Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Czy jesteś za karą smierci? Przeczytaj posta zanim zagłosujesz....
Tak 41 51.25%
Nie 29 36.25%
Nie mam zdania... 10 12.50%
Głosujących: 80. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-07-2008, 20:56   #101
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Killuminati Pokaż post
Radix, nic dodać nic ująć. Tyle na ten temat. Kara śmierci jak najbardziej powinna być, tyle. I nie pierdzielcie mi, że Bóg nadaje i Bóg odbiera, to jest co najmniej śmieszne.
Hehe, komentarz wyjaśniający całą sprawę.
Tylko ja się boję o skutki uboczne kary śmierci np. o aukcje na allegro, w których można bybyło wynająć podłamanego życiem faceta, który chce popełnić samobójstwo do jakieś b. brudenj roboty...morderstwa, napady, zastraszenia, groźby itp. itd.
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-07-2008, 21:04   #102
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wylansowany Pokaż post
Hehe, komentarz wyjaśniający całą sprawę.
Tylko ja się boję o skutki uboczne kary śmierci np. o aukcje na allegro, w których można bybyło wynająć podłamanego życiem faceta, który chce popełnić samobójstwo do jakieś b. brudenj roboty...morderstwa, napady, zastraszenia, groźby itp. itd.
Masz rację. Na pewno będzie taki aukcja i pracownicy Allegro nie zainteresują się nią.
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:13   #103
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez zoliax Pokaż post
A ja latam Błękitnym24 w czwartki i soboty. Jak mogę to potwierdzić? po co? Po co komu argumenty?
Raczej taki komentarz zostanie zignorowany niż skłoni do refleksji... My staramy się jak możemy, a jakie jest twoje zdanie na ten temat?
Moje zdanie jest takie, że kara śmierci jest nieopłacalna (bo lepiej zagonić więźniów do roboty), niemoralna (bo zabijanie ludzi ZAWSZE jest 'złe) i niewygodna (bo odsetek ludzi niepopierających kary śmierci jest spory). Ale dla mnie każdy może myśleć jak chce, po prostu przekonywanie kogoś do jakiejkolwiek racji w tym temacie, szczególnie na forum o takim poziomie, to strata czasu i energii.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:19   #104
Thufir
Użytkownik Forum

Thufir's Avatar

Data dołączenia: 09 06 2008
Lokacja: Płock

Stan: Na Emeryturze
Świat: Astera
Thufir ma numer GG 9165685
Domyślny

No i ja mam mniej więcej taki sam stosunek do kś jak ripper. A co do tego przekonywanie to wiadomo, że tu nie chodzi o przekonywanie. Zdanie swe wszak w większości opieramy na stosunku moralnym do sprawy, a ten jak wiadomo jest nieracjonalny.
Thufir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:29   #105
Vasudanin
Słitaśny Krulik

Vasudanin's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2007
Wpisy bloga: 64

Stan: Niegrający
Imię: Slayekau
Profesja: Rookstayer
Świat: Isara
Poziom: 12
Skille: 18/20
Vasudanin ma numer GG 7128157 Vasudanin ma login Tlenu Vasudanin@tlen.pl Send a message via Skype™ to Vasudanin
Domyślny

A pod jakim względem mamy go opierać? Pod względem wiary? Przecież kościół uważa za złe wszystko, co nie w sobie nic z kościoła. Pod względem ludu? Zawsze znajdzie się ktoś, który powie "A co mi tam, nie zgadzam się". Nieprawdaż?
Oryginalnie napisane przez Niecny_Rozbojnik Pokaż post
Wiesz, znam osobiście jednego zoofila, i on nigdy nie zrobił krzywdy swojej suczce, nawet jej się to podobało. Tzn. nie wiem jak by było z pchaniem w pipkę, bo tego z nią nie próbował, ale palcówka jej się podobała, nigdy nic na siłę nie robił.
Vasudanin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:29   #106
Killuminati
Użytkownik Forum

Killuminati's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2008
Lokacja: Arendal (Norway)

Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Świat: Hiberna
Poziom: 41+
Killuminati ma numer GG 6029245
Domyślny

Moja racja jest racja najmojsza!
And God said he should send his one begotten son
to lead the wild into the ways of the man
Follow me; eat my flesh, flesh and my flesh

Tupac Amaru Shakur [1971-1996] Rest in Peace!
Killuminati jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:36   #107
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper Pokaż post
Fajnie wygląda dyskusja prowadzona przez bandę ignorantów, bez krzty pojęcia o realiach więziennictwa, aspekcie psychologicznym zabójstw, społecznych konsekwencjach kary śmierci i etyce

No ale carry on, może do czegoś dojdziecie.
Srry man, ale my tu gadamy o karze śmierci. Sam piszesz o aspekcie psychologicznym zabójst, więc nie wiem co mam powiedzieć. Że chcesz nam wmówić, że jest jeden takowy, czy jeden znasz? Może zwyczajna pomyłka. Społeczne konsekwencje? Finansowe? Podatki? Politykom obniżyć. Etyka? Przecież ktoś ją wymyślił. Człowiek. Ludzie. Czemu mamy akceptować coś co ma już zamknięte granicę edycji, oraz poprawy. Przepraszam. Zamknięte dla ogółu. Realia więziennictwa? Sprawa osób za to odpowiedzialnych. Ogół nie przebiera w szczegółach. Ogół żąda.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shanhaevel Pokaż post
Emerytur państwowych nie powinno być w ogóle, więc o czym my gadamy...

W00t, bo jak wiadomo postrzał jest jak rozdarcie skóry na kolanie, a każdy dorosły, silny mężczyzna ma nadnaturalną zdolność do samoistnego leczenia krwotoków wewnętrznych i uzupełniania strat krwi w rekordowym czasie. A kule palcami wyjmą bez znieczulenia. Pewnie długo to wymyślałeś.
Przywykłem do nie wymieniania oczywistych oczywistości.
Też jestem tego zdania jeśli chodzi o emerytury dla w/w. Jednak przed chwilą była mowa o etyce- a ludzie ją prezentujący też mają swoje zdanie. Poza tym decyzja o braku takowych emerytur mogłaby mieć też wpływ polityczny. O ile zostałaby nagłośniona.

Kara śmierci? Przecież pisałem o tym. Zbyt niska cena jak za życie bliskiej mi osoby. Stan psychiczny? Stan tymczasowy. Mający wpływ na stan psychiczny w przyszłości. A ja nie lubię jeśli ktoś zarzuca mi czyjś wpływ. Sądzę, że większość też. I nie akceptuję ogólnej prawdy. Wymyślonej zresztą przez innych ludzi. Szczerze mówiąc nauczyłem się tego podczas "dyskusji" na w temacie Crucified Skinhead. Co nie oznacza, że zmieniłem inne poglądy.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:40   #108
Lunki
Użytkownik forum

Lunki's Avatar

Data dołączenia: 21 07 2008

Lunki ma numer GG 8431543
Domyślny

Oko za oko, ząb za ząb i wszystko jasne.
Lunki jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:43   #109
Hieyan
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 05 2005

Stan: Usunięty
Domyślny

Cytuj:
(...) odsetek ludzi niepopierających kary śmierci jest spory
Według badan CBOSu sprzed czterech lat - 19%. Czy ja wiem, czy sporo?
Hieyan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:49   #110
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Jestem przeciwko karze śmierci. Przeczytajcie sobie Zbrodnie i Kare, ogladnijcie Zielona Mile, te rzeczy daja wiele do myslenia. Sa oczywiscie argumenty za kara smierci, ktore ciezko podwazyc, ale czlowiek jest jednak istota zbyt slaba, zeby mogl decydowac o czyims zyciu.
stary 22-07-2008, 21:52   #111
ripper
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hieyan Pokaż post
Według badan CBOSu sprzed czterech lat - 19%. Czy ja wiem, czy sporo?
Co piąty. Wystarczy do obywatelskiego veto, bo zdaje się 500 tys. potrzeba. Dolicz też, że wpływowi politycy/księża/biznesmeni mogą mieć coś do powiedzenia.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari
Srry man, ale my tu gadamy o karze śmierci. Sam piszesz o aspekcie psychologicznym zabójst, więc nie wiem co mam powiedzieć. Że chcesz nam wmówić, że jest jeden takowy, czy jeden znasz? Może zwyczajna pomyłka. Społeczne konsekwencje? Finansowe? Podatki? Politykom obniżyć. Etyka? Przecież ktoś ją wymyślił. Człowiek. Ludzie. Czemu mamy akceptować coś co ma już zamknięte granicę edycji, oraz poprawy. Przepraszam. Zamknięte dla ogółu. Realia więziennictwa? Sprawa osób za to odpowiedzialnych. Ogół nie przebiera w szczegółach. Ogół żąda.
Moralność, nie etyka. Etyka to zdanie autorytetu, który może być nieracjonalny. Zasadniczo każdy człowiek ma pewne pojęcie o moralności wrodzone (przynajmniej czytałem w "Charakterach", z tego co pamiętam, o badaniach, które to potwierdzają), więc zabójstwo w imię sprawiedliwości nie jest moralne. A ogół może być ogółem idiotów, więc nie rozumiem argumentu.

Ostatnio edytowany przez ripper - 22-07-2008 o 21:56.
stary 22-07-2008, 21:56   #112
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Cytuj:
Moje zdanie jest takie, że kara śmierci jest nieopłacalna (bo lepiej zagonić więźniów do roboty)
Przeczytaj parę stron wcześniej. Utrzymywanie więźniów, pilnowanie ich przy pracy jest bardziej kosztowne niż zarobki z ich pracy...

@Waszka
To istnieje takie coś jak "pracownicy Allegro"?!
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 21:56   #113
Thufir
Użytkownik Forum

Thufir's Avatar

Data dołączenia: 09 06 2008
Lokacja: Płock

Świat: Astera
Thufir ma numer GG 9165685
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vasudanin Pokaż post
A pod jakim względem mamy go opierać? Pod względem wiary? Przecież kościół uważa za złe wszystko, co nie w sobie nic z kościoła. Pod względem ludu? Zawsze znajdzie się ktoś, który powie "A co mi tam, nie zgadzam się". Nieprawdaż?
Nie rozumiem tego pytanie. Nie mówiłem, że to źle.
Thufir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 22:00   #114
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Profesja: Knight
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Poziom mag.: 5
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
@Waszka
To istnieje takie coś jak "pracownicy Allegro"?!
Tak, poza tym przeczytaj sobie jeszcze raz tą swoją wypowiedź. Zero logiki.
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 22:09   #115
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:

Moralność, nie etyka. Etyka to zdanie autorytetu, który może być nieracjonalny. Zasadniczo każdy człowiek ma pewne pojęcie o moralności wrodzone (przynajmniej czytałem w "Charakterach", z tego co pamiętam, o badaniach, które to potwierdzają), więc zabójstwo w imię sprawiedliwości nie jest moralne. A ogół może być ogółem idiotów, więc nie rozumiem argumentu.
Też tak kiedyś myślałem. Jednak myślałem, że ogół to banda idiotów. Co jest w swoim sensie prawdą- chyba rozumiesz to co mam na myśli. Ludzie często nie radzą sobie z trudniejszymi sprawami. Są wredni, kłamliwi, od dawna bez honoru. Jednak czasami dochodzi do tego momentu w którym nie widzimy ogółu- bandy idiotów, lecz ludzi przez których przemawiają pozytywne emocję. I to jest jak na moje cena tego wszystkiego. Tak jakby 2-tygodniowy urlop to całym roku za*******anki. 2 miesiące wakacji po 10 miesiącach nauki (wersja dla młodzieży).
Etyka to zdanie autorytetu? Jednak ciągle pozostaję etyką. Tego nie zmienisz. Gdyby jakiś autorytet powiedziałby coś wspaniałego w działce dobrego zachowania byłoby to ciągle podpięte pod działkę dobrego zachowania. Czyli etyka pozostanie zawsze etyką.
Moralność? Stan psychiczny. Pisałem o tym. Stan psychiczny- tymczasowy. Dynamiczny. Zmienny. Dziś uważam, że białe jest fajne bo białe, a jutro, że białe jest głupie, bo poznałem czarne. Wpływ otoczenia, oraz przysposobień. To jest to o czym mowa. Nie miałeś tak? Że w jednej chwili aż ci żyłka pulsuje ze względu na zbrodnie tych iwul zbrodniarzy? A nazajutrz myślisz o tym jako o odruchu psychicznym. A popojutrze jako o sprawie niewartej świeczki. Czytaj: wyrok śmierci, wyrok dożywocia, mam to w dupie. Sens obu zdań metaforyczny. I w tym cała moralność. A to, że ktoś pozbierał te wszystkie odczucia i wymyślił z tego to co nazywamy prawem to inna sprawa. To jest moralność narzucona. Jednak nie zawsze słusznie. Przykładowo w 3%. I dla tych 3% wyroki są zmniejszone. Tak jak w FMA: równoważna wymiana.

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 22:11   #116
Juzefek
Użytkownik Forum

Juzefek's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2006
Lokacja: Stg

Imię: Po co
Gildia: to
Świat: czytasz?
Juzefek ma numer GG 6720333
Domyślny

Wielu spośród żyjących
zasługuje na śmierć. A niejeden
z tych, którzy umierają zasługują
na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć?
Nie bądź więc tak pochopny w ferowaniu
wyroków śmierci. Nawet bowiem
najmądrzejszy z Mędrców wszystko wie.
John Ronald Reuel Tolkien

To moje zdanie na ten temat.

Ostatnio edytowany przez Juzefek - 23-07-2008 o 00:24.
Juzefek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 22:47   #117
Duke Dran
Użytkownik Forum

Duke Dran's Avatar

Data dołączenia: 23 08 2005

Duke Dran ma numer GG 13923094
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Juzefek Pokaż post
Wielu spośród żyjących
zasługuje na śmierć. A niejeden
z tych, którzy umierają zasługują
na życie.
Czy to nie słowa J.R.R. Tolkiena ? : P
Duke Dran jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2008, 23:06   #118
ripper
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Też tak kiedyś myślałem. Jednak myślałem, że ogół to banda idiotów. Co jest w swoim sensie prawdą- chyba rozumiesz to co mam na myśli. Ludzie często nie radzą sobie z trudniejszymi sprawami. Są wredni, kłamliwi, od dawna bez honoru. Jednak czasami dochodzi do tego momentu w którym nie widzimy ogółu- bandy idiotów, lecz ludzi przez których przemawiają pozytywne emocję. I to jest jak na moje cena tego wszystkiego. Tak jakby 2-tygodniowy urlop to całym roku za*******anki. 2 miesiące wakacji po 10 miesiącach nauki (wersja dla młodzieży).
Etyka to zdanie autorytetu? Jednak ciągle pozostaję etyką. Tego nie zmienisz. Gdyby jakiś autorytet powiedziałby coś wspaniałego w działce dobrego zachowania byłoby to ciągle podpięte pod działkę dobrego zachowania. Czyli etyka pozostanie zawsze etyką.
Moralność? Stan psychiczny. Pisałem o tym. Stan psychiczny- tymczasowy. Dynamiczny. Zmienny. Dziś uważam, że białe jest fajne bo białe, a jutro, że białe jest głupie, bo poznałem czarne. Wpływ otoczenia, oraz przysposobień. To jest to o czym mowa. Nie miałeś tak? Że w jednej chwili aż ci żyłka pulsuje ze względu na zbrodnie tych iwul zbrodniarzy? A nazajutrz myślisz o tym jako o odruchu psychicznym. A popojutrze jako o sprawie niewartej świeczki. Czytaj: wyrok śmierci, wyrok dożywocia, mam to w dupie. Sens obu zdań metaforyczny. I w tym cała moralność. A to, że ktoś pozbierał te wszystkie odczucia i wymyślił z tego to co nazywamy prawem to inna sprawa. To jest moralność narzucona. Jednak nie zawsze słusznie. Przykładowo w 3%. I dla tych 3% wyroki są zmniejszone. Tak jak w FMA: równoważna wymiana.
Czytaj swoje posty ze dwa razy przed wysłaniem, bo chaosem trącą.

Moralności nie nazywałbym chwilową emocją. Emocje mogą co najwyżej tymczasowo zmieniać nasze poglądy, silne emocje mogą nawet zmieniać je trwale, ale poglądy w dalszym ciągu nie mają znaczenia, jeśli mówimy o moralności, nie etyce. Osobiście nie mam takich wahań nastroju, by w jednej chwili zbrodniarzy wieszać, w drugiej wypuszczać - moje poglądy ewoluowały długo i spokojnie. I brońcie bogowie - nie twierdzę, że kara śmierci jest gorsza niż jej brak. Niech lud decyduje. Byle nie nazywał dobrym czegoś, co dobre nie jest z definicji. Jeśli karę śmierci usprawiedliwimy, to i część zabójstw też powinniśmy.

Co do moralności i etyki - polecam Fromma.
stary 23-07-2008, 00:20   #119
Killuminati
Użytkownik Forum

Killuminati's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2008
Lokacja: Arendal (Norway)

Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Świat: Hiberna
Poziom: 41+
Killuminati ma numer GG 6029245
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duke Dran Pokaż post
Tak, to jego słowa :-P Bodajże z "Drużyny Pierścienia"
And God said he should send his one begotten son
to lead the wild into the ways of the man
Follow me; eat my flesh, flesh and my flesh

Tupac Amaru Shakur [1971-1996] Rest in Peace!

Ostatnio edytowany przez Killuminati - 23-07-2008 o 00:24.
Killuminati jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-07-2008, 00:24   #120
Juzefek
Użytkownik Forum

Juzefek's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2006
Lokacja: Stg

Imię: Po co
Gildia: to
Świat: czytasz?
Juzefek ma numer GG 6720333
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duke Dran Pokaż post
A nie skopiowałem z podpisu? Jak nie to zaraz poprawiam

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Killuminati Pokaż post
Tak, to jego słowa :-P Bodajże z "Drużyny Pierścienia"
W "Dwóch Wieżach" też występują

Ostatnio edytowany przez Juzefek - 23-07-2008 o 00:26.
Juzefek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania