Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Kto wydaje Ci się najlepszym kandydatem na prezydenta RP?
Donald Tusk 149 60.08%
Lech Kaczyński 27 10.89%
Włodzimierz Cimoszewicz 31 12.50%
Andrzej Lepper 24 9.68%
Marek Borowski 5 2.02%
Maciej Giertych 3 1.21%
Henryka Bochniarz 1 0.40%
Jarosław Kalinowski 0 0%
Gabriel Janowski/Maria Szyszkowska/Janusz Korwin - Mikke/Liwiusz Ilasz/Bolesław Tejkowski 2 0.81%
Inny 6 2.42%
Głosujących: 248. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 06-09-2005, 19:04   #101
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Korwin-Mikke lol najlepszy palant z listy hehe, nie no Tuska moze wkoncu wybiora, ma szanse chociaz za rogiem sie Kaczynski chowa, jesyem za Tuskiem bo to taki tasior ;P
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-09-2005, 19:24   #102
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

@up
Ożeszty, Donald Tusk to największy wróg mój! Prosze go do mnie nie porównywać!

Cytuj:
Korwin-Mikke: Chce zostać prezydentem w swojej "ukochanej ojczyźnie", w której nawet nie mieszka rotfl.
No i co w tym takiego śmiesznego? Że w Polsce nie mieszka? O hahahahahahahahahahahahaha lol'n'rotfl HUHUEHUEHUEHuehuEhuEhuE. Nie no w Polsce nie mieszkać, nie wytrzymam ..... xDDDDDDDDDDDDD.

Ostatnio edytowany przez Tasior - 06-09-2005 o 19:29.
Tasior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-09-2005, 19:44   #103
Prawo Kruka
Użytkownik Forum

Prawo Kruka's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Under dark skies

Stan: Tutor
Profesja: Knight
Gildia: Maggot Corps
Poziom: 100
Skille: 90/85
Domyślny

Tusk. Precz z nalecialosciami socjalizmu.
btw. co do reklam najlepszy jest Kalinowski w kosciolku z rodzinka ;P
Ponadto zapomnieliscie o Tyminskim w sondazach ale moze to i dobrze bo zaglosowaliby na niego rozni pseudo-dojrzali naprawiacze. Oczywiscie TYminski to swir gorszy od Leppera, zeby nei bylo , ze pupilka omineliscie
Czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk

Posiadam wiarę w niemożliwą moc
Potrafię, jeśli chcę rozświetlić mrok
Mogę poruszyć was na kilka chwil
Tylko zrozumcie, kiedy zechcę znowu sobą być
Prawo Kruka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-09-2005, 19:48   #104
Thomas
Użytkownik Forum

Thomas's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz:]

Imię: ...
Thomas ma numer GG 5032215
Domyślny

jak prezydent moze nazywac sie Donald... przeciez to bedzie troche komiczne no ok rozumiem tolerancja... Ale nie zwazajac na imie i tak bym na niego zaglosowal! TUSk! CZLOWIEK Z ZASADAMI!

Ostatnio edytowany przez Thomas - 06-09-2005 o 19:50.
Thomas jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-09-2005, 21:20   #105
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Stan: Na Emeryturze
Imię: Scorcerer
Profesja: Sorcerer
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

A tak jeszcze apropo JKM, to chyba zaczne go podziwiać za upór itede. Czemu? Bo za każdym razem startuje w wyborach i wierzy w to, że wygra, mimo, że jego poparcie mieści się w granicach błędu statystycznego :>

Dżizas!
$corcerer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-09-2005, 21:32   #106
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Ja gdybym mogl zaglosowalbym na Cimoszewicza. Pierwsza sprawa to to ze wole lewice, po drugie to polityk po ktorym wiem czego sie spodziewac, nie robi sie wokol niego afer(ostatnia jest moim zdaniem zwykla proba obnizenia notowan przed wyborami, polecam artykul w polityce o tym).

Dla mnie najgorszy w tych wyborach byliby Kaczka i Lepper. Lepper dlaczego wiadomo. Za to Kaczuch nie dosc ze mi ksiezyc ukradl, to jeszcze nie zezwala na legalne manifestacje. Drugi Putinek nam rosnie.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-09-2005, 08:53   #107
Jerkov Thundersword
Użytkownik Forum

Jerkov Thundersword's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

Lepper ofcozz. po miastach będą biegać świnie i kurczaki i powstaną specjalne kible dla nich, no i wszedzie beda solaria i bilboardy z napisami "Śmierć Balcerowiczowi", no i będą rozdawać te swoje za***iste krawaty... raj

Ostatnio edytowany przez Jerkov Thundersword - 07-09-2005 o 08:57.
Jerkov Thundersword jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-09-2005, 09:16   #108
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Heh... wczoraj stwierdzenie, ze lewica to komuchy fajnie podsumowal kumpel z pracy: "wle rzady komunistycznej lewicy niz faszystowskiej prawicy" - nic dodac nic ując

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-09-2005, 19:10   #109
Sorcerer Maciek
Zbanowany

Data dołączenia: 26 04 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Heh... wczoraj stwierdzenie, ze lewica to komuchy fajnie podsumowal kumpel z pracy: "wle rzady komunistycznej lewicy niz faszystowskiej prawicy" - nic dodac nic ując
A ja dokladnie na odwrot. Nic dodac, nic ujac.

Smutny dzien. Nie bylo konferencji prasowej nałęcza.
Sorcerer Maciek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-09-2005, 20:15   #110
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

@up: znaczy sie komunizm jest zly a faszyzm dobry?

offtop:

dobra skasowalem. Zaraz znajde od tego temat.

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 08-09-2005 o 08:27.
stary 07-09-2005, 22:49   #111
Adrayen Spold
Guest

Domyślny

@ up:
Co ma zabijanie polakow przez polakow do wyborow prezydenckich?! nawąchales sie czegos czy co?

offtop:
Pani jadwiga jest posiadaczką marynarki.

Ale co w zwiazku z tym?

offtop2:
Najpierw mowisz ze w polsce nie bylo komunizmu, potem ze komunizm jest dobry (tak. tak mowisz. jesli ktos twierdzi ze woli faszystowska prawice od komunistycznej lewicy ty mowisz: "wiec wg ciebie komunizm jest zly a faszyzm dobry?". myslac w ten sposob, jesli mowisz ze wolisz komunistyczna lewice od faszystowskiej prawicy, komunizm jest dobry, a faszyzm zly). Pare innych przykladow dot. komunizmu by sie znalazlo. Gdybym byl tak bezczelny jak ty, powiedzialbym, ze twoj tatko byl widocznie ZOMOwcem/UBkiem/donosicielem/komuchem.

Ostatnio edytowany przez Adrayen Spold - 07-09-2005 o 23:03.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2005, 08:36   #112
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
potem ze komunizm jest dobry
Gdzie? O to chodzi:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
wczoraj stwierdzenie, ze lewica to komuchy fajnie podsumowal kumpel z pracy: "wle rzady komunistycznej lewicy niz faszystowskiej prawicy
Prosimy o czytanie ze zrozumieniem (dla ulatwienia podkreslilem interesujacy fragment - moze da ci cos do myslenia). I wbij sobie do glowy: idea komunizmu wg MNIE jest dobra. Komunizm wykonany przez ruskich jest do dupy. Ale pewnie i tak znajdziesz cos, zeby sie przyczepic. za slowka latwo lapac;]

I dalej:

Cytuj:
znaczy sie komunizm jest zly a faszyzm dobry?
Jesli ktos widzi tu nutke agresji skierowana przeciwko komukolwiek niech mi to powie. Powiedzial, ze woli na odwrot, zainteresowalo mnie to, chcialem uzyskac bardziej konkretne informacje. Bo byc moze to co chhcial powiedziec zapowiadalo sie ciekawie? Ale nie - trzeba wlozyc mi slowa w usta (w palce?) i powiedziec, ze ja uwazam, ze komuniz jest dobry. Co - szukasz tylko argumentow, zeby skrytykowac? A krytykuj... przynajmniej humor mi poprawiasz.

@topic:

Cytuj:
PO i PiS chciałby stworzyć po wyborach silną koalicję, już teraz określa się związek tych partii jako POPiS. Czy POPiS da popis? To w dużej mierze zależy od tego, czy Lech Kaczyński (Kaczor) dogada się z Donaldem Tuskiem (Donaldem). Jeśli uda im się to, to na czele koalicji rządzącej stanie "Kaczor Donald". W naszym kraju nic już chyba nie może dziwić...
Nie wiem jak wy, ale ja nie chce, zeby krajem rządziła postać z kreskowki Co dalej - Superpies? Spiderman?

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 08-09-2005 o 10:08.
stary 08-09-2005, 14:00   #113
Szpicel
Użytkownik Forum

Szpicel's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2005
Lokacja: Kołobrzeg

Domyślny

Nie wiem czy widzieliście może ogłoszenie wyborcze PiS-u? Chodzi mi konkretnie o to gdzie Kaczor mówi o przeciwieństwach podatku liniowego (15%) pokazując "przeciętną polską rodzinę". Jego sztab wyborczy widząc takie słabe poparcie (w porównaniu do Tuska) zakasał rękawy do prowadzenia kampani wyborczej na wzór amerykańskiej (czy oni się jeszcze nie nauczyli, że Amerykanie to poryty naród). Wracając do podatku liniowego, to dobrze, że PO chce go wprowadzić przynajmniej się coś ruszy a nie tak jak planuje PiS pozostawić wszystko bez zmian i przebimbać kolejną kadencje (wrrr...).

Podatek liniowy zachęci inwestorów zza granicy jak i tych rodzimych do zakładania przedsiębiorstw i nieoszukiwania państwa. Bedziemy mieli (prawdopodobnie, według analiz ekonomicznych) większe wpływy do budżetu.
Poprzednio progi podatkowe wynosiły nawet do 50%.

Kaczyński mówi ( w tym ogłoszeniu jak i w swoim programie wyborczym), że podatek liniowy najbardziej udeży w najuboższych mieszkańców Polski, co jest wielką nieprawdą (no może trochę przesadziłem). Pani X płaciła dotychczas 7% podatku a po wprowadzeniu reformy PO bedzie płacić 15%, a teraz spójrzmy na przedsiebiorstwo X, które płaciło 50% podatku, a teraz bedzie płacić również 15 %. Płynie więcej korzyści z wprowadzenia podatku liniowego, fakt że ucierpią na tym również najubożsi, ale nie aż tak mocno, a zmiany będą wielkie i będzie stać panią X na zapłacenie tego podatku, bo przedsiębiorstwo X ją zatrudi (a jeżeli już pracuje to możliwe, że dostanie podwyżke).

Takwięc reasumując: TUSK i PO muszą objąć zarówno pałac prezydencki jak i sejm.

Żeby Polska była Polską

Ostatnio edytowany przez Szpicel - 13-09-2005 o 12:48.
Szpicel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2005, 14:10   #114
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Szpicel
Podatek liniowy zachęci inwestorów zza granicy jak i tych rodzimych do zakładania przedsiębiorstw i nieoszukiwania państwa.
To chyba jeden z nielicznych plusow z tych kampani Faktycznie podatek liniowy przyspieszy rozwoj gospodarczy.

Przeciez o wiele chetniej sie inwestuje, jesli wiadomo, ze od akzdej nastepnej zarobionej stowki zaplace 15 zeta.

Jest jeszcze jeden plus takiego rozwiazania: ludzie przestana krecic, to primo. Secundo: bedzie potrzebna mniejsza ilosc do sprawdzania PITów dzieki czemu znowu zwiekszy sie zysk

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 08-09-2005 o 14:11.
stary 08-09-2005, 21:41   #115
mar_mich
Użytkownik forum

mar_mich's Avatar

Data dołączenia: 25 07 2005
Lokacja: Piaseczno (kolo wawy)

mar_mich ma numer GG 2359283
Domyślny Kaczorek...

Tak jak wiekszosc wybieram Tuska, jest on moim zdaniem najlepszym przywodca Polski z tych co kandyduja
mar_mich jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2005, 23:01   #116
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Nie wnikając już w to, na kogo mam ochotę głosować a kogo nie lubię, zauważyłem (pewnie nie ja pierwszy) pewną prawidłowość.
Pierwsze wolne wybory w Polsce wygrały partie post-opozycyjne. Rządziły tak, jak rządziły, ale ludzie doszlo do wniosku, że coś jest nie tak, jest coraz gorzej, więc kolejne wybory wygrały partie lewicowe. I znów, nie było lepiej, więc kolejne wybory wygrała prawica, i nadal mało kto jadł na złotych talerzach, więc kolejne wybory parlamentarne wygrała znów lewica.
Te wybory znów wygra, jak widać, prawica. Kto by ich nie wygrał, nie będziemy nadal mieli milionów na kontach, więc idę o zakład, że kolejne wybory wygra po raz kolejny lewica.
Niestety polacy mają taką mentalność i takie przyzwyczajenia, że chcą, bu wszystko robiono za nich, a że nikt tego już nie chce robić, to co wybory kto inny wygrywa.
Wkurza mnie jednak sposób prowadzenia większości kampanii wyborchych (niestety, to nie tylko polska doległość). Zamiast przedstawić konkretne programy i propozycje, wszyscy obrzucają się błotem lub obiecują złote góry. Nestety takie coś lepiej przekonuje ludzi, niż prawda
Jaki ekonomista by nie weryfikował programów wyborczych (o ile nie jest związany z nikim), zawsze wychodzi mu, że polityk bzdury opowiada.

Nie jestem jeszcze pewien, na kogo zagłosuję. W tej sondzie oddałem głos na Cimoszewicza, chociaż tak na prawdę nie widzę żadnego idealnego kandydata.

Co do rozwoju gospodarki - nie sam podatek liniowy czy jakikolwiek inny zachęci obcokrajowców do inwestowania w naszym kraju. Największym problemem jest u nas zmienność przepisów. Od 89 roku co chwila zmieniają się stawki podatków, przepisy, normy, wymagania... Inwestor potrzebuje raczej wiedzieć na czym stoi. Biznesmeni potrafią dostosować się do takich czy innych podatków czy przepisów, ale muszą wiedzieć, jakie one będą, i czy przypadkiem nie zmienią się tuż po zbudowaniu nowej fabryki powodując produkcję nieopłacalną.

Cytuj:
Podatek liniowy zachęci inwestorów zza granicy jak i tych rodzimych do zakładania przedsiębiorstw i nieoszukiwania państwa. Bedziemy mieli (prawdopodobnie, według analiz ekonomicznych) większe wpływy do budżetu.
To oczywiście zależy, kto robi analizy . A że ja nie znam się na makroekonomii za dobrze, pewnie większość z was też, to musimy zgadywać, komu lepiej ufać. Oczywiście nie mówię, ze będzie mniejszy wpływ, tylko że każdy polityk swoje informacje przedstawia w jak najlepszym świetle.

Moja rada na koniec tego bezsensownego i przydługawego posta. Jesli ktoś ma trochę czasu, proponuję połazić po stronach różnych kandydatów i ugrupowań i poczytać informacje na te same tematy z różnych punktów widzenia. Najgorsze, co możecie zrobić, to zaufać jednej konkretnej partii/osobie i wierzyć we wszystko, co ona mówi.
stary 09-09-2005, 00:18   #117
Elmer
Użytkownik Forum

Elmer's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Białystok

Imię: Friida
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Nebula
Domyślny

Glosuje na Tuska. Chociaż brak jemu werwy i jest troche "za poważny" to sądze, że będzie najlepszym kandydatem na prezydenta.

@Matkus
A ja jestem przekonany, że władza zostanie w prawicy.
Elmer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2005, 16:55   #118
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

To co opisal matkus to efekt tzw. wahadła wyborczego, ktory w mlodych demokracjach jak polska jest raczej nieunikniony. Potrzeba jeszcze kilku (moim zdaniem niewielu) lat, aby sprawa sie unormowala.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2005, 19:37   #119
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

przejrzałam ten temat... i dopiero na końcu, po dziecinnych kłótniach i nic nie wnoszących tekstach doszłam do programu, jaki prezentują niektórzy... a już się zastanawialam, czy ktokolwiek na to zwrócił uwagę..
hmn.. jeśli chodzi o podatki... nie do 50% a nawet do 60%, gdy ktoś charuje całe dnie i mu połowę tego zabierają, a gdy ktoś się leni i jemu coś tam uszczkną... to nie jest sprawiedliwe i ludziom się nie chce pracować - a jeśli już to na czarno.. i jak większość ma chore pomysły 'uzupelniania budżetu' nakładając nowe dziwne podatki..
to jest coś co powinno choć trochę uzdrowić system, jeśli to coś wprowadzą

glosuję na Tuska, a dlaczego? bo reszta ma brudne ręce, bądź umysły i ich kampanie są chore, a ten przynajmniej ma jakiś zdrowy punkt zaczepienia jakim jest program prezentowany przez jego partię..

d. Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..
Taube jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2005, 23:53   #120
Sorcerer Maciek
Zbanowany

Data dołączenia: 26 04 2004

Domyślny

We wczorajszej debacie Tusk vs Cimoszewicz podobały mi sie slowa wypowiedziane przez tuska:
(cytat z pamieci)
"Mam nadzieje, ze uda nam sie zbudowac dom, w ktorym wszystkim będzie dobrze. Panu tez, panie marszałku."

Ostatnio edytowany przez Sorcerer Maciek - 09-09-2005 o 23:58.
Sorcerer Maciek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania