Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 12-07-2006, 12:50   #101
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wirand von'lee
Ponadto uważam, że nauka gry w piłke czy jakikolwiek inny sport jest sprawą podrzędną, gdyż: po pierwsze, niektóre z tych sportów możemy uprawiać poza szkołą,
Historii polski tez mozesz sie uczyc poza szkola, nikt ci nie broni

Cytuj:
po drugie, umiejętność tych sportów raczej nie przyda się w późniejszym życiu, a jeśli ktoś chce zostać sportowcem to powinien iść do odpowiedniej szkoły, gdzie będzie kształtowany w tym kierunku.
Nie chodz o sama umiejetnosc tylko o aktywnosc fizyczna. Jestes mlody, wiec musisz rozwijac swoje miesnie i stawy, zeby na starosc dawaly rade.

Cytuj:
Jeśli jednak ktoś chce uprawiać sport w normalnej szkole to może uczęszczać na dodatkowe zajęcia sportowe, które są organizowane w większości szkół.
Jezeli ktos chce zostac patriota moze zapisac sie do MW czy LPR. Dla mnie bycie patriota jest tak samo nieobowiazkowe jak dla ciebie bycie sportowcem. De'facto uwazam, ze nauka historii nie rozbudzi w czlowieku patriotyzmu, bo to nie jest cos co czuje sie caly czas tylko w konkretnych chwilach.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 12-07-2006, 12:52   #102
Ryłek
Zbanowany

Ryłek's Avatar

Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3

Imię: RC-1262
Ryłek ma numer GG 1617583
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vandoz
Niedlugo wogole nie bedzie mozna meic w domu kompa... bo mozna odtwarzac pirackie plyty, przepisywac cos ....
I można się komunikować z innymi gejami i pedofilami! Pewnie w celach obaleniu reżimu Kaczorów!

Keep on rockin' in the free world, qwa.
Ryłek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2006, 14:24   #103
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Nie wiem czy ktoś już pisał tu coś takiego, bo nie czytałem całości.

Moim zdaniem pomysł ministra Giertycha jest pomysłem dobrym. Argumentuję to tym, że wśród młodych Polaków istnieje niski poziom świadomości narodowej, a co za tym idzie zmniejszenie patriotyzmu. Wprowadzenie dodatkowego przedmiotu, jakim miałaby być historia Polski w znacznym stopniu pomogłoby w rozwiązaniu tego problemu. Ponadto uważam, że nauka gry w piłke czy jakikolwiek inny sport jest sprawą podrzędną, gdyż: po pierwsze, niektóre z tych sportów możemy uprawiać poza szkołą, po drugie, umiejętność tych sportów raczej nie przyda się w późniejszym życiu, a jeśli ktoś chce zostać sportowcem to powinien iść do odpowiedniej szkoły, gdzie będzie kształtowany w tym kierunku. Jeśli jednak ktoś chce uprawiać sport w normalnej szkole to może uczęszczać na dodatkowe zajęcia sportowe, które są organizowane w większości szkół.
Trochę mnie Twoja wypowiedź rozśmieszyła - czego my się, k*rwa, uczymy na normalnej historii, jak nie historii Polski (w większości)!? Tak samo - ja nie planuję być historykiem. Po co mi historia? Nie planuję być pisarzem - po co mi j. polski? Nie planuję być sportowcem również, ani chemikiem, biologiem, lekarzem etc etc. Jakby każdy od razu wiedział kim chce być, to by równie dobrze mógł mieć w szkole 2-3 przedmioty, które mu się przydadzą. Mówisz, że sporty mi się nie przydadzą - powiem to samo o historii Polski. I tak nic z tych lekcji na długo nie zapamiętam (kucie do sprawdzianu - pamiętam, ale tylko przez 2-3 dni, potem zapominam, po miesiącu totalna pustka nt. lekcji sprzed tegoż miesiąca). Patriotyzmu też z tych lekcji nie wynoszę. I co?
stary 12-07-2006, 14:32   #104
Vandoz
Zbanowany

Data dołączenia: 10 03 2006

Domyślny

@UP
Uczymy sie praktycznie tylko rozbiorow, o naszej pierd**onej szlachcie itd. Po co?

Cytuj:
Nie wiem czy ktoś już pisał tu coś takiego, bo nie czytałem całości.

Moim zdaniem pomysł ministra Giertycha jest pomysłem dobrym. Argumentuję to tym, że wśród młodych Polaków istnieje niski poziom świadomości narodowej, a co za tym idzie zmniejszenie patriotyzmu. Wprowadzenie dodatkowego przedmiotu, jakim miałaby być historia Polski w znacznym stopniu pomogłoby w rozwiązaniu tego problemu. Ponadto uważam, że nauka gry w piłke czy jakikolwiek inny sport jest sprawą podrzędną, gdyż: po pierwsze, niektóre z tych sportów możemy uprawiać poza szkołą, po drugie, umiejętność tych sportów raczej nie przyda się w późniejszym życiu, a jeśli ktoś chce zostać sportowcem to powinien iść do odpowiedniej szkoły, gdzie będzie kształtowany w tym kierunku. Jeśli jednak ktoś chce uprawiać sport w normalnej szkole to może uczęszczać na dodatkowe zajęcia sportowe, które są organizowane w większości szkół.
Tak? To pomysl. Jak ktos jest cielak, to kto z nim bedzie np. chcial grac w pilke? A on sam nie bedzie chcial, bo nie bedzie umial.
I beda chodzili takie inwalidy....

Ostatnio edytowany przez Vandoz - 12-07-2006 o 14:34.
Vandoz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2006, 15:13   #105
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Jak dla mnie wszystkie w-f'y mozna wywalic; rozgrzewka 15 min, potem 10 min pogramy w cos i reszte czasu siedzimy na lawce bo inne klasy cwicza. Jak ja chce pocwiczyc to ide na stadion i przez 30 min na nim zmecze sie bardziej niz przez tydzien na w-f'ach. W Polsce w-f to zenada, latem mamy je na podworku i od samego siedzenia na tym sloncu w samo poludnie czlowiek sie poci niemilosiernie i w takim stanie idzie sie na nastepne kilka lekcji w dusznej klasie >.<. A szatnia u mnie byla po prostu swietna: 3x2 m i okolo 30-40 osob naraz :|
Poza tym co z tego jak ktos pobiega te 40 min na w-f'ie skoro potem bedzie siedzial w domu caly dzien? ;s
stary 12-07-2006, 15:37   #106
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

spider to że Ty tak masz to nie znaczy że wszyscy ;p u mnie na wfie w 80% wychowań fizycznych gramy w piłke 10% w inne sporty i 10% na zaliczenia żeby ocenki były.i takie wfy uwielbiam ;p raz na sali raz na dworze a raz na dużej hali gramy sobie w piłke czasem tylko zdarza się że któraś z sal nie jest wolna
~~~~~~~~~~~
co do Polski podobno znowu ma być rząd mniejszościowy bo Samoobrona ma jakieś problemy do kaczorków...znowu tyle czasu w pupe
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-07-2006, 18:06   #107
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2005
Lokacja: 50 cm od ekranu

Imię: Forestman
Profesja: Elder Druid
Świat: Eternia
Poziom: 33
Skille: 13/21
Poziom mag.: 29
Stożek ma numer GG 9888628
Domyślny

Jak ktorys ciec wspomni jeszcze raz, ze wycowafie w-fu z normalnych szkol to dobry pomysl to kur.wa chyba zabije! Jak dla kogos jedyny sport to gry komputerowe i najchetniej by trenowal caly tydzien po 10h dziennie to nie wroze mu dlugiego zycia i zdrowia. Jak kazdy kto choc troche wie oczywiste jest ze bez chociaz krotkiego treningu jakiegokolwiek sportu nasze organizmy staja sie bardziej narazone na wiele chorob, pojawiaja sie rowniez (rowniez od dlugotrwalej pracy na komputerze) zwyrodnienia stawow.
Najwazniejsza sprawa: Jesli zamiast w-f Roman chce nam dac historie polski i uczynic z nas patriotow to mu sie chyba cos w glowce pojebalo. Z tego co widze najweksze zrywy patriotyczne nie sa gdy jest manifestacja przeciwko pedaleniu sie w Holandii ale podaczas rywalizacji sportowej na szczeblu miedzynarodowym-ktos widzial wiekszy powod do chwalenia sie swoim krajem niz zdobyce przez niego mistrzostwa w jakim sporcie, czy brazylijczycy nie sa dumni ze swoich canarinios?
stary 12-07-2006, 19:25   #108
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Sek w tym, ze patriotyzmu nie nauczy sie na lekcji historii takiej czy innej, patriotyzm trzeba zaszczepic rozbudzajac szacunek do kraju w ktorym zyjemy. A dlaczego niby szanowac kraj, w ktorym wszyscy chca nas wyr**** w d*** ? Dlaczego szanowac kraj w ktorym prawie nikomu nie zalezy na niczym wiecej poza wlasnym portfelem ?

bounce~
stary 12-07-2006, 19:27   #109
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Jakby każdy od razu wiedział kim chce być, to by równie dobrze mógł mieć w szkole 2-3 przedmioty, które mu się przydadzą.
Ludzie kiedy wy zrozumiecie że to tylko dla waszego dobra.
Nie chesz być historykiem/sportowcem itd.? kim chcesz być?
Powiedzmy że chcesz się poświęcić informatyce (trafiłem?) od dzieciństwa uczysz się w tym kierunku. I co? gdy dorastasz okazuje się że na rynku informatycznym (?) bezrobocie (rynek przesycony), a ty nie masz co jeść. Naturalnie idzesz szukać innej pracy, i co? Nigdy nie miałeś WFu? posada pomocnika trenera odpada, nigdy nie miałeś chemii? posada expedienta w sklepie farmaceutycznym odpada itd. Pozostaje ci umrzeć z głodu.
Podstawowe wykształcenie w każdej dziedzinie daje ci większe szansę na przeżycie na tym niegościnnym globie. A jeżeli mało z tych lekcji wyciągasz to już twoja wina. Jak się chce wiedzieć, to się wiedzy nie zapomni. A każdy skrawek wiedzy może ci się w życiu przydać. Nie licz na to, że wszystko bedzie ci się w życiu udawać, bo na tym wielu już się przejechało.

Taki fajny wykład. IMHO nauka profilowana, powinna się zaczynać od liceum, nie wcześniej, bo potem mamy takich (jak w USA) co to myślą, że Stany zjednoczone to oddzielny kontynent.
stary 12-07-2006, 19:34   #110
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
Ludzie kiedy wy zrozumiecie że to tylko dla waszego dobra.
Nie chesz być historykiem/sportowcem itd.? kim chcesz być?
Powiedzmy że chcesz się poświęcić informatyce (trafiłem?) od dzieciństwa uczysz się w tym kierunku. I co? gdy dorastasz okazuje się że na rynku informatycznym (?) bezrobocie (rynek przesycony), a ty nie masz co jeść. Naturalnie idzesz szukać innej pracy, i co? Nigdy nie miałeś WFu? posada pomocnika trenera odpada, nigdy nie miałeś chemii? posada expedienta w sklepie farmaceutycznym odpada itd. Pozostaje ci umrzeć z głodu.
Podstawowe wykształcenie w każdej dziedzinie daje ci większe szansę na przeżycie na tym niegościnnym globie. A jeżeli mało z tych lekcji wyciągasz to już twoja wina. Jak się chce wiedzieć, to się wiedzy nie zapomni. A każdy skrawek wiedzy może ci się w życiu przydać. Nie licz na to, że wszystko bedzie ci się w życiu udawać, bo na tym wielu już się przejechało.

Taki fajny wykład. IMHO nauka profilowana, powinna się zaczynać od liceum, nie wcześniej, bo potem mamy takich (jak w USA) co to myślą, że Stany zjednoczone to oddzielny kontynent.
Wiem, że to dla mojego dobra. To był argument przeciwko jego opinii nt. tego, że historia Polski jest baardzo potrzebna, a wf wcale. Ja wiem, że wszystkie przedmioty są nam w większym lub mniejszym stopniu potrzebne, poza historią muzyki oczywiście.
stary 12-07-2006, 19:40   #111
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

@Quezacoatl
na bank wezmą cie do roboty w aptece bez kształcenia w kierunku ~chemicznym. jeżeli nawet miałby te studia informatyczne(idąc twoim przykładem) to ostatni raz chemie miał w szkole średniej na podstawowym poziomie pewnie... spytaj się kogoś czy przyjmie cię do apteki z takim poziomem wiedzy -.-
stary 12-07-2006, 19:53   #112
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

@Up
I takie komentarze pojawiaja się gdy ludzie bawią się w szczegóły
To miało być jedynie porównanie, poglądowe... jak mam ci to opisać?
Myślę, że chwyciłeś przekaz a o to mi chodziło, a to gdzie z jakim wykształceniem przyjmą mnie nie interesuje, więc to był tylko strzał.
(dobrze, że nikt się nie przyczepił, ze napisałem tylko o chemii i wfie )
stary 12-07-2006, 22:37   #113
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
Podstawowe wykształcenie w każdej dziedzinie daje ci większe szansę na przeżycie na tym niegościnnym globie.
2 lata po ukonczeniu liceum nie pamietam autorow wiekszosci lektur ( tytulow zreszta tez ), musialbym grzebac dlugo w pamieci zeby przypomniec sobie ile mamy chromosomow, z historii pamietam jedynie bitwe pod Warna i oswiecenie. Oddalbym 85% przedmiotow przez ktore musialem ( chcac nie chcac ) przejsc za jedno kierunkowe obieralne wprowadzenie do ukladow elektronicznych, chocby przez 2 lata mieli mnie uczyc budowy tranzystora.

Wybierajac dany kierunek studiow ma sie swiadomosc, ze chcac dostac prace w dziedzinie, ktora nas interesuje trzeba wyjsc bardzo szeroko poza zakres obowiazujacy na kierunku ( np elektronik musi byc bardzo dobrym informatykiem a nie tylko miec praktyke z lutownica i kabelkami ). Elementarna wiedza ze wszystkiego poza nasza dziedzina tylka nam nigdy nie uratuje.

A teraz wrocmy do tematu.
stary 12-07-2006, 22:39   #114
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

Warto powiedziec o tym, ze malo ktory nastolatek zdaje sobie sprawe z tego kim bendzie w przyszlosci. Niektorzy gdyby ich nie zmusic zamiast sie uczyc to graliby w Tibie, zamiast kszatalcic sie woleliby wbic levelik albo troche skila.

Pewien pan gral sobie jako dziecko w gierki komuterowe, czesto wystepowaly w nich rozmaite bajkowe stwory, panowi x podobalo sie to. Kiedys gdy byl juz starszy pomyslal ze fajnieby tak robic takie ludziki zeby ludzie w nie grali, gdy dorastal olewal wszystko, myslal ze nie musi uczyc sie nawet informatyki. Pewnego razy poszedl do nowootwartej kafejki i zobaczyl co to "tibia" zaczol grac, coraz czesciej i wiencej. Olewal szkole, ale wkoncu skonczyl technikum informatyczne (nie zdal matury, wyniki mial rowniez slabe). Rodzice w*****li sie na niego i kazali znalesc prace... znalazl w... kafejce. Mogl grac do woli, dzieci przychodzace na godzinke po szkole grac w CS graly w te kwadratowe ludziki a on dzieki temu mogl siedziec i tylko mowic:"siadaj na stanowisko xx" "6.50 sie nalezy". Gral, i gral wiencej ludzi zaczelo grywac w tibie. Po kilku latach(dwuch) wkoncu dorusl i zrozumial, ze marnuje zycie pracujac z dziecmi bez neostrady za marne pieniadze, zarywaja noce. Poszedl pracowac w fabryce, sprzedal chara w Tibii.

Historia dluga i prawdziwa.

Kazdy mlody czlowiek moze zmarnowac sobie zycie olewajac edukacje, bo mysli ze wyzyje z gier komputerowych. Ale nawet zeby byc dobrym fachowcem trzeba skonczyc zawodowke i troche sie tam nauczyc. Dzisiaj czlowiek po wielogodzinnym wpatrywaniu sie w ekran potem nie moze sie skupic na literkach ktore nie sa kolorowe i nie poruszaja sie. Ludzie ktozy nalogowo graja na pewno benda mieli problem ze skupieniem sie-nauka. Nawet aby projektowac gry trzeba miec wyksztalcenie i wyobraznie, bez tego mozemy sobie platnego OTSa zalozyc albo server do Linage II czy jakiegos innego MMORPGa.

Dlatego wlasnie sadze ze kazdy przedmiot powinien byc obowiazkowy(dodalbym kilka zawodowych w gimnazjum, bo potem mamy spoleczenstwo serwisow telefonicznych, kalekie) dopiero dojzaly czlowiek moze wiedziec co bendzie robil w zyciu.
stary 12-07-2006, 22:47   #115
morwi
Użytkownik Forum

Domyślny

@Stożek
mam wrażenie jakbyś częściowo pisał o sobie... może olewałeś polski ?
-tak, tak od razu w podstawówce przedmioty zawodowe dodać jak taki dzieciak nei wie co będzie robił w życiu.
-kiedyś grając po kilka godzin w tibie nie miałem problemu skupić się potem na innych czynnościach, może jestem inny ?
stary 13-07-2006, 10:49   #116
Stożek
Użytkownik Forum

Stożek's Avatar

Domyślny

@up Zgadza sie, polski olewalem i bende to robil nadal. Jednak ocena z polskiego (dobry) wystarczy mi. Ucze sie na wszystko tylko nie polski...

Te przedmioty zewodowe nie powinny byc wprowadzane za wczesnie(jeszcze sie dzieci zabija wkretarka albo srubokretem), mysle ze w gimnazjum jednak powinno byc cos takiego.

Ostatnio edytowany przez Stożek - 13-07-2006 o 10:52.
Stożek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-07-2006, 11:02   #117
Shein Silvershadow
Użytkownik Forum

Shein Silvershadow's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2004
Lokacja: Dziura nieopodal Thais

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Adamrosz
Profesja: Druid
Świat: Harmonia
Poziom: 42
Poziom mag.: 55
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Stożek
@up Zgadza sie, polski olewalem i bende to robil nadal. Jednak ocena z polskiego (dobry) wystarczy mi. Ucze sie na wszystko tylko nie polski...

Te przedmioty zewodowe nie powinny byc wprowadzane za wczesnie(jeszcze sie dzieci zabija wkretarka albo srubokretem), mysle ze w gimnazjum jednak powinno byc cos takiego.
Ciekawe, jak na poziomie gimnazjum można "przyuczać" na przykład przed filologią angielską? Wprowadzać staroangielski, metodykę i te wszystkie inne dziwadła? Hihi.
stary 13-07-2006, 11:02   #118
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

@obieralnie przedmioty w sam raz do liceum na 2-3 rok, ktos po poprzednich latach ma swiadomosc tego w jakim kierunku chce kontynuowac nauke, to bierze dodatkowa biologie/ chemie/ historie, dodatkowo prowadzona z ukierunkowaniem wlasnie na specyficzny kierunek studiow, bez koniecznosci wyrownywania w dol " bo reszta sobie nie poradzi "
stary 13-07-2006, 11:21   #119
morwi
Użytkownik Forum

Domyślny

@stożek
no i widać efekty... -.-

@silver~
albo chemie fizyczną i na bank wszyscy przejdą te przedmioty ;>
stary 13-07-2006, 11:50   #120
Hakuoh
Użytkownik Forum

Hakuoh's Avatar

Data dołączenia: 30 04 2005
Lokacja: Bełchatów/Reading
Wpisy bloga: 1

Imię: Eldryzif
Profesja: Rookstayer
Świat: Calmera
Poziom: 74
Domyślny

"Przymilasz sie kiedy chcesz władze mieć, i zmieniasz się, kiedy wkońcu ją masz..."

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania