|
Notki |
Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice... |
Pokaż wyniki sondy: Jak myślicie? Czy nasze posty mogą zakwiestionować ,że EXCALIBUG żyję? | |||
Tak... |
![]() ![]() ![]() ![]() |
498 | 40.59% |
Nie... |
183 | 14.91% |
Wszystkie posty nie dały rzadnych rezultatów |
212 | 17.28% |
Heh, ja już wiem o co ci chodzi... (Już wiem jak to zrobić według naszych postów) |
115 | 9.37% |
Nie mam zdania |
219 | 17.85% |
Głosujących: 1227. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1081 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 11 2006
Lokacja: Willa z basenek i kortem tenisowym
Stan: Na Emeryturze
Imię: Vica Kateriell
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Children of chaos
Świat: Refugia
Poziom: 147
Skille: 19/29
Poziom mag.: 76
|
![]() Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! Moim skromnym zdaniem to oznacza "Rozwscieczony Muriel ujrzal Kruzaka Krzyknal glosno "EXEVO GRAN MAS VIS" Nie skopiowalam dalej ale pisze prawdopodobnie ze ten zly Bog sie przestraszyl i zniknal (Vid) |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#1082 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 04 2008
Lokacja: Litwo ojczyzno moja
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Nerana zasrana
Poziom: 45
Skille: sła/be
Poziom mag.: 9?
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#1083 |
Użytkownik Forum
|
![]() to nie jest jezyk cyckow ani elfow...
elfy nie wierza w excalibuga wiec po co niby mialyby napisac ta ksiazke? osobiscie uwazam ze excalibug to mit..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1084 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Imię: Bolbochan
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Moonblades
Poziom: 136
Skille: 98/60
Poziom mag.: 22
|
![]() To nie jest jezyk ani cyckow ani elfow
![]() To jest jezyk starozytny , z ktorego czesc slow pamietaja i cycki i elfy. Błagam ![]() Argumentacja taka ze wystepuje tam slowo lil' ktore wymawia cyclop jest zadna , jest to taka sama argumantacja jaka moge uzyc obalajac ta teorie : wystepuja tu slowa: vid , ina , res itd - a wiadomo ze cycki nie maja nic wspolnego z magia wiec po co magowie mieli by brac zaporzyczenia z ich jezyka do tworzenia inkantacji? .... To jest jezyk starozytnych i tyle. Btw Na tym jezyku bazowalo wiele ras - ale ich jezyki juz sa martwe nawet obecni npc nie znaja slow albo jesli juz to przekrecaja. Ba ten jezyk legl u podstaw tworzenia jezyka ludzi jak wielu innych ras. Inteligentni juz po moich slowach powinni sie wziasc do roboty. Zeby rozszyfrowac jezyk przestancie patrzec na angielski jako jezyk podstawowy - tak jak w rl jezyk angielski wzial sie skads tak w tibii tez. Dla mlotow jednozdaniowe tlumaczenie: Jezyk angielski uzywany w tibii wraz z inkantacjami magicznymi powstal w wyniku ewolucji i przeobrazen jezyka starozytnych (jezyka bogow). Przyklad z realu : łacina ---> angielski Przykład z tibii: język uzyty w tej ksiazce ---> angielski (z zaporzyczeniami do inkantacji z tegoz jezyka) Przyklad tlumaczenia : Spocony cyclop: ones (angielskie) = inas (starozytne) little (angielskie) = lil (starozytne) Dpdatkowa podpowiedz: Jest to jezyk dosc archaiczny , prosty , z mniejszym niz znamy zasobem slownictwa i dosc smieszna gramatyka i skladnia zdaniowa. Wiekszosc slow tutaj sie tworzy przez laczenie dwoch slow apostrofem wtedy uzyskujemy nowe znaczenie np lil'lil to nie little little .. lil'lil - to jakby wzmocnienie lil
21:15 Hilo Arap [27]: mam sprawe przyjol bys mnie do gildi 21:15 Hilo Arap [27]: za bp hmm na miesiondz Ostatnio edytowany przez mago - 14-04-2008 o 18:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1085 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 05 2006
|
![]() Moim zdaniem to jest tak..
Napisane tam bylo o 2 bogach, dobrym i zlym. Mysle ze oni walczyli miedzy soba. Zly mial Ferumbrasa oras Krola Minosow z Bazylem, a dobry mial Tibianusa, psa Noodlesa oraz Kruzaka. Beholder ktory zostal tam wymieniony poprostu przygladal sie i chcial podczas gdy wszyscy walcza wykrasc exkalibuga. To tylko domysly ale zawsze, moze sie komus przyda moj pomysl. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1086 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 26 01 2008
Lokacja: Gdańsk
Imię: Stephor
Profesja: Druid
Świat: Menera
Poziom: 16
Poziom mag.: 8
|
![]() a może:
noodles był kiedyś człowiekiem ![]() Była ta walka... ileś lat trwało...eee...noi kiedy pewnym razem Marvik wkradł się do pałacu króla kazoordonu ale nagle weszli noodle i król kazoordonu, marvik ich zauważył wykrzyknął "EXEVO GRAN MAS VIS" i noodles zamienił się w pieska ![]() Ostatnio edytowany przez Stephiroth - 28-04-2008 o 19:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1087 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 26 01 2008
Lokacja: Gdańsk
Imię: Stephor
Profesja: Druid
Świat: Menera
Poziom: 16
Poziom mag.: 8
|
![]() znalazłem coś:
kiedy spytałem się sweaty cyklop o excalibug to on mi odpowiedział: A Sweaty Cyclops: Me wish I could make weapon like it. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1088 |
Użytkownik Forum
|
![]() wow gosciu jestes genialny, rozwiklales zagadke excalibuga dzieki!! ;p
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... Marvik esha'ina excalibug! moze to znaczy "Excalibug lezal u kruzaka na szafie, dzielny krol minosow podmienil excalibuga..." ina wkoncu to zamienic to moze chodzi o podmienienie? ^^ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1089 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 05 2008
|
![]() Tha - jak
nah - nie thasza - jej, jemu ved - wiedzieć ar'atun - odkryć vis - światło lil'lil - krasnolud thoshargis - zrobić sha - on, ona Urb'thasha kenle morg, --------------- Alis'thasha dah ar'atun! Jej(Jemu) udało się to odkryć! Kath'ara Uman far'tha morguthis. Mistrz(?) Uman przywołał(?) Morguthisa. Aranah Zathroth ala'shena! --------------- Zathroth par'ashis, --------------- Zathroth thasha'morg, --------------- Zathroth nah'ved, Zatroth nie wie, Zathroth ar'atun! Zatroth odkryje! Tha lil'lil baka'etheis excalibug, Jak Krasnolud stworzył excalibuga, vis'nah... Światłem? nie... morg'nah... <morg>? nie... ekoth'sin... <ekoth>? może... thosharsis tha'Basilisk... Zrobił to jak bazyliszek... Zathroth kath'ras Zatragil, Zathroth wykuł Zatragil, Uman ar'thasha Uth'Amon... --------------- Fardos ethes... --------------- Uman ar'atus... --------------- Zathroth alth'ashara --------------- nah baka'sha res'sehra Beholders... Nie, on zobaczył Beholdery... Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos, (Excalibug dostał się w ręce Kruzaka zwycięzcy)? Tha'shat ras alth'ara Mintwallin... Jak został po bitwie w Mintwallin(?) Marvik esha'ina excalibug! Marvik zdobył excalibug! Urb'thasha, Urb'thasha! Niech żyje, niech żyje! Kenel'far, Kenel'far! Zwycięstwo, zwycięstwo! Uman ar'atorn, klathis ina excalibug, Uman <ar'atorn>, uderzył w Excalibug, Zathroth vis'theshin Basilisk! Zatroth rozświetlił(?) Bazyliszka! Basilisk fa'uth excalibug Bazyliszek stracił(połknął) excalibug evarthus ar'vis Mel'thinas... --------------- Mel'thinas ekoth'res Noodles! --------------- Fardos ar'kathsi Zathroth, Fardos odłączył się(?) od Zatrotha, mas'thoshi Basilisk stoth'ria! Bazyliszek szybko <stoth'ria>! Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug... Kruzak jako zwycięzca bez excalibuga... Sarvithos'arah vismo lil'inas! Zwycięstwa <vismo> krasnoludy! Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak... Do widzenia Muriel, Do widzenia Kruzak... (?) Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!! I krzyknął: EXEVO GRAN MAS VIS! Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid! Zatroth <nex'ilis>... Zatroth niewidzialny(nieśmiertelny)! Fardos neh'morg ina gal'atha fashis... Fardos <neh'morg> w <gal'atha> porażka... gal'desha fashis, fashis... rażąca porażka,porażka... ------------------------------------------- źRóDłO : http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=250515 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1090 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez druidek123 - 08-05-2008 o 18:46. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1091 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 11 2007
Imię: Attila The Warrior
Profesja: Elite Knight
Świat: Secura
Poziom: 75
Skille: 83/82
Poziom mag.: 6
|
![]() @Up
Noodles reaguje też na słowo "Queen" ale tylko warczy i nic poza tym... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1092 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 04 09 2006
Lokacja: nie pamiętam
Imię: Destroyer evil
Profesja: Knight
Świat: celesta
Poziom: 8
Skille: 30\30
Poziom mag.: 1
|
![]() Zathroth alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders... zauważcie że tam przed beholderem jest res ktoś przyzwal ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1093 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 11 2007
Lokacja: Lublin
Imię: Heppi Chinol
Gildia: Arabstcy Hitmani
Świat: Honera
Poziom: 40+
Skille: 75+/70+
Poziom mag.: 5
|
![]() @up
no tak, bo z dupy raczej nie wylazly nie?
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1094 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 04 09 2006
Lokacja: nie pamiętam
Imię: Destroyer evil
Świat: celesta
Poziom: 8
Skille: 30\30
Poziom mag.: 1
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1095 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Imię: Bolbochan
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Moonblades
Poziom: 136
Skille: 98/60
Poziom mag.: 22
|
![]() Cytuj:
Juz wyjasnilem ze to co tam to stek bzdur raptem 2 strony wczesniej ale nie chcialo ci sie nawet czytac wiec nabiles se posta wklejajac takie cos ...
21:15 Hilo Arap [27]: mam sprawe przyjol bys mnie do gildi 21:15 Hilo Arap [27]: za bp hmm na miesiondz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1096 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2006
Świat: Guardia
|
![]() Cytuj:
Kod:
13:29 x [x]: excalibug 13:29 Marvik: Even in my visions, I couldn't get any enlightenment about the whereabouts of this weapon of legend. Nawet w moich wizjach. Nie mogłem zdobyć żadnych wyjaśnien o miejscu pobytu tej legendarnej broni. Jak ktoś chce moge wkleić log rozmów z każdym npc w thais (tylko pytanie "excalibug")
![]() |
![]() |
![]() |
#1097 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 11 2007
Lokacja: Lublin
Imię: Heppi Chinol
Gildia: Arabstcy Hitmani
Świat: Honera
Poziom: 40+
Skille: 75+/70+
|
![]() @up
To tak jak bys podlazl do zlodzieja ktory wlasnie ojebal staruszke z statuetki. Chowa ja za plecami i mowi, ze nie wie gdzie moze byc xd
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1098 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 05 2008
|
![]() to wam powinno pomóc :
Miecz-legenda. Powstał wbrew twórcom gry. Podobno jeden z tworzących mapę tibijską podłożył go w jaskini smoków pod Plains of Havoc (tam, gdzie dziś wykonuje się Ornamented Shield Quest) by móc go sobie przywłaszczyć. Za drugim razem, z powodu błędu w grze gracz Taghor odnalazł go w martwym cyklopie. Miecz usunięto z gry, gdy stworzono dwukrotnie słabszy Magic Longsword, jednak pamięć pozostała. Gracze wymyślili nazwę Excalibug (z połączenia legendarnego miecza i wyrazu bug, oznaczającego błąd w grze), zaś sam CipSoft wykorzystał to i stworzył legendę o potężnym mieczu. Niemal każdy NPC w grze ma coś o nim do powiedzenia. Zathroth artha'vid! - to chyba znaczy ze zniknal bo jest vid tak jak w utana vid a to jest czar na znikanie -.+ Ostatnio edytowany przez Theourus - 19-05-2008 o 15:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1099 |
Guest
|
![]() Kath'ara Uman far'tha morguthis.
Kath'ara Uman far'tha morguthis. Morguthis jest napisane małą literą (być może jest to spowodowane błędem pzy przepisywaniu, ale tutaj zakładam, że nie) - nie chodzi więc o faraona. Zastanówmy się może, co oznacza to słowo. Nazwany nim został faraon, mumia, która ściagnęła zło na Ankhrahmun. Być może jest to jedna z plag, lub wyraz oznaczający jakiś rodzaj nieszczęścia, albo po prostu coś złego. Jak wojna, śmierć, zniszczenie, choroba, bieda itp. Jeśli założymy, że "far'tha" oznacza "przywołał", to wiedząc, że Uman jest dobrym bogiem, nie łączy się to nijak ze sobą. Teraz są dwie drogi. Albo morguthis oznacza coś z dobrego zakresu: radość, śmiech, nadzieja, szczęście. Wtedy faraonowi mogłoby być ono nadane wcześniej, kiedy był dobry (wymyślam już w tym momencie). Albo - "fah'tha" znaczy "odegnał" albo coś w ten teges. Albo - patrząc z zewnątrz - twórcom Tibii spodobało się słowo "morguthis". I nic nie oznacza. Poza tym wiele zwrotów i słów z Tibii jest pochodzenia francuskiego - spróbujcie, uczący siię francuskiego (ja ucze się niemieckiego i włoskiego) przetłumaczyć pod jego kątem. Ostatnio edytowany przez Cazolim - 26-06-2008 o 20:22. |
![]() |
![]() |
#1100 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 03 2007
Lokacja: Jelenia Góra
Imię: Ana Najt
Świat: Candia
Poziom: 61
Skille: 71/65
![]() |
![]() Nie wiem, czy ktoś już to napisał, ale nie chce mi się jakoś studiować 55 stron bredni, więc napiszę to:
Te wszystkie questy to bzdury, ew. mity tibijskie, jak to można nazwać... To tak samo, jak porównywać odkrycie atlantydy z odkryciem wejścia do mino maga;/ CIPy, opisały te brednie, by podtrzymać klimat rpg w grze... A wy wszędzie wyszukujecie questów... |
![]() |
![]() |