Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 10-12-2006, 10:06   #121
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Bedzie juz ze 2 lata od czasu jak mocniejsze ciosy rycerza licza sie bardziej do skilli niz slabsze (stad jesli jestesmy na expowisku gdzie bijemy prawie non stop bronia 2 reczna czasem skill wpada nawet szybciej przy expieniu niz przy staniu i trenowaniu na 1 potowrze).
U pala podwójnie liczą się wszystkie trafienia (strzał na armor), czyli generalnie 90% ataków. Jakoś zbytnio tego nie odczułem, ale ok.
Pytania:
1. Czy pala również dotyczy ten system skillowania na dmg?
2. Na jakiej zasadzie rosną skille knighta podczas expa? (np. hity 100+ liczą się jako 2 trafienia, a 150+ jako 3 trafienia?)
3. Może te "mocniejsze ciosy rycerza licza sie bardziej do skilli niz slabsze" są uwzględniane tylko, gdy używasz 2-ręcznej broni? (lub jest to rekompensata za niemożność trenowania skilla i wszystkie trafienia liczą się podwójnie jak u pala)

Cytuj:
Mowilem o czarach spontanicznych (ew. mozna dalej zawezic do czarow spontanicznych atakujacych: vis, mort, UE, wavey, beamy, pomijajac exori rycerza ktore musial by zalerzec od czegos innego niz mlvl).
Dobry pomysł. 1%*lvl+4%*mlvl dla spontanów (exori zostawiając takie jak jest). Troszkę by to casterów osłabiło, a runy zostawić przy starym schemacie....
Hmm, gienialne.

Cytuj:
Expienie HMM jest duzo mniej oplacalne niz expienie z Vis.
Teraz tak. Kiedyś to expili głównie z HMM. Pocisk HMM kosztował wtedy 10gp, więc nie było tak super-dużo gorzej, bo przy HMM zachowywali dystans.

Cytuj:
4-5 razy zalezy jak liczyc
Bez przesady.
Exori vis - 10gp
HMM - 15 gp
Exori jest mocniejsze, ale HMM działa na dystans.
HMM nie jest nawet 2x mniej opłacalne.
(chyba, że jednak jest, to proszę o odpowiedź)
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 10-12-2006, 11:05   #122
Deaf Scream
Użytkownik Forum

Deaf Scream's Avatar

Data dołączenia: 02 09 2004
Lokacja: Włocławek

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Flaxizo
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Berylia
Poziom: 20
Skille: xx/xx
Poziom mag.: ~
Deaf Scream ma numer GG 1975803
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DRoN Pokaż post
Bez przesady.
Exori vis - 10gp
HMM - 15 gp
Exori jest mocniejsze, ale HMM działa na dystans.
HMM nie jest nawet 2x mniej opłacalne.
(chyba, że jednak jest, to proszę o odpowiedź)
biorac pod uwage ze w sklepie hmm ksztuje 125 gp za sztuke to jeden strzal kosztuje 25 gp + z hmm bije sie w granichach od do ... np od 60-90.. i zadko samyi 90 sie bije a visami wrecz przeciwnie czesto sa w gornej granicy

wiec parokrotnosc jest mozliwa;P
Deaf Scream jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-12-2006, 12:33   #123
Exolius
Zbanowany

Exolius's Avatar

Data dołączenia: 02 10 2005
Lokacja: Rzeszów

Świat: World
Domyślny

Mogliby wprowadzić coś takiego, że 1lvl to 0,5 do max obrażeń. I dla knighta i dla palka.
Exolius jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-12-2006, 10:15   #124
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Mogliby wprowadzić coś takiego, że 1lvl to 0,5 do max obrażeń. I dla knighta i dla palka.
Ostatnio nad tym myślałem.
NIE JEST TO DOBRE ROZWIĄZANIE.

Nie dlatego, że za mało da. Właśnie uważam, że da zbyt dużo. Granica między profesjami jest widoczna, ale żeby ją przekroczyć nie trzeba aż tak mocno ulepszać fizyków. Trzeba brać pod uwagę, że hity z melee są darmowe (prawie darmowe w przypadku palków), a dodatkowo mogą wspomagać się czarami. Co z tego że ich zaklęcia są słabsze, skoro dochodzi do tego darmowy dmg z melee?

Powinni dodać taki system.
Skill zwiększony o lvl/8 u pala i lvl/12 w przypadku knighta (bo jego bronie mają więcej ataku).
Na lvlach 50- różnice byłyby minimalne, ale na 120 taki pal miałby ten dmg o 30 większy, a knight z SoV/SCA nawet o 35 mocniejszy.
Wychodzi 1 dmg na 4 lvle.
Nie tryńcie, że to nic, bo nadal ich bronie są darmowe w użytku.

Albo po prostu +1 dmg na 3,5 lvla (najpierw po 3 lvlach +1 dmg, a potem po 4 -> dla niekumatych).
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-12-2006, 11:35   #125
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
Bedzie juz ze 2 lata od czasu jak mocniejsze ciosy rycerza licza sie bardziej do skilli niz slabsze (stad jesli jestesmy na expowisku gdzie bijemy prawie non stop bronia 2 reczna czasem skill wpada nawet szybciej przy expieniu niz przy staniu i trenowaniu na 1 potowrze).
Jezeli dobrze rozumiem to skilujac na monku uzywajac sickle bede wolniej wbijal skil niz klepiac np hero na 3 atakera z sca (sytuacja teoretyczna, oczywiscie jest obok ekipa knightow przelamujaca shield i druid ktory leczy knightow oraz hero). Czytalem wiele poradnikow odnosnie skilowania i nigdzie nie spotkalem sie z takim stwierdzeniem, jest to dla mnie totalna nowosc, ale wiem ze Ty zadko mylisz sie na forum, jednakze, skad te informacje i czy sa jakos doswiadczalnie potwierdzone? wiem ze pal dostaje 2 punkty do skila za kazdego blod hita oraz 1 punkt za missa, ale knight?
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-12-2006, 13:06   #126
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
wiem ze pal dostaje 2 punkty do skila za kazdego blod hita oraz 1 punkt za missa,
1 pkt za zablokowany strzal, za missa nie przyznaje sie pktow do awansu.

Co do wplywu obrazen, mozna to bardzo latwo sprawdzic trenujac dajmy na to X godzin na slimach z sickle a potem X godzin na monku z KA. Teoretycznie tym latwiej to zrobic im dluzszy czas na awans, poniewaz wiarygodnosc dwu-trzygodzinnych testow jest mocno podwazalna.

Nie mowie 'nie', nie mowie 'tak', zachecam do sprawdzenia.
stary 13-12-2006, 15:09   #127
Metoxis
Użytkownik Forum

Metoxis's Avatar

Data dołączenia: 18 08 2006
Lokacja: CZL

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Druid
Świat: Refugia
Metoxis ma numer GG 5146116 Adres Jabbera do Metoxis
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raditz Saiya-jin Pokaż post
nikt wam chlopcy nie kaze skillowac... prawda jest taka ze wystarczy wbicie 40~ skilla na trollach co jest kwestia jednego-kilku dni, a potem juz mozna spokojnie expic. na 100lvlu i tak bedzie sie mialo zapewne 90~ skill i to bez straty kasy i czasu na trening.
Zgadzam się z tobą. Mój przyjaciel z rl gra palem i też wbijał skille tylko do 40, ewentualnie przy jakichś 15-10% do next skilla dotrenował tylko, na 36 lvl'u ma bodajże 68 czy tam 69 skill.
stary 13-12-2006, 16:38   #128
Sargoth Thalidae
Użytkownik Forum

Sargoth Thalidae's Avatar

Data dołączenia: 22 11 2004
Lokacja: Bytom

Imię: Sargoth
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Poziom: 71
Poziom mag.: 60
Sargoth Thalidae ma numer GG 2516486
Domyślny

tych co nie moga zyc bez treningu pewnie ucieszy fakt ze zwiekszyli dropy kamieni (gobliny 1-3, gargoyle ~~7-10), niestety nie moge powiedziec czy rozpadaja sie wolniej bo nie chcialo mi sie testowac
Sargoth Thalidae jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-12-2006, 17:44   #129
Stiffy
Użytkownik forum

Stiffy's Avatar

Data dołączenia: 25 06 2006

Imię: Bachoos
Profesja: Paladin
Świat: Chimera
Poziom: 20
Skille: 70/60
Poziom mag.: 15
Domyślny mhm

No i nowa jednoręczna kusza... Dostępna po wykonaniu questu na PoI.
Stiffy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-12-2006, 18:15   #130
Gholit
Użytkownik Forum

Gholit's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2006

Domyślny

Eee...? Jednoręczna? Nie sądze... Jest 2 razy cięższa od zwykłej, to pewno musi być dwuręczna.
Gholit jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-12-2006, 18:14   #131
ZdicH
Guest

Domyślny

no ja też jestem tym załamany zawsze miałem palladyna miałem ich chyba 10 (każdy zchakowany ) ale się niepoddawałem aż tu łamiące speary.. no myślałem że mnie szlak trafi i nawet kupiłem 20k na speary a tu kasa jest i hack myślałem że się zajebie a 20k kupiłem na speary teraz jestem na non pvp mam sorca na 37 lvl bochy przesłałem na pallka i czekam na wyższy lvl aby przesłać resztę ekwipunku tylko tyle że ja mam sposób na speary i jak mnie poprośicie to go wyjawie
i jeszcze jedno jak najlepiej palkiem nabić sensowny dist bo trole są zasłabe ale się wkó****em i niechce chodzić jak na razie na coś mocniejszego niż trole bo długa droga do depo i kasa słaba a z troli i speary wypadają i sensowna kasa tak za jeden hunt na nich wyciągam około 30 spearów więc niewiem na co się teraz przeżucić czy sobie zarobić na trolach do 45 dista bo jesetem 10 39/32 z czego marnuje około 50 tylko się znajduje w bakach, zwłokach troli lub świeżo ubitym trolu speara.. i ja chce mieć co najmniej 45 shielding do 15 lvl i 50~ dist doradźcie coś..

Ostatnio edytowany przez ZdicH - 19-12-2006 o 18:45.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2006, 10:50   #132
ZdicH
Guest

Domyślny

a ja nieczje typków co piszą że spokojnie mogą chodzić od 35 dista na potwory z łukiem to szaleństwo za strzały się nie zwróci potwory lekko bijesz a tymbardziej że je trzeba kópować to czyste strasty kasy -.- ja już mam 41 dist i siedze dalej na trolach o speary sie nie boje bo najwięcej 50 spearów z jednego hunta wybrałem które kumplowi dałem bo niemiał i sorki że się rozpisuje ale lubie
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2006, 11:45   #133
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Pojdziesz z lukiem na dobre rotowisko, z lootbagiem zarobisz na 2x tyle strzal ile zuzyles + dodatkowa kase na spiry. Expic bedziesz w granicach 2x szybciej niz ze spirow.
stary 20-12-2006, 13:17   #134
Goku_Sayian
Użytkownik Forum

Goku_Sayian's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2006

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

a gdzie jest dobre rotowisko twoim zdaniem? :>
stary 20-12-2006, 15:29   #135
ZdicH
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
Pojdziesz z lukiem na dobre rotowisko, z lootbagiem zarobisz na 2x tyle strzal ile zuzyles + dodatkowa kase na spiry. Expic bedziesz w granicach 2x szybciej niz ze spirow.
no i to ten bul ja byłem z łukiem nieraz na jakimś expowisku nawet słabszym i poszło mi około 100 strzał na zabicie 5 orków a rotworm jest mocniejszy więc to by mi się nie opłacało albo mam innego palka
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2006, 16:08   #136
Arnisan
Użytkownik Forum

Arnisan's Avatar

Data dołączenia: 02 01 2005

Domyślny

@ Goku
fibula (teraz bardziej carionnisko...)
darama
Arnisan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2006, 17:44   #137
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ZdicH Pokaż post
poszło mi około 100 strzał na zabicie 5 orków
a mi przy 23 dista szly 4-5 strzal na 1 rota, po cenach sklepowych zwracalo sie z samego zlota.
stary 20-12-2006, 17:57   #138
Lukasz(R)
Użytkownik Forum

Lukasz(R)'s Avatar

Data dołączenia: 11 05 2006
Lokacja: Białystok

Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 37
Poziom mag.: 34
Lukasz(R) ma numer GG 1432924
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thuryzmo Pokaż post
A palladynem chciałem grać, ale po wydaniu 35 k na spears, do skill 60, znudziło mi się.

Dobre
ale wydaje mi sie ze za same 6-7k to sie wbija bez problemu 60 dista

Lukasz(R) jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2006, 18:53   #139
Zach
Użytkownik forum

Zach's Avatar

Data dołączenia: 12 12 2006
Lokacja: Gdańsk

Profesja: Knight
Gildia: Dragonhearts
Świat: Candia
Zach ma numer GG 1955941
Domyślny

Może i masz racje ale myśle że palladyn jest tak piękną postacią że nawet jeśli
jest kosztowny to i tak ludzie nia grali grają i będą grać.
Jeśli chodzi o speary idziesz na trolle i masz z pustych lootów.

Pozdro @LL
Zach jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-12-2006, 20:44   #140
krisk89
Użytkownik Forum

krisk89's Avatar

Data dołączenia: 23 08 2006
Lokacja: NH

Profesja: Rookstayer
Świat: Jamera
Poziom: 23
Skille: 21/25
Domyślny

jesli chodzi o speary to najlepiej jest skilowac na amazon camp na walkiriach z dwarven shieldem...dobrze skill idzie puzniej po skilach 55 proponuje full dystans i skilowanie do 60 ....) a speary co chwile wypadaja...///ale temat byl inny???chyba?? ja tam nie mam nic do palka,fakt,cos mogloby sie zmienic ale tak jak jest teraz jest okej,i wcale pieniedzy nie trzeba ja tez zaczynalem od 0 i narazie mam 21 lvl i skile po 60+.........palek jest dla osob ktore nie patrza nerwowo na level tylko czerpia radosc z grania..
krisk89 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania