuj:
@Brave
A powiedz, tak z ręką na sercu, jako katolik modlisz/modliłeś się w celu rozmowy z Bogiem? Bo ja nie znam osoby w wieku 0-30 lat, która by się modliła, bądź jej modlitwa nie była czystą rutyną wynikającą z przyzwyczajenia/wychowania.
Tak, z ręką na sercu mogę przyznać, że modlę się w celu rozmowy z Bogiem. Zaskoczony?

...Growing darkness, taking down
I was me but now he's gone...

Ostatnio edytowany przez Brave - 29-07-2005 o 21:24.
Brave jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 22:08   #91
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Nie chciałbym uogólniać, ale jeśli chodzi o sprawy "klepania" a "rozmowy z Bogiem", to "starsze babcie" jednak wybierają to pierwsze. Klepanie bez opamiętania. Nikt nie mówi, że modlić się dużo to coś złego - ale czlowiek powinien zastanowić się nad słowami modlitwy, modlić się równiez własnymi słowami, trwać w milczeniu i kontemplować oblicze Boga. Z tego co zauważyłem (zaznaczam, że to tylko moje prywatne obserwacje, a nie fakt który odnosi się do wszystkich) znakomita część ludzi ogranicza się do klepania.
@up:
I bardzo dobrze, bo rozmowa z Bogiem to jeden z najważniejszych celów modlitwy (o czym sam zapewne wiesz).
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 22:44   #92
Nosfer Revelmaar
Użytkownik Forum

Nosfer Revelmaar's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2005
Lokacja: kto to wie...

Domyślny

Jak dla mnie każdy może wyznawać religię jaką chce, byle ta nie godziła w dobro i życie ludzkie!!!! Jeśli coś narusza święte prawo do życia jest po prostu złe. JEŻELI satanizm nie narusza tych "reguł" to niech istnieje... mi nie przeszkadza... Jeśli jest inaczej to powinien zniknąć z powierzchni ziemi.
Nosfer Revelmaar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-07-2005, 23:50   #93
Gufat III
Użytkownik Forum

Gufat III's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tak, z ręką na sercu mogę przyznać, że modlę się w celu rozmowy z Bogiem. Zaskoczony?
Nie.
Cytuj:
Nie chciałbym uogólniać, ale jeśli chodzi o sprawy "klepania" a "rozmowy z Bogiem", to "starsze babcie" jednak wybierają to pierwsze. Klepanie bez opamiętania. Nikt nie mówi, że modlić się dużo to coś złego - ale czlowiek powinien zastanowić się nad słowami modlitwy, modlić się równiez własnymi słowami, trwać w milczeniu i kontemplować oblicze Boga. Z tego co zauważyłem (zaznaczam, że to tylko moje prywatne obserwacje, a nie fakt który odnosi się do wszystkich) znakomita część ludzi ogranicza się do klepania.
I o tym właśnie mówie. Dobrze napisane.
stary 30-07-2005, 09:30   #94
Berials
Użytkownik Forum

Berials's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2003
Lokacja: Lublin

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Isara
Domyślny

re: Brave

Owszem, wyznajemy jego poglądy, zasady lecz nie czcimy go.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nosfer Revelmaar
Jeśli coś narusza święte prawo do życia jest po prostu złe.
Pozwole sobie zacytować LaVeya:
Cytuj:
ludzkie życie jest święte i ma być otaczane szacunkiem.
W Sataniźmie odrzuca się również samobójstwa.
Berials jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania